Julros – Tidig blomning att se fram emot

Julros: tidig blomning att se fram emot

Tidigt på året kikar den upp. Blomman som reser sig ur det vintergröna bladverket. Den stoppas inte ens av ett lager snö, blomningen ska bestämt ske under årets första vintermånader. Jag menar förstås julrosens underbara blommor som är bland de första att slå ut. Julrosen är verkligen en tidig blomning att se fram emot.

Julrosens vetenskapliga namn är Helleborus, och det finns en mängd olika arter med olika egenskaper. Julrosen har funnits länge i Sverige, ända sedan medeltiden. Den gick under flera andra namn, bland annat nysrot, innan den fick namnet julros under 1900-talet.

Anledningen till julrosens något märkliga (men högt uppskattade!) tidiga blomning är att det var för varmt för att julrosen skulle kunna blomma på sommaren i sydöstra Europa där den kommer från. Så istället för att blomma under sommaren inväntade den vinters svalare väder för att orka sätta i gång blomningen. Den här egenskapen har gått i arv, och trots att våra somrar här inte är lika varma som i södra Europa fortsätter den att blomma på vintern.

Plantera gärna julrosen i en lund. Kombinera med vårblommande lökar, gullvivor och olika sorters vivor under prydnadsbuskar med tidig blomning så får du en riktig vårlund! Blanda gärna upp med bladväxter som ormbunkar, bergenia och funkia

En annan bra plats för julrosorna är vid entrén, så att blomningen syns även om man inte tar en tur runtom i trädgården. Den lämpar sig också bra på husets mörka norrsida, tillsammans med marktäckande perenner och ett gäng skuggtåliga prydnadsbuskar som daggros, fläder, lagerhägg och kornell.

Julros i stadsparken i Örebro

Olika julrosor med tidig blomning

Det finns många olika julrosor, med olika blomfärger och blomningstid. Enkla eller fyllda blommor. Enfärgade, prickiga eller mönstrade. Vita, gröna, aprikos, vinröda, svartlila och rosa; det finns en julros för alla smaker.

Om du vill ha en julros med riktigt tidig blomning ska du välja den vanliga julrosen, Helleborus niger. Den har vita blommor som kommer igång tidigt, ibland redan innan jul om det är en mild vinter. Turkisk julros, Helleborus orientalis, och hybridjulrosorna, Helleborus x hybridus, har ofta lite mer speciella blommor i olika färger och blommar först lite senare, i februari-mars-april. 

Du kan med fördel blanda flera sorters julrosor för att få en lång blomningsperiod.

Julros, tidig blomning att se fram emot

Turkisk julros, Helleborus orientalis (’Red Lady’ eller ‘Red Orient’)

Julros, Helleborus niger

Julros, Helleborus niger (Foto från Pixabay)

Odlingsråd för julros

Julrosen trivs bäst i ett halvskuggigt läge. Den kan gärna planteras i en skogslik lundplanering under ett tak av lövträd, då når solens ljus ner under vintern när den blommar och bladverket får silande skugga under sommarmånaderna. 

Jorden bör vara mullrik och väldränerad, julrosen blir inte långlivad i stående fukt. 

Klipp ner bladverket och ge ett lager kogödsel eller kompostjord under våren, julrosen älskar näring och mull!

Plantera helst på våren, så hinner julrosen rota och etablera sig ordentligt innan nästkommande vinter. Julrosen bör helst inte flyttas, då uteblir blomningen i några år, precis som pionen.

julros med tidig blomning

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och dels för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar