18 jan Häggmispel – buske med tidig blomning och sprakande höstfärger
En buske med tidig blomning och sprakande höstfärger
Tidigt på våren blommar häggmispel med små vita blommor som är viktiga för nyvakna insekter och på hösten får de fina höstfärger som lyser upp i trädgården. Häggmispel är en värdefull trädgårdsväxt som kan användas både som stor buske och mindre, flerstammiga träd. Det är dessutom en lättskött och tålig växt som funkar i många olika lägen.
Häggmispel, Amelanchier, är värdefulla från tidig vår till de sprakande höstfärgernas tid. De bjuder på en riklig, vit blomning tidigt på våren, blåbärsliknande bär mot ett mattgrönt bladverk under sommaren och sprakande höstfärger i gult, orange och rött.
Det finns flera anledningar att plantera häggmispel i sin trädgård, först och främst den tidiga vårblomningen och de sprakande höstfärgerna. Dessutom är det tåliga växter som tål både vind och dåliga jordar, både torra sandjordar och tunga lerjordar. De växter bra både i sol, halvskugga och skugga. Häggsmispelsläktet innehåller både mindre buskar, arter som är lämpliga att använda som häck och mindre träd som passar i små trädgårdar. Sist men inte minst är de lättskötta och behöver inte beskäras om de inte används som klippt häck.
Häggmispel, Amelanchier, är en av de växter som blommar tidigast på våren.
Olika arter av häggmispel
Tidigare fanns en uppsjö av olika arter och sorters häggmispel som alla såldes under namnet häggmispel, men idag är det främst arterna i listan nedan som används i Sverige. Arterna kan vara svåra att skilja åt, men har olika växtsätt, storlek, lövfärg på hösten och till viss del olika blomning.
• Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis fk Bäcklösa E, anses av många vara den vackraste häggmispeln. Blommar tidigt på våren med vita blommor samtidigt som det kopparfärgade bladutspringet. Orange höstfärg. Används som friväxande buske eller flerstammigt buskträd. Härdig i zon 1-4 och kan bli uppåt 4 meter hög.
• Häggmispel, Amelanchier spicata fk Falun E blir hög och smal och lämpar sig därför bra som häck. Den kan användas både som klippt och friväxande häck. Skjuter många rotskott, vilket bildar ett tätt grenverk och ger ett bra vindskydd. Tål fukt, torka och vind och kan planteras i både sol och skugga. Härdig i zon 1-7 och kan bli 3-4 meter hög.
• Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia fk Alvdal E, har en gul höstfärg och ger stora, fina och goda bär. Vill man odla häggmispel för att skörda bären är det en bärhäggmispel man ska välja, det finns ett antal olika sortnamn som har olika smak. Härdig i zon 1-6 och kan bli 2-3 meter bred och 1,5 meter hög.
• Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, blommar likt kopparhäggmispeln tidigt på våren med vita blommor mot ett kopparfärgat bladutspring. På hösten får den en intensiv röd bladfärg. Prakthäggmispeln har dock drabbats av mjöldagg senare år, speciellt i torra och blåsiga lägen. Kopparhäggmispel bör väljas i stället i torra och vindutsatta lägen. Härdig i zon 1-6 och kan bli 4-5 meter hög.
• Stor häggmispel, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’, har större blommor än de andra häggmisplarna i listan. Knopparna är rosa och blommorna vita när de har slagit ut. Får röd-gula höstfärger. Det är en tålig växt som lämpar sig fint som ett litet stadsträd. Härdig i zon 1-3 och kan bli 5-6 meter hög.
Kopparhäggmispel, häggmispel och prakthäggmispel finns med i det svenska e-plantsortimentet. E-planta är en kvalitetsstämpel för träd och buskar som odlas i Sverige och är utvalda för det svenska klimatet. Om du är intresserad av att läsa mer om E-planta kan du göra det här.
Läs mer: Växters vetenskapliga namn
Saskatoonbär
Häggmispelns bär kallas också saskatoonbär eller ”saskatoonberries” och sägs vara riktigt nyttiga. Om du vill odla häggmispel för att skörda bären kan du kolla in finska växtbutiker, som brukar ha ett brett sortiment av olika sorter. Blomqvist Plantskola är en finsk webbutik som har flera olika sorters bärhäggmispel och skickar till Sverige.
Odlingsråd för häggmispel
Det viktigaste odlingsrådet för häggmispel, precis som för vilken växt som helst, är att välja art och sort utifrån platsens förutsättningar och växtens ståndort. Att välja rätt växt till rätt plats helt enkelt.
När man väljer vilken häggmispel som ska planteras i trädgården är det första att ta ställning till vilken funktion den ska ha. Ska det vara en häck lämpar sig häggmispel, Amelanchier spicata, eftersom den är hög och smal och bildar ett tätt vindskydd. Vill man ha en riklig skörd av goda bär väljer man en bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia. Vill man har ett mindre träd med stora blommor väljer man stor häggmispel, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’.
Om man har valt rätt sorts häggmispel för platsen kommer den inte kräva speciellt mycket omvårdnad när den har etablerat sig. De första två somrarna gäller som med alla nyplanterade växter att rensa bort ogräs som stjäl vatten och näring samt vattna regelbundet. Vattna oftare om det är torrt och lite mer sällan under regniga perioder. Vattna hellre lite och ofta, än mycket och sällan.
Beskärning är endast nödvändig om den används som klippt häck.
Gödsla med ett lager brunnen stallgödsel på våren.
Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer