02 maj Trädgårdskalender: maj
Trädgårdskalender maj
Maj. Ljusa kvällar, varma dagar och växterna nästintill exploderar i grönska och blom. Jag vill bara vara utomhus hela tiden! För trädgårdsägaren är det bråda dagar med att förbereda trädgården för sommaren, men kom ihåg att njuta också. Vårens härligaste månad är nu. Längre ner på den här sidan hittar du en trädgårdskalender för maj.
Ta gärna en promenad i parker och bostadsområden för att njuta av blommande körsbärsträd, magnolior, forsythia och vårlökar. Stadsparken i Örebro har en stor samling magnolior som står i full blom nu i början av maj.
Och kom ihåg att det fortfarande kan komma nätter med minusgrader, låt alltså ömtåliga pelargoner och grönsaksplantor stå skyddat lite till.
Otrolig kombination av maffiga, gröna rabarberblad och röda tulpaner.
Nu i maj exploderar grönskan i trädgården och naturen! Häggen slår snart ut, gräset börjar växa, möbler ska tvättas efter vinterförvaringen och den som har sått snabbväxande grönsaker under senvintern kan börja skörda rädisor, sallatsblad och spenat. Det finns mycket att njuta av, men även en del som behöver göras.
Så, vad finns det att göra i trädgården i maj?
Plantera perenner, buskar och träd. Tidigt i maj är det fortfarande bra förhållanden för att plantera, senare i maj och under sommaren är det ofta svårare för växterna att etablera sig väl. Jag förespråkar egentligen höstplantering eftersom hösten ger bättre förutsättningar för plantorna att etablera sig (jorden är varm, det är fuktigt i både luft och jord och växterna är på väg in i sin viloperiod), men det finns några växter som är bättre att plantera på våren, bland annat höstanemoner och prydnadsgräs.
Vill du plantera en ny perennrabatt men är osäker på vilka växter du ska välja? Kolla in mina färdigdesignade rabatter här.
Vitblommande narcissen ’Thalia’ tillsammans med spirande funkia.
Vattna! Kom ihåg att vattna dina växter om det går lång tid utan nederbörd. Det är extra viktigt att vattna växter du planterade under förra säsongen, de behöver fukt i jorden för att etablera sig bra.
Vårstäda i rabatterna. Om du inte gjort det tidigare är det hög tid att klippa ner nedvissnade perenner nu, innan årets grönska har hunnit för långt. Låt klippet ligga kvar på jorden, det tillför mull till jorden. Om du tycker det ser skräpigt ut kan du med fördel toppa med kompost eller kogödsel. Plantera nya perenner om det blivit hål i rabatterna efter vintern.
Gödsla perennrabatter, köksträdgård, unga träd, prydnadsbuskar, bärbuskar och häckar. Mylla ner ett lager kompost eller kogödsel. Kogödsel som säljs på säck innehåller ofta en stor del torv, och därmed inte lika mycket näring. Läs på förpackningen så att du köper gödsel som innehåller mycket näring.
Gödsla överblommade vårlökar med benmjöl och låt de vissnade bladen vara kvar. Jag vet att det kan klia i fingrarna att ta bort dem, men näringen behöver gå tillbaka ner i löken för att de ska blomma igen nästa år. Sätt perenner med stora blad tillsammans med vårlökarna så slipper du se de fula bladen.
Den som har sått snabbväxande grönsaker i mars-april kan du börja skörda.
Dela perenner som blommar på sensommaren och hösten, om de blivit för stora. Passa på när de precis tittar upp ur jorden. Gräv upp och dela med en vass spade eller kniv.
Beskär rosorna när björkarnas blad börjar slå ut. När de har musöron som man brukar säga.
Fynda överblommande vårlökar. Nu har påskliljor, krokus och en del annat blommat över. Ofta rear butikerna ut sitt överskott – passa på att fynda och plantera för fin blomning kommande vårar.
Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Här kan du läsa mer om att kompostera.
Ta hand om gräsmattan. Fyll i om det blivit hål efter vintern, dressa med ny jord och så nytt gräs där det behövs. När gräset är över 5 cm högt är det dags att klippa första gången. Klipp gärna öar i gräset och låt blommorna vara kvar. Var glad om du har blommor i gräsmattan!
Håll utkik efter mördarsniglar. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju tidigare du börjar bekämpa dem desto färre sniglar i trädgården under sommaren.
Rensa ogräs. Här gäller samma som för mördarsniglarna – det är bra att börja rensa så fort det går på våren. Om ogräset får stå kvar hinner det slå rot ordentligt och börja sprida sig. Och om de går upp i blom sprider de sig via frö. Vissa ogräs är ätbara och kan skördas som vårprimörer! Läs mer här.
Så utomhus. I maj går mycket att så utomhus! Morötter, sallat, ärter, persilja, potatis, med mera. Undvik att så rädisor, spenat och asiatiska bladgrönsaker. De är så kallade kortdagsväxter och går lätt i blom nu när dagarna är ljusa och långa.
Läs mer: Planera din köksträdgård
Avhärda växter som du sått inomhus. I andra halvan av maj är det dags att börja avhärda växterna inför flytten ut i trädgården. Börja med att ställa ut växterna i ett par timmar och öka tiden succesivt. Undvik direkt sol! Du kan med fördel täcka växterna med en fiberduk den första tiden, den skyddar både mot vind och sol.
Förodla inomhus. Nu i maj kan du förså majs, gurka, squash och pumpa som planteras ut senare i vår när risken för frost är över.
Ge näring till krukväxter. Näringsvattna eller plantera om ifall det behövs. Nu när ljuset ökar börjar växternas tillväxtperiod, då behöver de ny näring för att orka växa och hålla sig fina.
Hoppas du får en härlig maj i trädgården!
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer