Sätter tulpaner i växthuset

Sätter tulpaner i växthuset

Häromveckan satte jag 75 tulpanlökar i växthuset. Nu när lökarna är i jorden är det enda jag kan göra att ha tålamod och se fram emot ett magiskt hav av rosa, svarta och vita tulpaner att plocka in och göra fina buketter av tidigt i vår.

Hösten och mörkret har kommit fort i år, tycker jag. Är det inte lustigt ändå, hur en kan bli lika förvånad varenda år över hur fort kvällarna blir mörka på hösten? Då känns det extra fint att ha en tidig tulpanblomning att se fram emot. Jag hoppas på blomning redan i mars!

tulpaner i växthus

I år är första året som jag odlar tulpaner till snitt (och första vintern jag har tunnelväxthuset) så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men min förhoppning är att de ska blomma tidigare än om jag hade satt dem ute. 

Jag har satt tre olika sorter med tidig blomning, som ska blomma i april, så jag hoppas de kommer blomma redan i mars inne i växthuset. Sorterna jag har satt är ’Paul Scherer’ som är en enkel svart tulpan, ’Verona’ som är dubbel i färgen creme och ’Van Eijk’ som är en enkel, rosa Darwinhybrid. Darwinhybrider kan ofta komma tillbaka och blomma år efter år, annars är tulpaner att räkna som ettåriga blommor – speciellt om de odlas för snitt. 

Ytterligare en fördel med att odla tulpanerna i växthuset, förutom tidigare blomning, är att de är säkra från rådjuren som håller till i vår trädgård. Tidigare vårar har de ätit upp varenda tulpanknopp i trädgården om jag inte hunnit med att spraya med Tricogarden, även de som sitter intill husväggen under vårt sovrumsfönster. Men jag kan förstå dem, knarrande tulpanblad måste vara en riktig delikatess efter en kall vintern när det inte varit helt lätt att få tag i mat.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar