Trädgårdskalender: augusti

Trädgårdskalender augusti

Augusti är en fantastisk trädgårdsmånad. Det växer på och grönsaker och sommarblommor levererar för fullt. Nu är en bra tid att plantera nya växter i trädgården, samt att beskära träd, häckar och buskar. Rensa ogräset och gå på snigeljakt, de frodas båda av regnet. Läs vidare för en trädgårdskalender för augusti.

I min trädgård just nu blommar vitalbaklematis ’Paul Farges’ (mer känd som Summer snow) för fullt. Kantnepetan har börjat sin andra blomning efter att jag klippte ner den i början av juli. Det nästintill sprutar gurkor ur växthuset. Gräsmattan växer snabbt och behöver klippas ett par gånger i veckan. Kålfjärilar hovrar över kålplantorna. Små plantor av sallat och annat bladgrönt är redo att planteras ut.

 

Klematis summer snow i augustiskymning

Att göra i trädgården i augusti

Gå runt och titta på de olika delarna i din trädgård. Nu är en bra tid att se vad som trivs och vad som kanske behöver bytas ut. Dröm dig bort och planera för förändringar. 

Läs mer: 6 tips när du planerar din trädgård 

Besök parker och öppna trädgårdar. Inspireras av vad som blommar nu under sensommaren. Kanske (troligtvis) kan du hitta inspiration till din egen trädgård!

Plantera perenner, träd och buskar. Nu är förhållandena perfekta för att växterna ska etablera sig ordentligt. Det är fuktigt i jorden och lite svalare temperaturer. Plantera städsegröna växter nu, så att de hinner rota sig ordentligt inför vintern.

Läs mer: Plantera på hösten 

Vill du plantera en ny perennrabatt men är osäker på vilka växter du ska välja? Kolla in mina färdigdesignade rabatter här.

Kantnepeta och bin

Beskär häckar, buskar och träd som du vill hålla nere storleken på. Beskärning nu på sensommar/höst ger mindre tillväxt under nästa vår och säsong. Genom att beskära nu säger vi helt enkelt till växten att vi inte vill att den ska växa lika starkt.

Boka in beskärning av fruktträd under sensommar och höst. Beskärning av både fruktträd och prydnadsträd kräver kunskap för att göras på rätt sätt. Varje träd är en individ och jag utgår alltid från trädets perspektiv när jag beskär. Beskärningen görs varsamt, vid rätt tid på året, på rätt sätt och med rätt snitt. Kontakta mig för att boka in beskärning! 

Se till att det finns vatten åt törstiga insekter och smådjur. Ställ ut ett fat med vatten och lägg i några stenar som insekterna kan krypa på.

Sätt upp ett insektshotell. Nu för tiden finns det insektshotell i nästan varje butik, men det är även superlätt att göra ett själv. Det kanske kan vara ett kul semesterprojekt?

Skörd av majs, bönor, squash och grönkål i augusti

Gå en eller flera trädgårdsrundor varje dag, både för att njuta av att se det som växer och för att hålla koll på eventuella skadeinsekter. I skymningen brukar sniglarna komma fram från sina gömställen.

Skörda! Njut av att äta grönsaker från trädgården och plocka in egenodlade buketter. Torka kryddor och frys in om du har ett överflöd av bär och grönsaker.

Toppa tomatplantor. Då går all energi till att de tomater som är på gång ska mogna.

Så nytt i köksträdgården. Nu kan du så rädisor, spenat, sallat och andra bladgrönsaker att skörda senare i höst.

Gödsla i köksträdgården. Grönsaker och sommarblommor behöver gödsel kontinuerligt under hela sommaren för att orka växa. Jag brukar använda olika typer av hemmagjord gödsel, här hittar du recept på nässelvatten. 

Samla in fröer från perenner, sommarblommor och vissa grönsaker.

Vattna! Kom ihåg att vattna dina växter om det går lång tid utan nederbörd. Det är extra viktigt att vattna växter du planterade under förra säsongen, de behöver fukt i jorden för att etablera sig bra. Samla regnvatten att ha och vattna med, det är mer hållbart än att använda kranvatten.

Ny sådd av bladgrönsaker

Beställ vårlökar att planera i höst.

Rensa ogräs i rabatter och grusgångar. Rensa hellre lite och ofta än allt på en gång, så blir det inte lika betungande. Om ogräset får stå kvar hinner det dessutom slå rot ordentligt och börja sprida sig. Och om de går upp i blom sprider de sig via frö. 

Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Här kan du läsa mer om att kompostera. 

Gröna fingrar som har tjuvat tomater
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar