Vecka 7: Min förodling just nu

Hej måndag! När jag skriver det här öser snön ner utanför fönstret. Morgonpromenaden var riktigt ruggig idag och det var riktigt välbehövligt att komma in och värma sig med en kopp te framför skrivbordet. Veckans planer består till störst del av att jobba på webbkursen som jag ska släppa inom en snar framtid (eventueeeeellt redan i slutet av nästa vecka, men om jag ska vara realistisk blir det nog snarare veckan efter) och förberedelser inför Nordiska trädgårdar. Det kan du läsa lite mer om här, ifall du missade förra veckans inlägg.

Men det var egentligen inte det som det här inlägget ska handla om, utan jag tänkte ta med er in i mitt växtrum och titta till mina försådder👩‍🌾

frösådd basilika, lite basilikaplanta

Basilika som såddes för några veckor sedan har planterats om i små lerkrukor. Lerkrukor är väldigt fint, men inte de mest praktiska för förodling eftersom de suger åt sig vattnet från jorden,.

Jag har sått tre olika grupper av plantor hittills: 

1. Grönsaker som har lång utvecklingstid (chili, aubergine och purjolök) 

2. Grönsaker som ska planteras ut i tunnelväxthuset i mars för att ge tidig skörd (spetskål, grönkål, pak choi, bladpersilja, plocksallat)

3. Grönsaker som ska ge skörd inomhus (basilika, bladpersilja, mizunakål som miniblad)

Min plan var inte alls att förodla så här mycket i år, men på något sätt har mina fyra hyllor med belysning redan blivit fyllda. Hur ska det gå när det är dags att så tomater och allt annat som ska sås sen i mars? Det får bli ett senare problem 🤷‍♀️

3 sorters chili. I år odlar jag de fröer jag hade hemma. ’Habanero Lemon’, ’Jamaican Bell’ och eget frö av en liten, rund och mild sort.

Söta, miniplantor av pak choi som ska planteras ut i tunnelväxthuset.

Rödbladig grönkål.

Ett gäng rangliga kålplantor innan  omplantering.

Har du börjat odlingssäsongen ännu? Om inte så vill jag påminna om att det verkligen inte är någon brådska ännu. 

De flesta grönsaker är bäst att så tidigast i mars, bland annat tomat – gurkväxter kan du med fördel vänta tills i april med att så. Jag sår redan nu för att jag har bra förutsättningar med ett svalt utrymme och belysning, och om jag ska vara ärlig var jag extremt sugen på att få ner de första fröerna i jorden i år. Mer inspirerad och taggad än jag har varit de senaste åren, så därför ville jag agera på den känslan.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar