Mossflox – otrolig kantväxt och marktäckare i torra, soliga lägen

Mossflox är en otroligt tacksam låg perenn som passar utmärkt som kantväxt och marktäckare i torra, soliga lägen. Under försommaren fylls den av en överdådig blomning. En bonus är att det finns många olika färger att välja mellan, från mörkrosa till ljust blå.

Mossflox vetenskapliga namn är Phlox subulata, vilket innebär att den tillhör samma släkte som den klassiska torpväxten höstflox, Phlox paniculata. Namnen till trots är de två perennerna inte särskilt lika, både höjd och blomningstid skiljer dem åt. Mossfloxen blommar som sagt under försommaren, redan i maj-juni, och höstfloxen blommar från juli och framåt ~ trots att den heter just höstflox. 

Mossflox, Phlox subulata ’Tamaongalei’
Mossflox Phlox subulata ’Scarlet Flame’

Varje år när mossfloxen blommar blir jag förundrad och imponerad av den massiva blomningen. Hela växten riktigt täcks av blommor i intensiva eller milda färger. Det finns flera olika sorter med olika blomningsfärger. Min personliga favorit är nog den ljusrosa på en av bilderna här ovanför (’Tamaongalei’) eller den ljusblå på bilden längst ner (’Emerald Cushion Blue’). Andra sorter är den purpurröda ’Scarlet Flame’, den vita ’Amazing Grace’ och den violetta ’Purple Beauty’.

Det är helt klart en växt som åker upp på önskelistan för min nya trädgård! Där den dessutom kommer trivas utmärkt på den väldränerade gamla rullstensåsen. För precis som jag tidigare nämnt trivs mossflox i lite torrare, soliga lägen. 

Mossflox passar utmärkt i stenpartier och torktåliga rabatter, till exempel tillsammans med lavendel, kantnepeta, blå bolltistel, ulleternell, kärleksört, trift eller lammöron.

Mossflox är en bra kantväxt för soliga, torra lägen
Intensivt lila mossflox

Odlingsråd för mossflox

– Trivs bäst i väldränerad, näringsrik jord

– Torktålig

– Föredrar soliga lägen

– Tips! Se till att jorden är fri från rotogräs innan planteringen, det är ett riktigt hästjobb att försöka rensa ogräs mellan mossfloxens täta bladverk.

– Blir 10-15 cm hög

– Härdighet A*: Övervintrar pålitligt i väldränerade lägen i hela landet

Phlox subulata ’Emerald Cushion Blue’

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar