13 maj Gör egen växtnäring
Gör egen växtnäring
Det finns flera olika sätt att göra egen växtnäring. I mina odlingar tillför jag näring på flera olika sätt: genom täckodling, bokashikompost, hönsgödsel från mina föräldrars hönsgård och ibland hämtar jag hästgödsel från en gård i närheten.
Och så vattnar jag med olika sorters näringsvatten.
Att näringsvattna är ett enkelt och snabbt sätt att tillföra näring till jord och växter. Dessutom är det hur lätt som helst att göra själv!
Några olika näringsvatten du kan göra själv är nässelvatten, vallörtsvatten, guldvatten/kissvatten och bokashivatten.
Späda nässlor passar utmärkt att använda när du gör egen växtnäring.
Så gör du nässelvatten
Ett enkelt och billigt sätt är att göra nässelvatten. Plocka brännässlor i en hink med tätslutande lock. Häll över vatten så att det täcker nässlorna och låt stå några dagar. När nässlorna bryts ner sprids näringsämnena som vi vill åt till vattnet, som vi sedan kan vattna ut på våra växter.
Det luktar riktigt illa när nässlorna bryts ner, rör i blandningen nu och då för att minska lukten. En del odlare säger att stanken minskar när de blandar i bokashiströ i nässelvattnet, men det har jag inte testat själv. Ärligt talat har jag blivit van vid lukten och tycker inte det är så illa, det är ju trots allt bara en kort stund man behöver hållas med nässelvattnet. Däremot använder jag alltid handskar när jag hanterar nässelvatten, lukten kan vara svår att få bort från huden.
Efter 3-4 dagar kan du börja använda nässelvattnet. Blanda en del nässelvatten med tio delar vatten. Det är optimalt att näringsvattna efter regn när jorden är fuktig, då rinner näringsvattnet lätt ner i jorden.
Efter 3-4 dagar är nässelvattnet färdigt att använda som växtnäring.
Bonustips: det enklaste sättet att göra egen växtnäring?
Guldvatten eller kissvatten, olika ord för samma sak. Det är helt enkelt kiss utspätt med vatten, ungefär en del kiss till tio delar vatten. Undvik att använda kiss med läkemedelsrester.
Färskt kiss luktar inte om det blandas direkt med vatten, dock kan blandningen börja lukta om den får stå så ta för vana att alltid vattna ut kissvattnet direkt.
Hos Riksförbundet Svensk Trädgård kan du läsa mer om du vill lära dig mer.
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer