Planera trädgården på vintern

Planera trädgården

Trädgårdsritning

Vintern är en utmärkt tid att drömma om och planera sommarens trädgårdsprojekt. Kvällarna är mörka och det är ofta kallt och/eller blött ute, vilket inte direkt lockar en att gå ut i trädgården. På sätt och vis är det skönt att få en paus från det kroppsarbete som kommer med ett trädgårdsintresse. I stället kan vi passa på att sitta och drömma oss bort till varmare dagar och nya trädgårdsprojekt. 

På vintern syns det tydligt om trädgården har en tydlig grundform, även när inte blad och blommor lyfter upp utseendet. Eftersom det är grått en stor del av året här på Närkeslätten är trädgårdens grundform extra viktig – så att det går att njuta av trädgården trots att det varken är grönt eller ligger ett fint, vitt snötäcke. Strukturen kan byggas upp med t.ex. häckar, träd, buskar, pergola och stadiga prydnadsgräs.

Humla på kärleksört
Narciss
Vitalba-klematis 'Paul Farges'

Tänk på de olika årstiderna

Det är lätt hänt att man bara tänker på hur trädgården och växterna ser ut på sommaren när man planerar sin trädgård. Genom att ta hänsyn till hur trädgårdens olika delar och växter ser ut de olika årstiderna skapas en inbjudande och tilltalande. Det kan till exempel handla om att ha växter som blommar tidigt på våren, när man är som tröttast på den grå och mörka vintern. Städsegröna och vintergröna växter gör att trädgården känns mindre grå och tråkig under vinter. 

Tänk dig att komma hem till en vackert upplyst entré med vintergröna växter en mörk novemberkväll. Vilken kontrast mot allt det gråbruna runt omkring! 

Inspireras av trädgårdsböcker och Pinterest

Ett av mina allra bästa sätt att hämta inspiration till olika trädgårdsprojekt är att bläddra i trädgårdsböcker. Gör ett besök till ditt lokala bibliotek och botanisera bland trädgårdsböckerna. Om du bor i Örebro kan jag verkligen rekommendera ett besök på stadsbiblioteket, där det finns mängder av trädgårdsböcker att och inspireras av. Ett par böcker jag gärna återkommer till är Marika Dehlins bok ”Min skogsträdgård – silande ljus och vandrande skugga” och ”Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs” av Karin Eliasson och Robert Blombäck.

Pinterest är ett annat bra sätt att inspireras och få nya idéer, dessutom är det lite mer lättillgängligt att öppna en app i mobilen än att åka in till biblioteket. På min Pinterestsida har jag samlat trädgårdsinspiration i flera år. Om du vill ha lite ny inspiration är du välkommen att kika in på mina anslagstavlor.

vårblommande magnolia

Ta en genväg med Rabatt-design

Om du vill plantera en ny perennrabatt, men gärna slipper planera och leta efter växter rekommenderar jag att du kollar in rabatt-design i webbutiken. Med en färdig rabattdesign får du en tydlig plan att följa. Du får en växtlista som innehåller de växter du ska köpa när du är i växtbutiken, instruktioner hur du förbereder rabatten, planterar dina växter och hur du sköter om rabatten efter plantering. Passar oavsett om du vill göra om en befintlig rabatt eller anlägga en ny helt från grunden.

Några lästips när du planerar din trädgård

Det är inte alltid lätt att gå från trädgårdsdröm till verklighet, även om du har en tydlig bild och känsla av hur du vill att trädgården ska se ut. Som trädgårdsdesigner kan jag hjälpa dig att skapa en genomtänkt trädgårdsdesign som gör din trädgård vacker, lättskött och funktionell, utifrån dina önskemål och din trädgårds förutsättningar.

Om du vill ha hjälp att skapa din drömträdgård är det en bra tid att kontakta mig eller någon annan trädgårdsdesigner för att få en plan färdig inför sommaren.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar