Vit skogsaster – vit blomning i skugga

VIT SKOGSASTER – VIT BLOMNING I SKUGGAN

Vit skogsaster är en av få perenner som funkar bra i ett torrt och skuggigt läge, men den trivs även i sol och fuktigare jord. Utöver det så är det en av få lite högre perenner som har en vit blomning i skugga.

Vit skogsaster är en perenn som jag ofta föreslår i mina projekt, just för att den är så tålig och användbar. Dessutom blommar den från augusti till långt in på hösten och ger då ett maffigt intryck med sina skyar av små vita blommor.

Och så är det en bra växt för humlor och bin.

Det finns många anledningar att välja vit skogsaster, alltså!

Här är en till:

Vit skogsaster får ofta vara ifred för harar och rådjur!

Vit skogsaster har en vit blomning som är underbar i skugga

Vit skogsaster kan planteras i både soliga, halvskuggiga och skuggiga lägen och trivs i de flesta jordar, både torra och fuktiga. Det är en av få växter som blommar rikligt i full skugga. Den blir cirka 50 cm hög och blommar från augusti till frosten kommer. Kan odlas och övervintrar pålitligt i hela landet (härdighet A).

Vit skogsaster utsågs till årets perenn 2015, vilket är en stämpel på att det är en odlingsvärd perenn. Det vetenskapliga namnet är Eurybia divaricata, men var tidigare Aster divaricatus. Divaricata betyder att den breder ut sig.

Här hemma har jag vit skogsaster under en björk, vilket fungerar bra! Dock är det viktigt med regelbunden vattning de första säsongerna när plantorna etablerar sig.

Vit skogsaster och kaukasisk förgätmigej är två skuggtåliga perenner

Vit skogsaster passar fint i entrérabatten, som vävare mellan buskar och andra perenner i större planteringar och självklart i en trädgårdslund, även kallad woodland. De vita blommorna lyser upp fint i lite mörkare hörn, därför tycker jag den är tacksam att använda under träd och i trädgårdens skuggiga skrymslen.

I skuggiga lägen är vit skogsaster fin att kombinera med stora blad, som den silverskimrande kaukasisk förgätmigej ’Jack Frost’ eller vitbrokig funkia ’Francee’. 

Den vita skogsaster var en favorit hos Gertrude Jekyll som är en ikon inom trädgårdsdesign och växtkomposition. Hon kombinerade den ofta med vårblommande bergenia, för bladkontrast och lång blomningstid.

Växtkombination med rödbladig smällspirea, funkia och vit skogsaster

Odlingsråd för vit skogsaster

Vit skogsaster kan i princip planteras var som helst. Jag skulle dock undvika riktigt torr jord i full sol. 

Under de 1-2 första säsongerna efter plantering är det viktigt att komma ihåg att vattna regelbundet för att ge plantorna en god förutsättning att etablera sig. När de har rotat sig ordentligt och kommit i gång att växa klarar de sig utan regelbunden vattning.

Beskärs ner till marknivå på våren. Låt klippet ligga kvar i rabatten, det gör jorden mer mullrik och är mat åt mikroliv, maskar och insekter.

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar