Vecka 27: tunnelväxthus, rapsblom och små, små grodor

Det är lite mindre kaos i köksträdgården nu jämfört med hur det har varit de senaste veckorna. Eller ja, egentligen jämfört med hur det har varit sedan vi flyttade hit egentligen. Allt utom tomaterna är utplanterat. Jag har sått nya grönsaker att plantera ut allt eftersom jag skördar och förbereder nya odlingsbäddar. 

Och det bästa:

Vi har äntligen kommit en bra bit med tunnelväxthuset. Det blev inte klart till den här helgen som jag hade hoppats på, men nu är det bara takplasten kvar. Och att färdigställa alla odlingsbäddar och plantera ut tomaterna så klart. Men bara själva växthuset blir klart så kommer det gå fort. Det har varit bitvis frustrerande att få upp stommen. Eller nej, själva stommen var enkel att få upp. Men det var omöjligt att få det rakt överallt samtidigt. 

Justerade vi på ett ställe så blev det snett på ett annat. Rätade vi upp lite på ena sidan, så blev det tokigt på den andra. Och så vidare.

Vi insåg när vi hade stommen uppe och försökte väga in så allt blev rakt att det hade varit enklare att montera isär allt och börjat om från början med monteringen enligt bruksanvisningen. Men då orkade vi verkligen inte börja om. 

Så nu följer vi min syster och svägerskas gyllene ord: lite snett är också rakt.

För ungefär en månad sen var vi och monterade ner tunnelväxthuset i vår gamla trädgård (eller ärligt talat: pappa monterade ner det nästan helt själv när vi andra tvättade fönster – tack!❤️). Sen dess har det legat i delar i köksträdgården när andra projekt har prioriterats. Som att plantera ut alla plantor som stått i krukor lite här och var. 

Tomaterna står och stampar i sina krukor, vilket kanske inte är så bra. Men jag påminner mig själv om och om igen: allt får ta sin tid i år. Det går inte att göra allt samtidigt, hur mycket jag än vill. 

Det är det här som är charmen med odling och trädgård överlag ~ man får en ny chans igen nästa år. En ny chans på sånt som gått åt skogen i år. En ny chans att förbättra förutsättningarna och ny chans att prova nya grödor och experimentera.

Annars då? 

Rapsen blommar för fullt och gör den vackra utsikten nere vid uthusen om möjligt ännu vackare. Äppelträden och plommonträdet är fulla i fruktkart. Päronträdet jag och pappa dömde ut i våras har tre (!) päronkart. Jag har till slut planterat klart pionrabatten. Vinbären börjar mogna och hallonen likaså. 

Mamma och jag har förberett platsen där våra bikupor ska stå. Och mamma och pappa har snickrat bikupor: lådor, bibotten och tak. På onsdag ska vi åka och hämta vårt allra första bisamhälle.

Trädgården har invaderats av små, söta grodor (!). Jag blev så lycklig när jag såg den första under min dagliga snigelrunda. När jag var liten kryllade det av grodor under somrarna, men de senaste 10-15 åren har jag knappt sett en enda. Jag är så glad att de har hittat hit, trots att vi inte har någon vattenkälla som lockar dem. 

Tänk när vi har en damm sen, då kan de trivas ännu bättre!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar