Mossflox är en otroligt tacksam låg perenn som passar utmärkt som kantväxt och marktäckare i torra, soliga lägen. Under försommaren fylls den av en överdådig blomning. En bonus är att det finns många olika färger att välja mellan, från mörkrosa till ljust blå.

Mossflox vetenskapliga namn är Phlox subulata, vilket innebär att den tillhör samma släkte som den klassiska torpväxten höstflox, Phlox paniculata. Namnen till trots är de två perennerna inte särskilt lika, både höjd och blomningstid skiljer dem åt. Mossfloxen blommar som sagt under försommaren, redan i maj-juni, och höstfloxen blommar från juli och framåt ~ trots att den heter just höstflox. 

Mossflox, Phlox subulata ’Tamaongalei’
Mossflox Phlox subulata ’Scarlet Flame’

Varje år när mossfloxen blommar blir jag förundrad och imponerad av den massiva blomningen. Hela växten riktigt täcks av blommor i intensiva eller milda färger. Det finns flera olika sorter med olika blomningsfärger. Min personliga favorit är nog den ljusrosa på en av bilderna här ovanför (’Tamaongalei’) eller den ljusblå på bilden längst ner (’Emerald Cushion Blue’). Andra sorter är den purpurröda ’Scarlet Flame’, den vita ’Amazing Grace’ och den violetta ’Purple Beauty’.

Det är helt klart en växt som åker upp på önskelistan för min nya trädgård! Där den dessutom kommer trivas utmärkt på den väldränerade gamla rullstensåsen. För precis som jag tidigare nämnt trivs mossflox i lite torrare, soliga lägen. 

Mossflox passar utmärkt i stenpartier och torktåliga rabatter, till exempel tillsammans med lavendel, kantnepeta, blå bolltistel, ulleternell, kärleksört, trift eller lammöron.

Mossflox är en bra kantväxt för soliga, torra lägen
Intensivt lila mossflox

Odlingsråd för mossflox

– Trivs bäst i väldränerad, näringsrik jord

– Torktålig

– Föredrar soliga lägen

– Tips! Se till att jorden är fri från rotogräs innan planteringen, det är ett riktigt hästjobb att försöka rensa ogräs mellan mossfloxens täta bladverk.

– Blir 10-15 cm hög

– Härdighet A*: Övervintrar pålitligt i väldränerade lägen i hela landet

Phlox subulata ’Emerald Cushion Blue’

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Den här veckan har bjudit på lite mer regn och kallare väder, men jag har fått till några stunder i trädgården ändå mellan kunduppdrag och regnskurar och en heldag ute igår. Så härligt! Fokus just nu är att få klart ett antal bäddar i köksträdgården så att jag kan få ut alla förodlade plantor. Jag har ännu en gång lyckats förodla alldeles för mycket, trots att vi har varit mitt i en flytt under våren… 

Mellan alla projekt försöker jag njuta av all försommarblomning trädgården bjuder på. Ljuvligast i trädgården just nu är luktpionerna. Än så länge är det ’Festiva Maxima’ som bjuder på helt otroligt vacker blomning med härlig doft.

I veckan har jag kämpat på med staketet och en lååång no dig-bädd som ska fyllas med sommarblommor. Jag lägger kartong direkt på gräset, fyller på med diverse organiskt material ~ gräsklipp, löv, hö, kvistar, halvt nedbruten kompost, mm. och planterar sen mina förodlade plantor direkt i täckmaterialet. 

Lilla trädgårdshunden är alltid i närheten. Bästa igår var att bädda ner sig i höbädden.

Köksträdgården är, som jag nämnt tidigare, årets stora trädgårdsprojekt och inget som jag räknar med kommer vara klart inom den närmaste månaden. Det ligger grenar lite överallt, likaså krukor med plantor som ska planteras ut eller planteras om. Det får vara så. Nu satsar jag på att få iordning nya odlingsbäddar för att säkra sommarens grönsaksskörd.

Och just det! En höjdpunkt i veckan var att jag fick hjälp att montera ner tunnelväxthuset i vår förra trädgård. Nu ligger det i köksträdgården här hemma och väntar på att sättas upp igen. Förhoppningsvis får vi upp det innan midsommar. Vi får se.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Växterna (och myggorna) mår bra av de varma temperaturerna temperaturerna och den senaste veckans efterlängtade regn. Försommarblomningen har fullkomligt exploderat. Löjtnantshjärta, dillpion, bondpion, och de tidigaste rosorna. På bilderna nedan: Finlands vita ros – så vacker och så full i knopp. Mossflox, stor ormrot och snöbollsbuske. Den perenna vallmon slår ut när som helst. Bergklint och gullregn likaså. Den här tiden är helt ljuvlig.

När jag skriver det här är det söndag kväll och jag samlar energi inför veckan som kommer. Fåglarna kvittrar utanför det öppna fönstret och än dröjer det ett par timmar tills det mörknar. I natt körde vi hem från bröllop i Göteborg, när vi närmade oss hemma och klockan närmade sig 03 var  solen på väg upp och dimman låg tät på åkrarna som omgav E20. Det såg nästan trolskt ut med den svävande, vita dimman och den rosa, molnfyllda himlen.

Jag känner mig nöjd efter en intensiv jobbvecka och att jag fick en lugn dag i den egna trädgården idag. Jag har äntligen fått ner all potatis (en månad sent är bättre än aldrig), planterat ut de första gurkplantorna i växthuset och påbörjat staketet runt köksträdgården. Små, små steg framåt. Jag behöver påminna mig gång på gång om att inte stressa med trädgården i år. Det finns som sagt så mycket jag vill hinna med, men det är faktiskt bara början av juni och sommaren är lång.

Intensivt lila mossflox

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Vilka underbara varma, vårkvällar vi haft den senaste tiden. Jag försöker vara ute och njuta så mycket jag bara kan. För visst är det väl ändå så att den bästa tiden är nu? När det grönskar och blommar efter den långa grå, vintern. Högsommaren och sensommaren har förvisso också sin charm, men det är något speciellt med vårprakten. Fruktträdens blomning som avlöser varandra. Underbar hägg och syren. Våryra humlor som surrar från blomma till blomma i äppelträden. Det finns så mycket att njuta av nu.

Om jag får klaga lite så längtar jag efter regn. Det är otroligt torrt i jorden, vilket tar hårt på växterna. Jag går min vattningsrunda varje kväll och ibland på morgonen också. Ett rejält försommarregn skulle uppskattas något enormt. En chans att mätta jorden ordentligt och fylla upp regnvattentankarna.

Jag känner av vårstressen lika mycket som i förra veckan. Jag har fått lite mer ordning i köksträdgården så nu känns det inte lika omöjligt att kunna så och plantera ut grönsaker och sommarblommor. Dock behövs det många fler bäddar och än är inte tunnelväxthuset som ska husera alla tomater (eller gurkor, har inte bestämt mig riktigt än) flyttat.

I lördags hade vi en riktig fixardag i trädgården. Vi gick runt och grejade i lugn takt båda två. Gjorde det vi hade lust med och bockade av punkt efter punkt på att-göra-listan. En riktigt skön dag. Nu är de sista tulpanerna skördade, våra persikoplommon är planterade och alla växter som hade stått för länge i sina små krukor har planterats om. Köksträdgården städades på lövpåsar, krukor och redskap som var slängda lite hejvilt överallt.

Jag hade också tid att visualisera och drömma om hur jag vill planera köksträdgården, jag har en grov plan jag går efter men jag älskar att få gå och klura på detaljer och lösningar.

Visst vore det fint med en stenmur här?
Fler bäddar där?
Och en komposthörna så klart.
Kanske en portal?
Ett planteringsbord vore bra att ha.
Några bärbuskar kanske?
En liten uteplats med eldfat?

Nej, du hör ju. Det är ingen brist på tankar och idéer. Vi får se vilka som tar sig förbi idéstadiet och blir förverkligade. I år eller ett annat år. Det är ingen brådska, vi ska bo här i många år framöver.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Nu är våren och sommarvärmen här på allvar. Häggens blommor fyller trädgården med en härlig men intensiv doft, gullvivorna lyser upp i gräsmattan och humlorna surrar mellan äppelträdens blommor. Nu på våren finns det så mycket som jag vill och behöver göra och jag ligger efter med det mesta.

Jag vill få i ordning köksträdgården så att jag kan plantera ut och så grönsaker och sommarblommor.

Vi vill sätta upp ett staket så att Evi kan gå lös utan att vi behöver hålla koll på henne hela tiden.

Jag vill rensa ogräs bland pionerna och plantera daggkåpa, lammöron och lungört som jag har stående.

Jag behöver skörda de sista tulpanerna innan de blommar över.

Vi behöver hitta plats för och plantera persikoplommonträden vi köpte på trädgårdsmässan i mars.

Jag vill skaffa bikupor med mamma efter kursen vi gick under Kristi himmelfärdshelgen.

Jag behöver plantera om alla växter som står i småkrukor som inte kan planteras ut än för att inte behöva vattna två gånger per dag.

Jag behöver ta hand om mina tomatplantor ordentligt. Jag sådde dem för sent, har slarvat med vattningen och har inte planterat om dem från pluggbrättet ännu.

Vi behöver planera för kommande renoveringar och takbyte.

Jag behöver ge purjolöksplantorna lite kärlek. De har stått utomhus de senaste tre veckorna och ser allmänt sorgliga ut.

Många punkter på att göra-listan är beroende av varandra vilket gör mig helt matt. Innan jag kan göra i ordning bädden där jag ska plantera ut alla sommarblommor vill jag få upp ett staket. Innan vi kan sätta potatis måste landet rensas på kvickrot och brännässlor. Innan jag kan plantera ut alla plantor måste jag göra nya no dig-bäddar.

Igår pratade jag med en kund på gårdagens trädgårdsrådgivning om just det här – känslan av att inte hinna allt och att vi får inte ha för höga krav på oss själva. Så jag försöker sänka kraven, glädjas åt det vi faktiskt har gjort och tänka att det inte är hela världen om jag inte hinner göra allt jag vill, men det är inte helt lätt.

Jag försöker glädjas åt att morötter, dill och spenat som jag vintersådde kikar upp.

Jag försöker glädjas åt att mamma, farmor och jag planterade de två biggarå-träden vi köpte på trädgårdsmässan igår.

Jag försöker glädjas åt att sättlöken är i jorden.

Jag försöker glädjas åt mina dahlior som är riktigt fina i år.

Jag försöker tänka att jag kommer få skörd i år även om frön och plantor inte kommer i jorden den här veckan.

Jag försöker stanna upp och vara i nuet. Njuta av den underbara blomningen och att sommaren är på intåg.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Nu har det hunnit gå två veckor sen vi flyttade och det känns som att vi har kommit hem. Två veckor som känns som två månader. Två veckor med fantastiska solnedgångar, snö och sommarvärme. Två veckor med intensiv och omväxlande vår. Träd som grönskar, småfåglar som kvittrar in våren, tulpaner och påskliljor som blommar och häggknoppar som snart brister.

Min nya köksträdgård💚

Solnegångarna🧡

Dillpionen knoppar.

Förutom allt som kommer med en flytt ~ packa ner och upp, komma i ordning, flyttstäda, flytta förodlingar ~ så har det även varit fullt ös med jobb, 30-årsfirande, valborgsmässoafton, begravning och att förbereda köksträdgården för sådd, utplantering och flytt av mitt tunnelväxthus. Och att försöka hinna med att njuta av våren däremellan.

Lite av det vi har hunnit med i trädgården så här långt:

Flyttat amerikanska blåbär som stod där tunnelväxthuset ska stå.

Nya no-dig-bäddar.

Satt lök.

Kastat den älskade, blå bollen.

Årets första omgång nässelvatten.

Grävt och flyttat några buskar.

Grävt upp stenar.

På jobbfronten har det varit nya och nygamla designprojekt, kurslansering, trädgårdsmässa på Örebrotravet, studier, turer till den gamla trädgården för att skörda tulpaner till trädgårdskiosken, försöka hinna med att uppdatera på instagram och här på bloggen. Jag har också hunnit vara med i lokaltidningen också, här finns artikeln för den som är nyfiken.

Det blev en kort veckouppdatering med ett gäng bilder från våra två första veckor i vår nya trädgård här idag, men jag hoppas få tid att göra lite fler trädgårdsinlägg här framöver.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Nu har vi sovit ett par nätter i vårt nya boende och börjar landa lite smått. Det kommer nog dröja innan det känns naturligt att säga att det här är ”hemma” men samtidigt känns det verkligen rätt och så bra att vi äntligen är här. Vi – eller kanske framförallt jag – har drömt så länge om att en dag få bo på den här platsen och det känns lite konstigt att det är verklighet nu. Det är fantastiskt att få komma hit nu under våren när alla träd precis är på väg att spira och brista ut i blom.

Den här veckan är en riktigt intensiv vecka. Men så är det också den mest intensiva perioden i trädgårdsbranschen just nu – samtidigt som vi ska landa och bo in oss på ett nytt ställe med allt vad det innebär. 

Jag ska äntligen lansera min webbkurs i trädgårdsdesign där deltagarna får lära sig att skapa hållbara rabatter. Om inget oförutsett händer eller tekniken krånglar kommer det gå att köpa kursen ikväll!! Jag ska jobba på med roliga trädgårdsdesignprojekt, det är bland annat en trädgård som ska få mer rumslighet och en japanskinspirerad hörna som ska ta form. Jag ska skörda tulpaner och sälja buketter i min trädgårdskiosk. Och på lördag ska jag vara med på en lokal trädgårdsmässa här i Örebro, så det blir också en del förberedelser inför det i veckan.

Jag ska också göra mig hemmastadd på mitt nya kontor och landa efter flytten i helgen som var. Få upp lite lister i vardagsrummet där vi har slipat golvet och behandlat med hårdvaxolja. Packa upp flyttkartonger. Flytta de sista sakerna från vårt förra hus och börja städa där. Det var kanske inte helt välplanerat att flytta mitt i högsäsongen, men sånt går ju inte alltid att styra över😅

Lite bilder från vår nya trädgård och fantastiska utsikt över Närkeslätten:

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Hur var mars?
Mars var en otroligt rolig månad. Jag hade min uteplats på Nordiska trädgårdar, fick träffa en massa härliga trädgårdsmänniskor och några bloggläsare. Vilket kändes helt galet. Jag tänker inte på att det faktiskt är riktiga människor som går in och läser mina inlägg, trots att statistiken säger annorlunda. Min känsla är att jag trycker på ”publicera” och skickar ut inlägget i cyberrymden och sen tar det slut. Det jag vill komma fram till med det här svamlet är: TACK! Tack för att du läser och jättetack till er som skriver och säger att ni uppskattar inläggen – det betyder oerhört mycket för mig!

Mars har också varit mycket tid i vårt nya hus och trädgård och månaden när trädgårdssäsongen kommer igång på allvar. Det har varit kvällar som blir ljusare och ljusare och snö som smälter. Blommande snödroppar och krokusar. Årets första lunchkaffe utomhus. Spirande tulpaner. Nedtagning av en stor, gammal gran, och att ta hand om allt granris. Stress och lite ångest inför mässan. Men mest av allt har det varit en otroligt rolig månad.

Månadens jobb
Förutom mässan, som jag redan har avhandlat i ett antal inlägg (kanske lite för många?😅), har mars bestått av kundbesök, beskärning, rådgivningar och planering för att plantera växter från förra årets designprojekt. 
Det har tyvärr blivit lite för lite arbete med både bloggen och webbkursen. Men NU är det riktigt nära lansering, jag lovar!👩‍🌾

Har du gjort något som du aldrig har gjort tidigare?
Ja, det här månaden också! Jag har skapat en inspirationsuteplats på Nordiska trädgårdar (och vunnit juryns val av årets uteplats) – jag ska sluta tjata om det snart, eller ja, jag ska försöka sluta tjata om det.

Månadens böcker:
Förra månaden skrev jag att jag inte längre läser i samma takt som när jag var liten, men frågan är om jag inte gjorde det i mars. 12 böcker på en månad är nog rekord i vuxen ålder. När jag var stressad över Nordiska trädgårdar och allt runt det var det väldigt skönt att koppla av med lättsmälta, kärleksromaner.

Julafton på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan
Kärlek på den lilla ön i havet av Jenny Colgan
Insnöade till jul av Sarah Morgan
Där drömmar möts av Sofia Fritzson
Bara en dejt av Sofia Fritzson
Lycka på landet av Sofia Fritzson
Vad hjärtat vill av Sofia Fritzson
Hopp om kärlek av Sofia Fritzson
Minnen från förr av Sofia Fritzson
Sommarhuset på stranden av Sarah Morgan
Bed & Breakfast för lata brudpar av Frida Gråsjö
Argbiggornas antikvariat av Frida Gråsjö

Månadens bästa tv-program:
Alla mot alla, Mästarnas mästare och
Taskmaster.

Månadens poddar:
De gamla vanliga SR-poddarna: Morgonpasset och Eftermiddag i p3, Lantzkampen och Helvetet med Walden & Parisa. 

Månadens trädgårdssysslor
Jag höll inte på så mycket i den egna trädgården i mars, det var så stort fokus på min uteplats. Men jag har sått årets tomater och en del sommarblommor, skolat om de plantor som växt ur sina första små krukor och njutit av allt som grott utomhus. Vintersådder som kommer upp, spenaten som fyller bäddarna i växthuset och tulpanerna som kikar upp ur jorden. Vid vårt nya hus togs en stor, gammal gran – som började se trist och sjuk ut – ner. Vi använde en stor del av grenarna till att göra ett risstaket (se bilderna här ovan). Det blev en härlig grön mur som ska få vara en av väggarna runt vår köksträdgård. Och så har jag sått morötter, rädisor, mm. för skörd under våren i nya trädgården. 

En önskan inför april?
Nu är vi redan halvvägs genom april, men jag önskar att månaden fortsätter som den har börjat: med mycket energi och inspiration. Och gärna lite varmare väder än det har varit de senaste dagarna.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Som jag nämnde i förra veckan händer det mycket just nu, förutom att trädgårdssäsongen sätter igång på allvar så ska vi flytta! Vi hade egentligen tänkt vänta lite med att flytta, men vi har varit utan värme de senaste veckorna och börjar tröttna på att frysa från morgon till kväll –  så vi känner att vi lika gärna kan flytta nu. Speciellt när det finns ett tomt hus med fullt fungerande värme. Så på lördag går flyttlasset till vårt nya hus! 

Vi ska alltså flytta från det hus vi har hyrt de senaste 7 åren till vårt första alldeles egna hus (!) som min farmor och farfar köpte i början av 70-talet. Det känns så fint att vi får möjligheten att ta över huset och att det kommer finnas kvar i familjen, nu när farmor har flyttat därifrån.

Det är ett hus med en del renoveringsbehov, men vi kommer låta det få ta tid och börja med att bara åtgärda det viktigaste. Vi vill göra mycket själva, och använda oss av återbrukat material i så stor utsträckning det går. Jag är så inspirerad av Emma Sundh, som byggt ett hus av halmbalar (!) och återbrukat, begagnat material. Lägligt nog har Örebro kommun alldeles nyligen öppnat Byggreturen, jag känner på mig att vi kommer bli stamkunder där.

Jag har längtat så länge efter att ha en egen trädgård att utveckla, experimentera och plantera i. Jag längtar efter att skapa rum, göra stora planteringar och att plantera träd och få se dem växa. Redan nu i vår kommer några träd få komma ner i vår nya trädgård och jag ska utöka köksträdgården som har vuxit igen lite de senaste åren. Annars försöker jag bromsa mig själv och verkligen känna in platsen och de olika säsongerna innan jag sätter igång alltför stora projekt. Jag ska alltså försöka följa de råd jag själv ger i det här inlägget: När du tar över en äldre trädgård. Vi får se hur det går🫣👩‍🌾

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Tunnelväxthus och köksträdgård i morgonljus

Den nya odlingssäsongen har rivstartat och jag ser så mycket fram emot odlingsåret 2024. Jag längtar efter att få skörda egna grönsaker och blommor: krispiga rädisor, den första potatisen, egna tomater 🤤, frossa i gurka och göra härliga sommarblomsbuketter. Men innan jag berättar allt om mina planer för årets odlingar i köksträdgården vill jag sammanfatta förra odlingssäsongen 2023 – mest för mig egen skull, men kanske kan även du ta med dig något från mina erfarenheter?

Odlingsåret 2023 var ett konstigt år. Det var så så torrt i maj och juni, för att sen vara så så blött och kallt i juli och augusti. Det var en konstig säsong, minst sagt, och odlingarna gick därefter också. Jag har försökt sammanfatta förra årets odlingar så gott jag kan, men jag inser nu när jag har skrivit det här inlägget att det hade varit mycket bättre att göra i höstas när allt var färskt i minnet. Hur som helst, jag vill gärna ha det nedskrivet så det får bli bättre sent (och halvdant) än aldrig.

årets Topp 6

1. Gurka. Från mitten av juli och framåt kunde vi fullständigt frossa i gurka. Mitt bästa gurkår hittills! 

2. Vitlök. Min vitlök blev gigantisk förra året. Som att den fått steroider, det enda jag använde för att boosta jorden var hästgödsel och gräsklipp – vilket tydligen var en riktig fullträff. Om jag inte visste helt säkert att jag inte har satt elefantvitlök hade jag absolut trott att det var det, så stora var lökarna och klyftorna. Jag sparade förstås utsäde och satte i höstas, håll tummarna för att vitlöken bli lika fin i sommar.

3. Potatis. En riktig trotjänare som gav riklig skörd. Potatisodlingen var extra kul för att jag och Herman hjälptes åt! Potatisodling i lerjord är rätt tungt, så det var väldigt skönt att vara två. Dessutom är det ju mycket roligare att jobba tillsammans! Jag är dålig på att mäta/väga skörden, så jag har inga siffror att dela med mig av. Men vi har fortfarande egenodlad potatis nu april och kommer nog klara oss ända fram till årets första potatisskörd. Kul!

4. Tidig skörd av bladgrönsaker. När det kliar i odlingsfingrarna är snabbväxande bladgrönsaker perfekta att odla! Jag sår från februari och framåt och kan skörda långt in på hösten. Jag tycker egenodlade blad är så mycket godare än de från affären. Läs mer om att odla snabba grönsaker här.

5. Tulpaner! Vårens höjdpunkt var att kunna gå ut i trädgården och plocka in egenodlade tulpanbuketter. Jag satte mängder av tulpanlökar i höstas, så att jag ska kunna skörda och sälja tulpanbuketter nu under våren. 

6. Jordgubbar och smultron. Smaken av nyskördade, solvarma jordgubbar och smultron är nästan oslagbar. Underbart att plocka och äta direkt under sommarens dagliga trädgårdsrundor! Smultronen var dessutom en stor hit bland barnen på våran 30+30-årsfest i somras.

årets besvikelse

Potatisbladmögel på tomaterna. Den blöta och kalla sommaren var inte nådig mot mina tomater. Jag hann som tur var skörda en del innan plantorna blev alltför dåliga och behövde klippas ner och slängas i slutet av augusti, men hade kunnat skörda rätt mycket till om de hade fått stå kvar hela september. En riktig besvikelse faktiskt, jag hoppas på ett bättre tomat-år år 2024!

Lärdomar inför odlingssäsongen 2024

Odla potatissorter som har stark motståndskraft mot bladmögel. Och odla tomater och potatis på så långt avstånd som möjligt. De senaste åren har jag odlat potatis och tomat på helt olika ställen – i olika trädgårdar. Kommande säsong kommer jag ha dem i samma trädgård, jag är lite trött på att ha flera olika ställen att sköta om och se efter. De tomatsorter jag har är tyvärr inte resistenta mot bladmögel, det får gå som det går, men jag tänker försöka skapa bra förutsättningar genom att till exempel inte plantera potatis och tomater nära varandra. 

Till sommaren vill jag plocka mer buketter och göra det till något lustfyllt. Förra året odlade jag mängder med sommarblommor, men tog mig inte för att plocka och göra buketter. Det var i och för sig inte hela världen, humlorna uppskattade blommorna när de fick stå kvar i rabatten och blomma, men jag längtar tillbaka till den där härliga känslan att vara kreativ och skapa med händerna.

Ta fler bilder och filma mer – det går inte att ha för mycket bilder och filmer att titta tillbaka på under den långa, mörka vintern.

Odla mer lök!!! De jag odlade förra året blev stora och fina, men jag hade satt alldeles för lite. Den räckte bara en kort bit in på hösten. Det får bli bättring i år!

Hur var din odlingssäsong förra året? Vilka lärdomar tar du med dig inför det här året i köksträdgården?

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell