Blå bolltistel – en formstark perenn som älskas av insekter

Blå bolltistel är en formstark och färgrik perenn vars nektarrika blommor älskas av insekter. Den här ståtliga växten har ett utseende som skiljer sig från de flesta andra perenner och som därför bidrar med dramatik och form i vilken plantering som helst.

Få perenner är lika dramatiska och dekorativa som den blå bolltisteln. Deras intensivt blå, runda och taggiga blomställningar börjar som små, grön-grå knoppar i juni-juli innan de slår ut och får den karaktäristiska blå färgen. Även fröställningarna som blir efter blomningen är dekorativa och står sig vackert över vintern. Och så har vi det uppseendeväckande grå-gröna bladverket som påminner om tistel.

Bin, fjärilar och andra pollinerande insekter älskar bolltistelns blommor. De blå små kloten består av mängder av små, små blommor rika på nektar. Under soliga dagar fylls bolltistlarna med surrande humlor, bin, fjärilar och andra insekter.

Blå bolltistel trivs allra bäst i torra och soliga lägen men växer bra i de flesta jordar så länge det inte är för blött. Fler råd om placering och plantering finns längre ner i inlägget.

Blå bolltistel utsågs till årets perenn år 2012, vilket är en stämpel på att det är en odlingsvärd och användbar perenn. Det vetenskapliga namnet Echinops bannaticus kommer från grekiskans ord för igelkott, vilket är ett passande namn med tanke på blommornas taggiga utseende. Blå bolltistel kommer från början från sydöstra Europa, men har odlats i Sverige ända sedan 1600-talet.

Fakta om blå bolltistel

Vetenskapligt namn: Echinops bannaticus
Ljus: Sol
Jord: Väldränerad jord, tål torka
Höjd: 80-100 cm
Härdighet: B*, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge

Blå bolltistel och gul daglilja i Kumla sjöpark

Den blå bolltistelns tydliga runda form är i fokus här, med de gula dagliljorna i bakgrunden.

Bra växtkombinationer

Blå bolltistel gör sig bäst i stora sjok, när de får bilda ett hav av små blå klot som vajar i vinden. De gör sig bra i de flesta stilar och planteringar. De kan till exempel kombineras med andra formstarka perenner och prydnadsgräs i en stor prärieliknande plantering, i en rabatt tillsammans med andra torktåliga växter eller i en klassisk torpträdgård bland pioner, flox och vallmo. Blommorna är utmärkta att använda i buketter och att torka som eterneller.

Blå bolltistel är utmärkt att kombinera med perenner och lökväxter som blommar under vår och försommar, eftersom dess bladverk växer upp och blir stort först under högsommaren. Plantera tillsammans med jättevallmo, iris eller tulpaner, så att bolltisteln kan dölja deras nedvissnade bladverk.

Överblommad blå bolltistel

Bolltisteln är dekorativ även efter att den blommat över.

Odlingsråd för blå bolltistel

Blå bolltistel älskar sol och värme och klarar torka bra. Det går bra att plantera bolltisteln i ett lite skuggigare läge, dock med risk för mindre blomning.

Bolltistel är en lättskött perenn som kan planteras i de flesta jordar, det viktiga är att jorden är väldränerad. Blå bolltistel mår inte bra av vinterfukt, då är risken stor att rötterna fryser när det blir tjäle, med följden att plantan dör. Ett sätt att undvika vinterfukt är att plantera den i upphöjda bäddar.

Den blå bolltisteln blommar från juli till september och blir 80-100 cm meter hög. Den blå färgen kan variera beroende på sort. Om du söker efter den mest intensiva blå färgen ska du välja ’Veitch’s Blue’. 

Blå bolltistel har härdighet B*, vilket innebär att den kan odlas i stora delar av landet i väldränerad jord. Täck plantan med till exempel löv på hösten om du bor i ett område där det inte brukar snöa så mycket. Klipp ner och rensa bort visset växtmaterial på våren. 

Plantera blå bolltistel på hösten. Då lägger plantan energi på att rötterna ska växa istället för bladverk och blommor, vilket innebär att plantan är väletablerad och torktålig redan till följande sommar. Vid vårplantering behöver plantorna vattnas rejält varje vecka under den första sommaren. Här kan du läsa mer om fördelarna med att plantera på hösten.

Undvik att plantera blå bolltistel i krukor. De har ett stort och djupt rotsystem som begränsas av krukorna. De kommer alltså inte växa till sig ordentligt förrän de är planterade ute i jorden där rötterna kan växa fritt.

Om du vill föröka blå bolltistel gör du det genom att dela plantan på våren eller genom frösådd. Bolltisteln kan fröså sig rikligt där de trivs, de små plantorna är lätta att gräva upp och flytta till en annan plats i trädgården eller rensa bort om du inte vill ha dem kvar.

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt av perenner. För att hitta fler växtporträtt – gå till blogg och sortera på ”växtporträtt”.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här på bloggen delar jag med mig av växttips, tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra.

/Sarah

Inga kommentarer

Skriv en kommentar