02 mar Röd solhatt – en favorit för fjärilarna
Röd solhatt – en favorit hos fjärilarna
Röd solhatt gör verkligen skäl för att kallas fjärilsväxt. Den blommar sent på säsongen och är ofta full av både fjärilar, bin och andra insekter som pollinerar våra växter. Blommorna kan bli upp mot tolv cm i diameter och har en häftig form med den uppstickande mitten. Låt stjälkarna och de vissnade blommorna stå kvar över vintern – de är vackra siluetter och är uppskattade bland småfåglarna.
Men röd solhatt är inte bara uppskattad av fjärilar och andra insekter, utan även mycket populär bland oss människor. Den är vacker i rabatter tillsammans med andra perenner och trivs bra i soliga lägen med väldränerad jord – den vill inte stå med rötterna i blöta. Röd solhatt är en av växterna i Sarahs fjärilsrabatt för soligt läge. Blommorna har en kraftig stam vilket gör att de även passar bra som snittblommor i buketter och andra blomsterarrangemang.
Den röda solhattens vetenskapliga namn är Echinacea purpurea. Echinacea härstammar från grekiskans ord för igelkott och syftar på den taggiga blomdisken (mitten av blomman). Röd solhatt klassades tidigare i Rudbeckia-släktet, och kan ibland fortfarande kallas röd rudbeckia. Echinacea-släktet härstammar från Nordamerika, där växer de vilt på den torra prärien. Röd solhatt kom till Sverige på 1800-talet, men det är först nu på senare år som den har blivit vanligare i rabatterna i våra trädgårdar.
Olika sorters röd solhatt
Röd solhatt finns i många olika färger och nyanser, namnet till trots. Exempel på färger är vita, gula, gröna och aprikosfärgade. Några sorter jag tycker är vackra är:
- ’Green Jewels’ blommor en otrolig limegrön färg
- ’Alba’ har vita blommor som passar fint i de flesta rabatter
- ’Sunseekers Magenta’ har rosaröda blommor, blir bara 40 cm hög och har ett buskigt växtsätt
’Magnus’ – en prisbelönt solhatt
Röd solhatt ’Magnus’ har vackra, stora blommor som har ceriserosa kronblad med en mitt som skimrar i gult och brunt. Bland alla sorter av röd solhatt är den svenska sorten ’Magnus’ från Påarp i Skåne en av de allra mest populära. ’Magnus’ har fått flera utmärkelser i både USA och England, och trots att det kommit mängder av andra sorter fortsätter den vara populär både här hemma och utomlands.
Kombinationer med röd solhatt
Röd solhatt är en utmärkt rabattväxt och är vacker i många kombinationer. Den är till exempel suverän att plantera i en rabatt tillsammans med andra fjärilsväxter som salvia, jätteverbena och anisisop. Eftersom den tål torka bra fungerar den utmärkt i stadsmiljöer och till exempel rondeller. För att ge den en vildare och prärielik miljö kan den kombineras med prydnadsgräs, såsom tuvrör eller tuvtåtel.
De rosa och röda sorterna av röd solhatt är vackra tillsammans med blåa blommor om du vill ha en stark färgkontrast. Då passar till exempel blå bolltistel och kantnepeta, de ger även en häftig formkontrast. Vita och gula blommor passar bra om du vill framhäva de rosa och röda sorterna, då är daggkåpa ett bra alternativ.
Röd solhatt som läkeört
Röd solhatt har egenskaper som stimulerar immunförsvaret och har en antiseptisk effekt. Den nordamerikanska ursprungsbefolkningen använde röd solhatt och dess nära släktningar mot bland annat sår och feber. I Sverige idag används den för att lindra och motverka förkylningar, du kanske har sett preparat på apoteket som innehåller röd solhatt och andra arter inom Echinacea-släktet?
Här tipsar Monica Söderström om hur du kan göra din egen förkylningsmedicin av röd solhatt.
Odlingsråd för röd solhatt
Röd solhatt har härdighet B/C beroende på sort, vilket innebär att den kan odlas i stora delar av landet i ett skyddat och väldränerat läge. I de nordligare delarna av landet bör den planteras i ett varmt läge, såsom vid en södervägg, för att få bästa möjliga blomning. Röd solhatt blommar från juli till september och blir cirka 80 cm hög. Vissa sorter kan bli högre och vissa lägre, så det är viktigt att kolla efter när du väljer sort till just din rabatt.
Röd solhatt älskar sol och värme och klarar torka bra. Den går att planera i de flesta jordar, det viktiga är att jorden är väldränerad. Röd solhatt mår inte bra av vinterfukt, ett sätt att undvika det är att plantera den i upphöjda bäddar.
Täck plantan med till exempel löv på hösten om du bor i ett område där det inte brukar snöa så mycket. Klipp ner och rensa bort visset växtmaterial på våren.
Om du vill föröka röd solhatt gör du det genom att dela plantan på våren eller genom frösådd.
Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt av perenner. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!
Sarah Berger Kullberg
Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer