Tuvrör: Prydnadsgräs som grönskar tidigt och håller formen länge

TUVRÖR: PRYDNADSGRÄS SOM GRÖNSKAR TIDIGT OCH HÅLLER FORMEN LÄNGE

Tuvrör är ett vackert och användbart prydnadsgräs, som ofta hamnar i skymundan bland de populära miskantusgräsen, men de är minst lika vackra och har flera egenskaper som gör dem väldigt användbara. Det är ett prydnadsgräs som grönskar tidigt på säsongen och dessutom håller formen länge på vintern. Tuvrör kan växa på tyngre lerjordar och klarar perioder med mycket fukt.

Jag använder ofta tuvrör i mina designprojekt, speciellt om jag är ute efter ett tåligt prydnadsgräs som grönskar tidigt (vilket jag ofta är). Jag tycker om att blanda prydnadsgräs med blommande perenner, perenner med formstarka blad, buskar som underplantering till träd. Prydnadsgräs livar upp bland mer formstarka perenner, och är utmärkta att blanda med formklippta klot, som buxbom eller tuja, eller i en prärieinspirerad rabatt.

Tuvrör är snyggt i stora sjok tillsammans med andra perenner

Tuvrör är snyggt i stora sjok tillsammans med andra perenner.

tuvrör är ett prydnadsgräs som grönskar tidigt på våren

Tuvrör i Rådhusparken i Umeå.

Tuvrör har ett upprätt växtsätt, blir 1,5 meter högt och cirka 50 centimeter bred. Trivs bäst i soligt läge, men klarar halvskuggiga lägen. Växer bra i de flesta jordar, även styv lerjord. Undvik dock de allra torraste lägena. Kan odlas och övervintrar pålitligt i hela landet (härdighet A).

Det är främst två sorters tuvrör som används i Sverige, ’Karl Foerster’ med helgröna blad och ’Overdam’ med grön/vitrandiga blad. Det vetenskapliga namnet är Calamagrostis acutiflora.

Tuvrör är ett stadigt prydnadsgräs som grönskar tidigt

Tuvrör grönskar tidigt och ger värde året om

En stor fördel med tuvrör är att det är ett prydnadsgräs som ger värde nästintill året runt. Det grönskar tidigt på våren, blommar tidigare än andra prydnadsgräs, är vackra under hösten tillsammans med vissnande perenner. Tuvrör håller formen fint under vintern och axen glimmar fint i rimfrost och ett tunt lager snö.

Prydnadsgräs i höstskrud, tillsammans med ormbunkar

Tuvrör bakom vissnande ormbunkar.

Tuvrör med ett tunt täcke snö

Tuvrören står sig fint även på vintern.

Odlingsråd för tuvrör

  • Trivs i de flesta jordar, även styv lerjord
  • Växer bäst i sol-halvskugga
  • Blir 150 cm högt
  • Härdighet A: Övervintrar pålitligt i hela landet

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar