Vårblomning på Sofiero

Tulpaner i Sofieros slottsträdgård

Mörkröda och rosa tulpaner svävar över en matta av vitblommande förgätmigej.

Vårblomning på sofiero

Just nu är en väldigt bra tid att tänka på lökar och vårblomning. Trädgårdsbutikerna börjar få hem lökar till tulpaner, narcisser och krokus. För som du kanske vet är det från nu i september fram till november som de blommande vårlökarna ska sättas, beroende på var i Sverige du bor och hur mild hösten är. Dessutom är hösten den bästa tiden att plantera vårblommande perenner, buskar och träd också. 

Nu är alltså den perfekta tiden att inspireras och längta efter tulpaner, påskliljor och andra vårlökar! Därför tänkte jag bjuda på lite bilder från i maj när jag besökte Sofieros slottsträdgård utanför Helsingborg.

gula och rosa liljetulpaner

Milt gula och rosa liljetulpaner. I bakgrunden skymtas Danmark.

Slottsträdgården på Sofiero

Vackra siktlinjer och blickfång.

Vårblomning på sofiero

I början av maj var jag i Ängelholm för en workshop i min utbildning till trädgårdsarkitekt. Efter en intensiv dag fylld av praktiska övningar i mätteknik och en hjärna trött och full av ny kunskap tvekade jag först på om jag skulle orka åka ner till Helsingborg och Sofiero slottsträdgård. Jag är så glad att jag bestämde mig för att trotsa tröttheten och åka dit. Det var lite tidigt för att se den maffiga rododendrondalen – som Sofiero är känt för – i full blom, men tulpanrabatterna var något utöver det vanliga. 

Idegranshäckar och tulpaner

Kantade av låga buxbomsparterrer var det snarare konstverk än tulpanrabatter.

Vårblomning på Sofiero
Vårblomning på Sofiero

Blommande vårlökar kan med fördel kombineras med perenner med stort bladverk, till exempel funkia eller kaukasisk förgätmigej som på bilderna nedan. Lökväxternas bladverk ska stå kvar tills det är helt nedvissnat för att all näring och växtkraft ska gå tillbaka ner till löken. Det ser lite tråkigt ut om bruna, vissna bladen syns i rabatterna – då är perenner en utmärkt växt att samplantera med. Förutom att det är praktiskt så är det en fröjd för ögat när vårlökarna blommar samtidigt som perennernas bladverk spirar. 

Narciss Thalia och blå förgätmigej
Kaukasisk förgätmigej och vitblommande narciss 'Thalia'

Narciss ’Thalia’ tillsammans med blåblommande kaukasisk förgätmigej.

Vitblommande narciss 'Thalia' tillsammans med små funkiablad

Vitblommande narcissen ’Thalia’ tillsammans med spirande funkiablad.

Vita narcisser i Sofieros slottsträdgård

Narcissen ’Actaea’s vita blommor lyser upp fint intill den mörka idegranshäcken.
’Actaea’ är en gammal sort med stark doft som har funnits i över 100 år.

Vårlökar och penséer
Slingrande rabatt med tulpaner i många olika färger

Om du någon gång har möjlighet att åka till Sofiero på vårkanten när vårprakten med tulpaner och rododendron är som vackrast får du inte missa det! Och kom ihåg att sätta lite lökar i din trädgård så att du kan njuta av blomningen framåt våren.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar