7 tips för en vinterfin trädgård

Under vintermånaderna är trädgården och dess växter i vila och samlar energi inför våren. Träd och buskar ser ut att sova djupt men i knopparna pågår full aktivitet med att förbereda för att sätta blad och blom. Men bara för att trädgården är i vila behöver den ju inte se trist och tom ut. I det här inlägget berättar jag hur du kan göra för att skapa en vinterfin trädgård.

Vintern är en bra tid att titta på trädgårdens struktur. Hur står sig trädgården när växterna är i vila? Finns det någon stomme av träd, buskar och häckar? Några växter som är gröna året om?

Nu är också den ultimata tiden att se vilka vintervärden som faktiskt redan finns. Hittar du några dekorativa fröställningar i perennrabatten? Några växter som blommar tidigt på året? Några vackra stammar? 

Behöver du hjälp att planera din trädgård och välja växter?
Jag finns här och är redo att hjälpa dig!👩‍🌾🌿

1. Skapa form och struktur

Som alltid när det gäller trädgårdsdesign och trädgårdsplanering är det A och O att skapa en ordentligt grundstruktur med väggar, tak och golv. Dela in trädgården i olika rum. Bryt av stora, öppna ytor med en häck, ett buskage eller en plantering med buskar och träd. 

En häck är ett effektivt sätt att skapa form och struktur i en trädgård. Oavsett om häckarna är klippta eller friväxande, städsegröna eller tappar sina löv på hösten skapar de form och struktur i trädgården under vintern.

Läs mer: Grundtankar inom trädgårdsdesign

Städsegröna häckar och växter är ett bra sätt att skapa form och struktur som håller över vintern. Bilden är tagen i stadsparken i Örebro.

2. Vårvinterblomning

Det finns få saker som ger så mycket glädje i trädgården som den där allra första blomningen tidigt, tidigt på våren ~ på gränsen till vintern.

Det första man kommer att tänka på när man tänker vårvinterblomning är kanske de tidiga vårlökarna: snödroppar, vintergäck och krokus som tittar upp ur gräsmattorna strax efter att snön har smält bort.

Vårlökar planteras på hösten i september-oktober. Låt gärna vårlökarna sprida sig fritt, de är superfina när de kommer upp i stora sjok. För att snabba på spridningen kan du gräva upp en tuva med t.ex. snödroppar, försiktigt dela upp lökarna en och en och sen plantera ner på nya platser. Om de trivs på platsen kommer de föröka sig och bilda en blommande matta efter några år.

Men visst det finns fler växter som blommar under vårvintern som kan bidra till att skapa en vinterfin trädgård. De allra tidigaste buskarna att blomma är hybridkejsarolvon ~ som förutom de söta blommorna också doftar fantastiskt ~ och hybridtrollhassel som har gula eller orange tofsliknande blommor, beroende på sort. Hybridtrollhassel ska ej förväxlas med ormhassel som visserligen har ett grenverk som är dekorativt under vintern, men inte lika tidig och dekorativ blomning.

Och så ska vi inte glömma julrosorna. Det finns julrosor som kan blomma så tidigt som i november-december. Läs mer om julrosen här.

Läs mer: Växter för vårvinterträdgården

Hybridkejsarolvon blommar i mars

Blommorna på hybridkejsarolvon sprider en angenäm doft.

Snödroppar som blommar på vårvintern

3. Grönt året om

Städsegröna och vintergröna buskar och häckar piggar upp och ger grönska även under vintern. Dessa växter kan med fördel anvädas för att skapa en stabil grön bas i trädgården. Det är extra viktigt om du bor på en plats med snöfattiga vintrar som annars blir mörka, gråbruna och tråkiga. Det finns även marktäckande perenner som är gröna året om, till exempel waldsteinia och skuggröna. Murgröna är ju en klätterväxt, men den kan också användas som marktäckare och håller sin gröna även på vintern.

Är du osäker på skillnaden mellan städsegrönt och vintergrönt? Läs mer här.

Några bra städsegröna buskar som funkar bra upp till zon 3-4:
• Hybrididegran (den vanliga idegranen är tveksamt härdig här uppe).
• Tuja, personligen är jag inte så förtjust i tujahäckar men uppskattar däremot de klotformade sorterna som ’Tiny Tim’, ’Danica’, ’Little Giant’, med flera.
• Murgröna
• Rododendron
• De flesta barrväxter
• Buxbom, innan du planterar buxbom är det det dock viktigt att vara medveten om att de ofta drabbas av skadedjursangrepp och svampsjukdomar.

Tips! Sök på topiary på Pinterest eller Instagram för att se vilka mästerverk som kan skapas med hjälp av formklippning.

Formklippt buxbom i parken på Hvilan

Klot och låga häckar av buxbom, dock är det bättre att använda till exempel hybrididegran som inte är lika drabbad av sjukdomar och skadedjur.

4. Fröställningar

Perenners fröställningar täckta av frost och snö och prydnadsgräs med vippor som vajar i vinden är mycket dekorativa inslag i vinterträdgården. Många klassiska växter som används i prärieplanteringar och i naturalistiska, moderna trädgårdar har dekorativa fröställningar. Här hittar du ett inlägg med växter för en svensk prärieplantering.

Växter med fina fröställningar:
• Röd solhatt, Echinacea
• Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida
• Martorn, Eryngium
• Blå bolltistel, Echinops bannaticus
• Tuvrör, Calamagrostis acutiflora
• Glansmiskantus, Miscanthus sinensis
• Lejonsvans, Phlomis
• Temynta, Monarda
• Röllika, Achillea
• Anisört, Agastache foeniculum
• Astrar, till exempel brittsommaraster (Aster amellus) och vit skogsaster (Eurybia divaricata)
• Fingerborgsblomma, Digitalis
• Rosenflockel och fläckflockel, Eupatorium purpureum/maculatum

Frostig äng

5. Dekorativa stammar och grenfärger

Något som kan förgylla en vinterträdgård är vackra siluetter av träd och buskar. Ta lite tid att verkligen titta på trädens siluetter nästa gång du är ute. Ta in trädets form med stammen som bas och det spretande grenverket. Om solen ligger på kanske grenarnas toppar skiftar i rött eller orange. Sedan jag började lära mig mer om växter har jag börjat uppskatta träden även när de inte har löv ~ jag tror att det är för att jag helt enkelt tittar mer noga nu.

Något som kanske är lite mer iögonfallande är dekorativa stammar och grenfärger. Där har vi så klart vanliga träd som björkar och tallar, men också ett gäng andra träd och buskar:

• Björk, t.ex. himalayabjörken Betula utilis subsp. jacquemontii har en riktigt vit bark.
• Glanskörsbär Prunus serrula
• Kopparlönn Acer griseum
• Amerikansk strimlönn Acer pensylanicum
• Näverhägg Prunus maackii är ett alternativ för trädgårdar längre norrut i landet, den är härdig till zon 6.
• Korallkornell, Cornus alba, har starkt röda grenar som lyser upp de grå vinterdagarna. Läs mer om korallkorneller här.
• Ormhassel Corylus avellana ’Contorta’

kopparlönnens stam är dekorativ

Kopparlönnens stam med flagnande, glänsande bark.

6. Förstärk med belysning

Med hjälp av trädgårdsbelysning kan du framhäva former, strukturer och detaljer i trädgården. Förstärk trädgårdens design med välplanerad belysning ~ rikta en spotlight mot en vacker trädstam, skapa skuggor av en buskes siluett och lys upp städsegröna växter.

Förutom det estetiska så har belysningen också en praktisk funktion. Ljuset leder oss i trädgården och ger en känsla av trygghet. Istället för att på klassiskt vis använda ljuspelare och pollare kan växter, strukturer och detaljer lysas upp ~ resultatet blir en mer diskret upplysning där växterna och trädgården är i fokus istället för armaturen. 

Tänk på att bara ha belysningen på när du är vaken och har glädje av den, annars riskerar ljuset att störa och förvirra fåglar och annat djurliv. Här kan du läsa mer om du är intresserad av belysning och ljusföroreningar.

 

Om du vill ha hjälp att skapa en belysningsplan och installera belysning i din trädgård är du varmt välkommen att höra av dig via kontaktformuläret här eller genom att skicka ett mail till sarah@bergerkullberg.se.

mild trädgårdsbelysning under en rododendron gör stor skillnad mörka vinterkvällar

7. Planera under vintern

Passa på att planera under vintern. Dels finns mer tid till planering när trädgården är i vila. Mörka kvällar är perfekta för att krypa upp i soffan med trädgårdstidningar, böcker och ett anteckningsblock att skriva ner sina trädgårdsdrömmar och planer.

Vintern är också en utmärkt tid att titta på trädgårdens struktur och vilka vintervärden som finns i trädgården. Vilket ju är utgångspunkten för att skapa en vinterfin trädgård. Några frågor du kan ställa dig är: 

– Hur står sig trädgården när växterna är i vila? 
– Finns det någon stomme av träd, buskar och häckar?
– Några dekorativa fröställningar efter perenner som vissnat ner?

Om du har snö kan du ”rita upp” trädgården genom att trampa ut gångar, planteringar, häckar och placering av träd i snön. Ett bra sätt att testa dina tankar och idéer.

Sammanfattning: så skapar du en vinterfin trädgård

1. Skapa en tydlig struktur och former som står sig över vintern, till exempel med häckar, formklippta buskar och träd. Oavsett om växterna är städsegröna eller tappar sina löv på hösten skapar de form och struktur i trädgården under vintern.

2. Plantera växter som blommar under vårvintern, så som julros, hybridtrollhassel och hybridkejsarolvon.

3. Städsegröna och vintergröna växter, som hybrididegran och tujaklot, piggar upp och ger grönska även under vintern. Det är extra viktigt om du bor på en plats med snöfattiga vintrar.

4. Välj perenner vars fröställningar står kvar över vintern, de är underbart vackra täckta av frost och snö. Några fröställningar som brukar stå sig bra är röd solhatt, martorn, bolltistel, röd lejonsvans och olika sorters prydnadsgräs.

5. Välj träd och buskar som har dekorativa stammar och grenfärger.

6. Använd belysning för att förstärka former, strukturer och detaljer. Till exempel kopparlönnens dekorativa stam, vackra siluetter av träd och buskar och växter som är gröna året om.

7. Passa på att planera under vintern. Dels finns mer tid när trädgården är i vila, och dessutom syns trädgårdens grundstruktur bra. Om du har snö kan du ”rita upp” trädgården genom att trampa i snön.

Hoppas du har blivit taggad på att göra din trädgård riktigt vinterfin! Och att du kan ha nytta av de här tipsen när du planerar eller gör om i din trädgård👩‍🌾 

Om du vill ha hjälp att planera din trädgård kan du läsa mer om mina tjänster här, eller kontakta mig här.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Så skapar du en vinterfin trädgård
Inga kommentarer

Skriv en kommentar