Vanligtvis står jag med plantor upp över öronen i vår, långt innan det går att plantera ut i köksträdgården. För att undvika att det upprepar sig i år planerar jag förodlingen noga i år och har gjort en lista med när och vad jag behöver så för att ha lagom stora plantor när det är dags att plantera ut till våren.

I det här inlägget delar jag med mig av min såkalender för 2025.

Jag brukar alltid räkna med att det kan komma några järnnätter med frost i början av juni här hos oss i Örebro och anpassa när jag sår efter det. Det vill säga att jag räknar med att jag kan plantera ut plantorna först efter det, men om tiodagarsprognosen ser bra ut vågar jag plantera ut lite tidigare. Men nu när jag kollade datum för sista frost i odlingskalendern på vackertvader.se så är det 50 % chans att det inte kommer mer frost efter 9 maj. Vilket betyder att 5 av 10 år har sista frosten varit redan 9 maj. Alltså en hel månad innan jag tänker att jag kan plantera ut. Därför har jag tänkt om och ändrat lite i min såkalender i år.

Rekommenderade såtider

Alla grönsaker och sommarblommor har olika utvecklingstid, hos en del fröfirmor finns det angett antal dagar eller veckor det tar från sådd till skörd. Rekommenderade såtider för tomat är till exempel 7-8 veckor innan utplantering. Det kan också skilja sig mellan olika sorter av samma grönsak.

Skörd av majs, bönor, squash och grönkål i augusti

Skördekorg i augusti fylld med majs, brytbönor, grönkål och zucchini.

Såkalender 2025

Januari

Tidig kål att plantera ut i växthuset: pak choi, savoykål, salladskål
Grönsaker för utplantering i varmbänk: sallat, salladslök, basilika, grönkål

Februari

Låga brytbönor att plantera ut i tunnelväxthuset: vecka 7
Chili: vecka 7
Paprika: vecka 7
Purjolök: vecka 7
Aubergine: vecka 9
Kronärtskocka: vecka 9
De tidigaste tomatsorterna: vecka 9
Vintersådd ute i krukor av olika sorters kål (grönkål, savoykål, kålrabbi, spetskål, broccoli), salladslök, sallat, solrosor
Vintersådd i odlingsbäddar i växthus: rädisa, sommarmorot, dill, persilja.

Mars

Sommarrudbeckia: vecka 10
Svartöga: vecka 10
Tomat: vecka 11
Dahlia: vecka 11
Lobelia: vecka 11
Petunia: vecka 11

April

Lejongap: vecka 13
Praktvädd: vecka 13
Tagetes: vecka 13
Zinnia: vecka 13
Spetsblomma: vecka 13
Salvia: vecka 13
Vit sommarslöja: vecka 13
Solros: vecka 13 (går också bra att direktså eller vinterså)
Sommaraster: vecka 13
Krasse: vecka 14
Gurka: vecka 14
Melon: vecka 14
Pumpa: vecka 14
Ärtor och bönor: vecka 15
Majs: vecka 15
Squash: vecka 15
Sådd på friland: rödbeta

Juli

Pak choy, kålrabbi, salat, salladslök, med mera att plantera ut när det blir hål i odlingsbäddarna efter skörd.

Försådd av bönor i pluggbrätte.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Sedan nyårsafton har vi haft riktigt kallt väder och snön ligger som ett tjockt täcke i köksträdgården. Igår var det en riktigt vacker vinterdag med sol, rimfrost och neråt femton minusgrader. Jag ville inte gå in efter morgonens hundpromenad, så jag passade på att kila ner till köksträdgården och göra en vintersådd i snö.

Jag tog med mig en tinad jordpåse och ett gäng fröpåsar med köldtåliga fröer (tips på grönskaer att så finns längre ner i inlägget) och började med att skotta bort snö för att få fram en ganska jämn odlingsbädd. Sedan strösslade jag ut fröerna uppepå jorden och den lilla snö som fanns kvar och avslutade med att täcka med 1-2 cm jord ~ svårare än så är det inte.

Det går bra att vinterså både på friland, i pallkrage eller upphöjda odlingsbäddar som jag gör. Jag sår utomhus redan nu, men väntar med att så i växthusen till februari för att minska risken att sådden gror och när det blir varmare och sedan fryser sönder när det kyler på igen. Min erfarenhet är att det krävs varma temperaturer länge för att jorden ska börja värmas upp tillräckligt för att fröerna ska börja gro på friland, så jag sår utomhus utan någon större oro nu i början av januari.

I fredags var jag med i lokalradions morgonprogram och pratade om just att så när det är kallt och snö. Här kan du lyssna på inslaget i P4 Örebro.  Jag är med 2.40.00 (efter radiosporten) och 3.15.00 in i programmet.

Grönsaker att vinterså

Många grönsaker som traditionellt sås på våren går även bra att så på vintern. De här grönsakerna brukar jag vinterså med bra resultat:

– Spenat
– Dill
– Persilja
– Plocksallat
– Morötter
– Ruccola
– Salladslök
– Mizunakål

Det finns också en del sommarblommor som gror fint vid vintersådd, till exempel ringblommor, vallmo och blåklint. Du kanske har märkt att de här blommorna självsår sig villigt och återkommer lite här och var i trädgården om de får gå i frö? Det är samma princip som används vid vintersådd. Det vi gör är helt enkelt att härma naturens gång.

Fröpåsar i en liten korg som står i en snötäckt odlingsbädd

Föredelar med att vinterså i snö

Det finns flera bra anledningar att vinterså. Den första och kanske viktigaste är för att det är kul! Soliga, vackra, kalla vinterdagar som igår spenderar jag – och många andra – utomhus. Vintersådd en en utmärkt trädgårdsaktivtet som tar lagom lång tid, utan att man behöver förfrysa fingrarna.

Vintersådd ger snabbare skörd på våren. Fröerna börjar gro när jorden värms upp och förutsättningarna är rätt, istället för att vi ska hålla koll på jorden och försöka avgöra när ”det börjar bli dags” att så.

Genom att så de köldtåliga fröerna redan under vintern frigör man tid under våren, som för de flesta odlare är en intensiv tid när mycket ska hinnas med.

En odlingsbädd som är delvis täckt med jord, där jag precis har gjort en vintersådd i snö
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

I år är jag så inspirerad och laddad inför att odlingssäsongen, och längtar efter att det är dags att börja så och förodla på allvar. Jag har stora förhoppningar för köksträdgården och har redan nu börjat förodla lite grönsaker som jag ska plantera ut tidigt i växthuset och varmbänken, men mer om det längre ner i inlägget. Idag tänkte jag dela med mig av mina planer för odlingsåret 2025.

Det blir några inlägg nu i början av året med fokus på planering och det kommande året. Det är helt enkelt för att jag är inne i en period när jag drömmer framåt och planerar just nu, och då känns det också rimligt att också dela med mig av mina planer här på bloggen.

Hur som helst, vad är då mitt fokus för odlingsåret 2025?

Jo, jag vill odla mycket av de grönsaker vi tycker om att äta ~ bland annat tomater, gurka, potatis, lök, sallat, persilja. Jag vill få mycket skörd under lång tid och ta vara på skörden. 

För att få så stor skörd som möjligt har jag delat in odlingssäsongen i tre faser: 

– Vinterodling
– Sommarodling
– Odling för sen skörd

Läs vidare så ska jag berätta mer.

Köksträdgården sedd från ovan nu i början av januari. Täckt av ett tjockt lager snö.

Vinterodling

För att få riktigt tidig skörd odlar jag i växthusen där det är lite bättre odlingsmiljö än utomhus. Jag har lyxen att ha två växthus – ett glasväxhus och ett tunnelväxthus – och kommer vinterodla i båda. Jag kommer också vinterså grönsaker ute i odlingsbäddarna på friland, de kommer gro så snart det blir rätt temperatur i jorden och på så sätt kan man vinna lite tid jämfört med om man väntar med att så tills jorden har värmts upp.

Jag kommer vinterodla på några olika sätt. Dels ska jag göra en varmbänk i glasväxthuset där jag kan så och plantera ut grönsaker som behöver lite mer värme för att växa och dels kommer jag att direktså och plantera ut snabbväxande grönsaker i odlingsbäddar och krukor.

Redan i början av januari sådde jag några olika sorters kål som kommer få växa sig ganska stora inomhus innan de planteras ut i något av växthusen. De kommande veckorna kommer jag så ytterligare ett gäng grönsaker inomhus som ska planteras ut i varmbänken och växthuset senare.

Grönsaker jag förodlar inomhus för att plantera ut i februari-mars:
– kål: pak choi, savoykål och olika sorters grönkål
– huvudsallat
– salladslök

Grönsaker jag direktsår i växthus och på friland nu när det är kallt:
– spenat
– morötter
– rädisor
– plocksallat
– salladslök
– persilja
– dill

Nu är det lite svårt att tänka sig att köksträdgården om bara några månader kommer vara fylld av spirande grönska.

Förberedelser inför sommarsäsongen

Under förra året gick mycket tid åt till att utöka och bygga upp i köksträdgården. Då var fokus på att utöka köksträdgården, skapa mer odlingsytor och flytta tunnelväxthuset vilket var kul på sitt sätt. Men nu i år ser jag fram emot att i år kunna fokusera och lägga mer tid på själva odlingen. 

Visst finns det fortfarande några saker kvar att göra innan köksträdgårdens grundstruktur är helt klar, men merparten blev klart förra året och det som är kvar att göra nu känns möjligt att få klart under våren innan sommarsäsongen i odlingen börjar. Det som är kvar att göra är att bygga klart stödmuren, anlägga en liten uteplats med kullersten, bygga ett kompostsystem, sätta upp staket, gräva årets potatisland och bygga upp de sista bäddarna. Om jag gör lite i taget så tror jag att jag kan hinna med det innan juni när det är dags att plantera ut frostkänsliga grönsaker och sommarblommor.

Sommarodling

Det jag kallar sommarodling är den traditionella odlingen som de flesta trädgårdsodlare ägnar sig åt – den när man sår på våren när det börjar bli varmt och skördar under sommaren. Det är under den här perioden som jag kommer odla den största delen av de grönsaker som kan lagras inför vintern.

En del av det som jag odlar under sommaren vintersår jag, antingen direkt i odlingsbäddarna eller försådd i krukor i tunnelväxthuset. De värmegrävande grönsakerna – tomat, gurka, squash, majs, bönor – kommer jag att förodla inomhus. Och några få grönsaker kommer jag direktså när jorden värms upp.

Under sommaren har jag planerat mycket plats för sånt vi äter mycket av – tomater, gurka, potatis, lök, kål. På bilden nedan kan du se en grov förstaplanering av årets odlingar. Som du kan se har jag lämnat en hel del plats för sommarblommor vilket kanske låter konstigt med tanke på att jag vill odla för att få stor skörd. När jag inventerade min frösamling förra veckan upptäckte jag att jag har mängder med fröer till diverse sommarblommor.

Sommarblommorna har flera funktioner i köksträdgården – utöver att vara vackra att se på. De ger nektar och pollen till våra bin under lång tid, speciellt under sensommaren när det inte är så mycket som blommar i det vilda. Vissa sommarblommor kan förvilla skadedjur. Och sist men inte minst har jag en ambition att odla snittblommor att göra buketter av till min trädgårdskiosk.

Tomatskörd 2021

Odling för sen skörd

I juli och augusti är det dags att så igen – för att få sen skörd och förbereda inför nästa års vinterodling. Den här sådden gör jag framförallt i pluggbrätten och mindre krukor för att ha plantor att sätta ut allt eftersom jag skördar, men även på friland där det finns plats.

I slutet av sommaren kommer jag så pak choi, salladskål och en ny omgång med sommarmorötter och snabbväxande bladgrönsaker för att ha primörer att skörda i oktober och november. Eller ja, ända tills kylan kommer ordentligt.

Men mer om odling för sen skörd när den säsongen närmar sig, tänker jag.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell

Nytt år innebär för mig tid att reflektera och planera. De senaste åren har jag skrivit ner ett antal önskningar för det kommande året. Jag är inte så mycket för regelrätta nyårslöften, men jag gillar att skriva ner önskningar som får vara en riktning mot vad jag vill fokusera på och drömma vidare om.

Det är inte säkert att alla drömmar uppfylls eller att jag ens har samma drömmar vid årets slut, men jag tycker att det är ett fint sätt att inleda året. Det är roligt att gå tillbaka till de här listorna och se att det faktiskt händer mycket på ett år, oavsett om önskningar förverkligas eller inte.

2025 vill jag fortsätta njuta av vardagen och de små stunderna med trädgårdsprojekt och husrenovering. Jag vill dokumentera mer, för att ha en trädgårdsblogg och att jag försöker vara rätt aktiv på instagram är jag otroligt dålig på att filma och ta kort spontant. Jag vill göra fler minisemestrar, trädgårdsresor och dagsutflykter i närområdet.

Mina önskningar för 2025

I år vill jag ha en tydlig struktur i mitt trädgårdsföretag och planera mitt företagsår. Jag vill hitta ett hållbart sätt att arbeta med variation och olika arbetsuppgifter. Jag vill förvalta och bygga vidare på de delar som redan finns i min verksamhet, men kanske också utöka med några fler tjänster eller produkter. Nu när jag äntligen är klar med min utbildning till Trädgårdsarkitekt ser jag fram emot att ha mer tid att fokusera helhjärtat på företagandet. Min plan är att skapa ett tema eller fokusområde för varje kvartal.

Jag vill bygga upp ett nätverk med andra småföretagare, både i min egen gröna bransch och inom andra områden.

Jag vill göra en trädgårdsritning över vår trädgård och börja plantera växter för att bygga upp strukturen med olika
rum och skapa trädgårdens stomme.

Jag vill fortsätta lägga energi och kärlek på bloggen. Min ambition är att fortsätta uppdatera regelbundet, minst 2 gånger per vecka med fler innehållsrika, lärorika inlägg, växtlistor och dokumentera projekt och planer för vår trädgård.

Jag vill fortsätta lära mig mer om bin och biodling.

Jag vill fortsätta min morgonrutin med morgonyoga, reflektion och en stunds läsning. En lugn morgon utan skärmar.

Jag vill rama in och sätta upp mitt diplom från Trädgårdsarkitektutbildningen.

Jag vill skaffa ankor! I somras väcktes tanken på att skaffa ankor för att få hjälp i kampen mot mördarsniglarna. Sedan dess har jag läst på en del och kärat ner mig i svensk blå anka. Planen är att köpa avelsägg och kläcka fram under våren.

Vi ska fortsätta renovera huset under året. På önskelistan över årets projekt står att bli klara med garderoben, måla och byta golv i sovrummet, byta tak och bygga en takkupa, renovera båda badrummen, måla panelen i hallen och måla mitt kontor. Drömmen vore att hinna med allt det, men vi får se hur det blir.

Jag vill göra minst en dagsutflykt i närområdet per månad. När vi jobbar mycket hemma – både att vi båda jobbar hemifrån och planerar att lägga mycket tid på renovering – tycker jag att det är viktigt att komma iväg regelbundet. Oavsett om det är att vi åker iväg och går en promenad någonstans eller om det är en välplanerad utflykt.

Jag vill vandra ett par dagar på Bergslagsleden.

Jag vill lägga mycket tid på odling och trädgård. Jag har förstås ett helt gäng med trädgårdsdrömmar för 2025 också, nästa vecka ska jag skriva ett eget inlägg med dem. Det här inlägget skulle bli alldeles för långt om jag skulle skriva ner de önskningarna här också.

Har du några mål eller önskningar för det nya året? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Det är januari och jag blickar tillbaka på det föregående året. För visst är det så att januari är lite av sammanfattningarnas månad? En tid för att sammanfatta, fundera på vad som hände (spoiler – det hände MYCKET i mitt liv under 2024), vad som fungerade bra och vad jag vill förändra till det kommande året. Jag har gjort två inlägg om 2024 tidigare: odlingsåret 2024 och en sammanfattning av hela 2024.

En del i reflektionerna kring förra året är att gå in bakom kulisserna på bloggen och Instagram och titta på vilka inlägg som var mest populära.

De mest populära blogginläggen 2024

Om du tycker att något inlägg verkar intressant kan du klicka dig in på inlägget genom att trycka på rubriken.

1. 30 torktåliga växter för soliga lägen
Det här inlägget låg i topp även förra året, tack vare att det kommer högt upp om man söker på torktåliga växter på Google. Kul att ett äldre inlägg presterar så bra!

2. 22 vintergröna växter för struktur i rabatten året om

3. Små träd för villaträdgården

4. 9 tips när du anlägger en perennrabatt

5. Fleråriga växter i kruka

6. Skuggtåliga perenner och prydnadsgräs

7. Enkla zucchinibiffar i ugn

8. Marktäckare för alla lägen

9. Föröka buskar med vintersticklingar

10. Kompostera löv

Det här är alltså de 10 inlägg på bloggen som har haft flest besökare under 2024 enligt Google Analytics. Flera av inlägget har några år på nacken och har har legat i topp 10 sen jag skrev dem. Bland annat inlägget med tips om perennrabatter. Jättekul att ni är många som vill skapa nya perennrabatter!

