Nio saker jag vill göra i sommar

Tänk att det redan är sommar. Det känns som om det var igår jag satte mig ner på nyårsdagen och skrev en lista med önskningar för 2024. Nu har vi redan passerat midsommar och det är mindre en en vecka kvar tills halva året har gått.

Jag känner ofta att tiden bara springer förbi, att jag inte hinner med någonting och att min att-göra-lista blir längre och längre innan jag hinner beta av punkterna. Jag är glad att kunna gå tillbaka till äldre inlägg här på bloggen och bli påmind om att det inte stämmer. Eller jo, visst springer tiden fram ~ men jag hinner mycket. Och OJ vad det har hänt mycket i vårt liv det här första halvåret av 2024.

Jag skapade en uteplats på Nordiska trädgårdar och vann juryns pris för årets bästa uteplats. Jag har varit med i ett reportage i NA. Vi har köpt hus på landet och flyttat! Jag har haft ett gäng trädgårdsrådgivningar, designuppdrag, planteringsjobb och beskärningsuppdrag.

På tal om det här med att tiden går så fort. Jag vill verkligen prioritera att njuta av sommaren, värmen och allt som växer. Jag är rädd att sommaren kommer försvinna alldeles för fort, så som en hjälp för mig själv har jag skrivit en sommarlista. En lista med nio saker som jag vill göra i sommar att ha som stöd för att stanna upp, koppla av, vara i nuet och njuta av sommaren.

Nio saker jag vill göra i sommar:

Bada! Cykla och ta ett kvällsdopp efter en varm dag i trädgården eller ett morgondopp för att starta dagen. Åka på badutflykter till Vättern, Hällabrottet och Falkasjön. Använda min SUP-bräda.

Blommor! Som jag skrev lite om häromdagen älskar jag att hålla på med blommor, göra kransar, buketter och arrangemang. Jag ville till och med bli florist när jag var liten. Men de senaste åren har jag sällan tagit mig tiden att skörda blommor och skapa bara för mitt egna nöjes skull. Det vill jag bli bättre på i år.

Rita upp och göra en plan för området runt granstubben. I vintras, strax innan vi tog över huset, togs en stor, gammal, sjuk gran ner som stod rakt utanför husets entré. Här drömmer jag om en stenlagd uteplats i kvällssolen och en stor plantering med rosenbuskar, städsegröna klot och mängder av blommande perenner. Det kanske inte är realistiskt av mig att tro att det är ett projekt som kommer bli verklighet i år, men planera, drömma och visualisera kan jag göra!

Vandra några dagar på Bergslagsleden.

Läsa riktiga böcker, inte bara e-böcker på mobilen.

Besöka trädgårdar och parker. Kanske en dagstur till Enköping, Rottneros, Selma Lagerlöfs Mårbacka och självklart njuta av blomningens i stadsparken i Örebro.

Plantera de flesta växterna i min lilla ”plantskola”. Jag har samlat på mig en hel del växter under de år vi inte har haft någon egen trädgård. För att ”det kan ju vara kul att ha när vi väl har en trädgård”. Mitt mål för sommaren är att plantera majoriteten av plantorna, så att jag har färre krukor att hålla på och vattna.

 

Odla! Jag vill odla för att kunna skörda både nu under sommaren och förbereda för att kunna skörda under både höst och vinter. Maximera den yta jag har helt enkelt ~ och för att kunna göra det behöver jag så nytt allt eftersom. Både direkt i landet och förodla plantor att plantera ut när jag skördar det som växer i bäddarna.

Göra minst en tur med vår campervan. Vi kommer hålla oss hemma större delen av sommaren, vi vill njuta av årstiden i vår nya trädgård (och har en del renoverings- och trädgårdsprojekt att ägna oss åt). Och har inga bestämda planer, men vi har pratat om att åka till Dalsland, Värmland eller Östergötland. Vi får se, men minst en tur måste det bli i alla fall.

Vad önskar du av din sommar? Har du några tips för att stanna upp och ta vara på sommaren?

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar