Vi har redan kommit till vecka 5 och nu har jag börjat landa i mina önskningar för 2023. Jag är inte så mycket för regelrätta nyårslöften, men de senaste åren har jag skrivit ner önskningar för det kommande året. Jag har lätt att känna att jag inte gör så mycket eller utvecklas när vardagen bara rullar på, och då är det roligt att gå tillbaka till listorna och se att det faktiskt händer mycket på ett år. Några punkter på förra årets lista som bockades av var att besöka Gotland, bygga ett tunnelväxthus och jobba någon annan stans än hemma en dag per vecka.

Mina önskningar för 2023:

Bli klar med utbildningen till Diplomerad Trädgårdsarkitekt. Jag har några få uppgifter kvar innan det är dags att starta i gång examensarbetet, där jag ska följa ett projekt från början till slut. En trädgård som ska byggas upp helt från början vid ett nybyggt hus, alternativt en trädgård som ska göras om helt och hållet. 

Gå en kurs i beskärning.

Skapa fler rabatt-recept till webbutiken. Om du har önskemål på teman får du gärna lämna en kommentar eller skicka mig ett meddelande. 

Göra fler inlägg här. Sedan bloggar var stora för tio år sen har jag velat blogga men aldrig kommit mig för att göra det. Så nu är min plan att dela med mig mer av min vardag, mitt företagande och min trädgård. Kombinerat med mer faktabaserade inlägg i form av växtporträtt, trädgårdsstilar och annat som har med trädgårdsdesign att göra.

Göra fler korta turer med vår campervan. I vår vill jag göra en trädgårdstur till Göteborgsområdet för att besöka Botaniska trädgården, Tjolöholms slott, Gunnebo Slott och Jonsereds trädgårdar.

Åka på fjäll-semester i sommar. Vandra. Bestiga en bergstopp. Se vattenfall. Kanske till och med ta ett dopp i en fjällsjö.

Fortsätta odla och experimentera i tunnelväxthuset. Just nu längtar jag mest efter att skörda gröna blad i april och solmogna meloner i augusti.

Promenera mer på nya ställen. Som hundägare blir det en hel del promenader och jag tycker det är rätt tråkigt att gå samma runda om och om igen. I år vill jag utforska promenadstråk och vandringsleder runtom Örebro.

Hålla i rutinen att jobba någon annanstans än hemma minst en gång varannan vecka. Halva dagen på biblioteket och halva dagen på något lugnt café har fungerat bäst för mig hittills.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Instagrams sparfunktion. Jag har en slags hatkärlek till den. Visst är det toppen att kunna spara inlägg som inspirerar för att kunna komma tillbaka till dem senare. Däremot är det inte helt lätt att hitta den där bilden på en viss växt eller altan sen när man vill åt det. 

Välkommen in på en kik i vad jag har sparat på sistone. Kanske kan det inspirera dig också?

foto: @erikholtphotography
Fin växtkomposition med små björkar i gul höstskrud och trampstenarna som går genom låg underplantering av olika sorters prydnadsgräs. Vill ha något liknande!

foto: @commonwildlandscape
Avlånga trampstenar med gröna fogar. Ett smart sätt att lätta upp uttrycket hårda betongplattor kan ge.

foto: @avokadoprojektet
Så gulligt med en liten ekskog inomhus, som muntrar upp när det är mörkt och grått ute.

foto: @hpgardendesign
En design med omtanke om den biologiska mångfalden som är inbjudande för både människor och vilda djur. Jag gillar speciellt de runda insektshotellen i bakgrunden.

foto: @hornhems_ab
Vill ha trådspikblad ’Crystal confetti’ i kruka i sommar!!

foto: @thistimeincolour
Älskar färgen och att taket också är målat i grönt. Grönt funkar lika bra både inne och ute!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Planera trädgården

Trädgårdsritning

Vintern är en utmärkt tid att drömma om och planera sommarens trädgårdsprojekt. Kvällarna är mörka och det är ofta kallt och/eller blött ute, vilket inte direkt lockar en att gå ut i trädgården. På sätt och vis är det skönt att få en paus från det kroppsarbete som kommer med ett trädgårdsintresse. I stället kan vi passa på att sitta och drömma oss bort till varmare dagar och nya trädgårdsprojekt. 

På vintern syns det tydligt om trädgården har en tydlig grundform, även när inte blad och blommor lyfter upp utseendet. Eftersom det är grått en stor del av året här på Närkeslätten är trädgårdens grundform extra viktig – så att det går att njuta av trädgården trots att det varken är grönt eller ligger ett fint, vitt snötäcke. Strukturen kan byggas upp med t.ex. häckar, träd, buskar, pergola och stadiga prydnadsgräs.

Humla på kärleksört
Narciss
Vitalba-klematis 'Paul Farges'

Tänk på de olika årstiderna

Det är lätt hänt att man bara tänker på hur trädgården och växterna ser ut på sommaren när man planerar sin trädgård. Genom att ta hänsyn till hur trädgårdens olika delar och växter ser ut de olika årstiderna skapas en inbjudande och tilltalande. Det kan till exempel handla om att ha växter som blommar tidigt på våren, när man är som tröttast på den grå och mörka vintern. Städsegröna och vintergröna växter gör att trädgården känns mindre grå och tråkig under vinter. 

Tänk dig att komma hem till en vackert upplyst entré med vintergröna växter en mörk novemberkväll. Vilken kontrast mot allt det gråbruna runt omkring! 

Inspireras av trädgårdsböcker och Pinterest

Ett av mina allra bästa sätt att hämta inspiration till olika trädgårdsprojekt är att bläddra i trädgårdsböcker. Gör ett besök till ditt lokala bibliotek och botanisera bland trädgårdsböckerna. Om du bor i Örebro kan jag verkligen rekommendera ett besök på stadsbiblioteket, där det finns mängder av trädgårdsböcker att och inspireras av. Ett par böcker jag gärna återkommer till är Marika Dehlins bok ”Min skogsträdgård – silande ljus och vandrande skugga” och ”Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs” av Karin Eliasson och Robert Blombäck.

Pinterest är ett annat bra sätt att inspireras och få nya idéer, dessutom är det lite mer lättillgängligt att öppna en app i mobilen än att åka in till biblioteket. På min Pinterestsida har jag samlat trädgårdsinspiration i flera år. Om du vill ha lite ny inspiration är du välkommen att kika in på mina anslagstavlor.

vårblommande magnolia

Ta en genväg med Rabatt-design

Om du vill plantera en ny perennrabatt, men gärna slipper planera och leta efter växter rekommenderar jag att du kollar in rabatt-design i webbutiken. Med en färdig rabattdesign får du en tydlig plan att följa. Du får en växtlista som innehåller de växter du ska köpa när du är i växtbutiken, instruktioner hur du förbereder rabatten, planterar dina växter och hur du sköter om rabatten efter plantering. Passar oavsett om du vill göra om en befintlig rabatt eller anlägga en ny helt från grunden.

Några lästips när du planerar din trädgård

Det är inte alltid lätt att gå från trädgårdsdröm till verklighet, även om du har en tydlig bild och känsla av hur du vill att trädgården ska se ut. Som trädgårdsdesigner kan jag hjälpa dig att skapa en genomtänkt trädgårdsdesign som gör din trädgård vacker, lättskött och funktionell, utifrån dina önskemål och din trädgårds förutsättningar.

Om du vill ha hjälp att skapa din drömträdgård är det en bra tid att kontakta mig eller någon annan trädgårdsdesigner för att få en plan färdig inför sommaren.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

En buske med tidig blomning och sprakande höstfärger

Häggmispelns vita blommor mot blå himmel

Tidigt på våren blommar häggmispel med små vita blommor som är viktiga för nyvakna insekter och på hösten får de fina höstfärger som lyser upp i trädgården. Häggmispel är en värdefull trädgårdsväxt som kan användas både som stor buske och mindre, flerstammiga träd. Det är dessutom en lättskött och tålig växt som funkar i många olika lägen. 

Häggmispel, Amelanchier, är värdefulla från tidig vår till de sprakande höstfärgernas tid. De bjuder på en riklig, vit blomning tidigt på våren, blåbärsliknande bär mot ett mattgrönt bladverk under sommaren och sprakande höstfärger i gult, orange och rött.

Det finns flera anledningar att plantera häggmispel i sin trädgård, först och främst den tidiga vårblomningen och de sprakande höstfärgerna. Dessutom är det tåliga växter som tål både vind och dåliga jordar, både torra sandjordar och tunga lerjordar. De växter bra både i sol, halvskugga och skugga. Häggsmispelsläktet innehåller både mindre buskar, arter som är lämpliga att använda som häck och mindre träd som passar i små trädgårdar. Sist men inte minst är de lättskötta och behöver inte beskäras om de inte används som klippt häck.

Häggmispel blommar tidigt på våren

Häggmispel, Amelanchier, är en av de växter som blommar tidigast på våren.

Olika arter av häggmispel

Tidigare fanns en uppsjö av olika arter och sorters häggmispel som alla såldes under namnet häggmispel, men idag är det främst arterna i listan nedan som används i Sverige. Arterna kan vara svåra att skilja åt, men har olika växtsätt, storlek, lövfärg på hösten och till viss del olika blomning.

• Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis fk Bäcklösa E, anses av många vara den vackraste häggmispeln. Blommar tidigt på våren med vita blommor samtidigt som det kopparfärgade bladutspringet. Orange höstfärg. Används som friväxande buske eller flerstammigt buskträd. Härdig i zon 1-4 och kan bli uppåt 4 meter hög.

• Häggmispel, Amelanchier spicata fk Falun E blir hög och smal och lämpar sig därför bra som häck. Den kan användas både som klippt och friväxande häck. Skjuter många rotskott, vilket bildar ett tätt grenverk och ger ett bra vindskydd. Tål fukt, torka och vind och kan planteras i både sol och skugga. Härdig i zon 1-7 och kan bli 3-4 meter hög.

• Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia fk Alvdal E, har en gul höstfärg och ger stora, fina och goda bär. Vill man odla häggmispel för att skörda bären är det en bärhäggmispel man ska välja, det finns ett antal olika sortnamn som har olika smak. Härdig i zon 1-6 och kan bli 2-3 meter bred och 1,5 meter hög.

• Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, blommar likt kopparhäggmispeln tidigt på våren med vita blommor mot ett kopparfärgat bladutspring. På hösten får den en intensiv röd bladfärg. Prakthäggmispeln har dock drabbats av mjöldagg senare år, speciellt i torra och blåsiga lägen. Kopparhäggmispel bör väljas i stället i torra och vindutsatta lägen. Härdig i zon 1-6 och kan bli 4-5 meter hög. 

• Stor häggmispel, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’, har större blommor än de andra häggmisplarna i listan. Knopparna är rosa och blommorna vita när de har slagit ut. Får röd-gula höstfärger. Det är en tålig växt som lämpar sig fint som ett litet stadsträd. Härdig i zon 1-3 och kan bli 5-6 meter hög.

Kopparhäggmispel, häggmispel och prakthäggmispel finns med i det svenska e-plantsortimentet. E-planta är en kvalitetsstämpel för träd och buskar som odlas i Sverige och är utvalda för det svenska klimatet. Om du är intresserad av att läsa mer om E-planta kan du göra det här.

Häggmispel sprakande höstfärger i orange och gult

Saskatoonbär

Häggmispelns bär kallas också saskatoonbär eller ”saskatoonberries” och sägs vara riktigt nyttiga. Om du vill odla häggmispel för att skörda bären kan du kolla in finska växtbutiker, som brukar ha ett brett sortiment av olika sorter. Blomqvist Plantskola är en finsk webbutik som har flera olika sorters bärhäggmispel och skickar till Sverige. 

Häggmispel bär Saskatoonbär

Odlingsråd för häggmispel

Det viktigaste odlingsrådet för häggmispel, precis som för vilken växt som helst, är att välja art och sort utifrån platsens förutsättningar och växtens ståndort. Att välja rätt växt till rätt plats helt enkelt.

När man väljer vilken häggmispel som ska planteras i trädgården är det första att ta ställning till vilken funktion den ska ha. Ska det vara en häck lämpar sig häggmispel, Amelanchier spicata, eftersom den är hög och smal och bildar ett tätt vindskydd. Vill man ha en riklig skörd av goda bär väljer man en bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia. Vill man har ett mindre träd med stora blommor väljer man stor häggmispel, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’.

Om man har valt rätt sorts häggmispel för platsen kommer den inte kräva speciellt mycket omvårdnad när den har etablerat sig. De första två somrarna gäller som med alla nyplanterade växter att rensa bort ogräs som stjäl vatten och näring samt vattna regelbundet. Vattna oftare om det är torrt och lite mer sällan under regniga perioder. Vattna hellre lite och ofta, än mycket och sällan.

Beskärning är endast nödvändig om den används som klippt häck.

Gödsla med ett lager brunnen stallgödsel på våren.

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Äntligen tittade solen fram efter vad som känns som en evighet med snöslask. Det verkar dock inte bättre än att det kommer mer blötsnö redan imorgon, men det är bara att gilla läget. Vädret kan vi ju inte göra så mycket åt.

I veckan ska jag fortsätta jobba med ett designprojekt där ett nybyggt hus ska få en lättskött och stilren trädgård, skicka in ett par skoluppgifter, skriva ett växtporträtt och göra det sista (förhoppningsvis) på förra årets bokföring. På torsdag ska jag åka på loppisrunda med en kompis och i helgen ska vi spela boule och äta brunch med familjen. Något jag har lärt mig de senaste åren är att det är så viktigt att ha roliga aktiviteter att se fram emot, för att lättare ta mig igenom de grå dagarna som är svensk vinter.

Tre lästips på tema djur och natur:

Lungsnäckor – verklighetens Lilla snigel. Om skillnaden mellan sniglar och snäckor. Och hur man ser skillnad på några vanliga sorter.

Strid om artrik skog blir pilotfall. Om turerna kring en gammal, artrik kalkbarrskog utanför Garphyttan där ”den nya skogspolitiken”, som innebär en förstärkt äganderätt, ställs på prov. Vad händer när skydd av viktiga arter och naturvärden i en gammal skog med ovanliga arter ställs mot markägarens rätt att ta ner skog?

Återskapad våtmark på Ålö. Om ett lyckat projekt att återställa våtmark. Jag tyckte det var intressant att se processen, men också hoppfullt att se utveckling som går åt rätt håll. Våtmarker är viktiga för den fåglar, fiskar och annat djurliv och för att hantera torka och översvämningar.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Första halvan av december var kall och snöig. Precis som jag vill ha det. Det var fullt fokus på studier och uppstart av ett nytt designprojekt för att beta av för att kunna ta ledigt i mellandagarna. Och så lite julstök och födelsedagsfirande däremellan.

Det var inte speciellt mycket trädgårdstid, men det är ju inte så konstigt när det vissa dagar var under 10 grader kallt.

Jag använde inte kameran så flitigt under december, men några foton blev det ändå. Det är nästan bara på morgonpromenaderna som kameran fått komma fram för att fånga vyerna och de få solstrålar som månaden bjöd på. 

Gran täckt av rimfrost

De riktigt kalla dagarna är mina favoriter på vintern. När allt är täckt av ett tjockt lager rimfrost och det behövs dubbla lager underställ för att inte frysa på morgonpromenaden.

Starkt månljus över snöig trädgård

Otroligt månsken lös upp hela trädgården en natt i december.

En grusvägskorsning med ett tunt snötäcke en morgon i december. I horisonten en brinnande, gul soluppgång

Några magiska soluppgångar och solnedgångar fick vi i december. 
Det gäller att njuta av det lilla ljus som är när dagarna är korta.

Magiskt skymningsljus över tunnelväxthuset. Ett lager snö på marken.

Favoritvy från den dagliga morgonrundan.
Samma ställe några dagar isär.

Krispigt blå himmel över en snötäckt grusväg i solnedgången
Grusväg täckt av tjock dimma

Så försvann snön och julen kom och gick. På nyårsafton åkte vi till Kvarntorp och gick en långpromenad runt Nordsjön för att trötta ut Evi inför nyårskvällen, så att hon skulle kunna sova igenom alla fyrverkerismällar. Det var en riktigt fin rundtur! Som hundägare blir det ju några mils promenad i veckan och då är det kul att variera sig lite och gå i nya miljöer ibland.

Kalkstensbrott vid Kvarntorpshögen. Vattnet är fruset till is.

Klippvägg i ett gammalt stenbrott vid Kvarntorpshögen. 

Liten hund på grusväg.

– vad håller du på med, matte? Vi skulle väl gå promenad?

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Trädgårdskalender januari

Vädret i januari kan variera väldigt från år till år. Och även från vecka till vecka, som är fallet i år. Snö, kyla, slask, regn och så snö igen. Det är verkligen inte en rolig vinter vädermässigt. Gemensamt för de olika vädren som kan vara är att det inte är så mycket som måste göras i trädgården, men för den som känner att det kliar i trädgårdsfingrarna kommer här en trädgårdskalender för januari.

Så, vilka trädgårdssysslor kan vara bra eller roliga att göra i januari? 

Dröm dig bort och planera trädgården. Kryp ner under en filt i soffan med en varm kopp te och låt dig inspireras av trädgårdsböcker, tidningar, Pinterest och härliga konton på Instagram när du planerar trädgårdsprojekt inför nästa år. Kanske är det dags att göra lite förändringar i trädgården? Nu är också en perfekt tid att kontakta en trädgårdsdesigner för att ha en plan att utgå från när våren kommer. Här kan du läsa om mina trädgårdsdesigntjänster.

Odla skott och groddar inomhus. Skott och groddar är supernyttigt och busenkelt att odla på köksbänken eller i ett fönster. Mina favoriter är alfaalfa-groddar, ärtskott och mungbönsgroddar.

Börja förodla. I januari kan du börja så chili och paprika, som behöver lång tid på sig för att hinna utvecklas och ge skörd. Kom ihåg att du behöver extra växtbelysning för att plantorna ska växa bra fram till att solljuset kommer tillbaka ordentligt i mars.

Titta till växter som är på vinterförvaring och ge dem lite vatten då och då. 

Gör islyktor om du har minusgrader. Fyll en hink med vatten och låt stå ute över natten. Gör hål i isen morgonen efter och häll ut vattnet som är kvar. Tänd ett ljus inuti till kvällen så lyser det fint. 

Gran täckt av rimfrost
Snötyngd tall
Magiskt skymningsljus över tunnelväxthuset. Ett lager snö på marken.

Sätt upp fågelholkar så att småfåglarna som stannar i Sverige över vintern kan ta skydd där när det är riktigt kallt och blåsigt.

Rädda känsliga växter från tjocka snölager. De flesta växter klarar av ett lager snö, faktum är att det skyddar och isolerar mot kyla. Unga och nyplanterade buskar och träd kan dock knäckas om snön blir för tung, när det är blötsnö eller börjar töa. Då är det bra att skaka av snön från grenarna.

Skydda städsegröna växter från tjältorka. Tjältorka innebär att när solen värmen upp växterna vaknar de till liv och bladen börjar avdunsta vätska. För att behålla vätskebalansen behöver växten tillgång till ny vätska, och om marken då är frusen kan växten inte ta upp vatten från jorden. Skydda växten genom att täcka den med till exempel juteväv.

