När du tar över en äldre trädgård

Har du nyss flyttat in ett nytt hus och tagit över en äldre trädgård? Kanske har trädgården fått leva sitt eget liv utan speciellt mycket kärlek och skötsel de senaste åren? Läs vidare för några bra tips när du ska ta dig an den äldre trädgården – var du ska börja och några vanliga misstag att undvika.

*Hint* Du har mycket att vinna på att inte ha för bråttom när du flyttar in i en uppvuxen trädgård – mer om det och flera andra råd kommer jag ta upp i det här inlägget.

Rosen 'Astrid Lindgren' i Visby Botaniska Trädgård

Känn in trädgården – och ha inte för bråttom!

Spendera tid i trädgården under ett år innan du börjar göra några stora förändringar. Se hur trädgården förändrar sig med de olika årstiderna och vad det finns för växter under säsongen. Finns det något som blommar tidig vår, högsommar och under sensommar-höst? Känn efter vilka platser som är härliga att vistas på, var vårsolen värmer bäst under de där tidiga, soliga vårdagarna. Hitta platser i skugga och sol. Upptäck var vinden kommer åt och skapar drag. Fundera på om det finns någon form och struktur i trädgården redan nu. Undersök jorden för att kunna välja rätt växter när det är dags att komplettera med fler växter.

Känn in platsen!

Var inte för otålig helt enkelt.

Det är lätt att vara ivrig och göra för mycket i början, för att sedan ångra sig efter ett par år. Detta gäller speciellt stora träd och buskar. De går snabbt att ta ner, men nya träd tar många år på sig att växa upp och ge insynsskydd, skörd och/ eller rejäl blomning. En trädgård är levande och det tar flera år att skapa sin drömträdgård – du har mycket att vinna på att spara uppvuxna buskar och träd.

Ekträd i orange höstfärger i november

Låt träden vara kvar!

Stora träd är ovärderliga i en trädgård. Tänk länge och väl innan ni tar några beslut om att ta ner stora träd. Träden kan ha viktiga funktioner som ni inte tänker på vid första anblick, till exempel skugga under soliga sommardagar eller skydd mot insyn och vind.

Om trädgården inte har blivit omhändertagen på länge och är vildvuxen är det bästa att rensa bort allt sly som har kommit upp innan du börjar såga i de stora träden. När allt sly runtomkring har kommit bort kanske träden ger ett helt annat intryck.

Ta hand om de växter som finns

En av fördelarna med att ta över en äldre trädgård – till skillnad från att behöva bygga upp en ny trädgård helt från grunden – är att det redan finns växter som ger insynsskydd och skapar höjd och rumslighet. Ta hand om de häckar, buskar och träd som finns genom att ge dem gödsel under vår och försommar. Tycker du att vissa buskar och häckar ser slitna och tråkiga ut? Ge dem en chans med föryngringsbeskärning innan du tar bort dem. 

Rensa upp och snygga till det som finns innan du tar beslut om att ta bort befintliga växter. Flytta, stamma upp eller beskär förvuxna träd och buskar. Till exempel kan en vildvuxen fläderbuske få ett riktigt snyggt resultat genom att stamma upp det till ett litet träd.

Som jag nämnde tidigare tar det lång tid för nyplanterade växter att växa sig stora – så ta tillvara på de växter som finns och ta inte ner några växter innan du har en bra plan för hela trädgården.

Läs mer: 22 tips för en lättskött trädgård

Jättedaggkåpa blommar i juni

Fundera över era behov

Fundera över och skriv ner era drömmar och behov. Vad vill ni ha i er trädgård? Hur ni vill använda trädgården? Vad finns i er drömträdgård? Engagera hela familjen och gör en rolig aktivitet av det!

Har ni behov av sällskapsytor och plats för lek? Vill ni ha ett utekök eller en plats där ni kan vila och hämta energi? Tänk igenom hur just ni vill använda er trädgård och anpassa den efter era behov. 

Utgå från det som finns – men våga tänk nytt!

Det kan vara svårt att tänka nytt och fastna i den planlösning som finns i trädgården. Men bara för att det är en uppvuxen trädgård behöver den inte vara genomtänkt och smart planerad från början. 

Se över befintliga uteplatser, gångar, placering av köksträdgård, buskar och rabatter. De kanske har fel dimensioner eller är felplacerade? Många växter går lätt att flytta (dock ej stora träd). Gångar och uteplatser kan tas upp och göras om. Återanvänd gärna det material som finns på platsen – t.ex. stenplattor på uteplatser.

När man tar över en uppvuxen trädgård kan det vara svårt att tänka nytt. Då kan det löna sig att ta hjälp för att se trädgårdens potential samt få råd och vilka växter och konstruktioner som är värda att spara eller kan tas bort. En trädgårdsrådgivning på 1,5-2 timmar kan räcka långt.

Boka en trädgårdsrådgivning direkt i bokningskalendern. Rådgivningen kan ske både på plats eller ditigalt.

Gammal fruktlund med vildvuxen äng i Vadstena klosterträdgård

Börja odla!

Ett undantag där du kan sätta igång direkt är om du vill starta en köksträdgård och börja odla. Välj plats med omsorg, det går förstås att flytta köksträdgården senare – men det är skönt att slippa. Hitta en plats med mycket sol och gärna nära från köket – så att det är lätt att gå ut och hämta grönsaker och örter när du lagar mat. Anlägg nya odlingsbäddar, antingen med pallkragar eller annan träram runt, eller bäddar på friland. 

Köksträdgården och tunnelväxthusets stomme

Första hösten i en ny trädgård

Under hösten finns en del trädgårdssysslor som är bra att göra även det första året – till exempel starta en kompost eller varför inte en lövkompost. Samla ihop löven i någon form av behållare, till exempel kompostgaller, eller kratta ihop dem i en hög. Där får löven ligga 1-2 år och brytas ner till fin mull att lägga ut i rabatter och under buskar och träd.

Om du flyttade in under föregående vinter/vår kan du börja komplettera med nya under hösten. Hösten är den bästa tiden att plantera. Växterna fokuserar på att bilda nya rötter istället för att all energi går åt till att sätta blad och blomknoppar. Marken och luften är fuktigare än under våren, vilket ger goda förutsättningar för växterna att etablera sig.

Läs mer: Plantera på hösten

Och glöm inte att plantera lökar som blommar under våren: krokus, snödroppar, narcisser och fleråriga tulpaner. Jag kanske är färgad av att jag skriver det här en grå januaridag när längtan efter vårblomster är så stor den bara kan bli. Vårlökar är bland de viktigaste växterna i en trädgård – tänk så mycket glädje de skänker när de kikar upp ur den kalla jorden tidigt, tidigt på våren.

Fleråriga tulpaner? Ja tack!

Många av de tulpanlökar som finns att köpa under hösten är sorter som tagits fram för att få så vackra och stora blommor som möjligt, med följden att de blommar våren efter att lökarna har satts och sen tynar bort. Vilket ju kan vara rätt tråkigt, och inte hållbart vare sig för oss som behöver sätta nya lökar varje höst eller för miljön.

Men finns det tulpaner som kommer år efter år? Javisst!

Botaniska tulpaner och darwinhybridtulpaner är såna som oftast överlever i många år.

🌿Botaniska tulpaner är ofta lite lägre men enkla, små, söta blommor. De kan också kallas vildtulpaner.

🌿Darwinhybrider ser ut som ”vanliga” tulpaner, och är ofta gamla, klassiska sorter som har visat sig vara långlivade.

botanisk tulpan

Jag hoppas att du känner dig inspirerad och laddad för den första säsongen i den nya trädgård! Om du har några frågor eller funderingar är du mer än välkommen att lämna en kommentar nedanför inlägget🌿

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

/Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

22 tips för en lättskött trädgård
När du tar över en äldre trädgård
Inga kommentarer

Skriv en kommentar