Enkel fåtölj av spillvirke

Bygg en fåtölj av spillvirke

Fåtöljen jag hade med i min uteplats på Nordiska trädgårdar fick en hel del kommentarer av både besökare på plats och på Instagram. Jättekul! Jag har designat och byggt den med virke som blivit över vid renovering och andra projekt. Läs vidare så ska jag berätta hur du enkelt kan bygga en fåtölj av spillvirke!

Att bygga möbler själv är ett effektivt sätt att skapa en unik och personlig trädgård. Genom att använda spillvirke och återbrukat material går det dessutom att komma undan billigt. 

Bygg en fåtölj av spillvirke: steg för steg

1. Steg ett är att samla ihop spillvirke som passar att bygga av. Till själva stommen använde mig av korta bitar av reglar som blivit över, med dimensionerna: 45×70 mm och 70×70 mm. De grövre använde jag som ben och de smalare som armstöd och ryggstöd. Till sitsen hittade jag virke med dimensionerna 18×70 mm, som passade perfekt.

Måtten på min fåtölj hittar du här nedanför, men du kan anpassa storleken på fåtöljen efter det spillvirke du har till hands. 
– Bredd: 100 cm
– Djup: 90 cm
– Höjd: 47 cm
– Sitthöjd: 20 cm
– Sittdjup: 83 cm

2. Såga till virket. På bilden nedanför hittar du information om antal samt de mått och dimensioner som jag använde, men du kan som sagt anpassa måtten efter dina önskemål eller utifrån det virke du har till hands.

Mått för fåtölj gjord av spillvirke

3. Nu är det dags att börja montera! Använd trallskruv eller annan rostfri skruv om fåtöljen ska stå utomhus.

Börja med att skruva ihop kortsidorna. Den långa regeln (45×70 mm) skruvas fast ovanpå 70×70 mm reglarna, jag skruvar snett underifrån för att inte skruvhuvudena ska synas. Den kortare regeln skruvas fast 10 cm från marken.

Skruva sedan ihop de två kortsidorna med ryggstödsregeln och reglarna som sitsen ska ligga på. Se bilderna nedan för hur de ska monteras. Nu är själva stommen klar. 

 

4. Lägg dit sitsribborna och skruva fast. Klart!

 

DIY: fåtölj
Enkel fåtölj av spillvirke

5. Eller inte riktigt klart kanske ~ med en dyna och ett par kuddar som ryggstöd blir fåtöljen ännu bättre! Jag gjorde en dyna av två gamla bäddmadrasser som jag klädde in i ett överkast av ett grovt bomullstyg från second hand. 

6. NU är fåtöljen klar att hänga i! 

fåtölj av spillvirke

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell
Inga kommentarer

Skriv en kommentar