Odla för krisberedskap

Vad ska man odla? Hur ska man odla? Vad är viktigt att tänka på? Det finns många funderingar och tankar kring att odla för krisberedskap. Så här tänker jag.

I höstas kom den nya broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” och det känns som att fler och fler börjar prata om beredskap och vad som krävs av oss som privatpersoner om det skulle uppstå någon typ av kris. Det behöver ju verkligen inte vara så drastiskt som att det blir krig, utan det kan ju också röra sig om ett längre strömavbrott, översvämningar, att affärerna håller stängt till följd av tekniska problem eller långa bilköer på grund av snöoväder.

För den som vill lära sig mer och bli mer förberedd kan jag rekommendera podden I väntan på katastrofen. I de första avsnitten går de väldigt pedagogiskt igenom grunderna.

Sedan några år tillbaka är vi förberedda för att klara oss en längre tid. Vi har mat och vattendunkar, kan elda för att hålla värmen, powerbanks för att hålla igång telefoner och vevradio för att kunna få viktig information. Och så odlar vi. Vilket gör att vi har tillgång till näringsrik mat under stor del av året. Jag har bestämt mig för att 2025 ska bli mitt bästa odlingsår någonsin, och har stora planer för hur vi ska kunna skörda så mycket som möjligt.

Läs mer: Mina planer för odlingsåret 2025

Vad ska man odla?

Den första frågan är: Vad är bäst att odla för krisberedskap? Det korta svaret är: sånt ni äter! Odla grönsaker som du och din familj äter och är vana vid att laga. Om ni inte äter squash så är det inte rimligt (eller nödvändigt) att ha 8 plantor som ger massor med skörd. Oavsett om de ger mycket mat eller inte. Kommer ni inte äta det är det onödigt att lägga energi på att odla det. Det lite längre svaret är att det är bra att odla sånt som ger energi och mättar: till exempel potatis, rotsaker, ärter och bönor.

Glöm inte kryddorna!

Och saltet! Bara för att det uppstår en krissituation ska inte maten smaka… Ingenting. Underskatta inte smaklökarna. Se till att odla färska kryddor – gärna fleråriga som troget ger skörd år efter år – och köp gärna hem så att du har extra mycket salt i skafferiet. I den här kategorin räknar jag också in olika sorters lök och vitlök, som är viktiga smaksättare.

Växter som ger mat år efter år

Odla bärbuskar, fruktträd och ätbara perenner. Växter som ger skörd år efter år kräver mindre skötsel än ettåriga grönsaker som behöver sås, drivas upp, planteras ut och skötas om. Dessutom innehåller många bär mycket antioxidanter och andra viktiga näringsämnen. Även här är det bra att plantera frukt, bär och fleråriga grönsaker som ni tycker om och äter. Fleråriga grönsaker kan du läsa mer om här.

Grönsaker att odla för krisberedskap

Potatis, morötter och andra rotsaker

Bönor och ärter

Squash, pumpa och vintersquash

Lök och vitlök

Örter och kryddväxter

Fleråriga grönsaker, t.ex. jordärtskockor

Men som sagt – det viktigaste är att odla grönsaker som du och din familj äter.

Bra att tänka på om du vill odla för krisberedskap

Lagra fröer

Ha ett lager med fröer. För att fröerna ska hålla grobarheten bäst ska de helst förvaras torrt och svalt. Jag förvarar dock mina fröer i rumstemperatur, men har istället som strategi att jag roterar mitt förråd genom att använda de äldsta först och har ett lager med nyare fröer. Vissa fröer har sämre hållbarhet än andra, bland annat sallat, palsternacka och morot. Dessa fröer är extra viktiga att förvara torrt och svalt.

Odla jorden

När vi odlar grönsaker måste vi se till att det finns tillräckligt med näring i jorden. Jag gillar att se det som att vi i första hand odlar jorden. Utan bra jord, inga växter. God jord krävs för att de växter vi planterar ska må bra och växa, och kanske viktigast av allt – för att vi ska ha tillgång till mat. Så ta redan nu hand om jorden, mata den med organiskt material som gräsklipp, kompost, stallgödsel – så kommer du vara förberedd med en jord där du kan odla mat. Läs mer om jord här.

Vad funkar för dig i din trädgård?

Hitta strategier och system som fungerar för dig och i din trädgård redan innan en kris uppstår, så har du bättre chanser att lyckas om något händer. Det kan till exempel handla om att se till att det går att vattna genom att samla in regnvatten i tunnor och ha ett solcellsdrivet bevattningssystem. Eller att lära dig hur du kan gödsla växterna utan att köpa hem näring och gödsel från affären. Testa och få in ett system i hur du kan göra eget nässelvatten (recept finns här) eller använda kissvatten (även kallat guldvatten). Kanske har du ett stall eller en bonde nära där du kan hämta gödsel? Lär dig använda och ta vara på material som finns i trädgården: löv, gräsklipp, ogräs, osv.

Ta reda på såna här saker redan innan och få in det i ett system som passar dig, så kommer du lättare kunna odla mat om det skulle uppstå en krissituation.

Slutligen – Jag hoppas att du kan ha glädje av tipsen i det här inlägget. Oavsett om det blir en kris eller inte så kan de hjälpa dig att skapa en hanterbar och hållbar köksodling. För krisberedskap handlar till stor del om just det – att kunna ta hand om sig själv och sin familj. Och genom att redan innan ha en plan och odla för krisberedskap så kan du lättare göra det.

Sarah Birgitta Trädgårdsdesigner

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är verksam i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar