Nejlikrot – blommar tidigt och länge

Nejlikrot – blommar tidigt och länge

Nejlikrot, Geum, blommar från maj till augusti och är därför en trevlig växt att ha i sin trädgård. Den är en perenn, vilket innebär att den återkommer år efter år. Blommorna varierar i utseende. Det finns både fyllda och enkla och i olika färger, från gult till rött. När blommorna har blommat över bildas dekorativa frösamlingar. Klipp av frösamlingarna under sommaren för att få en längre blomning. I slutet av sommaren kan de lämnas kvar och pryda trädgården under höst och vinter.

Nejlikrot fungerar bra som snittblomma, klipp precis när knoppen håller på att slå ut och sätt direkt i kallt vatten så står de sig längre. Den kan även odlas i kruka och balkonglådor, välj då en sort som inte blir för hög och blanda gärna olika sorter och färger för att få ett fint uttryck.

Nejlikrot

Några sorters nejlikrot att kolla in

Blommorna kan antingen vara fyllda, halvfyllda eller enkla och finns i varma färger som orange, rött, rosa och gult. Det finns både enfärgade sorter och sorter där blommorna är en kombination av flera färger.

 • ’Flames of Passion’ har dubbla roströd-rosa blommor med svarta stjälkar. Den har länge stått på min villhöver-lista, jag måste bara hitta en bra plats så ska den få flytta in i min trädgård.
 • ’Mai Tai’ har aprikosfärgade blommor
 • ‘Carlskaer’ har lila stjälkar och orange blommor – en häftig kontrast

Odlingsråd för nejlikrot

Nejlikrot planteras i sol till halvskugga på en väldränerad växtplats. Den blir finast om den har näringsrik jord.

Klipp ner tuvan till marknivå på våren. Efter 3-4 år kan plantorna bli fula i mitten av tuvan. Detta åtgärdas genom att gräva upp och dela plantan. Rensa bort det nedvissnade i mitten och plantera tillbaka plantan.

Härdigheten varierar mellan olika sorter, antingen A eller B. Kolla efter på den sort du tänker köpa för att veta om den klarar sig i din trädgård.

Föröka nejlikrot

Nejlikrot förökas genom frösådd eller delning. Frösådd gör inomhus i februari/mars och plantorna planteras ut när risken för frost är över. Om du har plantor som blivit stora kan du dela dessa. Om du köper plantor i trädgårdsbutiker kan du plantera dessa på våren eller hösten.

Nejlikrot

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt av perenner. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

8 Kommentarer
 • Therese
  Publicerad klockan 17:13h, 01 april Svara

  Hej,
  Om jag har köpt en nejlikrot nu i april, kan jag sätta ut den redan nu även fast att det säkerligen kommer komma en hel del frostnätter framöver? Jag bor i odlingszon 2 (Norrköping) 🙂

  • Sarah
   Publicerad klockan 09:56h, 04 april Svara

   Hej Therese! Det beror lite på hur den stått i butiken där du köpte den. Om den har stått utomhus går det bra att plantera den direkt, men om den har stått skyddat inomhus i värme bör du vänta tills de värsta frostnätterna är förbi. Förvara den gärna så svalt som möjligt tills du kan plantera ut den i så fall.
   /Sarah 🙂

 • Hans Westerberg
  Publicerad klockan 16:05h, 24 april Svara

  Hej. Jag försöker få tag på Carlskaer. Har du lyckats någonstans i Sverige ?

  • Sarah
   Publicerad klockan 09:09h, 01 juni Svara

   Hej Hans. Nej tyvärr, det har jag inte gjort. Kanske kan det gå att få tag i frö från något annat land om det är svårt att få tag i plantor? Lycka till med sökandet!

 • Charlotta
  Publicerad klockan 12:18h, 30 maj Svara

  Hej,
  vi har flera olika nejlikrot och eftersom jag på flera olika ställen läst ”lång blomningstid har jag reagerat på att våra inte blommar länge. Inga fler stänglar än de som dyker upp i maj månad kommer. Finns det knep som förlänger?
  Hälsningar Charlotta

  • Sarah
   Publicerad klockan 14:25h, 02 juni Svara

   Hej Charlotta! Generella tips för längre blomning är att klippa bort överblommade blommor så att plantan inte lägger energi på att bilda frö. Du kan också tillföra näring en gång till under säsongen för att locka fram mer blommor. Välj då näring rik på kalium och fosfor som gynnar blomning, och lägre kvävehalt eftersom det ökar bladmassan. Hoppas du kan få mer blom hos dina nejlikrot!

 • Margareta franzen
  Publicerad klockan 19:19h, 17 april Svara

  Har köpt nejlikorot scarlett tempest, undrar om jag kan plantera den i en stor lerkruka

  • Sarah
   Publicerad klockan 19:36h, 17 april Svara

   Det går bra, den klarar sig i kruka men behöver ny näring/jord årligen om du tänkt ha den i kruka flera år🌿

Skriv en kommentar