Osäker på om dina växter är städsegröna eller vintergröna? Läs om skillnaden här. 

Återanvänd julgranen. Julgranen kan återbrukas på olika sätt i trädgården. Dels är den ett bra växtstöd för ärtor, bönor och andra klätterväxter att växa mot. Om du har surjordsväxter som rododendron och amerikanska blåbär kan du klippa ner grenarna och lägga dem runt buskarna.

Spara julens hyacinter. De kan planteras ut i trädgården när våren kommer och bjuda på blomning kommande vårar.

Ta hand om dina redskap. Tvätta, olja in och slipa sekatörer, spadar och andra trädgårdsredskap så håller de längre.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Årssammanfattning 2022

10 dagar in på det nya året har jag satt mig ner för att reflektera över och sammanfatta det förra året. Efter lite ledighet över jul och nyår känns det skönt att komma tillbaka till rutinerna igen. Se tillbaka på det som varit och planera framåt.

På ett personligt plan har 2022 varit ett rätt så bra år. Jag har kommit en bra bit med utbildningen, har haft en del roliga designuppdrag och har äntligen åkt på semester till Gotland.

Woodland i Engelska trädgården

Vilka platser har du besökt?
Under våren gjorde jag några trädgårdsrelaterade resor på egen hand. Först till Stockholm och Nordiska Trädgårdar i mars. Mitt första besök på den stora trädgårdsmässan, kul att gå runt och kika bland alla utställare men framför allt att ta del av intressanta föreläsningar om odlingsvärda päronsorter, invasiva växter och olika pionsorter.

Senare under våren åkte jag till Ängelholm för en workshop i mätteknik och passade på att samtidigt besök Sofieros slottsträdgård där de första rododendronbuskarna just hade börjat blomma. Några veckor senare bar det av till Uppsala och Enköping för tre intensiva dagar med växtvandringar.

Sommarens tur med vår campervan Hedvig gick till Gotland. Efter att ha pratat om det i flera år var det så kul att äntligen komma dit. 

Bästa köpet?
Tunnelväxthuset. Efter att ha tittat på Sara Bäckmos videor och drömt om ett tunnelväxthus i flera år har jag äntligen mitt eget. Det gav massor av skörd och lärdomar första säsongen, och nu ser jag fram emot att börja skörda bladgrönt tidig vår. Dags att börja kallså snart!

Vad önskar du att du gjort mer?
Byggt, pysslat och DIY-projekt. Jag har så många idéer, men har inte tagit mig för att göra.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Scrollat på sociala medier. 

Favoritserier från året som gått?
Vi tittar på otroligt mycket serier, nästan så att det är svårt att hålla ordning. Den enda jag kan komma på som jag verkligen tyckte om är Sanditon på SVT Play. Och så klart På Spåret och Alla mot Alla, älskar frågesporter.

tulpaner i växthus
Idegranshäck och funkia med vit kant

Bästa böckerna du läst i år?
Har läst så många böcker som jag tyckt om under 2022. Bland annat serien om de sju systrarna, Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare och De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel.

Expedition Sverige av Linda Åkerberg väckte lusten att utforska alla delar av vårt avlånga land.

Lyssnade på Karlstad Zoologiska av Hanna Hellquist, minns den som underhållande och persolig. Rekommenderar starkt!

Årets bästa trädgårdsrelaterade böcker var Ulla Molin: konsten att skapa en tidlös trädgård av Liselotte Fritz och Min skogsträdgård: silande ljus och vandrande skugga av Marika Delin. En favoritsyssla för att få inspiration är förresten att bläddra i trädgårdsböcker på biblioteket, tänk att vi får ha tillgång till så många böcker helt gratis.

Vad gjorde du på din födelsedag 2022?
Traditionsenlig luciafrukost hos svärföräldrarna, följt av loppisrunda och god middag.

Vad fick dig att må bra?
Promenader. Tid i trädgården. Gosa med Evi.

De bästa nya människorna du träffade?
Studiekompisar på studiedagarna. Så kul och lärorikt att träffa och få lära känna framtida kollegor att kunna utbyta erfarenheter och kunskap med.

stort funkiablad

Vad är du stolt över?
Att jag fått någon slags rutin på träningen igen. Det gör ju så mycket för välmåendet, dels det självklara i att röra på sig, men också att komma hemifrån när jag spenderar så mycket tid hemma med studier och arbete.

Högsta önskan just nu?
På ett personlig plan har jag samma önskningar som förra året: att bli klar med studierna till trädgårdsarkitekt under 2023, att jag fortsätter få in roliga trädgårdsprojekt att arbeta med och att mina nära och kära får vara friska.

På ett större plan: fred och att människor inte ska behöva fly från sina hem. En lösning på klimatkrisen vore trevligt också.

Vad vill du göra annorlunda nästa år?
Njuta mer av vardagliga saker. Göra fler korta turer med campervanen. Besöka fler parker och trädgårdar.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Samma vy, fyra årstider

Samma vy, fyra årstider.

Vår, sommar, höst, vinter.

Maj, augusti, oktober, december. 

Det här är min bästa siktlinje i trädgården. Den stora, gamla eken. Den röda stallväggen. Köksträdgården och växthuset. Och björkdungen i bakgrunden. Jag tycker den är så fin, under alla årets månader. 

Alla årstider har sin charm. Den gamla klyschan stämmer verkligen.

Våren med ekens ljusgröna bladutspring som ger ett magiskt ljus i solnedgången.

Sommarens intensiva grönska och blommande sommarblommor längs stallväggen.

Frostig morgon i oktober

Frostiga höstmorgnar när ekens löv börjar gå över i orange och björkarnas gula löv i höstsolen. 

Snötäckt trädgård

Och samma vy med ett tunt lager snö. Är så nöjd med placeringen av tunnelväxthuset, det är ett fint blickfång från huset och altanen.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Trädgårdskalender december

December är fortfarande en ganska lugn månad med väldigt få trädgårdssysslor som måste göras. Med några undantag. Om du vill odla chili nästa sommar är det dags att så redan nu i december och vinrankan ska beskäras nu när den är i vila. Och så kan det ju vara mysigt att få upp lite julpynt och utomhusbelysning som får lysa upp under de mörka kvällarna. 
Här är trädgårdskalendern för december.

Machesallat täckt i frost

Julpyssla och dekorera. Det finns mycket olika julpyssel att göra, att ha både inne och ute. Julgrupper med hyacinter och amaryllis, kransar av olika sorters ris och grantomtar. En krans med ljusslinga vid entrén hälsar dig välkommen hem under mörka kvällar.

Gör islyktor om du har minusgrader. Fyll en hink med vatten och låt stå ute över natten. Gör hål i isen morgonen efter och häll ut vattnet som är kvar. Tänd ett ljus inuti till kvällen så lyser det fint.

Sätt upp belysning utomhus och inomhus. Nu under den mörkaste månaden piggar ljusslingor upp både inne och ute. Använd LED-slingor så drar de inte alltför mycket el.

Kryp ner under en filt i soffan med en varm kopp te och låt dig inspireras av trädgårdsböcker, tidningar, Pinterest och härliga konton på Instagram. 

Planera trädgårdsprojekt inför nästa år. Grå och trista dagar och mörka kvällar är perfekta att spendera med att drömma sig bort till nästa sommar. Kanske är det dags att göra lite förändringar i trädgården? Nu är också en perfekt tid att kontakta en trädgårdsdesigner för att ha en plan att utgå från när våren kommer. Läs mer om mina trädgårdsdesigntjänster här.

Odla skott och groddar inomhus. Skott och groddar är superenkelt att odla på köksbänken eller i ett fönster. Jag brukar odla ärtskott, som är både gott, billigt, enkelt och nyttigt! Jag använder torkade, ekologiska gula ärter från matbutiken. Lägg 1-2 dl ärter i blöt i ett par timmar. Fyll ett plasttråg med cirka 2 cm jord, de svarta förpackningarna från köpta groddar är utmärkta att använda. Vattna jorden och strö ut ärtorna i ett jämt lager. Lägg på ett genomskinligt lock eller plastfolie, se till att det kan komma in luft så att inte ärterna börjar mögla. Ställ tråget i ett ljust fönster och håll jorden fuktig. Om 2-3 veckor är skotten redo att skördas!

Sätt vitlök, om du inte gjort det tidigare under hösten. Täck gärna jorden med ett lager löv så att inte klyftorna trycks upp om jorden fryser och tinar om vartannat under vintern. Köp certifierat utsäde, lökar från matbutiken kan bära på sjukdomar som smittar jorden.

Trädgårdsritning

Planera nästa års odlingar. Gå igenom frösamlingen och se om du behöver köpa några nya fröer inför nästa säsong. Under december månad brukar frökatalogerna från olika fröfirmor skickas ut och webbutikerna släpper årets frönyheter. Om du vill ha ovanliga sorter gäller det att vara snabb på att beställa, de tar ofta slut fort. 

Så chili. Om du tänker odla chili nästa säsong kan det vara dags att så nu i december. Vissa sorter behöver sås riktigt tidigt för att hinna ge skörd nästa sommar. Om du sår i december kommer du behöva extra ljus fram till våren. Om du inte har lust att förodla finns det faktiskt en hel del olika sorters chiliplantor att köpa framåt våren när det är dags att plantera ut.

Titta till växter som är på vinterförvaring. Om du har ställt undan växter över vintern är det bra att titta till dem regelbundet och ge dem lite vatten då och då.

Rädda känsliga växter från tjocka snölager. De flesta växter klarar av ett lager snö, faktum är att det skyddar och isolerar mot kyla. Unga och nyplanterade buskar och träd kan dock knäckas om snön blir för tung, när det är blötsnö eller börjar töa. Då är det bra att skaka av snön från grenarna.

Rododendron och andra städsegröna växter är känsliga mot vintersol. Förbered redan nu så att du har t.ex. juteväv att täcka växterna med så att de inte drabbas av tjältorka under vårvinterns starka solstrålar.

Frosttäckt trädgård i december

Skydda träd och buskar från hungriga djur med skyddsnät eller skyddsspiral. Både harar och rådjur är bra på att hitta (och i värsta fall förstöra) våra känsliga frukt- och bärbuskar. Sätt upp skydd runtom för att rädda växterna. Trampa ner snön runt fruktträden så att inte sorkar kommer åt att gnaga längst ner på stammarna under snön.

Beskär vinrankan. I december är det en bra tid att beskära vinrankan. Om du beskär senare är det stor risk att den börjar blöda, det vill säga att saven rinner ut, vilket plantan kommer ta skada av. Gör en krans av rankorna du klipper av. 

Klipp inte ner vissna perenner. Perennerna klarar vinterkylan bättre om de inte är nedklippta och fröställningarna ger mat åt småfåglarna under vintern. Dessutom har en del perenner fröställningar som ger en fin vintersiluett, till exempel prydnadsgräs och solhattar.

Städa inte för mycket i trädgården. Milda vinterdagar med solsken kanske det kan vara lockade att gå ut och städa lite i trädgården, men precis som vanligt förespråkar jag att undvika att städa för mycket i trädgården. Om det ligger kvar tjocka lager löv på gräsmattan sedan hösten kan de räfsas bort, men låt så en del av löven ligga kvar och viktigast av allt – låt löven stanna i trädgården. Löven bryts ner, ger mat till maskarna och ökar mullhalten i jorden.

Mitt viktigaste ledord för höst och vinter i trädgården är att inte städa för mycket. Faktum är att det är bland det enklaste vi kan göra i våra trädgårdar för att gynna den biologiska mångfalden – att låta det vara lite ”stökigt”. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.