Korneller ger färg under vintern

Korneller ger färg under vintern

Kornellens röda bladverk ger färg under vintern

Kornell, Cornus, innehåller en stor mängd arter, från ömtåliga korneller med vacker blomning, till de tåliga buskarna som klarar sig upp i zon 7. Den senare gruppen är härdiga och lättskötta växter som passar utmärkt att plantera där andra växter inte trivs och vars färgglada grenverk gör den till en viktig vinterväxt. 

Den här artikeln fokuserar på de korneller som används för sitt vackra bladverk och färgglada grenar. Dessa kornellers stora värde ligger som sagt inte i blomningen, utan i att de är vackra under vintern när det är grått och tråkigt. Det är de unga grenarna som har vacker barkfärg, så för att behålla färgen behöver den gallras ur regelbundet.

Korneller är tåliga och användbara i både privata trädgårdar och offentliga miljöer. De är lättodlade, kan växa i både torr jord och styv lerjord, i sol och skugga samt är härdiga långt upp i landet. Namnsorter med vackra blad kan användas som solitärer och bakgrund i perennrabatter, eller som friväxande häck och utfyllnad i blommande buskage. 

De röda grenarna bryter av fint mot både snö och städsegröna barrväxter. Under våren gör sig kornellen också oerhört bra, gärna tillsammans med buskar som blommar på bar kvist som forsythia eller körsbärskornell. Extra vackert är det när marken täcks av småblommande lökväxter som snödroppar, narcisser och blåstjärna, mot de rödaktiga grenarna. Plantera gärna en marktäckare under busken som håller undan ogräs, till exempel kinesisk förgätmigej som har en blå blomning under senvåren.

På grund av att de är så tåliga överanvändes de ofta under 1960-talet på bostadsgårdar i miljonprogrammen, och fick på så sätt dåligt rykte. Om du hör någon prata om ”HSB-buske” är det antagligen korneller de menar. 

Kornell 'Ivory Halo'

En personlig favorit, rysk kornell, Cornus alba ’Ivory Halo’.

Olika arter av korneller

De tre arterna som används för sin vackra vinterfärg och sitt fina bladverk är rysk kornell, skogskornell och videkornell. De är väldigt lika till utseendet och kan vara svåra att skilja åt. Det finns många olika namnsorter med varierande färg på blad och grenar. En personlig favorit är rysk kornell, Cornus alba ’Ivory Halo’, som har gröna blad med vita kanter.

 Rysk kornell, Cornus alba. Det finns många olika namnsorter av rysk kornell, bland annat ’Ivory Halo’, ’Variegata’ och ’Cream Cracker’ som alla har mörkröda grenar och vitbrokiga blad. Om du vill ha riktigt lysande rött grenverk ska du välja korallkornell ’Sibirica’. Vissa sorter får fin höstfärg. Den rena arten är härdig till zon 7, men namnsorterna kan vara mindre härdiga.

 Videkornell, Cornus sericea. Namnsorten ’Farba’ är särskilt odlingsvärd för sina mörkröda grenar, vita bär och fina höstfärg. De vita blommorna är uppskattade av pollinerande insekter under försommaren. Härdig till zon 5.

 Skogskornell, Cornus sanguinea. ’Midwinter Fire’ och ’Winter Flame’ har orangegul barkfärg. Vissa sorter har en röd höstfärg. Den rena arten av skogskornell är härdig till zon 7, men sorter med annorlunda barkfärger är inte lika härdiga, så kolla upp sorten noga innan du planterar om du bor i en högre zon.

Korallkornell, Cornus sibirica

Odlingsråd för Korneller

Som för alla andra växter är det viktigaste odlingsrådet att utgå från platsens förutsättningar när man väljer växter. Rätt växt för rätt plats alltså.

Korneller är tåliga växter, som passar utmärkt att använda där andra växter inte trivs. De trivs bäst i näringsrik och fuktighetshållande jord, men tål både torr jord och lerjord. De får bäst färg i soligt läge, men kan också växa i skugga. 

Korneller som har färgglad bark behöver beskäras regelbundet. Gamla, grövre grenar gallras ut för att ge plats åt de nya grenarna som har de fina färgerna. Klipp där grenarna delar sig, annars är risken stor för intorkade tappar vid beskärningsstället. Det gäller bland annat skogskornell, rysk kornell och videkornell.

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar