Odlingsåret 2023

Tunnelväxthus och köksträdgård i morgonljus

Den nya odlingssäsongen har rivstartat och jag ser så mycket fram emot odlingsåret 2024. Jag längtar efter att få skörda egna grönsaker och blommor: krispiga rädisor, den första potatisen, egna tomater 🤤, frossa i gurka och göra härliga sommarblomsbuketter. Men innan jag berättar allt om mina planer för årets odlingar i köksträdgården vill jag sammanfatta förra odlingssäsongen 2023 – mest för mig egen skull, men kanske kan även du ta med dig något från mina erfarenheter?

Odlingsåret 2023 var ett konstigt år. Det var så så torrt i maj och juni, för att sen vara så så blött och kallt i juli och augusti. Det var en konstig säsong, minst sagt, och odlingarna gick därefter också. Jag har försökt sammanfatta förra årets odlingar så gott jag kan, men jag inser nu när jag har skrivit det här inlägget att det hade varit mycket bättre att göra i höstas när allt var färskt i minnet. Hur som helst, jag vill gärna ha det nedskrivet så det får bli bättre sent (och halvdant) än aldrig.

årets Topp 6

1. Gurka. Från mitten av juli och framåt kunde vi fullständigt frossa i gurka. Mitt bästa gurkår hittills! 

2. Vitlök. Min vitlök blev gigantisk förra året. Som att den fått steroider, det enda jag använde för att boosta jorden var hästgödsel och gräsklipp – vilket tydligen var en riktig fullträff. Om jag inte visste helt säkert att jag inte har satt elefantvitlök hade jag absolut trott att det var det, så stora var lökarna och klyftorna. Jag sparade förstås utsäde och satte i höstas, håll tummarna för att vitlöken bli lika fin i sommar.

3. Potatis. En riktig trotjänare som gav riklig skörd. Potatisodlingen var extra kul för att jag och Herman hjälptes åt! Potatisodling i lerjord är rätt tungt, så det var väldigt skönt att vara två. Dessutom är det ju mycket roligare att jobba tillsammans! Jag är dålig på att mäta/väga skörden, så jag har inga siffror att dela med mig av. Men vi har fortfarande egenodlad potatis nu april och kommer nog klara oss ända fram till årets första potatisskörd. Kul!

4. Tidig skörd av bladgrönsaker. När det kliar i odlingsfingrarna är snabbväxande bladgrönsaker perfekta att odla! Jag sår från februari och framåt och kan skörda långt in på hösten. Jag tycker egenodlade blad är så mycket godare än de från affären. Läs mer om att odla snabba grönsaker här.

5. Tulpaner! Vårens höjdpunkt var att kunna gå ut i trädgården och plocka in egenodlade tulpanbuketter. Jag satte mängder av tulpanlökar i höstas, så att jag ska kunna skörda och sälja tulpanbuketter nu under våren. 

6. Jordgubbar och smultron. Smaken av nyskördade, solvarma jordgubbar och smultron är nästan oslagbar. Underbart att plocka och äta direkt under sommarens dagliga trädgårdsrundor! Smultronen var dessutom en stor hit bland barnen på våran 30+30-årsfest i somras.

årets besvikelse

Potatisbladmögel på tomaterna. Den blöta och kalla sommaren var inte nådig mot mina tomater. Jag hann som tur var skörda en del innan plantorna blev alltför dåliga och behövde klippas ner och slängas i slutet av augusti, men hade kunnat skörda rätt mycket till om de hade fått stå kvar hela september. En riktig besvikelse faktiskt, jag hoppas på ett bättre tomat-år år 2024!

Lärdomar inför odlingssäsongen 2024

Odla potatissorter som har stark motståndskraft mot bladmögel. Och odla tomater och potatis på så långt avstånd som möjligt. De senaste åren har jag odlat potatis och tomat på helt olika ställen – i olika trädgårdar. Kommande säsong kommer jag ha dem i samma trädgård, jag är lite trött på att ha flera olika ställen att sköta om och se efter. De tomatsorter jag har är tyvärr inte resistenta mot bladmögel, det får gå som det går, men jag tänker försöka skapa bra förutsättningar genom att till exempel inte plantera potatis och tomater nära varandra. 

Till sommaren vill jag plocka mer buketter och göra det till något lustfyllt. Förra året odlade jag mängder med sommarblommor, men tog mig inte för att plocka och göra buketter. Det var i och för sig inte hela världen, humlorna uppskattade blommorna när de fick stå kvar i rabatten och blomma, men jag längtar tillbaka till den där härliga känslan att vara kreativ och skapa med händerna.

Ta fler bilder och filma mer – det går inte att ha för mycket bilder och filmer att titta tillbaka på under den långa, mörka vintern.

Odla mer lök!!! De jag odlade förra året blev stora och fina, men jag hade satt alldeles för lite. Den räckte bara en kort bit in på hösten. Det får bli bättring i år!

Hur var din odlingssäsong förra året? Vilka lärdomar tar du med dig inför det här året i köksträdgården?

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell
Inga kommentarer

Skriv en kommentar