Rönn – många olika sorter att välja på

Rönnar är väldigt användbara och tåliga träd, som är vackra året om! Det finns många sortnamn att välja mellan – från den stora vildväxande rönnen till den lilla buskiga pärlrönnen. Det finns en rönn för varje plats i trädgården! 

Rönn växter vilt i större delarna av Sverige, rönnar kan hittas ända uppe i zon 7. I naturen kan rönnarna ha varierande utseende, allt från större buskar till medelstora träd.

Rönnar är tåliga träd som inte kräver så mycket av växtplatsen, förutom att jorden inte är kompakterad. De växer helst i soliga lägen i väldränerad jord.

Rönnar är mångsidiga och kan användas som vackra träd i villaträdgården, som landskapsväxt i utkanten av lite större trädgårdar eller i rabatter och planteringar. Rönnbär är dessutom mycket omtyckta av våra vilda fåglar.

Läs mer: Små träd för villaträdgården

Rönnar finns i många olika sortnamn

Det finns många olika sorters rönnar med bland annat olika storlek och bärfärger. Bild av Egor Litvinov.

Rönnen - vacker året om

Knopparna sväller tidig vår och liknar nästa praktmagnolians blomma precis innan den slår ut. Under försommaren översållas träden av vita blomflockar – som tyvärr inte luktar så gott. Det skira bladverket ger lätt skugga och är perfekt att plantera lundens perenner under. Under hösten har rönnen magiskt vackra höstfärger, detta gäller alla sorter men den kanske allra vackraste är ullungrönnen ’Legend’. 

Många olika sorter – här är ett urval

Den vildväxande rönnen, Sorbus aucuparia, kan hittas i nästan hela landet. Den kan antingen vara ett träd eller en stor, flerstammig buske – utseendet varierar beroende på omgivningen. Artepitetet ”aucuparia” betyder ungefär ”omtyckt av fåglar”, vilket syftar på att de orangeröda bären är omtyckta av små och stora fåglar.

Om man vill ha ett träd med enhetlig krona ska man välja en rönn från E-planta, med frökälla (FK) Västeråker. Denna är utvald och framtagen för att de får just enhetliga, rundade kronor med fin förgrening.

Höjd/bredd: 10-15 meter/4-8 meter
Härdighet: upp till zon 7.

Prydnadsrönn, Sorbus ulleungensis ’Legend’ E, är en starkväxande rönn som har underbara, starka höstfärger. ’Legend’ är snabbväxande och får luftiga kronor med kraftiga grenar.

Tidigare har sorten ’Dodong’ sålts mycket, nu rekommenderas istället ’Legend’ för att den är lite mer tålig. Den går i vintervila tidigare på hösten och har lite senare knoppsprickning, vilket skyddar från skador av sen vårfrost.

Höjd/bredd: 8-10 meter/6-8 meter 
Härdighet: upp till zon 5.

Pelarrönn, Sorbus aucuparia ’Fastigiata’, är en rönn som har ett pelarformat växtsätt. Kronan är smal och växer upprätt. Pelarformade träd drar blicken uppåt och fångar uppmärksamheten om de står utplacerade i en trädgård.

Höjd/bredd: 6-8 meter/3-4 meter
Härdighet: upp till zon 5.

Rönnbären är mycket omtyckta av fåglar

Rönnbären är mycket omtyckta av fåglar. Bild av Miikka Kettunen via pexels.

Prydnadsrönn, Sorbus ’Birgitta’, är en rönn som ligger mig lite extra varmt om hjärtat med anledning av att den delar namn med min älskade farmor som var den som väckte mitt trädgårdsintresse som barn – och även den jag har fått mitt mellannamn, tillika företagsnamn, ifrån. Jag har ingen egen Birgittarönn ännu, men den står högt på min önskelista när vi flyttar till en egen trädgård!

Birgittarönnen är ett mindre träd vars blad är stora och skiftar i blågrönt. Under hösten färgas bladen gulorange, vilket matchas fint med de lysande gula rönnbären. Fåglarna äter först de röda bären innan de går över på de gula, vilket innebär att ’Birgitta’ behåller sina bär lite längre än andra rönnar. 

Höjd/bredd: 4-5 meter/3-4 meter
Härdighet: upp till zon 5.

Prydnadsrönn, Sorbus ’Astrid’, är ett litet träd med bred, lite oval krona. ’Astrid’ har precis som övriga rönnar fin höstfärg. Det speciella med ’Astrid’ är de stora bären i rödbruna och aprikosa toner.

Höjd/bredd: 4-5 meter/3-4 meter
Härdighet: upp till zon 5.

Liten pärlrönn

Liten pärlrönn, Sorbus frutescens.

Liten pärlrönn, Sorbus frutescens. Här har vi en liten rönn som är en vacker buske eller ett litet träd. På hösten får den lilla pärlrönnen vita bär på röda stjälkar och en vacker vinröd lövfärg. Supersnygg kombo! Grenarna är tunna och lite hängande. 

Höjd/bredd: 2-3 meter/2 meter
Härdighet: upp till zon 5(6).

Japansk rönn, Sorbus commixta-gruppen ’Carmencita’ E, är ett litet, nätt träd som passar utmärkt i entréträdgården eller intill en uteplats. ’Carmencita’ blommar rikligt under försommaren och får vackra bärklasar och fin höstfärg. Både blad och bär är mindre jämfört med en vanlig rönn.

’Carmencita’ finns som buskplanta som med tiden växer till flerstammiga buskträd och som toppympat träd. De toppympade träden får en kompakt och samlad, rund krona.

Höjd/bredd: 3-4 meter/3 meter
Härdighet: upp till zon 5.

Odlingsråd för rönn

Rönnarna är tåliga och anspråkslösa träd som klarar vind och torka bra.

De kan växa i de flesta jordar så länge den är väldränerad och inte kompakterad. 

De flesta rönnar är härdiga till minst zon 5. Det – tillsammans med faktumet att det finns många olika sorter att välja på och att de generellt är mindre än andra träd – gör dem till användbara trädgårdsträd.

Plantera gärna på hösten. Då lägger plantan energi på att rötterna ska växa istället för bladverk och blommor, vilket innebär att plantan hinner börja etablera sig redan till följande sommar. Vid vårplantering behöver plantorna vattnas rejält varje vecka under den första sommaren. Här kan du läsa mer om fördelarna med att plantera på hösten.

 

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt av perenner. För att hitta fler växtporträtt – gå till blogg och sortera på ”växtporträtt”.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

/Sarah Berger Kullberg

Här på bloggen delar jag med mig av växttips, tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar