Mina planer för odlingsåret 2025

I år är jag så inspirerad och laddad inför att odlingssäsongen, och längtar efter att det är dags att börja så och förodla på allvar. Jag har stora förhoppningar för köksträdgården och har redan nu börjat förodla lite grönsaker som jag ska plantera ut tidigt i växthuset och varmbänken, men mer om det längre ner i inlägget. Idag tänkte jag dela med mig av mina planer för odlingsåret 2025.

Det blir några inlägg nu i början av året med fokus på planering och det kommande året. Det är helt enkelt för att jag är inne i en period när jag drömmer framåt och planerar just nu, och då känns det också rimligt att också dela med mig av mina planer här på bloggen.

Hur som helst, vad är då mitt fokus för odlingsåret 2025?

Jo, jag vill odla mycket av de grönsaker vi tycker om att äta ~ bland annat tomater, gurka, potatis, lök, sallat, persilja. Jag vill få mycket skörd under lång tid och ta vara på skörden. 

För att få så stor skörd som möjligt har jag delat in odlingssäsongen i tre faser: 

– Vinterodling
– Sommarodling
– Odling för sen skörd

Läs vidare så ska jag berätta mer.

Köksträdgården sedd från ovan nu i början av januari. Täckt av ett tjockt lager snö.

Vinterodling

För att få riktigt tidig skörd odlar jag i växthusen där det är lite bättre odlingsmiljö än utomhus. Jag har lyxen att ha två växthus – ett glasväxhus och ett tunnelväxthus – och kommer vinterodla i båda. Jag kommer också vinterså grönsaker ute i odlingsbäddarna på friland, de kommer gro så snart det blir rätt temperatur i jorden och på så sätt kan man vinna lite tid jämfört med om man väntar med att så tills jorden har värmts upp.

Jag kommer vinterodla på några olika sätt. Dels ska jag göra en varmbänk i glasväxthuset där jag kan så och plantera ut grönsaker som behöver lite mer värme för att växa och dels kommer jag att direktså och plantera ut snabbväxande grönsaker i odlingsbäddar och krukor.

Redan i början av januari sådde jag några olika sorters kål som kommer få växa sig ganska stora inomhus innan de planteras ut i något av växthusen. De kommande veckorna kommer jag så ytterligare ett gäng grönsaker inomhus som ska planteras ut i varmbänken och växthuset senare.

Grönsaker jag förodlar inomhus för att plantera ut i februari-mars:
– kål: pak choi, savoykål och olika sorters grönkål
– huvudsallat
– salladslök

Grönsaker jag direktsår i växthus och på friland nu när det är kallt:
– spenat
– morötter
– rädisor
– plocksallat
– salladslök
– persilja
– dill

Nu är det lite svårt att tänka sig att köksträdgården om bara några månader kommer vara fylld av spirande grönska.

Förberedelser inför sommarsäsongen

Under förra året gick mycket tid åt till att utöka och bygga upp i köksträdgården. Då var fokus på att utöka köksträdgården, skapa mer odlingsytor och flytta tunnelväxthuset vilket var kul på sitt sätt. Men nu i år ser jag fram emot att i år kunna fokusera och lägga mer tid på själva odlingen. 

Visst finns det fortfarande några saker kvar att göra innan köksträdgårdens grundstruktur är helt klar, men merparten blev klart förra året och det som är kvar att göra nu känns möjligt att få klart under våren innan sommarsäsongen i odlingen börjar. Det som är kvar att göra är att bygga klart stödmuren, anlägga en liten uteplats med kullersten, bygga ett kompostsystem, sätta upp staket, gräva årets potatisland och bygga upp de sista bäddarna. Om jag gör lite i taget så tror jag att jag kan hinna med det innan juni när det är dags att plantera ut frostkänsliga grönsaker och sommarblommor.

Sommarodling

Det jag kallar sommarodling är den traditionella odlingen som de flesta trädgårdsodlare ägnar sig åt – den när man sår på våren när det börjar bli varmt och skördar under sommaren. Det är under den här perioden som jag kommer odla den största delen av de grönsaker som kan lagras inför vintern.

En del av det som jag odlar under sommaren vintersår jag, antingen direkt i odlingsbäddarna eller försådd i krukor i tunnelväxthuset. De värmegrävande grönsakerna – tomat, gurka, squash, majs, bönor – kommer jag att förodla inomhus. Och några få grönsaker kommer jag direktså när jorden värms upp.

Under sommaren har jag planerat mycket plats för sånt vi äter mycket av – tomater, gurka, potatis, lök, kål. På bilden nedan kan du se en grov förstaplanering av årets odlingar. Som du kan se har jag lämnat en hel del plats för sommarblommor vilket kanske låter konstigt med tanke på att jag vill odla för att få stor skörd. När jag inventerade min frösamling förra veckan upptäckte jag att jag har mängder med fröer till diverse sommarblommor.

Sommarblommorna har flera funktioner i köksträdgården – utöver att vara vackra att se på. De ger nektar och pollen till våra bin under lång tid, speciellt under sensommaren när det inte är så mycket som blommar i det vilda. Vissa sommarblommor kan förvilla skadedjur. Och sist men inte minst har jag en ambition att odla snittblommor att göra buketter av till min trädgårdskiosk.

Tomatskörd 2021

Odling för sen skörd

I juli och augusti är det dags att så igen – för att få sen skörd och förbereda inför nästa års vinterodling. Den här sådden gör jag framförallt i pluggbrätten och mindre krukor för att ha plantor att sätta ut allt eftersom jag skördar, men även på friland där det finns plats.

I slutet av sommaren kommer jag så pak choi, salladskål och en ny omgång med sommarmorötter och snabbväxande bladgrönsaker för att ha primörer att skörda i oktober och november. Eller ja, ända tills kylan kommer ordentligt.

Men mer om odling för sen skörd när den säsongen närmar sig, tänker jag.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell
Inga kommentarer

Skriv en kommentar