05 jul Trädgårdskalender: juli
Trädgårdskalender juli
Högsommaren är en härlig tid att ha en trädgård. Det växer och blommar för fullt i rabatter och köksträdgård och det största arbetet är gjort under vår och försommar. Passa på att njuta av trädgården när den är som mest praktfull, men det finns även en del som är bra att göra och hålla efter. Läs vidare för en trädgårdskalender för juli.
Juli. Värmebölja och torka, eller långdragna regnoväder. Det kan verkligen skilja sig från år till år. I år verkar det som en klassisk svensk sommar med växlande perioder av regn och varmt väder. Men med en skillnad mot tidigare – vind! Oj, vilka sommarstormar vi har haft både under våren och sommaren hittills.

I min trädgård just nu blommar rosor och schersmin för fullt. Tomater, gurkor och aubergine växer på i växthusen, tack vare de automatiska bevattningssystemen vi har installerat. Det mesta växer så det knakar i köksträdgården, till både min och mördarsniglarnas stora glädje. Det är ett riktigt snigelår här, trots att forskarna spådde det motsatta.
Att göra i trädgården i juLi
Se till att det finns vatten åt törstiga insekter och smådjur. Ställ ut ett fat med vatten och lägg i några stenar som insekterna kan krypa på.
Sätt upp ett insektshotell. Nu för tiden finns det insektshotell i nästan varje butik, men det är även superlätt att göra ett själv. Det kanske kan vara ett kul semesterprojekt?
Gå en eller flera trädgårdsrundor varje dag, både för att njuta av att se det som växer och för att hålla koll på eventuella skadeinsekter. I skymningen brukar sniglarna komma fram från sina gömställen.
Gödsla. Ettåriga växter behöver näring under hela säsongen för att orka växa och blomma ordentligt. Fleråriga växter, som perenner, träd och buskar, bör få gödsel senast första vecka i juli. Om de får gödsel senare är risken stor att de inte förbereder sig som de ska inför vintern.

Vattna! Kom ihåg att vattna dina växter om det går lång tid utan nederbörd. Det är extra viktigt att vattna växter du har planterat i år eller under förra säsongen, de behöver fukt i jorden för att etablera sig bra. Samla helst regnvatten att ha och vattna med, det är mer hållbart än att använda kranvatten.
Tips! Om det är riktigt torrt rekommenderar jag att du kombinerar vattning med täckodling. Genom att täcka jorden med gräsklipp eller annat organiskt material hålls fukten kvar i jorden längre. Här hittar du fler tips för en mer torktålig trädgård.
Så nytt i köksträdgården. Några grönsaker som passar bra att så i juli är sallat, sommarmorot och sockerärter. Nu går det också bra att så kortdagsväxter igen – så som rädisor, spenat och asiatiska bladgrönsaker – till exempel min favorit pak choy.
Gödsla i köksträdgården. Grönsaker och sommarblommor behöver gödsel kontinuerligt under sommaren. Jag brukar använda olika typer av hemmagjord gödsel, här finns ett recept på nässelvatten.
Knipsa bort överblommade blommor på sommarblommor och perenner för att få en längre och rikligare blomning.
Håll utkik efter mördarsniglar. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju fler du tar desto färre sniglar i trädgården under resten av sommaren.
Lufta och skugga växthuset under varma dagar. När solen ligger på blir det snabbt riktigt varmt i växthus, till och med så varmt att växterna kan ta skada. Låt dörren stå öppen och öppna eventuella takluckor och fönster. Sätt upp tunna, skuggande gardiner.

Rensa ogräs i rabatter och grusgångar. Rensa hellre lite och ofta än allt på en gång, så blir det inte lika betungande. Om ogräset får stå kvar hinner de slå rot ordentligt och börja sprida sig. Och om de går upp i blom sprider de sig via frö.
Läs mer: Ätbara ogräs
Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Här kan du läsa mer om att kompostera.

Gå runt och titta på de olika delarna i din trädgård. Nu är en bra tid att se vad som trivs och vad som kanske behöver bytas ut. Dröm dig bort och planera för förändringar, men avvakta med att plantera till sensommar/höst. Då är förhållandena bättre för att växterna ska etablera sig ordentligt. Det är fuktigare i jorden och lite svalare temperaturer.
Läs mer: Plantera på hösten
Nu under sommaren är också en bra tid att kolla ljuset, det vill säga hur mycket ljus som når till olika platser i trädgården. Det är så klart viktigt för att avgöra var i trädgården du ska ta morgonkoppen kaffe eller var du kan fånga kvällens sista strålar sol. Men det är även viktigt att ha i åtanke när du väljer växter, mängden sol kan vara avgörande för om en växt kommer trivas eller inte.
Några riktlinjer att ha med sig:
• Sol mer än 6 timmar per dag = sol
• Sol 3-6 timmar per dag = halvskugga
• Sol mindre än 3 timmar per dag = skugga
Vill du plantera en ny perennrabatt men är osäker på hur du ska gå tillväga? Planera med hjälp av webbkursen ”Skapa en hållbar och vacker rabatt”. Läs mer här!
Vill du hellre ha en färdig plan att följa? Kolla in mina färdigdesignade rabatter här.

Besök parker och öppna trädgårdar. Inspireras av planteringar och växtkombinationer i parker nu i sommar. Om du har vägarna förbi Enköping finns det många fina parker att besök där, bland annat Drömparken som är skapad av en av mina trädgårdsförebilder Piet Oudolf. Under sommaren öppnar även en del privatpersoner upp sina trädgårdar för besökare. Bland annat under tidningen LANDs Öppen trädgård som är den 20 juli i år.
Läs mer: Inspireras av Enköpings parker
Beskär prydnadsbuskar som blommar på försommaren. Klipp bort skadade och intorkade grenar. Lämna gärna en del frökapslar, de är ofta uppskattade av småfåglar.
Boka in beskärning av fruktträd under sensommar och höst. Beskärning av både fruktträd och prydnadsträd kräver kunskap för att göras på rätt sätt. Varje träd är en individ och jag utgår alltid från trädets perspektiv när jag beskär. Beskärningen görs varsamt, vid rätt tid på året, på rätt sätt och med rätt snitt. Kontakta mig om du vill ha hjälp att beskära dina träd.

Gallra fruktkart. Om frukterna sitter för tätt riskerar det att bli för tungt för grenarna som då kan brytas av. Dessutom blir frukterna större och finare vid gallring.
Låt gräsmattan blomma. Låt bli att klippa en del av gräsmattan och se vilka blommor som kommer upp! Det är ett busenkelt sätt att gynna den biologiska mångfalden. Mängder av humlor, bin och andra små insekter gynnas av blomningen. Vill du att gräsmattan ändå ska se lite mer ordnad och välvårdad ut? Klipp gångar genom och runtom blommorna eller lämna öar med blommor i gräsmattan.
Klipp inte gräset för lågt. 6-8 cm är lagom, det gör att gräset klarar torrperioder bättre än om det är hårt klippt.
Ge näring till krukväxter. Näringsvattna eller plantera om ifall det behövs. Nu är växterna i full gång med att växa, då behöver de ny näring för att de ska orka och hålla sig fina.

/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.