Presenter för den trädgårdsintresserade

Presenter till den trädgårdsintresserade

Presenter till den trädgårds-intresserade

Nu är det snart jul, och tid för julklappar. Att komma på vad en ska ge bort till sina nära och kära är inte alltid så lätt, så jag tänkte ge några tips på presenter för den trädgårdsintresserade.

Jag är inte så mycket för prylar och ”onödig” konsumtion. Julklappar får gärna vara köpta second hand eller förbrukningsvaror som man vet att den som får presenter kommer använda. Så därför kommer listan vara inriktad på julklappar för den miljömedvetne trädgårdsentusiasten.

Kom ihåg att beställa i tid så att du hinner få hem julklapparna innan jul. Eller köp en present med digital leverans, så slipper du oroa dig för att det ska hinna komma fram.

En rabattdesign med tema Fjäril eller Skymning. En rabattdesign innehåller tydliga planterings- och skötselinstruktioner och växtlista med förslag på lämpliga lökväxter. En present som ger glädje i många år framöver. Rabattdesignen är enkel att skriva ut, slå in och ge bort. Om du hellre vill köpa ett presentkort laddat med en kan du kontakta mig via e-post på  sarah@bergerkullberg.se.

Trädgårdsböcker. Mörka dagar ger mycket tid att krypa upp i soffan med böcker och tidningar, så det är en perfekt tid att få inspiration till din egen trädgård. Det finns också många böcker på t.ex. Nextory, där du kan välja mellan att lyssna på boken eller läsa den som en e-bok. Här är några trädgårdsböcker som jag uppskattar och återkommer till:

Handbok för köksträdgården: Odla grönsaker, kryddor och bär Av Lena Israelsson. Bra både för nybörjaren och som uppslagsbok för den lite mer erfarne.

Vinterodling av Sara Bäckmo, superaktuellt för årstiden. Eller någon annan bok från hennes samling.

Den blomstrande köksträdgården av Anette Nilsson.

Trädgårdsform: vackrare trädgård med arkitektens verktyg av Karin Janrik, Viveka Ljungström.

Trädgårdsböcker

Prenumeration på en trädgårdstidning. Eller en prenumeration på Readly, som är en tjänst där du kan läsa massvis med magasin och dagstidningar. Det finns ett gäng trädgårdstidningar, både svenska och internationella.

Trädgårdshandskar. Det går inte att ha för många. Hos mig går det åt ett rejält gäng under en säsong, plus att de har en tendens att försvinna.

Insektshotell eller fågelholk är en toppenpresent för att gynna den biologiska mångfalden. Om du är händig och har tid kan du göra ett insektshotell eller fågelholk själv, annars finns det hur många olika modeller som helst på marknaden.

En julros. Blomning att njuta av under vintern, och den kan planteras ut framåt våren för härlig vinterblomning kommande år.

Evighetsblommor. En bukett eller krans av torkade blommor, som håller hela vintern. Vackert och klimatsmart. Kan köpas till exempel hos Flora Linnea.

Ett kit för att odla egen svamp. En rolig och lite annorlunda present som kan köpas från t.ex. Svamphuset.

Vad önskar du dig i julklapp? Eller, vad vill du ge bort i julklapp? 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar