Fyra tips för en torktålig trädgård

fyra tips för en torktålig trädgård

De senaste somrarna har tidningsrubriker varnat för torka, låga grundvattennivåer och vi uppmanas att använda vattnet klokt. Med det förändrade klimatet kommer torrare och varmare somrar, vilket gör att vi måste anpassa oss och våra trädgårdar för att klara av torka. Läs vidare för mina bästa tips för en torktålig trädgård.

Varje sommar varnar myndigheterna om att grundvattennivåerna är under det normala och vi uppmanas att använda vårt dricksvatten klokt – vilket inte alltid är så lätt om man har en trädgård med växter som behöver vattnas. Därför tänker jag dela mina bästa tips hur du skapar en torktålig trädgård, som ju faktiskt också är en klimatsmart trädgård

1. plantera rätt växt på rätt plats

Plantera rätt växt på rätt plats – så att du inte behöver använda värdefullt grundvatten för att vattna under torra perioder. 

Genom att plantera torktåliga växter på platser där det blir torrt minskas vattenåtgången betydligt. Det kan låta konstigt då vi gärna pysslar om och öser näring, vatten och kärlek över våra växter, men det finns faktiskt växter som klarar och även föredrar torra och näringsfattiga växtplatser. Det finns både träd, buskar och perenner som lämpar sig i en torktålig trädgård.

En tumregel är att växter med gråsilvriga, ludna blad trivs i ett torrt och soligt läge. Några exempel på torktåliga växter är lavendel, havtorn, rölleka, kärleksört, martorn och bolltistel. Här hittar du en lista med 30 växter att plantera på en torr och solig växtplats. Och här finns en lista med perenner som trivs i torr skugga.

Ulleternell passar bra i en torktålig trädgård

Ulleternell är en torktålig växt som passar bra i torktåliga trädgårdar.

Fetbladsväxter är perfekta för en torktålig trädgård

Fetbladsväxter, t.ex. sedum och kärleksört, lagrar själva det vatten de behöver och passar därför utmärkt att använda i en torktålig trädgård.

2. samla regnvatten

2. Samla regnvatten!

Ett bra sätt att ha tillgång till vatten att vattna med i trädgården är att samla upp regnvatten i olika behållare. Regnvatten kan samlas i till exempel tunnor och/eller dammar. Dammar och andra vatteninslag är också härliga inslag i trädgården, både för oss människor att titta på och för att det gynnar den biologiska mångfalden.

Så ut och skaffa regntunnor inför sommarsäsongen, så att du kan samla in värdefullt regnvatten att vattna med. Det finns förstås mängder av regntunnor att köpa på marknaden, men det kan också finnas att fynda på Blocket. Förra året hittade jag två stora, svarta tunnor som hade använts till livsmedel tidigare. Perfekta att samla regnvatten i!

Tänk på att använda lock eller något annat skydd om du använder tunnor, först och främst för att förhindra olyckor men även för att undvika att löv samlas i vattnet, vilket skapar en otäck lukt.

En vit och flera gula blommor flyter i vattnet, i en svart hink.

3. använd bevattningssystem

Använd bevattningssystem som är kopplat till regnvattentanken. Det finns ett antal olika bevattningssystem som går att koppla till regntunnor och tankar, både automatiska, manuella och solcellsdrivna. Med bevattningssystem hamnar vattnet på rätt ställe så att växterna lätt kan ta upp det. Det gör att det går åt mindre vatten för att vattna samma yta, än när man vattnar med slang eller vattenkanna. 

Bevattningssystem gör också trädgården mer lättskött, i och med att du slipper släpa runt på tunga vattenkannor.

Sist, men inte minst:

4. Täckodla

Genom att lägga ett lager organiskt material ovanpå jorden minskar avdunstningen av vatten. Ett ultimat sätt att minska vattenbehovet i trädgården alltså! Det organiska materialet kan vara gräsklipp, löv, gammal halm eller ensilage, trädgårdskompost eller något annat som du har till hands.

När vi hade varit på Gotland i 10 dagar i somras syntes det tydlig skillnad på bäddar med bar jord och de som täckodlats med gräsklipp. I bäddarna utan täckodling var jorden snustorr, men under gräsklippet var jorden fortfarande fuktig. 

Förutom att hindra avdunstningen minskar täckodling ogräs och ger näring till växterna. Massa fördelar alltså! Täckodling är optimalt för köksträdgården eftersom grönsaker och sommarblommor behöver mycket näring under hela sommaren, men det går lika bra att tillämpa i perennrabatter, runt fruktträd och bärbuskar samt i krukor.

Använd kompost som täckmaterial i en torktålig trädgård

Kompost kan användas för att täckodla i köksträdgården, perennrabatter eller runtom träd och buskar.

sammanfattning: tips för en torktålig trädgård

Så sammanfattningsvis kan de här fyra punkterna göra din trädgård mer torktålig:

1. Välj rätt växt till rätt plats

2. Samla regnvatten

3. Använd bevattningssystem

4. Täckodla!

Vad är ditt bästa tips för att spara vatten i trädgården? 

Behöver du hjälp att anpassa din trädgård för torra somrar?

Boka in en trädgårdsrådgivning (går att få digitalt eller på plats i din trädgård) eller kontakta mig med dina frågor!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

4 tips för en torktålig trädgård
Inga kommentarer

Skriv en kommentar