Sarah Birgitta Trädgårdsdesigner

De mest gillade inläggen på Instagram 2024

Och så går vi över till Instagram. Det går att få fram en hel del statistik på Instagram när man som jag har ett företagskonto. Bland annat räckvidd, antal sparning och antal gillningar. Jag har valt de 10 mest gillade inläggen till den här listan, men det är ungefär samma inlägg som även nådde flest användare och har flest sparning.

Precis som förra året är inläggen med trädgårdstips månad för månad väldigt populära, inte mindre är 7 av de 10 mest gillade inläggen är trädgårdskalendern som jag lägger ut i början av varje månad.

1. Inlägget om min vinst på Nordiska Trädgårdar – läs inlägget här

2. Trädgårdskalender för april – läs inlägget här

3. Trädgårdskalender för september – läs inlägget här

4. Trädgårdskalender för augusti – läs inlägget här

5. Trädgårdskalender för maj – läs inlägget här

6. Trädgårdskalender för juli – läs inlägget här

7. Växter för torpträdgården – läs inlägget här

8. Trädgårdskalender för februari – läs inlägget här

9. Trädgårdskalender för oktober – läs inlägget här

10. 10 träd och buskar att plantera i trädgården för en färgstark höst – läs inlägget här

Vad vill du se här på bloggen under 2025? 💚

Läs mer:
De mest populära inläggen 2023
Odlingsåret 2024
Årssammanfattning 2024

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

I mellandagarna inventerade jag min frösamling inför nästa odlingssäsong och kunde snabbt konstatera att jag inte behöver köpa så mycket mer fröer. På något sätt lyckas jag varje år köpa på mig och samla in fröer så att min lilla frölåda knappt går igen ~ trots att jag tänker att jag ska vara måttlig med fröerna.

Jag har en hel del fröer kvar från tidigare säsonger (en del fröpåsar innehåller så många fröer att jag har haft samma påse i 5-6 år) och så fick jag ett gäng fröer i födelsedagspresent och julklapp. Tillsammans verkar de täcka upp den största delen av vad jag har tänkt odla 2025.

Vad hittade jag i min inventering då?

I frölådan finns 12 sorters tomater, chili med olika styrka och användningsområde, paprika, 6 sorters gurka, massor av squash och pumpa, aubergine och tre olika sorters meloner. Höga och låga brytbönor, rödbetor, lökförare Bergfäldts jätteärt och gråärt, purjolök och salladslök. Dessa ska antingen förodlas inomhus eller sås direkt ute i köksträdgården när det blir varmare.

Det finns också ett stort antal fröer som jag ska vinterså i januari och februari. Bland annat massa spenat, olika sorters sallat, savoykål, spetskål, grönkål, broccoli, kålrabbi, rädisor, dill, persilja och mängder av morötter. Samt blodklöver, bovete, honungsfacelia, gurkört och en fröblandning som ska användas som gröngödsling.

Plus ett gäng blommande perenner jag ska odla upp till 2025 års trädgårdsprojekt. Jag har inte bestämt om jag ska förodla dessa inomhus eller så ute till våren, jag behöver läsa på lite mer om de olika sorterna och se vad som rekommenderas.

De  enda fröer jag behöver komplettera med är majs, salladskål och frilandstomater.

2025 – blommornas år

När jag inventerade min frösamling hittade jag inte mindre än 50 påsar med sommarblomsfröer: sommaraster, zinnia, rudbeckia, tagetes, krasse, eterneller, amarant, petunia, svartöga, dahli, salvia, klint i olika färger, flera sorters vallmo, ringblomma, rosenskära, solrosor, nigella och vädd.

Ja, det finns ingen brist på blommor här inte.

Så nu bestämmer jag mig för att satsa på blommorna i år och att jag inte får köpa en enda fröpåse till med blomfröer. Det blir en blommande köksträdgård med många blomsterbäddar och fina kombinationer av grönsaker och blommor.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Det är dag tre på det nya året och det är dags för den traditionsenliga årssammanfattningen av 2024. Listan är ett hopplock av punkter från tidigare år och inspiration från Flora.

Hur utmärkte 2024 sig för dig?
Jag ser tillbaka på 2024 som ett riktigt bra år. Vi köpte hus och fick äntligen en egen trädgård. Vi har tagit det lugnt med renoveringar och ganska lugnt med trädgårdsprojekt. Jag skriver ganska, för som alltid har jag svårt att hålla mig när jag kommer på idéer och alla växter jag har samlat på mig tidigare år hade stått länge nog i sina krukor och behövde planteras. Och så ville jag redan det första året börja utöka köksträdgården för att kunna odla mycket grönsaker och sommarblommor. Så det blev en hel del trädgårdsprojekt, men jag försökte hålla mig till köksträdgården och lite mindre projekt.

Det har varit mitt hittills bästa företagsår. Jag har haft många roliga trädgårdsrådgivningar och designprojekt. Jag skapade en uteplats på Nordiska trädgårdar och vann en fin utmärkelse. Jag har jobbat mycket praktiskt med plantering och fruktträdsbeskärning. Jag har skapat och lanserat en webbkurs.

Hur har du mått jämfört med tidigare år?
På det hela stora har jag mått bra. Jag har varit glad och känt mig positiv för det mesta. Jag har tränat regelbundet och har fått vara frisk i kroppen, förutom två envisa förkylningar i början av året.

Vy över en köksträdgård med odlingsbäddar i oktobober

Vad gjorde dig glad 2024?
Tid i trädgården och alla stunder med nära och kära.

Vad önskar du att du gjort mer?
Jag önskar att jag hade spenderat ännu mer tid i den egna trädgården under sommaren. Tiden och energin gick åt till att bygga upp köksträdgården, får upp tunnelväxthuset och jobb i form av beskärningskunder och designprojekt. I år ska jag verkligen försöka planera annorlunda så att jag blir klar med det som ska byggas upp under våren för att ha mer tid att ta hand om grönsaker och blommor när de väl har planterats ut.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Jag citerar mig själv från förra året:
Scrollat på sociala medier ~ jag vill hellre lägga den tiden på att läsa böcker, skriva blogginlägg, göra yoga, bläddra i trädgårdstidningar eller lära mig något nytt.

Vilka platser har du besökt?
2024 har till störst del spenderats på hemmaplan. Vi har velat njuta av varje säsong och inte lämna huset och trädgården alltför långa perioder. Men några kortare resor till andra platser blev det ändå:

I mars spenderade vi en vecka i Stockholm på Nordiska trädgårdar när jag byggde upp min uteplats (och vann juryns pris för årets bästa uteplats!). Mer om det här. I augusti var vi på minisemester i Dalsland med vår lilla campervan. Och så var jag och Evi och besökte parker i  Enköping och Uppsala sommarens sista riktigt varma dagar.

Bästa köpet?
Årets bästa och största köp var utan tvekan vårt hus. Min barndomsdröm om att ta över farmor och farfars hus slog in och vi har äntligen en egen trädgård och ett eget hus. Jag njuter av att kunna planera trädgården precis som vi vill ha den och att ta egna beslut om stora trädgårdsprojekt. Även om jag har försökt hålla mig i skinnet nu det första året och inte göra alltför stora förändringar i trädgården.

Årets roligaste trädgårdsprojekt
I den egna trädgården: att smygstarta woodlandprojektet som är 2025 års stora trädgårdsprojekt. Dagen jag började röja sly i slänten började det regna när jag höll på med något annat ute i trädgården. Jag hade ingen lust att gå in, så jag tog min grensax och lilla såg och tog skydd under trädkronorna i slänten. Jag jobbade mig fram meter för meter och hade till slut skapat en stig ner till ängen och bikupan nedanför. Och fått bekräftat min idé om att det är en utmärkt plats för en woodland ~ under de höga träden som ger skydd från både sol och störtskurar.

Bästa böckerna du läst i år?
Jag läste en hel del år 2024, 40 böcker för att vara exakt. Några av de jag uppskattade mest var Kärlekens idioter av Emma Hamberg, Vad heter ångest på spanska? av Michaela von Kügelgen och serien om Anna av Marian Keyes: Är det någon där? och Alla underbara misstag.

Favoritserier från året som gått?
I vår herres hage, One day, säsong två av Colin from accounts (eller två singlar och Colin som den kallas på svtplay), På spåret och Gilmore Girls – jag såg den för många år sen men passar på att se om den när den finns på svt play.

Hur gick det med önskningarna för 2024?

Lyssna inåt och vara snällare mot mig själv. Inte ställa för höga krav eller bli besviken på mig själv när saker och ting inte går vägen. Det här tycker jag att jag har gjort bra. Jag har inte varit för hård mot mig själv, men å andra sidan har mycket gått bra och jag har inte stött på alltför stora motgångar.

Satsa ännu mer på bloggen. Fler innehållsrika, lärorika inlägg och uppdatera med regelbundet. Delvis uppfyllt. Jag har uppdaterat mer regelbundet än tidigare, förutom en oplanerad paus under sensommaren, men jag har inte gjort så många faktaspäckade inlägg som jag hade önskat. Med det sagt så är jag ändå riktigt nöjd med de 80 inlägg det har blivit på bloggen i år. Jag känner också att jag har fått upp farten nu under slutet av året och hoppas kunna hålla i det.

Utnyttja morgnarna bättre. Gå upp tidigare för att arbeta med ”kontorsjobb” och frigöra tid till andra, praktiska uppgifter under dagen. Delvis uppfyllt. Under de perioder när jag har haft mycket att göra och deadlines att nå har jag verkligen utnyttjat morgonstunderna, annars har jag prioriterat sömnen högre.

Bli klar med utbildningen till Trädgårdsarkitekt. Det har stått på min lista ett par år nu, men i år tror jag att det blir verklighet! Ja! Nu är jag så, så, så nära att bli klar med utbildningen. Jag inväntar bara respons på den absolut sista delen av mitt examensprojekt.

Ha mod, energi och inspiration att fortsätta utveckla mitt företagande så att det står på flera ben. Dels fortsätta med designuppdrag, trädgårdstjänster, beskärning men också skapa nya produkter till min butik och börja odla grönsaker och blommor till försäljning. Jag har släppt en webbkurs! Och sålde många tulpanbuketter i våras. Så jag måste nog vara nöjd med den här punkten.

Vandra några dagar på Bergslagsleden. Nej, inte i år heller.

Skaffa höns! Nej, det blev inga höns 2024, och kommer nog inte bli 2025 heller. Däremot har jag skaffat ett bisamhälle tillsammans med min mamma och så vill jag verkligen ha ankor.

Göra fler korta turer med vår campervan. Kanske till Östkusten? Eller Kosteröarna? Eller Värmland? Det finns så mycket att upptäcka i Sverige! Nja, det blev två turer i augusti, till Dalsland och Enköping-Uppsala. Vi får se om det blir fler 2025.

Vad är du stolt över?
Det jag är mest stolt över 2024 måste vara utmärkelsen Årets uteplats på Nordiska trädgårdar. Jag är så stolt över att jag vågade satsa på det och bygga upp min vision, även om det stundtals kändes oerhört läskigt och jag ville avbryta alltihopa.

Högsta önskan just nu?
Jag önskar fred, att människor inte ska behöva fly från sina hem och slut på folkmord. Och att alla – inklusive politiker – tar klimatkrisen på allvar och gör något åt det.

På det mer personliga planet hoppas jag att 2025 bjuder på många trädgårdsrådgivningar (boka här!) och att det kommer in fler roliga trädgårdsprojekt. Och att mina nära och kära får må bra.

Vad vill du göra annorlunda nästa år?
Jag vill fortsätta njuta av vardagen och de små stunderna med trädgårdsprojekt och husrenovering. Jag vill dokumentera mer, för att ha en trädgårdsblogg och att jag försöker vara rätt aktiv på instagram är jag otroligt dålig på att filma och ta kort spontant. Jag vill göra fler minisemestrar och dagsutflykter i närområdet.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Julhelgen 2024 är förbi, men här hemma hos oss får julen vara kvar åtminstone till tjugondag knut. Eller längre ifall vi inte har tröttnat än. För även om vi har passerat den allra mörkaste tiden på året så är det ett par mörka vintermånader kvar. Dessutom var hösten så mild i år att jag kunde spendera många ljusa dagar i trädgården ända in i december, så ärligt talat tycker jag att det känns som att vintern knappt har börjat ~ mörkret till trots.

Det är nästan att jag bävar mer inför januari och februari nu. Jag upplever att man blir lite lurad med alla utrop om att ”nu vänder det!” och ”nu går vi mot ljusare tider!”. Varje vårvinter blir jag påmind om att tiden från jul tills våren kommer på riktigt är LÅNG. Min känsla i början av januari brukar vara att det snart är vår, men i vinter tänker jag vara realistisk och omfamna mörkret och kylan. Det har ju också sin charm.

Nej, nu har jag nästan virrat bort mig själv ~ vad var min poäng egentligen? Jo, just det. Julen och ljusen får vara kvar här tills vi tröttnar. Lite jul- och vintermys som får lysa upp mörka januaridagar.

Vi har spenderat julen med nära och kära i Uddevalla och hemma i Örebro. Det har blivit mycket firande, en del vila och så lite arbete i garderoben. Och så klart några timmar i trädgården i det varma vädret.

Garderoben, som tidigare var ett vindsförråd i anslutning till sovrummet, ska bli en grön dröm ~ som att komma in i en mörk trädgårdslund med väggar, tak och inredning i en mörkgrön kulör och en fondvägg med en blommig tapet. Nu det börjar arta sig och det är så kul att se min vision ta form!

Vi målar med äggoljetempera från Ovolin, en mörkgrön kulör från serien Spira (5-390). Det är första gången jag målar med den typen av färg och hittills är jag riktigt nöjd med det beslutet. Dels för att det är en naturlig färg utan lösningsmedel och andra giftiga ämnen och dels för att det går bra att måla på alla typer av underlag ~ jag har målat element, gipsskivor och masonit med bra resultat. Näst på tur är en garderobsmöbel från Ikea.

Jag är ledig den här veckan också, och ska fortsätta ledigheten på samma sätt som den första veckan: med nära och kära, vila, renovering och tid i trädgården💚

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Just nu tittar jag ut genom fönstret och ser dagens sista ljusglimtar lysa upp trädgården. I fredags morse snöade det och det var riktigt vintrigt ute. Under helgen har alla tecken på vintern töat och blåst bort, nu är det barmark och plusgrader som gäller den närmaste veckan. Det gör inte direkt att julkänslan blir starkare.

Just nu funderar jag på om jag kanske ska passa på att få lite gjort i trädgården när det ändå är mildgrader? Rensa lite ogräs, anlägga en ny bädd eller kanske vinterså lite spenat? Vi får se, det är ju bara ljust ett fåtal timmar per dag.

Just nu hoppar ekorren mellan grenarna i äppelträdet utanför mitt kontorsfönster. 

Just nu håller jag på att avsluta den sista arbetsdagen på årets sista arbetsvecka och ska strax åka iväg till Friskis & Svettis för ett träningspass. Jag har bestämt mig för att ta helt ledig över jul och nyår. Kanske att det kommer ett eller annat inlägg här på bloggen, men allt jag tänker ta ledigt från allt jobb-jobb.

Just nu ligger min trädgård i stort sett i vila ~ allt förutom julrosorna som jag ivrigt går och kikar på om de ska börja blomma. Och förutom småfåglarna som ivrigt flyger fram och tillbaka till talgbollarna och kommer och knackar på fönstret när de vill ha påfyllning.

Just nu tänker jag att jag borde gå ut och kolla musfällorna i växthuset innan det blir helt mörkt. De små rackarna äter upp mina tulpaner.

Fjäderaster ’Madiva’ i vinterskrud.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Lucka 13 i Instagramjulkalendern kommer både här och på Instagram. Idag är ingen vanlig dag, det är lucia och dessutom min födelsedag. För att fira det vill jag tävla ut en plats i webbkursen Skapa en hållbar och vacker rabatt!

Det här är kursen för dig som vill lära dig att designa och skapa egna rabatter, från idé till färdig rabatt. Kursen består av 9 moduler, som innehåller en eller flera lektioner med föreläsningar, uppgifter och mallar. Du får tillgång till alla lektioner  direkt och gör lektionerna helt i din egen takt. Här kan du läsa mer om kursen.

Så här tävlar du:

1. Gilla tävlingsinlägget på Instagram och följ @sarah.birgitta (om du har Instagram)

2. Anmäl dig till tävlingen genom att fylla i formuläret nedanför

Tävlingen avslutas den 21 december kl. 21.00. Vinnaren dras slumpmässigt och meddelas via mail 22/12 – en tidig julklapp alltså!

ps. du har väl inte missat julkalendern på min Instagram (som du hittar här)! Varje morgon fram till julafton kommer ett inlägg med små och stora tips på hur du kan göra din trädgård mer lättskött.

Sarah Birgitta Trädgårdsdesigner

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är verksam i Örebro.