Sommarblommor för bin och fjärilar

SOmmarblommor för bin och fjärilar

Genom att odla sommarblommor för bin och fjärilar i köksträdgården kan vi hjälpa till att stoppa minskningen av de pollinerande insekterna. Sommarblommor har ofta en lång blomningstid, från att de börjar slå ut i juni-juli till första frosten och ibland längre. Det betyder att våra nyttoinsekter får mat under långt tid. Det finns en del sorter som är bättre för insekterna än andra, längre ner listar jag 14 sommarblommor du gärna kan använda i din trädgård.

Fjärilar och bin är två av våra vanligaste pollinerande insekter. De vilda insekterna är livsviktiga för vår att vi ska ha tillgång till mat och för att behålla den biologiska mångfalden. Som jag skrivit tidigare minskar antalet pollinerande insekter, en tredjedel av Sveriges humlor och bin riskerar att dö ut. Det finns flera saker vi som har en trädgård kan göra för att stoppa den utvecklingen och hjälpa de viktiga pollinatörerna att överleva. Några förslag är att skapa boställen, till exempel sätta upp ett insektshotell, se till att det finns vatten och plantera växter som ger mat, till exempel olika sorters sommarblommor.

Linnétagetes med humla

Linnétagetes

Det är bra att ha olika sorters blommor för att locka olika typer av pollinerande insekter till sin trädgård. Sommarblommor blommar ofta hela sommaren, vilket ger insekterna mat under hela växtsäsongen. Kombinera gärna dina sommarblommor med blommande träd och buskar, perenner eller varför inte en liten äng?

Insekterna behöver både pollen och nektar för att överleva. Pollen ger protein, nektar ger energi. Längre ner kommer en lista på sommarblommor som innehåller mycket pollen och nektar. Samtidigt som insekterna letar mat i blommorna hjälper de till att pollinera blommorna så att det kan bildas fröer och/eller mat.

Sommarblommor eller perenner i köksträdgården?

En fördel med sommarblommor jämfört med perenner är att du kan experimentera med olika sorter och färger från år till år. Det är enklare att använda sommarblommor om du vill ha mer variation och utrymme att vara kreativ varje år. Det kan vara svårt att odla perenna växter och ettåriga grönsaker i samma bädd. Eftersom perennerna har ett rejält och etablerat rotsystem har grönsakerna svårt att ta plats och få tag i näring, därför kan det vara bättre att använda sommarblommor i köksträdgården. Om du gärna vill ha perenner i köksträdgården är det bättre att ha en separat bädd för fleråriga blommor och grönsaker. Här kan du läsa om perenner som är om omtyckta av fjärilar och bin.

Röd solros

Röd solros

Squashblomma med två blommor

Två humlor som tumlar runt i en squashblomma

14 sommarblommor för pollinerande insekter

Blodklöver är populär hos humlor och bin, dessutom hjälper den till att förbättra jorden genom att binda kväve och luckra upp jorden.

Bondböna odlas inte främst för sina blommor, men de är rika på nektar och pollen och ger sedan bönor som är goda att äta.

Dahlia. Dahlior med enkla blommor erbjuder mycket mat åt fjärilar och bin, de fyllda blommorna ger däremot väldigt lite pollen och nektar. Om du vill ha fyllda dahlior kan du kombinera den med några enkla också, eller någon annan blomma från listan.

Gurkväxter, som gurka, squash och pumpa har vackra gula blommor som älskas av humlor. Utan humlornas hjälp pollineras inte blommorna, vilket leder till att frukterna inte utvecklas ordentligt.

Gurkört lockar många bin till din trädgård. Bladen kan ätas, smaken påminner om gurka.

Honungsfacelia har en lång blomningstid och är en grödgödslingsväxt, det vill säga att den binder näring i jorden

Kålblommor innehåller nektar och pollen. Om du låter några plantor stå kvar över vintern kommer de gå upp i blom andra året.

Linnétagetes är en hög tagetessort med röd-gula blommor. Perfekt som vävarväxt mellan grönsaker eller tillsammans med andra sommarblommor.

Malva har otroligt söta blommor som är fyllda med pollen och nektar.

Ringblommor har en väldigt lång blomningstid, och är därmed en viktig matplats för insekterna.

Solros är extra bra eftersom den blommar långt in på hösten och ger mat åt insekterna länge.

Stockros är en bienn men får vara med på listan ändå. Bienn betyder att det bara kommer blad första året och sedan kommer de fantastiska blommorna andra året.

Vallmo är rik på pollen, men har inte speciellt mycket nektar och är därför bra att kombinera med andra sommarblommor för att ge ordentligt med mat.

Vallört har både nektar och pollen, dessutom är bladen otroligt näringsrika och kan användas för att göra näringsvatten eller att täckodla med. Vanlig vallört sprider sig mycket. Leta efter sorten ’Bocking 14’, som är steril och därför inte sprider sig.

Mina favorit på listan är nog solros och vallmo, om jag måste välja… Finns din favorit med på listan? 

Stockros med humla

Stockros

Vit enkel dahlia

Enkel vit dahlia

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

sommarblommor för humlor och bin
Inga kommentarer

Skriv en kommentar