Den senaste veckan har jag inte tagit en enda bild i trädgården, vilket ett kort ögonblick får mig att tvivla på att jag har gjort något i trädgården över huvud taget. Men visst har jag grejat en del i trädgården. Den här veckan har vi haft semester lite halvt, jobbat någon stund här och där men också tagit oss tid att njuta av sommarvädret som var i helgen. Heldagar i trädgården, cyklat till sjön för ett kvällsdopp och plockat mängder med bär. 

Några saker jag gjort som jag lyckats få med på bild:

Jag har varit höns- och växtvakt åt mina föräldrar, som också är våra närmaste grannar här på landet. Varje morgon har jag mötts av hungriga och nyfikna hönor och plockat ägg med vackra färger. Gått ner med melonskal och kastat in lite nyklippt gräs i hönsgården för att muta dem att tycka om mig. Någon gång i framtiden vill jag nog ha egna höns, men för nu är jag nöjd med att få hälsa på hos mamma och pappas lilla hönsflock.

Vi har klyvt ved och Evi tyckte att presenningen vi använder för att täcka klyven var en utmärkt hundsäng. Det är egentligen lite sent att klyva veden nu, men bättre sent än aldrig. Eller hur? Dessvärre hängde ett gäng ödlor i högen med kubbar, men det verkar som att de följer med till vedhögen och hänger där nu istället. 

Jag har kollat till mina odlingar på svärföräldrarnas mark. Rensat ogräs, täckt med gräsklipp och sått gröngödsling. Gröngödsling är växter som får växa upp och sen myllas ner i jorden eller används som täckodling. Det är bra för att förbättra jordstrukturen, öka mullhalten och tillföra näring till jorden. Tyvärr har jag inte använt alla mina bäddar maximalt i år, så istället odlar jag gröngödsling, både för att hålla undan ogräs och för jordförbättring. Min plan är att sätta vitlök till hösten och kanske pumpa, lök och majs nästa säsong.

Här kan du läsa mer om gröngödsling om du är intresserad.

Bonden har slagit vallen mellan åkern och ån, så nu passar vi på att ta promenader där. Utmärkt tycker Evi, här finns massa viltspår att följa och fågelbajs att rulla sig i.

Och så lyssnar jag på Sommar i p1. Som jag nämnde förra veckan har jag bestämt mig för att lyssna på alla sommarpratare i år. Ett par favoriter sen sist är Sanna Sundqvist och Andrev Walden.

På jobbfronten har jag kollat till en plantering från i våras. Kul att se att vipphortensiorna och brudspirean har tagit sig fint och växt på bra. Och så har jag sammanställt och ritat rent en skiss från en trädgårdsrådgivning veckan innan. Nu under sommaren är en utmärkt tid för rådgivningar, för att ha en genomtänkt plan när det är dags att plantera under sensommaren och hösten.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gullviva är väl ändå vårblommornas vårblomma? Med sina söta, gula blommor lyser Närkes landskapsblomma upp fint på våren. Jag är så glad för den här lilla vårdonnan som trivs och frodas i vår nya trädgård, här får de sprida sig bäst de vill.

Gullvivan, vars vetenskapliga namn är Primula veris, är som sagt vår landskapsblomma här i Närke. Den går att hitta i den vilda i södra halvan av landet, oftast i ängsmarker och ljusa lövskogar. Enligt Naturvårdsverket är gullvivan fridlyst i hela landet. Överallt är det förbjudet att gräva upp växten med rötterna och i Örebro, Skåne och Halland är det även förbjudet att ta frön.

Gullviva

Om du vill ha en torpträdgård så är gullvivan ett måste. Det är en klassisk torpväxt som finns i många äldre trädgårdar i södra Sverige. Gullviva är en klassisk rabattväxt, men jag tycker att den gör sig allra bäst när de får sprida sig fritt i trädgårdens lite vildare delar, som på en äng eller i en lund

Gullvivorna är ju magiskt fina under blomningen men därefter är det bara en grön bladrosett resten av säsongen. Så likt vårlökar tycker jag att gullvivan kan sättas tillsammans med andra perenner som tar över huvudrollen när den har blommat över.

Den klassiska gullvivan är milt smörgul, men det finns sorter som har blommor som går i mörkare orangeröda toner och ljust gula på gränsen till vitt.

Gullviva med vita kanter

Gullviva frösår sig hejvilt i vår trädgård och olika sorter korsas
~ som den här söta med ljusgul kant.

Gullviva är mycket enkel att så från frö och den sprider sig villigt där den trivs. Om du vill testa att så gullviva från frö kan du ta fröer från en överblommad blomma som har bildat frö, eller förstås köpa fröer om du inte har tillgång till att skörda egna. 

Gullviva trivs bäst i mullrik och väldränerad jord i soliga till halvskuggiga lägen.

Gullviva

Gullvivan kan bilda stora mattor om de får fröså sig fritt.

Odlingsråd för gullviva

– Trivs bäst i mullrik och väldränerad jord

– Växer fint i halvskuggiga lägen

– Föredrar lägen med sol under våren när den blommar

– Tips! Se till att jorden är fri från rotogräs innan planteringen, det är inte helt lätt att rensa ogräset mellan kantnepetans bladverk.

– Härdighet A: Övervintrar pålitligt i hela landet

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Det är ett riktigt bärår i år. Alla bärbuskar är överrösta med bär, inte minst hallonsnåret längst ner mot rapsfälten. Hallonen har börjat mogna den här veckan, vi har redan plockat litervis och det finns mängder som inte har mognat ännu. Jag älskar inte att plocka bär, men med sällskap eller Sommar i p1 i öronen är det rätt meditativt. Och så är det ju mycket roligare när det finns ett överflöd.

På tal om Sommar i p1 så har jag bestämt mig för att lyssna på alla avsnitt i ordning i år. Än så länge tycker jag att de flesta har varit intressanta och underhållande. Några som sticker ut från mängden är Cecilia Uddén (ska du bara lyssna på ett sommarprat så är det det!), Vivi Wallin, Trolle Rhodin, Ellen Krauss och Joakim Paasikivi.

När jag var liten flyttade min farfar hela deras hallonbuskage ner till gärdet. Det var kanske 20 år sen. Som jag minns det tog han helt enkelt traktorn och skopade upp den från sin gamla plats och körde ner dem ner hit på vinst och förlust. Och oj vilken lyckträff det var. Här trivs hallonen hur bra som helst och sprider sig villigt. Det är nog en yta som är närmare 10×10 meter i dagsläget. Jag vet inte hur många hundratals liter farmor och farfar har plockat här genom åren. 

Att de trivs så bra bör betyda att det är en perfekt balans mellan väldränerat och fuktig jord ~ den ultimata jorden för hallon. Fuktigt och väldränerat låter motsägelsefullt, jag vet, men vad det innebär är helt enkelt att jorden släpper igenom vatten ~ vattnet blir inte stående ~ och att den samtidigt innehåller mycket mullämnen som lagrar vatten.

Hallonsnåret är placerat på den lägsta punkten av vår stora tomt, som till största delen utgörs av en rullstensås. Men här nere på gärdet närmast åkrarna som är en gammal sjöbotten är jorden lite mer bördig och näringsrik. I de övre delarna av trädgården är jorden lite torrare och oerhört stenig. Vi är minst sagt självförsörjande på sten och grus. Nu gäller det bara att jag kommer på något bra att göra med all småsten. Jag gillar att ta vara på de material som finns naturligt på platsen, både ur ett hållbarhetsperspektiv och för att det knyter an till platsens känsla ~ det som brukar kallas genius loci i designsammanhang.

Min plan är att jag ska dela med mig av våra planer och vårt arbete med trädgården i stor utsträckning, både här på bloggen och på Instagram. I år försöker jag att inte göra för mycket förändringar, utan lyssna på det råd jag brukar ge till nya trädgårdsägare: Spendera tid i trädgården under ett år innan du börjar göra några stora förändringar. Om jag känner mig själv rätt kommer det bli svårt att hålla mig i skinnet ~ så jag har gett mig själv fritt spelrum i köksträdgården och tillåtelse att göra mindre förändringar som inte påverkar helheten.

Sarah Birgitta Trädgårdsdesigner

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Hållbar trädgårdsdesign. Det är ett väldigt brett och omfattande begrepp, men jag har försökt koka ner det och beskriva vad jag menar när jag använder begreppet hållbar trädgård. För mig är kärnan att skapa trädgårdar som inte bara är vackra och funktionella utan också ekologiskt hållbara, det vill säga inte skadar klimatet och den närliggande naturen. I det här inlägget sammanfattar jag mina tankar och ger 6 tips för en hållbar trädgård.

Att skapa en hållbar trädgård handlar om långsiktighet – att lägga grunden för en design med växter och material som kommer vara kvar länge – och att göra val som gynnar både naturen, den biologiska mångfalden och vår egen hälsa. Det handlar också om att minimera skador på miljön, minska utsläpp och bevara de befintliga ekosystemen. 

Klippta gångar i blommande gräsmatta

En grundregel är Minska, Återbruka och Återanvända. Med det menas att:

• Minska konsumtion, vattenanvändning, skötsel, hårdgjorda ytor, fossila drivmedel, bekämpningsmedel, osv. Alltså att minska det som har en negativ effekt.

• Återbruka möbler, material, växter, osv.

• Återanvända = kompostera, jordförbättra, förflytta schaktmassor inom trädgården, ta vara på sprängsten, osv.

Med den grundregeln i bakhuvudet går vi vidare till de 6 tipsen för en hållbar trädgård:

1. Låt trädgården vara lite vild

Det allra enklaste vi kan göra för att skapa en mer hållbar trädgård är att låta delar av ~ eller  hela ~ trädgården vara lite vild. I en vildvuxen trädgård finns både boplatser och mat för insekter och smådjur. Det är ett bra sätt att locka djur till trädgården och gynna den biologiska mångfalden. 

Några förslag på sätt som trädgården kan göras vild:

• Minimera höststädningen. Tjocka lager kan så klart klippas sönder eller räfsas bort från gräsmattan, men låt en del ligga kvar och lämna några lövhögar där djuren kan få övervintra. Täck rabatter och odlingsytor med löv. Löven bryts ner och ökar jordens mullhalt, vilket gör att jorden håller fukten bättre. Ett lager löv ovanpå jorden hindrar dessutom ogräs från att komma upp. Fortfarande osäker? Här kan du läsa ännu fler bra anledningar att låta löven stanna i trädgården.

• Låt löv, gräsklipp och nedklippta växter vara kvar i trädgården. Antingen klipps de i småbitar och får vara kvar i rabatterna som jordförbättring eller så kan de läggas i komposten. Här kan du läsa mer om att starta en kompost i trädgården.

• Lämna högar med död ved. 

• Låt delar av gräsmattan blomma. Ett bra knep om du vill att det ska se mer ordnat och välvårdat ut är att klippa öar där gräset och blommorna får växa fritt eller klippa gångar i gräsmatteängen. 

• Fundera över om du verkligen behöver stora uteplatser av hårdgjorda ytor ~ marksten, stora trädäck och vidsträckta gräsmattor? Utgå från dina och din familjs behov när ni planerar trädgårdens olika ytor och gör uteplatserna tillräckligt stora så att ni får plats med det ni behöver. Ett bord med lagom många sittplatser och en plats för vila och ro. Dela gärna upp uteplatserna eller sprid ut dem på olika platser i trädgården, med planteringsytor mellan. Förutom att det är bra ur hållbarhetssynpunkt (mer om växternas nytta längre ner!) så skapar det en mer intressant och spännande miljö när vi delar upp trädgården i flera olika rum.

2. Arbeta med naturen

Välj växter som trivs naturligt i din trädgård och ta hand om de växter som finns i trädgården. 

Utgå från den jordtyp och andra förutsättningar som finns i din trädgård och välj växter utifrån trädgårdens förutsättningar. Det går inte att byta ut den jordmån vi har i vår trädgård, vilket betyder att vi får välja växter som trivs i den jord vi har. Det går dock att jordförbättra för att till exempel göra en lerjord lättare och mer väldränerad; eller för att få en sandjord att hålla fukt bättre.

Genom att arbeta med naturen och välja växter efter de förutsättningar vi har minskar behovet av skötsel ~ och vi slipper köpa nya växter år efter år när de vi har planterat från början inte överlever.

Läs mer: Rätt växt till rätt plats

3. Tänk långsiktigt

Tänk igenom vad ni har för behov och önskemål och skapa en genomtänkt och långsiktig plan för trädgården innan ni börjar göra stora förändringar. Med en helhetsplan som ni kan utgå från när ni utvecklar eller gör om i trädgården är det mycket lättare att ta genomtänkta beslut hålla en röd tråd.

Ett annat sätt att tänka långsiktigt är att välja växter och material som kommer vara kvar länge. Välj långlivade träd, buskar och perenner, eller växter som är lätta att föröka eller föryngra genom beskärning. När det kommer till hårda material har natursten och tegel betydligt längre livslängd än trä och marksten av betong. Välj helst återbrukat eller svenskproducerat för att slippa långa transporter.

 

4. Fyll trädgården med växter!

Fyll trädgården med många och olika växter. Växter har flera goda egenskaper: de binder koldioxid, skapar bättre luft och ökar den biologiska mångfalden. Använd växter för att forma trädgården och dela in trädgården i olika rum.

Det är bra att plantera många olika växter i trädgården. Dels för att olika växter har olika funktioner. Men även för att skapa många olika miljöer, om vi vill ha en mångfald av olika insekter behöver vi en mångfald av växter.

Buskar, träd, perenner, ettåriga sommarblommor, tidiga vårlökar, höstblommande perenner. Tänk variation och lång blomningstid. Det är bra för pollinerande insekter ~ så att det alltid finns pollen och nektar att hämta. 

Lyssningstips: Lyssna på avsnitt 39 av Trädgårdstrollets Trädgårdspodd där jag gästar och pratar om just hållbar trädgårdsdesign.

Växter för torpträdgården, bland annat pion och fingerborgsblomma

5. Återbruka

Återbruka material, möbler och växter. Håll utkik i second hand-butiker, återbruksbutiker (visste du att Örebro kommun har öppnat en byggretur?), på Blocket och i lokala köp- och säljgrupper. Det går att göra riktigt bra fynd! Ibland gäller det bara att ha lite tur och att tänka lite utanför boxen.

Återbruka växter genom att ta sticklingar, ta egna fröer och dela perenner. Många perenner går att dela när de har vuxit på samma plats i några år, faktum är att många perenner mår bra av att delas regelbundet. En hel del perenner, klätterväxter och buskar går att ta sticklingar av. Några som är enkla att sticklingsföröka är kantnepeta, klematis, vildvin, fläder och vinbär.

Dela växter med grannar, vänner och bekanta!

Läs mer: Föröka buskar med vintersticklingar

vintersticklingar av idegran, schersmin och fläder

6. Ta vara på det som finns

Ta vara på de material som finns i trädgården. Kompostera, jordförbättra, använd kvistar och grenar och eventuella schaktmassor, sprängsten och natursten som finns.

Kompostera! Istället för att samla ihop och köra iväg till den kommunala uppsamlingsplatsen med allt material som trädgården producerar under en säsong och sen åka till affären och köpa jordsäckar tycker jag att du ska starta en trädgårdskompost. Med en kompost skapar vi ett eget kretslopp inne i trädgården. Näringen som finns i trädgårdens växter bryts ner och får på sikt återgå till trädgården i form av jordförbättring fylld av näring och goda mikroorganismer. Komposten återanvänder näringen som finns i trädgården gång på gång på gång.

Arbeta med den jord som finns på platsen, istället för att gräva bort all jord och byta ut till anläggningsjord. Jordförbättra med kompost, löv, gräsklipp och stallgödsel!

Ta vara på ev. sprängsten, schaktmassor och natursten som finns. Bygg murar. Jämna ut eller skapa nivåskillnader i trädgården.

Gör klätterstöd av trästörar. Spara julgranen och använd som klätterstöd till luktärter. Använd stockar som rabattkanter eller såga  till trampstockar att använda i rabatter och köksträdgården. Fläta rabattkanter av slanor. När det gäller att ta vara på material från trädgården är det bara fantasin som sätter gränserna!

Sammanfattning: 6 tips för en hållbar trädgård

1. Låt trädgården vara lite vild.

2. Arbeta med naturen.

3. Tänk långsiktigt.

4. Fyll trädgården med växter

5. Återbruka växter, markmaterial och detaljer

6. Ta vara på det som finns i trädgården

Hoppas du har blivit taggad på att tänka mer hållbart i din trädgård! Och att du kan ha nytta av de här tipsen när du planerar eller gör om i din trädgård👩‍🌾 

Om du vill ha hjälp att planera din trädgård kan du läsa mer om mina tjänster här, eller kontakta mig här.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Så skapar du en vinterfin trädgård

Det är lite mindre kaos i köksträdgården nu jämfört med hur det har varit de senaste veckorna. Eller ja, egentligen jämfört med hur det har varit sedan vi flyttade hit egentligen. Allt utom tomaterna är utplanterat. Jag har sått nya grönsaker att plantera ut allt eftersom jag skördar och förbereder nya odlingsbäddar. 

Och det bästa:

Vi har äntligen kommit en bra bit med tunnelväxthuset. Det blev inte klart till den här helgen som jag hade hoppats på, men nu är det bara takplasten kvar. Och att färdigställa alla odlingsbäddar och plantera ut tomaterna så klart. Men bara själva växthuset blir klart så kommer det gå fort. Det har varit bitvis frustrerande att få upp stommen. Eller nej, själva stommen var enkel att få upp. Men det var omöjligt att få det rakt överallt samtidigt. 

Justerade vi på ett ställe så blev det snett på ett annat. Rätade vi upp lite på ena sidan, så blev det tokigt på den andra. Och så vidare.

Vi insåg när vi hade stommen uppe och försökte väga in så allt blev rakt att det hade varit enklare att montera isär allt och börjat om från början med monteringen enligt bruksanvisningen. Men då orkade vi verkligen inte börja om. 

Så nu följer vi min syster och svägerskas gyllene ord: lite snett är också rakt.

För ungefär en månad sen var vi och monterade ner tunnelväxthuset i vår gamla trädgård (eller ärligt talat: pappa monterade ner det nästan helt själv när vi andra tvättade fönster – tack!❤️). Sen dess har det legat i delar i köksträdgården när andra projekt har prioriterats. Som att plantera ut alla plantor som stått i krukor lite här och var. 

Tomaterna står och stampar i sina krukor, vilket kanske inte är så bra. Men jag påminner mig själv om och om igen: allt får ta sin tid i år. Det går inte att göra allt samtidigt, hur mycket jag än vill. 

Det är det här som är charmen med odling och trädgård överlag ~ man får en ny chans igen nästa år. En ny chans på sånt som gått åt skogen i år. En ny chans att förbättra förutsättningarna och ny chans att prova nya grödor och experimentera.

Annars då? 

Rapsen blommar för fullt och gör den vackra utsikten nere vid uthusen om möjligt ännu vackare. Äppelträden och plommonträdet är fulla i fruktkart. Päronträdet jag och pappa dömde ut i våras har tre (!) päronkart. Jag har till slut planterat klart pionrabatten. Vinbären börjar mogna och hallonen likaså. 

Mamma och jag har förberett platsen där våra bikupor ska stå. Och mamma och pappa har snickrat bikupor: lådor, bibotten och tak. På onsdag ska vi åka och hämta vårt allra första bisamhälle.

Trädgården har invaderats av små, söta grodor (!). Jag blev så lycklig när jag såg den första under min dagliga snigelrunda. När jag var liten kryllade det av grodor under somrarna, men de senaste 10-15 åren har jag knappt sett en enda. Jag är så glad att de har hittat hit, trots att vi inte har någon vattenkälla som lockar dem. 

Tänk när vi har en damm sen, då kan de trivas ännu bättre!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Kantnepeta är en växt som ger lång blomning för humlor och bin! Det här är en storfavorit hos mig, framför allt för att den drar till sig mängder med pollinatörer, men det finns mycket att gilla med kantnepetan. Det jag uppskattar med kantnepetan ~ utöver humlesurret ~ är att den frodas i torra, soliga lägen och att blomningen är otroligt riklig.

Om jag bara fick tipsa om en växt att plantera för att dra humlor och bin till trädgården så skulle jag nog välja kantnepetan. Kantnepeta är en perenn som troget återkommer år efter år, under förutsättning att den har planterats i ett soligt läge och att jorden är väldränerad.

Kantnepeta är ~ precis som namnet antyder ~ en finfin kantväxt som är underbart vacker när den får välla ut över grusgången. Men den kan också användas som vävare mellan andra perenner och buskar. Kombinera till exempel med den lågväxande rosen ’The Fairy’ för en riktigt romantisk känsla, eller röd solhatt ’Magnus’ och tuvrör ’Karl Foerster’ för en lite mer modern stil.

Kantnepeta är en bra marktäckare i soligt läge

Kantnepetan är alltid full av humlor och bin. Det riktigt surrar var gång jag går förbi.

I de kallare delarna av landet kan kantnepetan ersätta lavendel, då den inte är lika känslig för snötryck och kyla. Den påminner om lavendel i både färg och form, men kantnepeta har dessutom fördelen att den har en längre blomningsperiod. 

Blomningen kan börja redan i slutet av maj och fortsätter ända till frosten kommer om de vissna blommorna klipps bort i början av juli.

Kantnepeta, tuvrör och röd solhatt

För dig som vill prova på att föröka perenner med sticklingar är kantnepeta en tacksam växt att starta med. Klipp av en stambit på cirka 10-15 cm, repa av de nedersta bladen och stick ner i en kruka med planteringsjord, såjord eller sand. Jag satte några överblivna stammar i en bädd i köksträdgården i våras. Redan efter ett par veckor hade de rotat sig och nu har de börjat blomma. Som sagt – de är enkla att föröka.

Kantnepeta passar utmärkt i torktåliga rabatter, till exempel tillsammans med lavendel, mossflox, blå bolltistel, ulleternell, kärleksört, trift eller lammöron. Kantnepetan är också fin i romantiska planteringar med rosor, stjärnflocka och andra klassiska torpväxter.

Kantnepeta, lång blomning för humlor och bin

Kantnepeta ~ lång blomning för humlor och bin

Odlingsråd för kantnepeta

– Trivs bäst i väldränerad jord

– Torktålig

– Föredrar soliga lägen

– Tips! Se till att jorden är fri från rotogräs innan planteringen, det är inte helt lätt att rensa ogräset mellan kantnepetans bladverk.

– Höjden varierar mellan 30-60 cm beroende på sort. Min favoritsort är ’Walker’s Low’ som blir cirka 50 cm hög.

– Härdighet A*: Övervintrar pålitligt i väldränerade lägen i hela landet

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Just nu öser regnet ner utanför fönstret. Det är söndag kväll och det har varit mer eller mindre intensiva skurar sedan förmiddagen. Tacksamt för marken som har torkat ut rejält efter det varma vädret i veckan som var. Inte lika tacksamt för mig som hade hoppats på att komma lite längre med att sätta upp mitt tunnelväxthus i helgen. Nåja, det ska bli lite mindre regn till veckan. Förhoppningsvis är det uppe till nästa helg.

Just nu känner jag mig nöjd över att ha packat upp de sista flyttkartongerna. Eller nej, det är inte riktigt sant. Det finns ett gäng kartonger kvar i källaren, de måste få stå kvar tills vi har ordnat någon bra förvaringslösning där nere. Men! Alla kartonger på bottenplan och övervåningen är uppackade. Nästan att det borde firas. 

Just nu råder det (ett inte så kreativt) kaos i köksträdgården. Jag har 15 projekt igång på en och samma gång. Samtidigt som jag inte ens har planterat ut tomaterna än. Men jag har stora visioner och tilltro till att det kommer bli riktigt fint när det väl är klart. Tomatplantorna verkar dock må helt okej i sina små krukor, växer på och har börjat blomma. Så fort växthusets stomme är invägd och nedgrävd ordentligt ska jag göra finfina bäddar med hästgödsel och kompost så att de kan komma ner i jorden.

Just nu tänker jag att jag borde ta en paus i att skriva det här inlägget. Ta med mig systemkameran och gå ut en stund i regnet. Har jag tur så har ösregnet övergått i duggregn, men jag ska väl inte hoppas för mycket. Jag chansar. Strax tillbaka!

Just nu kom jag precis in igen. Jag hade tur, det duggregnade bara. Däremot hade fukten lockat fram mängder av mördarsniglar, tror jag dödade uppåt hundra stycken på en kort stund. Än så länge har de flesta växterna i köksträdgården klarat sig utan större skador, men det är bevisligen dags för en runda med ferramol igen.

Just nu funderar jag på om inte sniglarna och myggorna har gått i maskopi. Det är nästan outhärdligt att leta sniglar när myggorna svärmar runt en. 

mördarsnigel som klättrar på växthus
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Dagen innan midsommarafton var jag iväg och planterade en romantisk rosenrabatt hos en kund. Ett riktigt drömmigt kundprojekt som jag har haft förmånen att jobba med under våren och försommaren. Kunden hade nya, väl förberedda planteringsytor och kom till mig för att få hjälp att välja växter och plantera. 

Önskemålet var en romantisk, gammeldags rabatt med MYCKET blomning ~ och med rosor i centrum. Det har varit så roligt att få grotta ner mig i rosor och nörda ner mig i olika sorter, färgnyanser, blomningstid och skötselkrav. Jag uppskattar att få arbeta med en bredd av olika stilar i mina projekt. Från lättskötta, minimalistiska trädgårdar till romaniska, böljande rabatter som den här.

Färgskalan går i rosa-lila-vitt och rosor i olika rosa nyanser spelar huvudrollen i rabatterna. Jag har valt sorter med olika höjder och blomformer för att få en variation i blomningstid, färg och form. Det finns ett antal lägre klätterrosor som blommar från juli och framåt – dessa kompletteras med tidigblommande klematis för en ännu längre blomningstid.

Planteringens bas är som tidigare nämnt rosor med lång blomningstid, som kompletteras med perenner och lökväxter för att ge vacker blomning från vår till höst. Rosorna binds samman av ett antal vävare som återkommer på flera platser i planteringarna som en röd tråd, bland annat gillenia, trädgårdsnäva DREAMLAND, stjärnflocka, lavendel och stäppsalvia. 

Rosen 'Astrid Lindgren' i Visby Botaniska Trädgård
Rosa ros, Climbing Bonica
Gillenia och en rosa, fylld ros

Och så var det alltså dags för plantering förra torsdagen. Jag lastade bil och släp fulla med växter som styrde norrut. Det var inte mindre än 279 plantor som jag och kunden hjälptes åt att plantera under den varma eftermiddagen. Det tog sin lilla stund, och vi konstaterade båda två att det är väldigt lätt att tappa tidsuppfattningen i trädgården. Det är något rogivande med att gräva, plantera, vattna, gödsla. Och så klart njuta av de fina växterna.

Det ska bli så roligt att få komma tillbaka hit i augusti när det är dags att beskära äppelträden. För att se blomningen och titta hur alla växter har tagit sig.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Bor utanför Örebro.

Tänk att det redan är sommar. Det känns som om det var igår jag satte mig ner på nyårsdagen och skrev en lista med önskningar för 2024. Nu har vi redan passerat midsommar och det är mindre en en vecka kvar tills halva året har gått.

Jag känner ofta att tiden bara springer förbi, att jag inte hinner med någonting och att min att-göra-lista blir längre och längre innan jag hinner beta av punkterna. Jag är glad att kunna gå tillbaka till äldre inlägg här på bloggen och bli påmind om att det inte stämmer. Eller jo, visst springer tiden fram ~ men jag hinner mycket. Och OJ vad det har hänt mycket i vårt liv det här första halvåret av 2024.

Jag skapade en uteplats på Nordiska trädgårdar och vann juryns pris för årets bästa uteplats. Jag har varit med i ett reportage i NA. Vi har köpt hus på landet och flyttat! Jag har haft ett gäng trädgårdsrådgivningar, designuppdrag, planteringsjobb och beskärningsuppdrag.

På tal om det här med att tiden går så fort. Jag vill verkligen prioritera att njuta av sommaren, värmen och allt som växer. Jag är rädd att sommaren kommer försvinna alldeles för fort, så som en hjälp för mig själv har jag skrivit en sommarlista. En lista med nio saker som jag vill göra i sommar att ha som stöd för att stanna upp, koppla av, vara i nuet och njuta av sommaren.

Nio saker jag vill göra i sommar:

Bada! Cykla och ta ett kvällsdopp efter en varm dag i trädgården eller ett morgondopp för att starta dagen. Åka på badutflykter till Vättern, Hällabrottet och Falkasjön. Använda min SUP-bräda.

Blommor! Som jag skrev lite om häromdagen älskar jag att hålla på med blommor, göra kransar, buketter och arrangemang. Jag ville till och med bli florist när jag var liten. Men de senaste åren har jag sällan tagit mig tiden att skörda blommor och skapa bara för mitt egna nöjes skull. Det vill jag bli bättre på i år.

Rita upp och göra en plan för området runt granstubben. I vintras, strax innan vi tog över huset, togs en stor, gammal, sjuk gran ner som stod rakt utanför husets entré. Här drömmer jag om en stenlagd uteplats i kvällssolen och en stor plantering med rosenbuskar, städsegröna klot och mängder av blommande perenner. Det kanske inte är realistiskt av mig att tro att det är ett projekt som kommer bli verklighet i år, men planera, drömma och visualisera kan jag göra!

Vandra några dagar på Bergslagsleden.

Läsa riktiga böcker, inte bara e-böcker på mobilen.

Besöka trädgårdar och parker. Kanske en dagstur till Enköping, Rottneros, Selma Lagerlöfs Mårbacka och självklart njuta av blomningens i stadsparken i Örebro.

Plantera de flesta växterna i min lilla ”plantskola”. Jag har samlat på mig en hel del växter under de år vi inte har haft någon egen trädgård. För att ”det kan ju vara kul att ha när vi väl har en trädgård”. Mitt mål för sommaren är att plantera majoriteten av plantorna, så att jag har färre krukor att hålla på och vattna.

 

Odla! Jag vill odla för att kunna skörda både nu under sommaren och förbereda för att kunna skörda under både höst och vinter. Maximera den yta jag har helt enkelt ~ och för att kunna göra det behöver jag så nytt allt eftersom. Både direkt i landet och förodla plantor att plantera ut när jag skördar det som växer i bäddarna.

Göra minst en tur med vår campervan. Vi kommer hålla oss hemma större delen av sommaren, vi vill njuta av årstiden i vår nya trädgård (och har en del renoverings- och trädgårdsprojekt att ägna oss åt). Och har inga bestämda planer, men vi har pratat om att åka till Dalsland, Värmland eller Östergötland. Vi får se, men minst en tur måste det bli i alla fall.

Vad önskar du av din sommar? Har du några tips för att stanna upp och ta vara på sommaren?

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Midsommarafton blev en lugn och skön dag med sill-lunch hos mina föräldrar, tårtbak, kranspyssel och midsommarbuffé hos svärföräldrarna på kvällen. Jag älskar att pyssla med blommor, göra kransar och buketter ~ det är så avkopplande att arbeta fram något vackert blomma för blomma, kvist för kvist. Tyvärr tar jag mig sällan tiden att göra det. Förra året gjorde jag några enstaka buketter, men bara när vi skulle iväg och jag hade tidspress att bli klar. 

I år vill jag ta mig tid att skapa med växter och förlora tid och rum i blommornas värld. Lära mig göra spiralbuketter. Jag förstår tekniken rent logiskt, men av någon anledning får jag inte till det. Jag hoppas att det som krävs helt enkelt är mer övning. Hitta en blomsterfakir på loppis och göra yviga arrangemang. Ta vara på de blommor jag odlar i trädgården. Jag har nog uppåt 20 sorters dahlior och många andra sorters blommor. Och visst gör de nytta där de står i trädgården ~ som mat för humlor, bin och andra pollinatörer ~ men de gör sig väldigt fina inne i vas också. Eller hur?

Jag har plockat alla blommor i min midsommarkrans i trädgården. Jättedaggkåpa, alunrot, ringblomma, pion, schersmin, mörklila klint, toppklockans knoppar och tovsippans fröställningar.

När jag gör kransar tänker jag på samma sätt som när jag skapar rabatter och planteringar. Växterna har olika roller, och jag försöker skapa en balans med kontraster och harmonier. I den här kransen har jag en bas av jättedaggkåpa ~ som bryts av med mörklila klint, prästkragar, schersmin och alunrotens rosa blommor. Och förstås inslag av gröna blad. En vit pion och gula ringblommor spelar huvudrollen ~ de är kransens solitärer. 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.