Trädgårdskalender: november

Trädgårdskalender november

November kan verkligen inte beskyllas för att vara den främsta trädgårdsmånaden, men det finns lite sysslor som kan vara bra att göra för att förbereda trädgården för vintern och den kommande våren. Men bara om du har lust, det finns inte så många måsten i november. Här är trädgårdskalendern för november.

Mitt viktigaste ledord för hösten i trädgården är att inte städa för mycket. Faktum är att det är bland det enklaste vi kan göra i våra trädgårdar för att gynna den biologiska mångfalden – att låta det vara lite ”stökigt”. 

Ekträd i orange höstfärger i november

Så, vad kan du göra i trädgården i november? 

Töm vattenslangar och regnvattentunnor så att de inte går sönder när det fryser. Det är typ det enda du absolut ska göra, det är så tråkigt att upptäcka att regntunnorna spruckit eller att slangmunstycket har frusit sönder. Tro mig, det har hänt mig mer än en gång.

Höstpyssla! Höstplanteringar i kruka livar upp både inne och ute. Kransar vid entrén hälsar dig välkommen hem under mörka kvällar.

Sätt tulpaner. Tulpaner kan sättas ända tills jorden fryser. De flesta år går det bra att sätta tulpaner i november, dessutom säljer de flesta trädgårdsbutiker ut lökarna till halva priset nu.

Sätt vitlök och bananschalottenlök. Nu börjar det bli dags att få ner sättlökarna i jorden. Täck gärna jorden med ett lager löv så att inte klyftorna trycks upp om jorden fryser och tinar om vartannat under vintern. Köp certifierat utsäde, lökar från matbutiken kan bära på sjukdomar som smittar jorden.

Plantera nya växter. Det mesta går bra att plantera ända fram tills det blir tjäle i backen. Här kan du läsa mer om fördelarna med att plantera på hösten och vilka växter du ska undvika att plantera på hösten. 

Städa inte för mycket i trädgården. Tjocka lager löv på gräsmattan kan räfsas bort, men låt så mycket som möjligt av löven ligga kvar och viktigast av allt – låt löven stanna i trädgården. Löven bryts ner, ger mat till maskarna och ökar mullhalten i jorden.

Räfsa löv och starta en lövkompost

Täck rabatter och buskar med löven som faller från träd och buskar. Löven har flera positiva effekter: förutom att de är mat för maskarna som bor i jorden hjälper de också till att hålla kvar fukten i jorden och hindrar ogräs från att komma upp. 

Klipp inte ner vissna perenner. Perennerna klarar vinterkylan bättre om de inte är nedklippta och fröställningarna ger mat åt småfåglarna under vintern. Dessutom har en del perenner fröställningar som ger en fin vintersiluett, till exempel prydnadsgräs och solhattar. 

Förbered köksträdgårdens odlingsbäddar inför nästa sommar genom att gräva ner vissna växtdelar, gräsklipp och löv. Lägg ett lager löv ovanpå, det gör att jorden hålls varmare längre in på hösten och då kan maskar och mikroliv jobbar på med att förvandla trädgårdsskräpet till jord längre än om jorden är kall.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar