8 ÄTBARA PERENNER FÖR DIN TRÄDGÅRD

8 ÄTBARA PERENNER FÖR DIN TRÄDGÅRD

Har du hört talas om ätbara perenner? Att det går att odla grönsaker som kommer tillbaka år efter år kanske inte är någon nyhet. Några vanliga sorter är gräslök, rabarber och sparris. Men det finns faktiskt en hel uppsjö av andra perenner som går att äta. Läs vidare så ska jag berätta mer!

De flesta perenna grönsaker är nyttigare och innehåller mer näring än ettåriga grönsaker. Brännässlor innehåller till exempel mer än dubbelt så mycket vitamin C och kalcium jämfört med grönkål, som anses vara en av våra nyttigaste grönsaker. Dessutom kommer många fleråriga grönsaker upp redan tidigt på våren innan gemene man ens hunnit så sommarens grönsaker i köksträdgården. Alltså både nyttigare och tidigare – win-win så här långt!

HÄRDIGHET

Även för ätbara perenner är det viktigt att tänka på växternas härdighet när du väljer sorter. Eftersom det handlar om perenner används systemet A-D för att ange hur härdiga de är. Rabarber och strutbräken är exempel på mycket härdiga ätbara perenner, medan vattenkrasse endast klarar ytterst lite frost och därför bara kan odlas i landets allra mest gynnsamma delar. Men den finns inga regler utan undanta. En växt med lägre härdighet kan trivas i just din trädgård om du har ett bra lokalt mikroklimat, även om den inte ”borde” trivas i din odlingszon. Var inte rädd för att testa, men det kan vara bra att vara beredd på att det kanske inte kommer fungera.

FÖRDELAR MED ätbara perenner:

Ger mycket mat för lite arbete. När plantorna har etablerat sig behöver du knappt göra något annat än skörda av dem. Om perenner har planterats på en plats den trivs minskar problemet med ogräs, dels eftersom rotsystemet är mer rejält än de hos ettåriga grönsaker och för att många ätbara perenner kommer igång tidigt på våren innan ogräset hunnit upp.

Du kan skörda tidigt. Flera sorter av de ätbara perennerna kommer igång tidigt på säsongen, vissa kan till och med kämpa upp genom vinterns sista snötäcke.

VART SKA DU PLANTERA ÄTBARA PERENNER?

Under träd och buskar är ett bra ställe att odla dina ätbara perenner. Många av de ätbara grönsakerna trivs i halvskugga och ett lite fuktigare läge – det vill säga perfekt under träd och buskar! Det gäller till exempel för funkia och ramslök. Det gynnar även träden och buskarna att ha perenner planterade under sig istället för gräs. Gräs suger nämligen åt sig det mesta av näringen och regnet som kommer ner under sommaren. Perenner å andra sidan hjälper till att luckra upp jorden och föra ner luft och näring till trädets/buskens rötter.

Byt ut eller lägg till ätbara perenner i dina befintliga rabatter. Antingen byter du ut några växter som inte verkar må bra eller som du inte trivs med, eller så utökar du rabatterna och planterar dit en ätbar perenn. Tänk på att välja rätt växt till rätt plats, det är A och O för om växten kommer att frodas.

Lägg till ätbara perenner i kryddrabatten. Det passar speciellt för de växter som vill ha en torr och varm plats att växa på, så som anisisop och luftlök.

Plantera ätbara perenner i din köksträdgård. Byt ut några av de ettåriga grödor du brukar odla mot fleråriga alternativ, eller utöka köksträdgården med en bädd där du planterar fleråriga grönsaker. Men blanda inte fleråriga och ettåriga grönsaker i samma bädd – då kommer de fleråriga ta över och de ettåriga trängas ut.

Kärleksört i närbild

8 ÄTBARA PERENNER ATT odla I DIN TRÄDGÅRD

1. Kaukasusbeta

Kaukasusbetan är lättodlad, frosttålig och omtyckt av insekter tack vare sin nektar. Den trivs i sol till halvskugga och kan bli upp till en meter hög och 30-50 cm bred. Bladen används som mangold och kan ätas både råa och tillagad. Smaken är godast om den odlas i näringsrik, fuktig och väldränerad jord. Roten går att äta, men om denna skördas dör plantan. Kaukasusbetan tål torka bra tack vare den djupa pålroten. Förökas med frö. Har vacker blomning med vita blommor i juli-augusti.

2. Lungrot

Tillsammans med brännässlor är lungrot den mest näringsrika grönsak vi kan odla i vårt klimat. Bladen används som spenat och kan skördas under hela säsongen. Blomställningarna används som broccoli. Fröna kan användas som quinoa. Alla delar behöver kokas innan förtäring, eftersom lungrot innehåller saponiner. Lungrot är robust och kraftigt växande och nästan skötselfri när den är etablerad. Lungrot behöver gott om utrymme och tillförsel av näring med jämna mellanrum. Den förökas genom frösådd eller delning av etablerade plantor. Skörd av lungrot kan göras under lång tid, från maj till oktober/november.

3. Jordärtskocka

Jordärtskocka är lättodlad och behöver inte så mycket uppmärksamhet, men om du gödslar får du en större skörd. Det som äts är rotknölarna, som är mycket köldtåliga och växer långt in på hösten. Knölarna lagras bra i jorden över vintern om du vill vänta till våren med att skörda dem. Förökas genom att sätta ner knölar på hösten eller tidigt på våren ca 10-15 cm djupt. Välj ut de största och jämnaste ur skörden och sätt på nytt för att få finare och jämnare knölar.

4. Luftlök

Luftlök är en av de allra tidigaste lökarna och den är också mycket produktiv. Den föredrar väldränerad jord i full sol. På rätt plats kan de största sorterna bli enorma med 1,5 meter långa stjälkar och topplökar som är 5 cm i diameter. Du förökar luftlök genom att sätta topplökarna. På våren skördas och används bladrören, som kan växa rakt igenom det sista snötäcket. Från juni och framåt kan du skörda topplökarna.

5. Kärleksört

Kärleksört är en vanlig prydnadsväxt i svenska trädgårdar och parker. Bladen och skotten är krispiga och lätt syrliga och gör sig bäst i färska sallader, men fungerar även bra i wok-rätter. Smaken skiljer sig mellan olika sorter och om den står för torrt blir smaken lätt besk. För att mildra den beska smaken kan bladen läggas i kallt vatten en stund innan de äts. Rotknölarna och stjälkarna kan också ätas, men de bör kokas för att ta bort beskan.
Den är populär hos humlor, fjärilar och andra nyttoinsekter på sensommar och höst då inte så mycket annat blommar. Kärleksört trivs i de flesta jordar så länge den står väldränerat i ett soligt till halvskuggigt läge. Kärleksört är enklast att föröka med sticklingar, men det går också genom frösådd och delning.

6. Trädgårdssyra

Trädgårdssyra är en mycket härdig bladgrönsak som är släkt med den vildväxande ängssyran. Det är de nya skotten som smakar bäst. Skördesäsongen kan göras lång genom att klippa ned den helt en till två gånger per sommar. Trädgårdssyra kan användas färsk i sallader eller tillagad som spenat. Den är rik på C-vitamin och mineraler, men innehåller även oxalsyra och bör därför inte överkonsumeras. Den är lättodlad och lätt att föröka, antingen genom frö eller delning.

Funkia

7. Daggfunkia

Alla sorters funkia är ätliga, men daggfunkiorna är de som har godast smak. Skotten är goda att ångkoka och smaksätta med smält smör och salt. Skörda skotten innan de har hunnit rulla ut sig. Även de fullväxta bladen och blommorna kan ätas i sallader eller tillagade, men det är skotten som är den godaste delen. Funkia behöver utrymme och bör inte störas i tre till fem år innan du kan börja skörda.

8. Sparris

Sparris tappar snabbt i smak efter skörd, så den godaste sparrisen får du om du odlar den själv! Den skördas i maj och juni. Sparris trivs bäst på en solig och vindskyddad plats i djup, väldränerad och näringsrik sandjord med hög mullhalt. Förökas genom frösådd, det brukar gå att köpa plantor på handelsträdgårdar om du inte vill så själv.

bubblare: Portulak

Portulak är egentligen inte en perenn växt, men den självsår sig villigt om du låter den gå i blom och kan på så sätt återkomma år efter år. Portulak, eller portlak som det också kan stavas, odlas för sina goda, köttiga och lätt syrliga blad. Bladen passar perfekt i sallad och är extra bra eftersom de innehåller omega 3, antioxidanter och A- och C-vitamin. 

boktips

För dig som vill läsa mer om ätbara perenner kan jag verkligen rekommendera boken ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” av Philippe Weiss, Annevi Sjöberg och Daniel Larsson.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar