Trädgårdskalender juli

Högsommaren är en härlig tid att ha en trädgård. Det växer och blommar för fullt i rabatter och köksträdgård och det största arbetet är gjort under vår och försommar. Passa på att njuta av trädgården när den är som mest praktfull, men det finns även en del som är bra att göra och hålla efter. Läs vidare för en trädgårdskalender för juli.

Juli. Värmebölja och torka, eller långdragna regnoväder. Det kan verkligen skilja sig från år till år. I år verkar det som en klassisk svensk sommar med växlande perioder av regn och varmt väder. Men med en skillnad mot tidigare – vind! Oj, vilka sommarstormar vi har haft både under våren och sommaren hittills. 

I min trädgård just nu blommar rosor och schersmin för fullt. Tomater, gurkor och aubergine växer på i växthusen, tack vare de automatiska bevattningssystemen vi har installerat. Det mesta växer så det knakar i köksträdgården, till både min och mördarsniglarnas stora glädje. Det är ett riktigt snigelår här, trots att forskarna spådde det motsatta. 

Att göra i trädgården i juLi

Se till att det finns vatten åt törstiga insekter och smådjur. Ställ ut ett fat med vatten och lägg i några stenar som insekterna kan krypa på.

Sätt upp ett insektshotell. Nu för tiden finns det insektshotell i nästan varje butik, men det är även superlätt att göra ett själv. Det kanske kan vara ett kul semesterprojekt?

Gå en eller flera trädgårdsrundor varje dag, både för att njuta av att se det som växer och för att hålla koll på eventuella skadeinsekter. I skymningen brukar sniglarna komma fram från sina gömställen.

Gödsla. Ettåriga växter behöver näring under hela säsongen för att orka växa och blomma ordentligt. Fleråriga växter, som perenner, träd och buskar, bör få gödsel senast första vecka i juli. Om de får gödsel senare är risken stor att de inte förbereder sig som de ska inför vintern.

Skogsklematis blommar i början av juli

Vattna! Kom ihåg att vattna dina växter om det går lång tid utan nederbörd. Det är extra viktigt att vattna växter du har planterat i år eller under förra säsongen, de behöver fukt i jorden för att etablera sig bra. Samla helst regnvatten att ha och vattna med, det är mer hållbart än att använda kranvatten. 

Tips! Om det är riktigt torrt rekommenderar jag att du kombinerar vattning med täckodling. Genom att täcka jorden med gräsklipp eller annat organiskt material hålls fukten kvar i jorden längre. Här hittar du fler tips för en mer torktålig trädgård.

Så nytt i köksträdgården. Några grönsaker som passar bra att så i juli är sallat, sommarmorot och sockerärter. Nu går det också bra att så kortdagsväxter igen – så som rädisor, spenat och asiatiska bladgrönsaker – till exempel min favorit pak choy. 

Gödsla i köksträdgården. Grönsaker och sommarblommor behöver gödsel kontinuerligt under sommaren. Jag brukar använda olika typer av hemmagjord gödsel, här finns ett recept på nässelvatten

Knipsa bort överblommade blommor på sommarblommor och perenner för att få en längre och rikligare blomning. 

Håll utkik efter mördarsniglar. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju fler du tar desto färre sniglar i trädgården under resten av sommaren.

Lufta och skugga växthuset under varma dagar. När solen ligger på blir det snabbt riktigt varmt i växthus, till och med så varmt att växterna kan ta skada. Låt dörren stå öppen och öppna eventuella takluckor och fönster. Sätt upp tunna, skuggande gardiner. 

Rensa ogräs i rabatter och grusgångar. Rensa hellre lite och ofta än allt på en gång, så blir det inte lika betungande. Om ogräset får stå kvar hinner de slå rot ordentligt och börja sprida sig. Och om de går upp i blom sprider de sig via frö. 

Läs mer: Ätbara ogräs

Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Här kan du läsa mer om att kompostera. 

Gå runt och titta på de olika delarna i din trädgård. Nu är en bra tid att se vad som trivs och vad som kanske behöver bytas ut. Dröm dig bort och planera för förändringar, men avvakta med att plantera till sensommar/höst. Då är förhållandena bättre för att växterna ska etablera sig ordentligt. Det är fuktigare i jorden och lite svalare temperaturer. 

Läs mer: Plantera på hösten

Nu under sommaren är också en bra tid att kolla ljuset, det vill säga hur mycket ljus som når till olika platser i trädgården. Det är så klart viktigt för att avgöra var i trädgården du ska ta morgonkoppen kaffe eller var du kan fånga kvällens sista strålar sol. Men det är även viktigt att ha i åtanke när du väljer växter, mängden sol kan vara avgörande för om en växt kommer trivas eller inte. 

Några riktlinjer att ha med sig: 
• Sol mer än 6 timmar per dag = sol
• Sol 3-6 timmar per dag = halvskugga
• Sol mindre än 3 timmar per dag = skugga

Vill du plantera en ny perennrabatt men är osäker på hur du ska gå tillväga? Planera med hjälp av webbkursen ”Skapa en hållbar och vacker rabatt”. Läs mer här!

Vill du hellre ha en färdig plan att följa? Kolla in mina färdigdesignade rabatter här

Läs mer: Mina 6 bästa tips när du planerar din trädgård 

Besök parker och öppna trädgårdar. Inspireras av planteringar och växtkombinationer i parker nu i sommar. Om du har vägarna förbi Enköping finns det många fina parker att besök där, bland annat Drömparken som är skapad av en av mina trädgårdsförebilder Piet Oudolf. Under sommaren öppnar även en del privatpersoner upp sina trädgårdar för besökare. Bland annat under tidningen LANDs Öppen trädgård som är den 20 juli i år.

Läs mer: Inspireras av Enköpings parker  

Beskär prydnadsbuskar som blommar på försommaren. Klipp bort skadade och intorkade grenar. Lämna gärna en del frökapslar, de är ofta uppskattade av småfåglar. 

Boka in beskärning av fruktträd under sensommar och höst. Beskärning av både fruktträd och prydnadsträd kräver kunskap för att göras på rätt sätt. Varje träd är en individ och jag utgår alltid från trädets perspektiv när jag beskär. Beskärningen görs varsamt, vid rätt tid på året, på rätt sätt och med rätt snitt. Kontakta mig om du vill ha hjälp att beskära dina träd.

Humla i honungsrosens blommor

Gallra fruktkart. Om frukterna sitter för tätt riskerar det att bli för tungt för grenarna som då kan brytas av. Dessutom blir frukterna större och finare vid gallring.

Låt gräsmattan blomma. Låt bli att klippa en del av gräsmattan och se vilka blommor som kommer upp! Det är ett busenkelt sätt att gynna den biologiska mångfalden. Mängder av humlor, bin och andra små insekter gynnas av blomningen. Vill du att gräsmattan ändå ska se lite mer ordnad och välvårdad ut? Klipp gångar genom och runtom blommorna eller lämna öar med blommor i gräsmattan.

Klipp inte gräset för lågt. 6-8 cm är lagom, det gör att gräset klarar torrperioder bättre än om det är hårt klippt.

Ge näring till krukväxter. Näringsvattna eller plantera om ifall det behövs. Nu är växterna i full gång med att växa, då behöver de ny näring för att de ska orka och hålla sig fina.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

De två senaste veckorna har det varit fullt fokus på renovering, vi har bytt tak och byggt en takkupa (äntligen!). Trots att trädgården inte fått så mycket uppmärksamhet växer och blommar det på fint. Pioner, dagliljor, rosor och schersmin. Vi äter jordgubbar och smultron varje dag och svarta vinbären börjar snart mogna. 

Trädgården har kommit rätt långt ner på prioriteringslistan, efter både renovering och mina små ankungar, men nästa vecka hoppas jag ha tid att binda upp de sista plantorna i växthusen, så lite nya grönsaker och kanske plantera ett gäng växter från min lilla ”plantskola”.

Förra veckan hann jag inte med att skriva någon trädgårdsdagbok så den här gånger blir det två veckor på en och samma gång. Det här är min trädgårdsdagbok där jag sammanfattar trädgårdsveckan som har gått under rubrikerna skördat, sått, planterat, gjort och köpt. 

Favoritpionen och en blommande gräsmatta

Skördat
– Savoykål
– Jordgubbar
– Smultron
– Sallat
– Lök
– Vitlök
– Årets första sommarblommor: luktärter och mörklila klint

Sått:

Planterat:
– Sommarblommor
– Squash och pumpa
– Perennrabatt på båda sidor om ingpngen till köksträdgården. Bland annat itoh-pioner ’Berry Garcia’ och ’Pastel Splendour’ brudslöja, blodtopp, nätnäva, vårälväxing och frösådd anisisop

Ankungar växer fort och skitar ner något oerhört. Tur de är så söta 🙂

Gjort:
– Klippt ner jättedaggkåpa för en andra blomning och för att de inte ska frösprida sig i hela trädgården
– Rensat ogräs
– Dödat mördarsniglar
– Gödslat perennrabatter
– Fått hjälp att rensa ogräs och stötta upp ärtorna vars klätterstöd rasat av vinden

Köpt:
– Ett gäng plantor på utförsäljning: 
– Nätnäva ’Philippe Vapelle’
– Koreansk plymspirea
– Höstfunkia
– Amerikanskt tranbär ’Stevens’
– Buskros ’Louise Odier’
– Brun taggpimpinell ’Kupferteppich’

De senaste två veckorna har till stor del spenderats här uppe. Det blir finfin utsikt från badrummet som ska vara under takkupan:

trädgårdsdesign i örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gångar i trädgården är ett sätt att dela in trädgården i rum och markera rörelsemönster genom trädgården. Vi har nyligen lagt en gång av stegstenar ner till vår köksträdgård. Jag tänkte innan att det skulle vara svårt och jobbigt, men det gick förvånansvärt lätt! Visst var det ett tungt arbete, men det var mycket enklare än jag hade trott att lägga stegstenar i gräsmattan.

En gång av stegstenar genom gräset är lättskött på flera sätt. De ligger där den ligger, det blir minimalt med ogräs eftersom gräset redan finns där och robotgräsklipparen kan köra rakt över den. Den enda skötsel som krävs är att kantskära plattorna/stenarna när gräset växer över dem för mycket, det behöver göras kanske var tredje till fjärde år.

stegstenar i gräsmattan som leder ner till köksträdgården

Vi använde gamla sjöstensplattor som har funnits på gården länge, den bästa formen av återbruk. Plattorna vändes upp och ner för att få ett lugnare intryck än de vita och svarta stenarna. Det går lika bra att använda oregelbunden natursten, avlånga plattor eller vad du har tillgång till, men jag förespråkar som alltid återbruk. Det finns mycket sten att hitta på andrahandsmarknaden!

Läs mer: 6 tips för en hållbar trädgård

Innan vi började med projektet försökte jag hitta information och tips om hur man bäst går tillväga, men hittade inget om att specifikt lägga stegstenar i gräsmattan – så här kommer de råd jag hade velat ha innan!

Det här behöver du:

– Spade, helst med rakt (och vasst!) blad
– Kratta
– Sättsand (vi använde väggrus för att det fanns hemma, men sättsand är nog egentligen bättre)
– Plattor eller naturstenar (brukar ofta gå att få tag i på andrahandsmarknaden)

Så här lägger du stegstenar i gräsmattan:

•Lägg ut plattorna/stenarna så som du vill ha dem. Ca 64 cm mellan plattornas mitt är ofta ett lagom stort steg, men testgå så att det känns bra för dig.

•Skär runt plattorna med en vass spade. Lyft sen bort plattorna.

•Gräv bort grässvålen och en del jord, så att djupet är plattans tjocklek + 2-3 cm.

•Fyll i 2-3 cm sättsand i hålet och jämna ut.

•Stampa till sanden så att det sätter sig. Vi hade farfars gamla grusstamp, men det går också bra att stampa ordentligt med fötterna.

•Lägg i plattorna och stampa till på dem så att de ligger stabilt. Efterjustera med mer grus om det behövs.

steg 1 när du lägger stegstenar i gräsmattan är att lägga ut stenarna och skära runt med en vass spade

Lägg ut plattorna som du vill ha dem och skär sedan runt dem med en vass spade. Det går även bra med oregelbundna stenar, då följer du bara stenens form.

Gräv bort grässvålen och en del jord, så att djupet är plattans tjocklek + 2-3 cm.

Fyll i 2-3 cm sättsand i hålet och jämna ut.

gruset stampas innan stegstenarna läggs ner

Stampa till gruset/sanden så att det sätter sig.

nylagda stegstenar i gräsmattan

Lägg i plattorna och efterjustera så att de ligger stabilt. Klart!

Följ mig på Instagram @sarah.birgitta för ännu fler trädgårdstips.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell

Mitten av juni. De flesta av de stora vår- och försommarsysslorna är gjorda och nu finns tid att njuta av allt som växer i trädgården. Rosenbuskar, rododendron, doftschersmin och plymspirea blommar för fullt och drar till sig mängder av insekter. Gräsgrön guldbagge fullkomligt älskar plymspirean, den låter som en liten drönare när den förflyttar sig från blomma till blomma. De första luktpionerna slog ut under helgen, så nu väntar en fantastisk tid med fyllda, väldoftande blommor.

Grönsaksplantorna är nere i jorden, tomaterna blommar i växthuset och det blir färre och färre små krukor att ta hand om för varje vecka. Jag har samlat på mig perenner, buskar och träd som står i min egna lilla ”plantskola” och väntar på att jag ska hitta den bästa platsen för dem. Ett mål för sommaren är att plantera åtminstone 90 % av plantorna.

Det här är min trädgårdsdagbok där jag sammanfattar trädgårdsveckan som har gått under rubrikerna skördat, sått, planterat, gjort och köpt. 

De vilda rosorna blommar vackert vid infarten till vår mark. Vill komplettera med fler!

Skördat:
– Sallat
– Färsk vitlök
– Grönkål
– Rädisor

Sått:
– Sommarmorötter (kompletterat där fröna inte tagit sig/blivit uppätna av sniglar/kvävts av ogräs (: )

Planterat:
– Squash och zucchini
– Sallat
– Rädisor
– Kålrabbi
– Sommarblommor
– Dvärgaprikos (compacta) i tunnelväxthuset
– Två pelarpäronträd som ska bli en portal i köksträdgården

En av alla gräsgröna guldbaggar i plymspirean.

En lurvig fjärilslarv höll mig sällskap under äppelträdet, google säger att det är en björkspinnare – kan det stämma?

Gjort:
– Näringsvattnat alla krukväxter
– Plockat undan allt möjligt bös som blivit liggande i tunnelväxthuset
– Vattnat i köksträdgården och nyplanterade växter
– Installerat ett solcellsdrivet bevattningssystem i tunnelväxthuset
– Dödat mördarsniglar
– Rensat ogräs
– Skattat försommarhonung och tittat till bikuporna

Köpt:
– Ett till släp flis som har lagts ut i köksträdgården. Det kommer gå åt ett lass till, men sen tror jag köksträdgården är färdig.

Sovande hund, nyuplanterad dvärgaprikos och lite allmänt stök i tunnelväxthuset.

De första dropparna av årets första honungsskörd.

trädgårdsdesign i örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Förra året var min köksträdgård fullkomligt invarderad av mördarsniglar och diverse andra sniglar, och det verkar inte bli mycket bättre i år. Jag har en ”snigelstrategi” som bland annat består av att strö ut järnsulfatpellets och varje dag gå minst en runda och klippa sniglar. En sak utöver det är att jag försöker att välja snigelsäkra växter. Så här kommer tips på ett gäng växter som sniglarna låter vara, fyll gärna på i kommentarerna!

Det går förstås inte att säga med säkerhet att vissa växter är helt snigelsäkra, men det finns växter som sniglarna vanligtvis låter vara ifred – eller åtminstone väntar med att äta tills de har ätit upp sina favoritväxter som dahlior, funkia, kål och sallat.

Liten snigel på ett aubergineblad, närbild

Liten snigel på ett aubergineblad

Snigelsäkra växter

Perenner 

(och några bienner – alltså tvååriga växter)

– Bergenia. En perenn som jag tycker förtjänar ett rejält uppsving. Vintergrön och tål de flesta lägen. Läs mer om bergenia här.
– Akleja
– Allium. De bollformade blommorna lämnas ifred av sniglarna (men uppskattas av humlor och bin!). Bladverket kan bli lite ätet av sniglar, men vissnar ner tidigt på säsongen så det märks knappt.
– Stjärnflocka
– Ormbunkar, läs mer om ormbunkar här.
– Törel
– Fingerborgsblomma
– Nejlikrot, sorterna ’Mai Tai’ och ’Totally Tangerine’ är riktigt fina sorter med lång blomningstid. Läs mer om nejlikrot här.

Ett bi som flyger intill en lila bollformad blomma (allium)
Rosa höstanemoner sett från sidan

– Höstanemon
– Jättedaggkåpa, obs! sprider sig villigt med frö, så plantera endast där de har lite fritt spelrum. Eller klipp bort blommorna när de har blommat över.
– Alunrot

– Pioner, läs mer här.
– Stäppsalvia
– Nävor, så som trädgårdsnäva ’Azure Rush’ och ’Bremdream’ (kallas också Dreamland), kungsnäva, blodnäva och flocknäva.
– Prydnadsgräs
– Kärleksört, läs mer här.
– Röllika
– Solbrud
– Lammöron, det verkar som att sniglarna låter bli de ludna, silvergröna bladen. Läs mer om lammöron här.
– Rudbeckia, läs mer här.

vitlök i maj, täckodlad med gräsklipp

Vitlöken kommer upp tidigt på säsongen och blir oftast inte utsatt för snigelangrepp.

Grönsaker

– Rödbetor
– Mangold
– Vitlök, här kan du läsa mer om att odla egen vitlök.
– Örter
– Ärter
– Purjolök
– Majs
– Rotselleri
– Selleri
– Jordärtskocka
– Kronärtskocka

Om du ändå vill odla lite mer snigelutsatta grönsaker som kål och sallat så är mitt bästa tips att förodla så att du har lite större plantor att sätta ut. Ett annat tips att plantera dem på en plats där du kan hålla lite mer koll på dem, gärna i en upphöjd odlingsbädd eller kruka.

Ringblommor och blåklint (mörklila på bilden) är två sommarblommor som sniglarna låter bli.

Sommarblommor

Bland sommarblommorna finns flera av sniglarnas absoluta favoriter, det är i alla fall min upplevelse. De äter mer än gärna upp dahliorna, vilket är en av anledningarna till att jag väljer att förodla knölarna och plantera ut större plantor som inte är lika utsatta. Sommarslöjan hann jag knappt plantera ut innan de var totalt uppätna.

Här är några sommarblommor som sniglarna lämnar i fred:

– Blåklint
– Gurkört
– Ringblomma
– Jungrun i det gröna (Nigella)
– Blomsterkörvel, till exempel sorten ’White Lace’
– Busk- och slingerkrasse
– Vallmo

Och några växter som egentligen är fleråriga men som ibland används som sommarblommor och/eller övervintras inomhus:
– Pelargon
– Lobelia
– Begonia
– Fuchsia

Här på bloggen delar jag med mig av växttips, tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. 

/Sarah

22 vintergröna växter, för struktur i rabatten året om

Det här är min trädgårdsdagbok där jag sammanfattar trädgårdsveckan som har gått under rubrikerna skördat, sått, planterat, gjort och köpt. 

Vecka 23 blev den stora planteringsveckan i köksträdgården. Mycket hade egentligen kunnat planteras ut tidigare, men jag har behövt prioritera annat. Nu känns det skönt att alla grönsaker äntligen är nere i jorden och det är betydligt färre små krukor att sköta om.

Eller nej, nu kom jag på att jag har både squash, sallat, salladslök och rädisor kvar att plantera ut. Och egentligen slut på plats i köksträdgården. Jaja, det för lösa sig på något sätt.

Annars i trädgården då? Doftschersminen har precis börjat slå ut och doftar helt underbart, jag har tagit in några som står framför mig på skrivbordet när jag skriver det här. Den lila rododendronbusken från min farfars föräldrar i Väse blommar för fullt och är full av humlor mest hela tiden. Min vision om strutbräken och allium börjar komma till sin rätt. Alliumen fanns redan där (och jag har kompletterat med strutbräken nu i vår) och jag hade inte kunnat vara mer nöjd med färgen, en bleklila som gör sig riktigt bra i det skuggiga woodlandet. Kolla bara:

Ett bi som flyger intill en lila bollformad blomma (allium)
En skogslik rabatt med ormbunkar och lila allium

Min vision om strutbräken och allium börjar komma till sin rätt.

Det är något speciellt med växter som har en historia, som den här rododendronbusken som är hitflyttad från min farfars föräldrar.

Skördat:
– Sallat
– Färsk vitlök
– Grönkål

Sått:

Planterat:
– Ett nektarinträd i köksträdgården, sorten ’Nectared 2’ som ska vara härdig upp till zon 3.
– Dahlior, rosenskära, sommarslöja (som sniglarna redan har hunnit äta upp…), slingerkrasse, linnétagetes och ett gäng andra sommarblommor
– Rödbetor
– Purjolök
– Tomater på friland
– Gurka, paprika, aubergine och chili i tunnelväxthuset
– Kål! Massor av kål: mest broccoli, savoykål, grönkål.
– Planterat om vattenmelon så att de får växa sig lite större innan jag planterar ut dem
– Flyttat tre rododendronbuskar från köksträdgården till woodlandet (det är inte optimal tid att flytta nu, men det behövde göras så jag boostade dem med mycket vatten och näring och kommer vattna mycket nu efter flytten)
– Planterat tujaklot ’Danica’, hakonegräs och bergenia i woodlandet

En odlingsbädd med broccoliplantor

Broccoliplantor utplanterade i en bädd fylld med kompost och förra höstens löv.

En odlingsbädd med tomatplantor

Tomater på friland, bland annat ’Tiny Tim’, ’Green Zebra’ och ’Sonnenherz’.

Gjort:
– Gödselvattnat med nässelvatten (vitlök, lök, sparris, kål och tomater på friland)
– Gjort iordning 3 nya pallkragar för rödbetor och purjolök
– Rensat ogräs
– Dödat mördarsniglar
– Påbörjat installationen av bevattningssystem nr. 2
– Lagt ut massa kartong, nu är de flesta gångar redo för ett lass flis
– Tagit bort en massa spansk körvel som växte in i gången ner till woodlandet
– Tittat till bikuporna

Köpt:
– Tre säckar kogödsel
– Fröer från Impectas frörea

Den största av de tre rododendronbuskarna vi flyttade.

Nyplanterat hakonegräs i woodlandet.

trädgårdsdesign i örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Trädgårdskalender juni

Det här inlägget innehåller betald marknadsföring.

Juni, årets första riktiga sommarmånad. I dikena längs vägarna blommar smörblommor och lupiner. Fruktträden har blommat över och pionerna slår ut en efter en. I juni kan vi börja njuta på allvar av våra trädgårdar. Varje dag upptäcker jag något nytt som slagit ut eller kommit upp, det växer så det knakar! Underbart! Längre ner i det här inlägget hittar du en trädgårdskalender för juni.

Det kan fortfarande komma frostnätter i början av juni, de så kallade järnnätterna. I år verkar det som att vi slipper det här i Örebro, men håll koll på väderprognosen och var beredd att skydda ömtåliga växter med fiberduk. Och avvakta med att plantera ut gurka och squash om det ska bli låga temperaturer nattetid, det räcker med några få plusgrader för att de ska skadas rejält. 

Vallmo som blommar i juni
vit pion

Att göra i trädgården i juni

Vattna! Kom ihåg att vattna dina växter om det går lång tid utan nederbörd. Det är extra viktigt att vattna växter du planterade under förra säsongen, de behöver fukt i jorden för att etablera sig bra. Om det är riktigt torrt rekommenderar jag att du kombinerar vattning med täckodling. Genom att täcka jorden med gräsklipp eller annat organiskt material hålls fukten kvar i jorden längre.

Läs mer: Tips för en torktålig trädgård

Ställ fram ett fågelbad dit fåglar och insekter kan komma för att dricka vatten. Lägg i några stenar så att insekterna kommer åt utan att falla i och drunkna. 

Sätt upp insektshotell

Gödsla perennrabatter, köksträdgård, unga träd, prydnadsbuskar, bärbuskar och häckar. Om du inte gjort det tidigare under våren är det hög tid nu. Mylla ner ett lager kompost eller kogödsel. Kogödsel som säljs på säck innehåller ofta en stor del torv, och därmed inte lika mycket näring. Läs på förpackningen så att du köper gödsel som innehåller mycket näring.

Ge perenner och remonterande rosor en extra giva gödsel. Perenner och rosor som blommar om under hela säsongen behöver extra näring för att orka fortsätta växa, sätta knopp och blomma. Jag använder pelleterad hönsgödsel som jag strör ut och myllar ner i jorden. Detta bör göras senast sista veckan i juni. Om man gödslar senare är risken att växterna inte hinner förbereda sig för vintervilan ~ invintringen som det så fint kallas ~ i tid och får frostskador under hösten när kylan kommer. Träd, buskar och rosor är speciellt känsliga för detta.

Gödsla överblommade vårlökar med benmjöl och låt de vissnade bladen vara kvar. Ta bort frökapseln. Jag vet att det kan klia i fingrarna att ta bort dem, men näringen behöver gå tillbaka ner i löken för att de ska blomma igen nästa år. Tips för att dölja bladen är att fläta ihop dem och rulla ihop dem till en liten boll och att kombinera vårlöken med storbladiga perenner som döljer det vissna.

Gör ett insektshotell av en regel

Beskär häcken. Under andra halvan av juni är det en bra tid att formklippa häckar och formklippta buskar, bland annat idegran, buxbom, måbär och liguster. Ta hjälp av ett snöre om du vill ha en riktigt rak häck. 

Gallra ur blommande buskar som syren, forsythia och brudspirea efter blomningen. Ta bort max en tredjedel av de gamla grenarna nere vid marken.

Ge stöd till klätterväxter och högväxande perenner som annars kan lägga sig vid hårt väder. En del perenner, t.ex. pioner och riddarsporrar, behöver lite hjälp för att hålla sig upprätta under hårda regnskurar och stormigt väder.

Klipp bort överblommat på perenner och sommarblommor, för att få en rikligare blomning. Överblommade blommor som sitter kvar bildar frö och tar då energi från plantan på bekostnad av fler blommor.

Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Om det är torrt kan du behöva vattna komposten. Här kan du läsa mer om att kompostera.

Ge dina krukväxter näring. Näringsvattna eller plantera om ifall det behövs. Nu under sommaren växter våra krukväxter mycket, då behöver de ny näring för att orka växa och hålla sig fina.

Lufta och skugga växthuset under varma dagar. När solen ligger på blir det snabbt riktigt varmt i växthuset, till och med så varmt att växterna kan ta skada. Låt dörren stå öppen och öppna eventuella takluckor och fönster. Sätt upp tunna, skuggande gardiner. 

Ställ i ordning sittplatser på flera ställen i trädgården. En plats där du kan äta frukost i solen. En där familjen och vänner kan samlas och äta tillsammans. En plats där du kan fånga dagens sista solstrålar. Och kanske viktigast av allt, en plats för vila och ro. Vad sägs om en undangömd solbädd eller varför inte en hängmatta att spänna upp mellan två träd?

Bygg en fåtölj av spillvirke

Ta hand om gräsmattan. När det är varmt och kommer regelbundet regn växer gräset fort och behöver klippas ofta. Ställ in klipphöjden på någon av de högre lägena så blir gräset mer torktåligt. Klipp gärna öar i gräset och låt blommorna vara kvar. Var glad om du har blommor i gräsmattan! 

Håll utkik efter mördarsniglar. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju tidigare du börjar bekämpa dem desto färre sniglar i trädgården under sommaren. Den 10 juni är det dessutom Mördarsnigelns otursdag, där trädgårdsägare över hela landet gemensamt går ihop för att bekämpa odjuren.

Rensa ogräs. Håll efter ogräs regelbundet så du får bort det innan det vuxit till sig. Om ogräset får stå kvar hinner det slå rot ordentligt och börja sprida sig. Och om de går upp i blom sprider de sig via frö.

Plocka lupiner, för att förhindra att de går i frö och sprider sig mer. Lupiner sprider sig aggressivt och stöter bort våra naturligt förekommande växter i naturen, så om du har möjlighet gör du vår natur och den biologiska mångfalden en tjänst genom att plocka lupiner. Dessutom är de rätt fina att ha i vas också, eller hur? 

Försommarblommor
humla som sitter på en lila gräslöksblomma

Köksträdgården

Så utomhus. I början av juni är det en bra tid att direktså bönor, ärter och rödbetor i grönsakslandet. Bönor kräver att jorden är minst 10 grader, annars riskerar fröna att ruttna bort. Se till att hålla sådderna fuktiga så att de gror ordentligt.

Plantera ut frostkänsliga växter, som squash, gurka, tomater och majs. Oavsett om plantorna ska planteras utomhus eller i växthus är det bra att avhärda växterna inför flytten ut i trädgården. Börja med att ställa ut växterna i ett par timmar och öka tiden succesivt. Undvik direkt sol! Du kan med fördel täcka växterna med en fiberduk den första tiden, den skyddar både mot vind och sol.

Läs mer: Planera din köksträdgård

Tillför näring i köksträdgården. Alltsom grönsakerna växer behöver de mer näring. Näringsvattna med guldvatten eller nässelvatten. Täckodla med gräsklipp, det hjälper även till att hålla fukten i jorden så att du inte behöver vattna lika mycket när vi är inne i torra perioder. Dessutom orkar inte ogräset komma upp genom lagret med gräsklipp.

Gallra morötter, rödbetor och andra grönsaker som växer för tätt.

Förså grönsaker som sallat, grönkål, persilja, dill, basilika och sockerärt i brätten utomhus. Då har du plantor att sätta ut allteftersom du skördar i köksträdgården eller om de skadas av skadedjur, väder och vind.

Hoppas du får en härlig juni att njuta av i din trädgård!

små bönplantor som ska planteras ut i början av juni

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen utanför Örebro. 

Den första pionen har slagit ut i pionrabatten jag planterade för nästan exakt ett år sen (läs mer om den här, om du vill), den rosa rododendronbusken är överfylld av blommor och rosorna på busken från farmors mamma doftar underbart. Jag har inte hunnit plantera ut allt jag hade hoppats hinna med, men istället har vi hunnit en bra bit med vinterns ved och varit iväg och köpt ett lass flis. Och installerat ett bevattningssystem vi lite spontant bestämde oss för att köpa.

Och njutit av sol och värme och allt som blommar i trädgården.

Det här är min trädgårdsdagbok där jag sammanfattar trädgårdsveckan som har gått under rubrikerna skördat, sått, planterat, gjort och köpt. 

De amerikanska blåbären jag flyttade förra våren blommar för fullt.

Skördat:
– Salladskål, nu började alla plantor gå upp i blom så jag har skördat allt och förvarar det i en sluten påse i kylen tills det ska ätas.
– Färsk vitlök
– Spenat, sallat och andra gröna blad
– Grönkål
– Gräslök

Sått:

Planterat:
– Planterat ut krasse och några dahlior

Rododendron älskas av humlor, fjärilar och massa andra små pollinatörer.

Det går sakta, sakta framåt i woodlandet

Gjort:
– Installerat ett bevattningssystem i glasväxthuset där vi odlar årets tomater. Det var mycket enklare och gick snabbare än jag trodde innan.
– Förberett en stor vattentank för att installera ett till bevattningssystem i det andra växthuset
– Flyttat ut plantbänken från tunnelväxthuset och förberett för att plantera paprika, chili och aubergine
– Byggt upp en mur av bös från vedklyvningen runt planteringsbädden jag håller på med i woodlandet
– Jobbat med vinterns ved
– Jagat mördarsniglar
– Rensat ogräs, bland annat i pionrabatten
– Tittat till våra bisamhällen tillsammans med mamma. De är starka och har redan samlat in mycket honung. Vi hoppas på att skatta årets första honung till midsommar!

Köpt:
– Två solcellsdrivna bevattningssystem, ett mindre till glasväxthuset och ett lite större till tunnelväxthuset och lite till
– Ett släp med träflis som vi la uppepå en markduk där vi försöker kväva bort brännässlor och vildhallon

En mur av bark och annat bös som också ska få fungera som bostäder för insekter och smådjur.

trädgårdsdesign i örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Syren, liljekonvalj, lötnantshjärta, tovsippa, dillpioner, rönnar och hagtorn. Det fortsätter blomma för fullt i trädgården. Veckan inleddes med två dagar med riktig sommarvärme, 25 grader och strålande sol, följt av några dagar med regn och rusk och frostvarningar nattetid. Till helgen blev det helt okej vårväder igen, vilket betyder mycket tid i trädgården. 

Vi har lagt klart gången med stegstenar ner till köksträdgården och byggt klart portalen in till köksträdgården. Jag har tagit bort varmbänken och planterat ut tomaterna i glasväxthuset. Jag har byggt klätterstöd och planterat ut ärtor och bönor. Det känns så skönt att få bocka av några av alla punkter i att-göra-listan.

Jag har så många påbörjade projekt. Vilket på ett sätt är bra, jag kan välja vad jag vill göra beroende på tid, ork och lust. Men samtidigt är det lite stressande. En del projekt som inte är så roliga (och som känns som att de kommer ta mycket tid) blir gärna stående utan att jag tar tag i dem, fastän jag vet hur skönt det vore att bara bli klar med dem.

Ett sånt projekt är att ordna stenmuren i köksträdgården. Ett annat att göra en ordentligt gång ner till woodlandet. Två projekt som kommer göra så stor skillnad när de är klara, men som jag ändå drar mig för att ta tag i. Förhoppningsvis kommer de bli av under första halvan av sommaren, mellan takläggning, altanrenovering och planteringar. 

Men som jag skrev förra veckan:

Allt hinns med så småningom, och hinns det inte så är det inte hela världen.

Det här är min trädgårdsdagbok där jag sammanfattar trädgårdsveckan som har gått under rubrikerna skördat, sått, planterat, gjort och köpt. 

Morsdagbukett till svärmor med liljekonvalj, hundkäx och rosa förgätmigej

vit syren som blommar

Skördat:
– Säsongens sista tulpaner
– Salladskål
– Färsk vitlök
– Spenat, sallat och andra gröna blad
– Grönkål
– Gräslök

Sått:
– Bondbönor i en av potatisraderna. Har odlat bindbönor en gång tidigare, men var inte så väldigt imponerad, men ny lyssnade på det här avsnittet av Skillnadens podd och blev sugen på att testa igen!
– Dill ’Gold Crown’ (ekofrö)

Planterat:
– Tomater i glasväxthuset
– Physalis i tunnelväxthuset
– Planterat ut bönor, ärter, majs och kronärtskocka
– Planterat ännu mer myskmadra i woodlandet

Kaos utanför, men ordnat inne i växthuset. Hästgödslet från vambänken är utkrattat till finfina odlingsbäddar, tomaterna är utplanterade, vinrankan är beskuren och vallmon står i knopp. Det ensa som saknas är flis i mittgången.

Prästkragarna blommar snart i växthuset.

Klätterstöd av björk och jutenät till bönor och ärter.

Gjort:
– Byggt klätterstöd till bönor och ärtor
– Sommarbeskurit vinrankan i växthuset
– Lagt en gång med stegstenar ner till köksträdgården. Använde betongplattor med dansk sjösten från 70-talet som vi vände uppochner.
– Ställt ut chili och paprika i tunnelväxthuset
– Gjort en planteringsbädd i woodlandet av grästorvor
– Dödat 1000-tals mördarsniglar. Usch vad sniglar det har blivit efter allt (välbehövligt!) regn.
– Rensat ogräs
– Tagit upp tulpaner och förberett en odlingsbädd i tunnelväxthuset för utplantering
– Gjort klart portalen in till köksträdgården som minikiwi ska klättra på
– Gjort ett nytt försök att kläcka ankägg. Den förra omgången blev fiasko med inte en enda ankunge. Nu har jag en annan äggkläckningsmaskin och dubbelt så många ägg och håller alla tummar och tår att jag har ankungar om 24 dagar.

Köpt:
– Fröer: bondbönor och dill
– Ett par arbetshandskar, granngårdens roshandskar är mina bästa.

små bönplantor som ska planteras ut i början av juni

Försådda bönplantor redo att planteras ut. De jag direktesådde förra året blev uppätna av sniglar, hoppas att de här är tillräckligt stora för att klara sig hjälpligt.

Stegstenar av gamla betongplattor.

trädgårdsdesign i örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Syrenen har slagit ut och den ljuvliga doften sprids genom trädgården, prydnadsapeln utanför mitt kontorsfönster blommar så fint och jag har fått hem en jätteleverans med växter (de flesta har lämnats vidare till mina kunder men ett gäng fick bli kvar här hemma och väntar på att planteras).

Vilken underbar vårvecka det har varit!

Äntligen känns det som att jag har hunnit göra något i trädgården, även om jag vid närmare eftertanke ligger lite efter med en hel del. Men jag försöker ha en snäll trädgårdsfilosofi. Trädgården ska vara en njutbar plats för avkoppling, där jag hämtar energi och inspiration. Inte en börda med långa listor som MÅSTE göras nu på en gång, helst igår. Allt hinns med så småningom, och hinns det inte så är det inte hela världen.

Med det sagt funderar jag på att ha öppen trädgård här någon gång i sommar, kanske anmäler jag mig til Land Öppen trädgård 20 juli? Vi får se…

Det här är min trädgårdsdagbok där jag sammanfattar trädgårdsveckan som har gått under rubrikerna skördat, sått, planterat, gjort och köpt. 

En favoritvy med tulpaner, äppelblom och nytvättat växthus.

stegstenar i gräsmattan som leder ner till köksträdgården

Städsegröna klot + narcissen ’Thalia’ = sant

Skördat:
– Tulpanbuketter!
– Sallat
– Färsk vitlök (blasten)
– Salladskål
– Grönkål
– Gräslök

Sått:
– Basilika i stor kruka i växthuset

Planterat:
– Planterat ut kålrabbi
– Planterat ut de första tomaterna i växthuset (och en på prov utomhus, men det ser inte ut att må jättebra)
– Planterat om gurka och zucchini
– Planterat funkia ’Sum and Substance’, waldsteinia och blekgul sockblomma ’Sulphureum’ under rododendronbuskarna (som jag rensat ur rejält, vilket jag egentligen borde gjort förra året… mer om det längre ner).
– Planterat myskmadra i woodlandet, i kanten under träjonen. Det är en riktigt fin kombination tycker jag, gärna med lite stora stenar eller stockar som sticker upp här och där.

Köksträdgården i kvällsljus <3

Tulpanerna blommar på. Sist ut är de mörklila: ’Queen of Night’ och en fylld sort jag inte minns namnet på.

Det börjar bli riktigt grönt och fint i köksträdgården. Närmast i bild ärtskott som börjar växa sig lite stora för att vara goda.

Gjort:
– Beskurit rododendron (tagit bort dött och spretigt), rensat ogräs och rivit upp körsbärsskott. Och planterat marktäckare och en stor funkia under. Nästa steg är att täcka den bara jorden med täckbark.
– Trimmat gräskanter
– Börjat lägga en gång med stegstenar ner till köksträdgården
– Förberett för plantering i woodlandet: fyllt på med löv och diverse trädgårdsrens i bäddarna. Beskurit lågt hängande grenar på häggen nu när de blommat över. Grävt ett hål för att flytta en rododendron.
– Trimmat bakom tunnelväxthuset (enda stället med gräs kvar i köksträdgården) och lagt ut kartonger.
– Tagit hand om småplantor i förodlingen (och slängt plantor som dött på komposten…)
– Burit chili- och paprikaplantor in och ut varenda dag. Jag tröttnade på att kämpa mot bladlössen och eftersom min erfarenhet är att det löser sig utomhus där det finns naturliga fiender (hej nyckelpigor!) så de fick åka ut.

Köpt:
– En ny grästrimmer, vår förra gav upp efter många timmars trogen tjänst

Sakta med säkert fyller jag på med växter i woodlandet. Den här veckan har jag planterat myskmadra som jag fick hämta i svärmors koloniträdgård, förberett för att flytta en rododendron (håller tummarna för lite regn i veckan så det blir läge att flytta!) och fyllt en planteringsbädd med löv och diverse trädgårdsrens.

Diplomerad trädgårdsarkitekt

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.