Smörboll – en perenn för fuktiga lägen

Smörboll - en perenn för fuktiga lägen

Smörboll, Trollius europaeus, är en ljuvlig liten gul blomma som växer vilt i vår svenska natur. Den hittas ofta i fjällen, som på bilderna i inlägget som är tagna i Abisko nationalpark. Den blommar tidigt, i maj i landet sydligare delar och i juni-juli längre norröver. Smörboll är en perenn för fuktiga lägen, de frodas i fuktig jord och trivs inte torra lägen.

Det finns även ett stort antal olika arter och sorter av smörboll som används som prydnadsväxt i våra trädgårdar. De finns i olika nyanser av gult, från gräddgul-vit till lysande orange. Spana till exempel in de gräddgula sorterna ’Alabaster’ och ’Cheddar’.

Smörboll, en perenn för fuktiga lägen

Den vanliga smörbollen blir 60 centimeter hög, men höjden kan skilja sig mellan olika sorter. Smörboll trivs i sol till halvskugga. Växer bra i fuktig näringsrik och mullrik jord, klarar även lerjord. Undvik torra lägen, de vill inte torka ut. Kan odlas och övervintrar pålitligt i hela landet (härdighet A).

Smörboll är ett fint inslag i lunden, intill vatten och på fuktiga ängar.

Gul smörboll

Odlingsråd för smörboll

  • Vill ha fuktig, näringsrik och mullrik jord
  • Sol-halvskugga
  • Blir cirka 60 cm hög
  • Härdighet A: Övervintrar pålitligt i hela landet

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar