30 torktåliga växter för soliga lägen

Som jag skrev i ett tidigare inlägg gör det förändrade klimatet med torrare och varmare somrar att vi måste anpassa våra trädgårdar att klara av torka. En del i det är att välja växter utifrån trädgårdens förutsättningar. Det är inte samma växter som trivs och frodas i en skuggig och fuktig lund som på en torr och solig havstomt. Här är en lista med torktåliga växter som passar utmärkt för torra och soliga lägen. 

En tumregel är att växter med gråsilvriga, ludna blad trivs i ett torrt och soligt läge. Det som gör att det ser silvrigt ut är små hår på bladen som hjälper till att ta upp vatten.

Ulleternell passar bra i en torktålig trädgård

Ulleternell trivs bra i torra och soliga lägen.

En tät silvermatta av lammöron

Lammöron har ludna blad, vilket är ett tecken på att de klarar torra växtplatser.

Torktåliga perenner

Brun taggpimpinell 'Kupferteppich'

Acaena microphylla 'Kupferteppich'

Brun taggpimpinell är en låg marktäckare med grönrödbrunt bladverk, små vita bollformade blommor och dekorativa rödbruna fröställningar. Användbar som kantväxt och låg marktäckare. Härdighet A, övervintrar pålitligt.

LAMMÖRON

Stachys byzantina

Lammöron är en omtyckt perenn som odlas främst för den täta mattan av silverfärgade, mjuka blad. En del sorter har rosalila blommor på höga stänglar som är omtycka av humlor och bin. Här kan du läsa mer om lammöron. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

ulleternell

Anaphalis triplinervis

Ulleternell har sin högtid under sensommaren, då de ulliga blommorna fyller rabatten med små, mjuka moln. Blommorna går utmärkt att torka och använda i blomsterarrangemang. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

röllika

Achillea millefolium

Röllika har fått ett uppsving de senaste åren och finns nu i en mängd olika nyanser av rött, rosa, orange, gult och vitt. Det är en lättodlad perenn som utvecklas allra bäst på väldränerad och kalkrik jord. Röllika är utmärkt att använda i rabatter, på ängar och i prärielika planteringar. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

Humla på kärleksört

Kärleksört uppskattas av humlor och andra insekter.

kärleksört

Hylotelephium

Kärleksört är en perenn som blommar under sensommar och höst. Blommorna är mycket uppskattade av humlor och andra pollinerande insekter. Kärleksört är en fetbladsväxt som samlar vatten och näring i bladen. Härdighet B*, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. 

Här kan du läsa mer om kärleksört.

Det finns många olika sorters kärleksört, med gröna eller röda blad och olika rosa nyanser på blommorna. Jag har en förkärlek för sorten ’José Aubergine’ som har mörkröda blad och rosa blommor. Härdighet B*, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Lavendel

Lavandula angustifolia

Uppskattad av fjärilar och bin! De två vanligaste sorterna som odlas i Sverige är ’Munstead’ och ’Hidcote’, det som främst skiljer dem åt är blommornas blå nyans. Härdighet B*, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Silvermartorn

Eryngium giganteum

Silverfärgad, hög perenn som passar fint som uppstickare i torktåliga planteringar. Silvermartorn har rikligt med tistellika, unika blommor som lockar till sig pollinatörer. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

Blå bolltistel och gul daglilja i Kumla sjöpark

Blå bolltistel, gul daglilja och lavendel.

blå bolltistel

Echinops bannaticus

Formstark perenn som tar upp mycket plats i rabatten. De runda, blå blommorna är uppskattade av fjärilar och går utmärkt att använda i buketter och arrangemang. Härdighet B*, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Läs mer: Blå bolltistel – en formstark perenn som älskas av insekter.

Backtimjan

Thymus serphyllum

En låg marktäckande timjan som passar utmärkt mellan stenplattor och i grusgångar. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

Kantnepeta

Nepeta x faassenii

Kantnepeta är en personlig favorit som älskas av humlor och bin. Varje gång jag går förbi mina plantor under sommaren är de fyllda av små bin. Klipp ner i juni efter första blomningen för en till blomning som sträcker sig ända fram till frosten. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Här kan du läsa mer om kantnepeta.

Kantnepeta är en bra marktäckare i soligt läge

Kantnepeta – en favorit för både humlor och mig.

Trädgårdsiris

Iris (Germanica-gruppen)

Trädgårdsiris finns i mängder av sorter och färgkombinationer, från den klassiska blå, till aprikosrosa och mörkt svart. Förutom de unika, vackra blommorna är det uppstickande, svärdlikande bladverket effektfullt. Härdighet B*, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Blodnäva

Geranium sanguineum ’Max Frei’

En torktålig näva med rödviolett blomning i juli-augusti. Blodnävan ’Max Frei’ bildar låga gröna kuddar av mörkgrönt, småbladigt bladverk och får en bronsröd höstfärg. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

Mossflox

Phlox subulata

Mossflox är en tacksam låg perenn som passar utmärkt som kantväxt och marktäckare i torra, soliga lägen. Under försommaren fylls den av en överdådig blomning. Det finns många olika färger att välja mellan, från mörkrosa och lila till ljust blå. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

Läs mer: Mossflox – otrolig kantväxt för torra, soliga lägen

perenners härdighet

A – Växten går att odla och kan övervintra i hela Sverige

B – Växten behöver en skyddad och väldränerad växtplats, och kan då odlas i hela Sverige

C – växten behöver en skyddad och väldränerad växtplats, och kan då odlas i stora delar av Sverige

D – växten kan bara odlas i de allra mest gynnsamma delarna av Sverige, klarar bara några minusgrader under korta perioder

tORKTÅLIGA PRYDNADSGRÄS

Blåsvingel

Festuca glauca ’Elijah Blue’

Blåsvingeln bildar låga, kuddlika tuvor av blågrå grässtrån. Fin kantväxt i stenparti och på andra torra växtplatser. Härdighet B*, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Strandråg

Leymus arenarius

Strandråg är ett starkväxande gräs med stålblå bladverk. Det sprider sig mycket, undvik därför att plantera på platser där det kan sprida sig ut i naturen. Strandråg passar bra att använda i kruka eller som marktäckare för stora ytor där de kan sprida sig kontrollerat. Härdighet A, övervintrar pålitligt.

Silverhavre

HELICTOTRICHON SEMPERVIRENS

Silverhavre är ett drygt halvmeterhögt gräs med gråblå blad och havregula vippor. Den står sig bra under vintern. Silverhavre kan gärna användas som kontrastväxt i en torktålig rabatt. Härdighet A*, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

Höstälväxing

Sesleria autumnalis

Höstälväxingens smala grågröna blad är fin att kombinera med mjukare bladformer, till exempel lammörons ludna blad. Även släktingarna vårälväxing, Sesleria heufleriana, och glansälväxing, Sesleria nitida, trivs bra i torr och mager jord. Härdighet A, övervintrar pålitligt.

TORKTÅLIGA BUSKAR

Havtorn

Hippophae rhamnoides

Havtorn är förutom en torktålig buske en otroligt nyttig bärväxt. De orangea bären innehåller mängder av vitamin C. För att få bär behöver man ha en honplanta och hanplanta. I handeln delas de ofta in i par, med namn som ’Lotta’ och ’Svenne’ och ’Hikul’ och ’Hillevi’. Havtorn ’Hikul’ används ofta som formklippta klot. Härdig i zon 1-4.

Röd perukbuske är en växt som tål torra och soliga växtplatser

Rödbladig perukbuske är en växt som är utmärkt för torra och soliga växtplatser.

Perukbuske

Cotinus coggygria

Efter blomningen översållas busken av perukliknande fröställningar. Perukbuskens blommor står inte ut från mängden direkt, men fröställningarna är riktigt häftiga. En vanlig sort är ’Royal Purple’. Härdig i zon 1-3.

Trädgårdstok

Dasiphora (Fruticosa-Gruppen)

Döm inte alla trädgårdstokar efter den gulblommande Ölandstoken. Jag har förstått att det finns en del som ogillar gula blommor, speciellt den klassiskt gula ölandstoken som fanns i närapå varenda trädgård under 70-talet. Nuförtiden finns trädgårdstok i många olika nyanser av vitt, rosa och gult, samt i olika höjder. Trädgårdstok är en tacksam trädgårdsväxt för torra växtplatser. Härdigheten varierar beroende på sort, men de vanligaste är härdiga i zon 1-5/6.

Häckberberis

Berberis thunbergii

Häckberberis kan användas till mer än bara häckar och finns i olika färger, med både gröna, röda och gulaktiga blad. Härdigheten varierar beroende på sort, men de flesta går upp till åtminstone zon 3.

En

Juniperus communis

Bland enarna finns klassiska buskar, pelarformade buskar och låga, marktäckande sorter. Köp gärna E-märkta sorter, för att få plantor som är motståndskraftiga mot svampsjukdomar som angriper en. Härdig i zon 1-5.

vresrosor

Rosa rugosa

Vresrosor är utmärkta att använda i torra sandjordar. Undvik den rena arten (Rosa rugosa) som har en tendens att sprida sig ohämmat. Det gäller däremot inte för namnsorter som har ett snällare växtsätt. Välj till exempel den starkdoftande ’Louise Bugnet’ som har vita blommor i stort sett hela sommaren, ’Roserai de l’Hay’ som har en underbar doft eller ’Ritausma’ som även går att odla i skugga. Härdigheten varierar beroende på sort, men flera går att använda högt upp i landet ända upp till zon 7.

Silverbuske på en torr och solig växtplats i Ultuna

Silverbusken kan stammas upp till ett litet, flerstammigt träd som påminner om olivträd.

Smalbladig silverbuske

Elaeagnus angustifolia

Den smalbladiga silverbusken kan användas i medelhavsträdgårdar längre norrut i landet. Härdig i zon 1-4. 

Sandkörsbär

Prunus pumila var. depressa E

Sandkörsbär är en krypande buske som bara blir runt 25 cm hög. Den har en fin blomning med enkla, vita blommor i maj, får brunröda frukter senare på sommaren och bladen blir röda under hösten. Härdig i zon 1-5.

Balkanbergtall

Pinus mugo var. pumilio

En lågväxande tall som växer mer på bredden än på höjden. Om man vill hålla den liten och att den förgrenar sig kan man varje år i juni nypa bort en bit av årsskotten. Härdig i zon 1-7.

TORKTÅLIGA TRÄD

Tall

Pinus sylvestris

Alla tallar föredrar en lätt, genomsläpplig jord och är torktåliga. Det finns mängder av olika arter och sorter, så för den som vill är det en växt som verkligen går att nörda ner sig i. En mindre sort är miniatyrtallen ’Watereri’, som bara blir 2-3 meter hög och bred och är härdig i zon 1-5. Vanlig tall är härdig i zon 1-7.

Oxel

 Sorbus intermedia

Oxel är ett medelstort träd med naturligt rund krona. Vit blomning i maj-juni, orangeröda rönnbär. Ett av våra tåligaste träd, som klarar både salta havsvindar och gatumiljö. Härdig i zon 1-5(6).

Silverpäron

Pyrus salicifolia

Silverpäron har smala, ludna blad som påminner om olivträd och brukar därför kallas ”Nordens olivträd”. Ett populärt träd som används flitigt i svenska trädgårdar. Härdig i zon 1-4.

Japansk rönn

Sorbus commitxa ’Carmencita’ E

En liten rönn som är fin från vårblomningen, genom sommaren med gröna blad till hösten när bladen är vackert rostbrun och trädet fylls av lackröda rönnbär. Carmencita-rönnen finns att köpa både som flerstammig buske eller litet träd. Härdig i zon 1-5.

Vill du ha fler tips och råd?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att fåträdgårdstips direkt till din inkorg. 
Just nu kan du få guiden ”4 steg till en lyckad rabatt” och en lista med små träd för villaträdgården när du anmäler dig.

Jag skickar ut cirka ett nyhetsbrev per månad, ibland mer om det är något speciellt jag vill att du ska få ta del av. Du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Prärieplantering
30 torktåliga växter
Inga kommentarer

Skriv en kommentar