14 jun Kärleksört – perfekt för torra och soliga lägen
Kärleksört - perfekt för torra och soliga lägen
Kärleksört är en perenn som tål torra och soliga lägen bra, dessutom blommar de vackert under sensommaren och hösten. Kärleksörtens blomning kommer igång framåt augusti, när flera andra färgglada perenner börjar tacka för sig och förbereda sig för vintervilan.
Kärleksörten samlar vatten och näring i sina blad, den är en så kallad fetbladsväxt. Detta innebär att den inte behöver vattnas, förutom vid riktigt torra perioder när vi varit utan regn länge. Kärleksört är fin både i kruka och rabatt, så länge den står väldränerat. Dessutom gör den sig bra i buketter och står sig länge inomhus.
Läs mer: 7 lättskötta perenner
Eftersom kärleksörten blommar från augusti till november när det inte är så många andra växter som blommar, är den viktig för fjärilar, bin och andra pollinerande insekter. Den lyser även upp trädgården på ett härligt sätt när andra växter vissnar ner och börjar förbereda sig för vintervilan.
Namnet kärleksört kommer från att den ansågs kunna sia i kärleksfrågor, men på vilket sätt är oklart. Det vetenskapliga namnet för kärleksört är Hylotelephium telephium. Det latinska namnet kommer från att kärleksörten har sårläkande egenskaper. I det antika Grekland ska kung Telefos (som telephium syftar på) ha läkt ett spjutsår genom att lägga kärleksörtens blad på såren.
Kärleksört är fin även innan den blommar, här är knoppar som är på väg att slå ut.
Olika sorters kärleksört
Det finns olika sorters kärleksört, med olika färger på både blommor och blad. Sorterna kan ha olika höjd, vilket är bra att ha i åtanke när du väljer sorter till din trädgård. Bladen kan variera mellan blågrönt, grönt och lila. Blommorna kan vara vita, gula, rosa eller röda. Här är några olika sorter jag tycker är värda att spana in:
• En av de lägre sorterna är ’Bertram Anderson’, som har ett mörkt lila bladverk med mörkrosa blommor. En av de vackraste enligt mig!
• ’José Aubergine’ är cirka 50 cm hög och har mörkt lila blad och mörkrosa blommor
• ’Matrona’ har ett lilagrönt bladverk med rosa blommor
• ’Dream Dazzler’ är en ny sort med coola blad som har en rosa kant mot mörkviolett mitt
Kärleksört – en ätbar perenn
Kärleksörten går också att äta, som en hel del andra vanliga perenner. Blad och unga skott passar fint i en färsk sallad, men går också att använda i wokrätter och grytor. Om du odlar kärleksört för att äta den är det bra om den vattnas den regelbundet, annars blir smaken åt det beska hållet. Den beska smaken mildras av att bladen läggs i kallt vatten en stund innan du äter dem.
Läs mer: 8 ätbara perenner för din trädgård
Kärleksörten går att äta, godast är de unga skotten.
Odlingsråd för kärleksört
Kärleksört är som tidigare nämnt en riktigt lättodlad trädgårdsväxt som inte ställer några högre krav på dig som trädgårdsägare. Den klarar av tuffa platser så som torra stenpartier och andra torra platser. Helst vill kärleksört ha sol hela dagen, då blommar de som bäst. Även om den tål torka är det bra att vattna dem vid behov om du vill ha en fin blomning.
Klipp inte ner kärleksörten på hösten. Det här gäller förresten för de allra flesta perenner. Låt de nedvissnade stjälkarna och bladen vara kvar under vintern, det skyddar mot kylan och är en bra plats för nyttoinsekter att övervintra. Kärleksört är dessutom en vacker siluett när den täcks av rimfrost eller ett tunt lager snö. På våren kan du klippa ner kärleksörten i marknivå. Om du vill ge den lite extra kärlek kan du slänga på lite gödsel (men inte för mycket) under våren.
FÖRÖKA Kärleksört
Att föröka kärleksört är lätt och görs lättast genom att dela plantor eller ta sticklingar. Kärleksörtsplantan blir lätt stor och då passar det bra att dela den, både för att få nya plantor och föryngra den befintliga plantan. Delningen görs bäst på våren. Om du hellre vill ta sticklingar för att få en ny planta skär du av ett 5-10 cm långt skott. Knip av bladen längst ner och sätt ner i jord. Det går att sätta ner sticklingen direkt i rabatten, men jag föredrar att sätta i en kruka för att ha bättre koll på. Om du någon gång har plockat in en bukett med kärleksört och låtit den stå ett tag kanske du har märkt att det bildas rötter på stjälken, dessa kan du sätta ner i jord för att få nya plantor.
Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt av perenner. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!
Sarah Berger Kullberg
Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer