Trädgårdskalender: september

Trädgårdskalender september

Nu är det september och många välkomnar hösten, men jag hävdar bestämt att det fortfarande är sensommar. Än får vi vänta lite till på hösten. Åtminstone första halvan av september kan bjuda på härliga sensommardagar och varma temperaturen och än är högsäsong i trädgården! 

Här är en trädgårdskalender för september.

Plantera perennrabatt är en perfekt syssla för trädgårdskalender september

Att göra i trädgården i september

Plantera perenner, träd och buskar. Nu är förhållandena perfekta för att växterna ska etablera sig ordentligt. Det är fuktigt i jorden och lite svalare temperaturer. Plantera städsegröna växter nu, så att de hinner rota sig ordentligt inför vintern.

Läs mer: Plantera på hösten

Dela perenner som blivit för stora. Äldre plantor mår bra av att föryngras – unga plantor är friskare och blommar rikligare. Dessutom är det ett bra sätt att få fler plantor – helt gratis. Behöver du inte fler plantor själv kanske en vän eller granne gärna tar emot?

Vill du plantera en ny perennrabatt men är osäker på vilka växter du ska välja? Kolla in mina färdigdesignade rabatter här.

Beskär häckar, buskar och träd som du vill hålla nere storleken på. Beskärning nu på sensommar/höst ger mindre tillväxt under nästa vår och säsong. Genom att beskära nu säger vi helt enkelt till växten att vi inte vill att den ska växa lika starkt.

Boka in beskärning av fruktträd under september och oktober. Beskärning av både fruktträd och prydnadsträd kräver kunskap för att göras på rätt sätt. Varje träd är en individ och jag utgår alltid från trädets perspektiv när jag beskär. Beskärningen görs varsamt, vid rätt tid på året, på rätt sätt och med rätt snitt. Kontakta mig för att boka in beskärning!

Besök parker och öppna trädgårdar. Inspireras av vad som blommar nu under sensommaren. Kanske (troligtvis) kan du hitta inspiration till din egen trädgård!

Beskärning av äppelträd är en punkt i trädgårdskalender för september

Ta bort vissna blommor. Klipp bort överblommade blommor på sommarblommor så fortsätter de blomma ända fram till frosten kommer. Det gäller bland annat dahlia, luktärt och rosenskära.

Samla in fröer från perenner, sommarblommor och vissa grönsaker. Undvik att ta egna fröer från gurka, squash och pumpa. De korspollineras ofta och kan då bilda fröer som ger oätliga grönsaker.

Röda och gröna tomater i en korg. Trädgårdskalender september

Skörda! Njut av att äta grönsaker från trädgården och plocka in egenodlade buketter. Torka kryddor och frys in om du har ett överflöd av bär och grönsaker.

Så nytt i köksträdgården. Nu kan du så sallat och andra bladgrönsaker för att skörda små blad senare i höst. Här kan du läsa mer om att odla snabba grönsaker.

Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Nu är även en bra tid att starta igång en kompost, så att den är redo för höstens alla löv.

Läs mer: Kompostera mera trädgårdsavfall

Sommarblomsrabatt med luktärter, dahlia och rosenskära

Rensa ogräs i rabatter och grusgångar. Håll efter ogräs även nu under hösten, du kommer tacka dig själv i vår. Rensa hellre lite och ofta än allt på en gång, så blir det inte lika betungande. 

Håll utkik efter mördarsniglar. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju fler du får bort desto färre sniglar i trädgården nästa år.

Så ny gräsmatta. Nu när nätterna är fuktiga och det fortfarande är varmt gror gräsfröerna snabbt och hinner etablera sig innan vintern. 

Narcisslökar

Beställ vårlökar att planera i höst.

Håll koll på nattemperaturen och skydda känsliga växter från att frysa bort.

Klipp gräset. Klipp inte för lågt, speciellt vid sista klippningen. 6-8 cm är lagom.

Ge dig ut i skogen. Njut av när sommaren övergår till tidig höst, gå på jakt efter svamp och plocka lingon.

Kantareller i händer
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar