20 nov Odlingsåret 2024
2024 har varit ett stort år för mig. Vi har flyttat till min farmor och farfars lilla gård och har för första gången en helt egen trädgård där vi är fria att göra precis vad vi vill. En av de viktigaste sakerna för mig i år har varit att utöka köksträdgården. Jag har försökt begränsa mig i övriga delarna av trädgården (det har ärligt talat gått sådär), men i köksträdgården har jag gett mig själv fria tyglar. Och så kul det har varit!
Med tanke på att jag startade odlingssäsongen 2025 förra helgen med att sätta vitlök (här kan du läsa mer om det) tänker jag att det är dags att försöka göra någon sorts sammanfattning av odlingssäsongen vi har bakom oss. En odlingsår som har skiljt sig en del från mina tidigare odlingssäsonger.
Odlingsåret 2024 har varit det första året i en ny trädgård. Det fanns ett litet köksland när vi flyttade in som min farmor har odlat på, så fokuset i år har varit att utöka och skapa större odlingsytor. Vilket har märkts av på både mängden och kvaliteten på skörden. Längre tillbaka hade farmor och farfar stora odlingsytor med stort jordgubbsland och stora potatisodlingar. Min plan är att göra köksträdgården större igen och vi är på god väg.
Jag insåg tidigt att jag behövde sänka kraven på skördemängden och hur mycket jag skulle hinna under sommaren. Vi flyttade in i nya huset och trädgården i april, så mellan att packa upp alla flyttlådor, få ordning inne i huset, byta tak, bli biodlare och X antal trädgårdsprojekt runtom i trädgården är jag faktiskt nöjd med det jag har hunnit med i köksträdgården.
Köksträdgården i mitten av maj 2024.
Samma vy i slutet av oktober 2024.
"Det får bli som det blir"
”Det får bli som det blir” är ett mantra jag har haft under sommaren.
Det får bli som det blir med skörden av tomater.
Det får bli som det blir med dahliorna (som blommade fint med låg all over the place eftersom jag glömde binda upp dem).
Det får bli som det blir med vildvuxen oregano som tar över totalt.
Det får bli som det blir med bönor och ärtor som knappt fick något att klättra på. Ja, du hör ju.
Det fick bli som det blev helt enkelt – och det blev faktiskt helt okej.
På sätt och vis kändes det skönt när frosten kom och tog det mesta i köksträdgården. Då kunde jag skifta fokus och börja arbetet med att göra klart grundstrukturen med gångar och bäddar, vilket jag inte hade hjärta att göra innan grönsakerna skördades av eller vissnade ner. Nu jobbar jag på så mycket jag kan under höst-vinter-vår för att köksträdgården ska vara redo att odlas i april-maj när nästa års odlingssäsong drar igång på allvar. Den smygstartades förra veckan när jag satte vitlök och bananschalottenlök.
Köksträdgården sedd från ovan i april 2024.
Köksträdgården sedd från taknocken i juli 2024.
årets Topp 7
Utan inbördes ordning
1. Grönkål. Grönkål av olika sorter och purpurkål har vuxit jättefint i år. Periodvis blev den uppäten av kålfjärilslarver, men jag hade så många plantor att det alltid fanns att skörda av.
2. Sallat. Vi har kunnat äta egenodlad sallat nästan hela sommaren. Och den har inte varit besk!
3. Potatis. Vi fick inte riktigt så stor skörd som vi hade hoppats på, men ändå så att vi kommer klara oss över vintern och en bra bit i vår, tror jag. Potatisen är bland de få grödor som H är med och odlar, vilket är tacksamt och kul eftersom det är bland de tyngre grödorna med de olika momenten.
4. Vitlök. Det blev inte lika stor skörd som förra året, men de som blev var stora och fina. Här kan du läsa om hur jag odlar vitlök.
5. Tulpaner! I år, precis som förra året, var en av vårens höjdpunkter att skörda krispiga, härliga buketter med tulpaner. De egenodlade håller SÅ mycket bättre i vas är köpetulpaner gör. Och visst är det något alldeles extra med ljudet när tulpanstjälkarna knarrar mot varandra?
6. Persilja! Jag älskar att hacka ner persilja i salladen, och det har vi kunnat göra mycket i sommar. Jag har odlat både krusbladig och bladpersilja, men tycker att bladpersiljan är roligast att använda i sallad.
7. Rödlök och gul lök. Det var nog den grönsak som gav bäst resultat i år. Jag satte den tidigt, redan i april. Och kunde skörda så fin lök i juli-augusti. Vi har fortfarande kvar, och kommer nog ha egenodlad lök en bra bit in på nästa år.
Fin skörd av spenat i tunnelväxthuset i våras.
Potatisen kom i jorden en hel månad senare än vanligt, av den rimliga anledningen att vi inte hade grävt klart potatislandet tidigare.
Tulpaner <3
Årets fokus var som sagt att bygga upp. Göra nya bäddar, bygga staket…
… och montera ner och bygga upp tunnelväxthuset.
årets besvikelse
Att vildsvinen förstörde majsodlingen.
Rekordsen första skörd av tomater. Vilket i och för sig hade en rimlig anledning ~ tunnelväxthuset kom upp först i början av juli, så plantorna sattes ut väldigt sent. Det fick bli som det blev, och det blev inte helt bra.
Dålig skörd av gurka. Efter förra årets gurkfrossa kanske jag fick lite storhetsvansinne och tänkte att ”det är väl ingen match att odla gurka?” Tji fick jag. Jag ser två rimliga anledningar till att skörden blev dålig. 1. För lite näring. 2. Det var första året jag odlade i ett glasväxthus, det är lite skillnad mot att odla i tunnelväxthuset.
Lärdomar inför odlingssäsongen 2025
Det största jag tar med mig till nästa år är att allt har sin tid och att det får bli som det blir. Min ambition är att odla järnet nästa år. Jag vill satsa på att odla mycket av de grönsaker vi äter mycket av ~ tomater, gurka, potatis, lök, sallat, persilja.
Nästa år vill jag lyckas med pak choy. De första åren jag odlade det fick jag så fina kålhuvuden, men de senaste två åren har de gått i blom. Oavsett när under säsongen jag har försökt odla dem och vilken sort jag har använt. Pak choy och andra asiatiska kålsorter är kortdagsväxter, de växter bäst under vår och höst när dagarna är kortare och går lätt i blom när sommarnätterna är långa.
Odla ännu mera lök! Vi har så att vi kommer ha egenodlad lök en bra bit in på nästa år, men nästa odlingssäsong vill jag odla så mycket att vi klarar oss ända tills det går att börja skörda året efter. Tänk att inte behöva köpa lök på ett helt år!
Sätt majsen så att den är skydda från vildsvin. Nästa år kommer jag odla majs här hemma, inne i min inhängnade köksträdgård som är skyddad från vildsvinen med elstängsel.
Odla tagetes mellan tomater, gurka, mm. De är värmetåliga och kan i bästa fall hålla oinbjudna insekter borta. Dessutom har jag MASSOR med fröer som jag har tagit tidigare år.
Ta fler bilder och filma mer. Jag tänker alltid att jag ska ta mycket bilder och dokumentera i köksträdgården. Men när jag väl är ute så är jag helt fångad i nuet och glömmer helt bort det. Vilket i och för sig är något positivt, men det går inte att ha för mycket bilder och filmer att titta tillbaka på under den långa, mörka vintern.
Hur har din odlingssäsong varit? Vilka lärdomar tar du med dig till nästa år i köksträdgården?
Läs mer:
– Odlingsåret 2023
– Odlingsåret 2021
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer