Lammöron: en tät silvermatta av mjuka blad

Lammöron: en tät silvermatta av mjuka blad

Lammöron är en omtyckt perenn som används främst för den täta silvermattan av underbart mjuka blad – som verkligen leder tankarna till små lamms öron. De får även rosalila blommor på höga stänglar som uppskattas av humlor och andra insekter. 

Lammöron är en solälskande perenn som trivs bäst i väldränerad och näringsfattig jord. Torra växtplatser är optimala, till exempel sprider sig lammöron villigt på stenmurar eller intill husgrunden under takutsprånget. Bladen är halvt vintergröna. En väldigt blöt vintern blir de bruna och fula, men torrare vintrar behåller bladen sin silvriga färg och ludna form.

Det vetenskapliga namnet är Stachys byzantina. Lammöron härstammar från sydvästra Asien och kom för första gången till Sverige och Botaniska trädgården i Uppsala i början av 1800-talet. 

Lämpliga användningsområden är i stenpartier och som kantväxt och marktäckare i soliga lägen. Silverfärgen lyfter fram andra färgstarka växter, till exempel alunrot med rödlila blad och rödbladig japansk lönn. De mjuka bladen är en fin kontrast till grågröna gräs, till exempel glansälväxing.

Några andra bra kompisar att kombinera lammöron med är:

• Stäppsalvia ’Caradonna’, Salvia nemorosa
Kantnepeta ’Walker’s Low’, Nepeta x faassenii
• Gråtimjan, Thymus pseudolanuginosus
• Glansälväxing, Sesleria nitida
• Kärleksört ’José Aubergine’, Hylotelephium
• Alunrot ’Obsidian’, Heuchera
• Lavendel, Lavandula angustifolia
• Anisisop, Agastache
• Perovskia, Perovskia

En tät silvermatta av lammöron

Olika sorters lammöron

Om du vill ha lammöron för de fina, täta mattorna av blad är det viktigt att ha lite koll på de olika sorterna. Den rena arten, vars vetenskapliga namn är Stachys byzantina, får rosalila blommor som sticker upp som spiror ur bladrosetten. Fördelen med blomningen är att humlor och andra insekter älskar dem! Nackdelen är att bladmassan inte blir lika tät och då inte ger samma fina funktion som marktäckare. Så om du vill ha en tät silvermatta väljer du en sort utan blommor, som du kombinerar med andra blommor som uppskattas av pollinerande insekter. 

Några olika sorters lammöron:

• ’Silver Carpet’ är en sort som mycket sällan blommar, utan bildar låga, täta mattor av silvervita blad. Det är ’Silver Carpet’ du ska välja om du inte vill ha blommor.

• ’Big Ears’ har stora blad (uppåt 25 cm långa) i täta mattor. Blommar sparsamt i juli-augusti.

• Lammöron (rena arten) har de mjukaste bladen men blommar mer än sorterna ovan.

Alla tre sorterna har härdighet A*, vilket innebär att den övervintrar pålitligt i väldränerat läge, i hela Sverige.

Lammöron som marktäckare i sol
Kantnepeta är en bra marktäckare i soligt läge

Kantnepeta är en fin kompis till lammöron.

Odlingsråd för lammöron

Lammöron är en lättodlad perenn, om den står rätt läge vilket för lammöra är i full sol och väldränerad jord. Den sprider gärna ut sig ovanpå en stenmur eller i den torra jorden intill huset under takutsprånget.

Plantera på våren eller sensommaren. Undvik generellt att plantera under de varmaste sommarmånaderna, för att slippa behöva passa med vattning.

På våren tas torra och bruna blad bort. Du behöver inte tillföra näring eller gödsel, lammöron föredrar näringsfattig jord. 

Lammöron kan bli glesa efter några år. Dela ungefär var tredje vår för att hålla plantorna täta och passa samtidigt på att skapa nya plantor.

De kan se lite tråkiga och smutsiga ut efter ordentliga regnoväder, men återhämtar sig snabbt på egen hand.

Lammöron och alunrot är en fin kombination

Lammöron tillsammans med rödbladig alunrot i Engelska trädgården.

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och dels för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar