Det har blivit en hel del inlägg med tips och råd inom trädgårdsdesign under de drygt 3 åren sen jag startade mitt företag och den här bloggen. Det är inte jättelätt att hitta bland inläggen på min hemsida, så därför har jag samlat ihop länkar till de inlägg som är läsvärda i det här inlägget.

I det här inlägget hittar du massor av länkar till inlägg med tips om trädgårdsdesign, trädgårdsskötsel och semestertips, i nästa vecka kommer ett inlägg med en samling av växtlistor och växtporträtt.

Trädgårdsdesign

Några grundtankar inom trädgårdsdesign

Det kan vara lätt att bli för ivrig att vilja komma igång och skapa sin drömträdgård – men det är också lätt att irra bort sig i planeringen, därför vill jag dela med mig av mina bästa tips om trädgårdsdesign. Genom att börja med att planera trädgårdens helhet och struktur är det lättare att få till en trivsam och välstrukturerad trädgård som har en sammanhängande stil, jämfört med om du påbörjar många olika projekt i olika delar av trädgården. Läs mer här!

6 tips när du ska planera din trädgård

Vill du ha en prunkande oas eller en lättskött och minimalistisk trädgård? Hur du än tänker använda din trädgård krävs planering för att få den precis som du vill ha den. Här hittar du tipsen.

Växters härdighet

När du väljer växter är det viktigt att ta hänsyn till växternas härdighet, för att få växter som kommer trivas år efter år i din trädgård. Till din hjälp finns härdighetsrekommendationer och zonindelning. Men vad innebär egentligen härdighet och de olika zonerna? Här hittar du svaret.

Rätt växt på rätt plats

För att plantera rätt växt på rätt plats krävs att du tar hänsyn till växtens ståndort. Ståndort kan beskrivas som den plats där växten växer och frodas i det vilda. Om du har lite koll på ståndorter är det lättare att välja växter som kommer trivas i din trädgård och du slipper köpa dyra växter som inte har rätt förutsättningar för att överleva och frodas hemma hos dig. Läs mer här.

Tips när du tar över en äldre trädgård

Har du nyss flyttat in ett nytt hus och tagit över en äldre trädgård? Kanske har trädgården fått leva sitt eget liv utan speciellt mycket kärlek och skötsel de senaste åren? Här hittar du tips när du ska ta dig an den äldre trädgården – var du ska börja och några vanliga misstag att undvika. 

Tips när du ska anlägga en ny trädgård

Håller du på och bygger hus och står i startgroparna för att anlägga en ny trädgård? Kanske har du redan flyttat in i en trädgård som i princip bara består av en enda stor gräsmatta? Eller ännu värre ett berg av makadam eller en leråker?

I det här inlägget delar jag några bra tips när du ska anlägga en ny trädgård – var du ska börja och några vanliga misstag att undvika.

9 tips när du anlägger en perennrabatt

Nu när våren är här och sommaren närmar sig med stormsteg kanske du funderar på att anlägga en ny rabatt? Här hittar du 9 tips när du ska anlägga en ny rabatt.

Idéträdgård tema avslappning

Trädgårdsbelysning och ljusföroreningar

Belysning i trädgården har flera funktioner, både estetiska och praktiska. Något som är viktigt att tänka på när det kommer till trädgårdsbelysning är ljusföroreningar, det vill säga ljus som stör nattlevande djur och insekter. Mer om det i det här inlägget.

Siktlinjer och blickfång

Siktlinjer och blickfång är två knep att använda för att skapa en trädgård som upplevs som vacker och harmonisk, och som skiljer sig från mängden. Blickfång och siktlinjer kan användas för att styra blicken mot en speciell del av trädgården. Läs mer här.

Grönt och formstarkt – så skapar du en Ulla Molin-trädgård

Ulla Molin är en av mina största förebilder inom trädgårdsdesign. Hennes tankar om att använda få färger och låta de gröna bladen spela huvudrollen tilltalar mig. Det gröna skapar ett lugn och en vilsamhet. Hon var en mästare på kombinationer av form och textur, och blandade gärna formklippta vintergröna buskar med mer vildväxande gräs och perenner. Läs mer här!

7 tips för en vinterfin trädgård

Under vintermånaderna är trädgården och dess växter i vila och samlar energi inför våren. Träd och buskar ser ut att sova djupt men i knopparna pågår full aktivitet med att förbereda för att sätta blad och blom. Men bara för att trädgården är i vila behöver den ju inte se trist och tom ut. I det här inlägget berättar jag hur du kan göra för att skapa en vinterfin trädgård.

22 tips för en lättskött trädgård

De flesta trädgårdsägare jag träffar vill ha en lättskött trädgård. En trädgård som är grönskande, vacker och med växter som blommar och minimalt med skötsel. Det kan låta som att det är omöjligt att få både och, men faktum är att det är fullt möjligt att få både och. Men det krävs god planering. I det här inlägget delar jag med mig av 22 tips för en lättskött trädgård.

Låt löven stanna i trädgården

När löven sedan faller brukar de flesta trädgårdsägare ha bråttom att städa bort löven och köra bort dem till närmaste återvinningscentral. Normen har länge varit att trädgården ska hållas välstädad, vilket inte alls gynnar den biologiska mångfalden och djurlivet i våra trädgårdar. Låt löven stanna i trädgården! Läs mer här.

Växters vetenskapliga namn

Att använda växters vetenskapliga namn kan verka krångligt, rörigt och onödigt. Och visst kommer man rätt långt med att använda de svenska namnen. Men för att undvika missförstånd och för att få rätt växt i butiken är det bra att känna till de vetenskapliga växtnamnen. Läs mer här.

trädgård i gula och röda höstfärger

Fleråriga växter i kruka

Många mindre buskar och träd, klätterväxter och perenner fungerar bra att plantera i krukor, men något som är bra att ha i åtanke är att växter i kruka kräver mer skötsel än växter som planteras direkt i jorden. Här är mina tips hur du kan tänka när du ska plantera fleråriga växter i kruka.

Biologisk mångfald i trädgården

Vi är beroende av att biologisk mångfald för att få mat. Cirka en tredjedel av den mat vi äter pollineras av bin och andra insekter. Samtidigt är många insektsarter på väg att dö ut, till följd av matbrist, gifter och klimatförändringar. Utan insekterna skulle utbudet i mataffärernas fruktdiskar vara bra mycket tråkigare. Det låter kanske dystert och som ett stort problem som behöver lösas på politikernivå, men faktum är att även du som privatperson också kan göra skillnad! Läs mer här.

Bjud in djur i trädgården

Att ha djur i trädgården är bra av flera anledningar. Dels är det trevligt att sitta och titta på hur djuren beter sig i sitt naturliga habitat och dels hjälper insekter till att pollinera dina träd och buskar så att du får frukt och bär. Genom att locka många olika djur skapar du en balans i det ekosystem som finns i din trädgård. Lär mer här.

Vintergrön eller städsegrön?

Två begrepp som är lätta att blanda ihop är om en växt är vintergrön eller städsegrön. Begreppen låter lika, men det finns en grundläggande skillnad som är viktig att känna till så här på vårvintern. Läs mer här!

Vikten av god jord

En av grundstenarna till en hållbar trädgård är jorden. Utan god jord, inga växter. God jord krävs för att de växter vi planterar ska må bra och växa, och kanske viktigast av allt – för att vi ska ha tillgång till mat. I det här inlägget kan du läsa om vikten av god jord, hur du kan undersöka jorden i din trädgård och vad du kan göra för att förbättra jorden. Läs mer här.

Fyra tips för en torktålig trädgård

De senaste somrarna (förutom sommaren 2023) har tidningsrubriker varnat för torka, låga grundvattennivåer och vi uppmanas att använda vattnet klokt. Med det förändrade klimatet kommer torrare och varmare somrar, vilket gör att vi måste anpassa oss och våra trädgårdar för att klara av torka. Läs det här inlägget för mina bästa tips för en torktålig trädgård.

Slottsträdgården på Sofiero

Trädgårdstips och skötsel

Trädgårdskalender för hela året

Här är ett inlägg med en trädgårdskalender för hela året, med samlad information om allt som kan behöva göras i trädgården – månad för månad.

Plantera på hösten

Hösten är den bästa tidpunkten att plantera nya växter i trädgården. Växterna rotar sig bättre på hösten eftersom de inte behöver lägga energi på tillväxt, blomning och frösättning. Vädret är svalare och jorden är naturligt fuktig. Läs mer här.

Starta en kompost

Komposten borde ha en given plats i varje trädgård. Att låta allt organiskt växtmaterial stanna kvar i trädgården är bland det bästa vi kan göra för våra trädgårdar och klimatet. Läs mer om hur du kan startar upp en kompost här!

Kompostera löv

Löv bryts ner till mull, som håller fukt och skapar en fin struktur i jorden. Just nu faller massvis med löv runtomkring oss – de bara ligger där och väntar på att vi ska kratta ihop det och göra finfin jord av! Helt gratis dessutom! Läs mer här.

Beskärning i JAS

JAS, eller JAS(O) som man har börjat säga i landets södra halva, är månaderna juli, augusti, september (och oktober). Beskärning i JAS rekommenderas för de flesta växter, bland annat äldre äppelträd och växter som ”blöder” vid beskärning på vårvinter-vår. Läs mer här.

Föryngra vinbärsbuskar på vårvintern

Vinbärsbuskar blir ofta risiga när de blir äldre, då är det bra att beskära för att stimulera ny, frisk tillväxt. Vårvintern är en utmärkt tid att föryngra vinbärsbuskar. Passa på att ta sticklingar samtidigt så får du snabbt fler buskar att plantera i trädgården eller ge bort. Läs mer här.

Föröka buskar med vintersticklingar

Nu i januari går det utmärkt att föröka växter med vintersticklingar. Att ta sticklingar är ett enkelt, billigt och kul sätt att få fler växter. Fråga grannen eller vännerna om du får ta sticklingar på deras växter, på så sätt kan du skaffa nya sorter också! Läs mer här.

Gör ett insektshotell

Bin, humlor, blomflugor och många andra insekter pollinerar våra växter. Andra småkryp hjälper oss att bekämpa ohyra som bladlöss. Ett sätt att locka insekter till trädgården är att skapa platser där insekterna kan bo. I det här inlägget visar jag hur du enkelt gör ett insektshotell.

Gör egen växtnäring

Det finns flera olika sätt att göra egen växtnäring. I mina odlingar tillför jag näring på flera olika sätt: genom täckodling, bokashikompost, hönsgödsel från mina föräldrars hönsgård och ibland hämtar jag hästgödsel från en gård i närheten. Här kan du läsa hur du gör nässelvatten.

Gör ett insektshotell av en regel

Semestertips

Jag älskar att besöka parker och titta på växter, att inspireras av olika växtkompositioner och se hur växterna ser ut vid olika tillfällen under säsongen. Både när jag kommer till nya städer, som när jag gick en sväng i Kyrkoparken i Skövde i väntan på tåget och så klart vår fina stadspark här i Örebro.

Här hittar du inlägg från några av mina favoritparker:

Göteborgs Botaniska Trädgård

Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk

Visby Botaniska Trädgård

Magnoliablom i stadsparken i Örebro

Wij Trädgårdar i Ockelbo

Parkstaden Enköping

Ronneby brunnspark

Engelska trädgården på Svabesholm utanför Kivik

Kumla sjöpark

Vårblomning i stadsparken i Örebro

Vårblomning i Sofiero

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Under förra veckan släpptes poddavsnittet där jag gästade Jasmines podcast (Trädgårdstrollets trädgårdspodd) och pratade hållbar trädgårdsdesign. Med anledning av det tänkte jag dela några tankar om ämnet här på bloggen också. 

Det finns runt 2 miljoner trädgårdar i Sverige, som tillsammans utgör en yta lika stor som hela Blekinge. Vi trädgårdsägare kan göra stor skillnad och varje trädgård räknas. Hur häftigt är inte det?

För mig är hållbar trädgårdsdesign att skapa trädgårdar som förutom att vara vackra och funktionella även är ekologiskt hållbara. Grundtanken är att minska, återbruka och återanvändaMinska konsumtion och nyproduktion. Minska åtgång av vatten. Minska skötsel, hårdgjorda ytor, fossila drivmedel, giftiga bekämpningsmedel, osv. Återbruka växter, möbler, material, natursten, plattor, osv. Återanvända ”trädgårdsskräp” i komposten, som byggmaterial och för jordförbättring. Schaktmassor kan användas i trädgården för att jämna ut eller skapa nivåskillnader. Sprängsten kan bli till vackra stenmurar.

Hållbar trädgårdsdesign handlar om långsiktighet – att skapa trädgårdar med växter och material som kommer vara kvar länge – och att göra val som gynnar både naturen – den biologiska mångfalden – och vår egen hälsa.

Det handlar om att minimera skador på miljön, minska utsläpp och bevara befintliga ekosystem.

Det handlar om att arbeta med naturen, istället för mot den. Det är betydligt snällare mot vår planet att återanvända växter på nya sätt och komplettera med nya växter än att gräva bort allt och plantera nytt. 

Det handlar om att ta vara på det som finns på platsen. Precis som när gäller att riva ut fullt fungerande kök bara för att ”vi vill ha något annat” vill en del nya trädgårdsägare börja om från början och göra trädgården till sin egen, utan att veta vad som finns där sedan innan. En trend som jag tror (och framförallt hoppas!) är på utdöende. Ett bra råd till nya trädgårdsägare är att bo ett helt år i en trädgård innan man börjar göra förändringar i trädgården, då hinner man se vilka växter som finns och ta tillvara på dem. Läs gärna det här inlägget som handlar om hur du kan tänka och gå tillväga när du tar över en äldre trädgård.

Det handlar om att utgå från de förutsättningar som finns i trädgården –  plantera rätt växt på rätt plats, så kommer de trivas och utvecklas väl i trädgården.

Det handlar om att använda mycket och olika växter. Använd växter för att forma trädgården, skapa rumslighet och höjd. En trädgård med mycket växter binder koldioxid i marken, renar luften, skapar en jämnare temperatur – och skapar goda förutsättningar för biologisk mångfald genom att bland annat ge boplatser och skydd för insekter och fåglar.

Det handlar om att utgå från funktion – vad behöver och vill ni använda trädgården till?

Det handlar om att minska de hårdgjorda ytorna – stenläggningar, trädäck, garageuppfarter. Både för att använda mindre material och för att dessa ytor skapar problem vid översvämningar. Det behöver inte finnas mer hårdgjorda ytor än vad som kommer användas. Förutom att det är mer hållbart sparar det in tid på skötsel – ogräsrensning i grus och mellan plattor kan vi gärna slippa eller hur?

Det handlar om att skapa miljöer som gynnar insekter, pollinatörer och andra nyttodjur. Att bjuda in djuren i trädgården.

Det handlar om att låta delar av gräsmattan växa upp och bli en trädgårdsäng. En gräsmatta ger ungefär lika mycket värde för den biologiska mångfalden som betong – dvs inget alls. Att låta delar av trädgården vara lite vild innebär också mindre skötsel – för att det inte behöver vara perfekt.

Och så klart mycket, mycket mer. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats på ämnet, men nöjer mig med det här för idag. Vad tänker du om hållbar trädgårdsdesign? Vilka tankar tar du med dig? Väcker det några tankar och känslor i dig? Lämna gärna en kommentar nedanför inlägget. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Torpträdgården är romantisk, blomstrande, prunkande och omslutande. Det är mjuka former och fluffiga blommor. I det här inlägget har jag listat ett helt gäng växter för torpträdgården. Från stora träd, buskar, rosor och olika typer av perenner.

Torpträdgård, mormorsträdgård, cottage garden eller ”den romantiska trädgården”. Det finns flera namn som beskriver ungefär samma stil. I torpträdgården går färgskalan ofta i vitt, rosa, blålila, ljusblått. Det ä mycket doftande växter, blommande buskar och klätterväxter. Klippta eller friväxande häckar skapar rumslighet, tillsammans med grönskande trädkronor, gärna gamla, knotiga äppelträd.

Innan vi går vidare till växtlistan finns det lite information som är viktig att känna till innan du väljer växter till din torpträdgård.

RÄTT VÄXT TILL RÄTT PLATS

Som alltid när det kommer till att välja växter till sin trädgård är det viktigaste att välja växter som kommer att trivas. Med rätt växt på rätt plats skapar vi en trädgård med växter som kommer frodas och troget återkomma år efter år.

Det finns en rad olika faktorer som avgör om en växt kommer trivas på en plats eller inte. Det handlar bland annat om ljusförhållanden, jordmån och fuktighet i marken. Här kan du läsa mer om det.

Växter för torpträdgården, bland annat vita buskrosor

Härdighet

Växternas härdighet är också bra att ha i åtanke när du väljer växter. För vedartade växter – det vill säga träd och buskar – används växtzonerna för att ange härdighet. Växtzon 1 är den mildaste och växtzon 8 är fjällen. Här i Örebro har vi växtxon 3.

För perenner, det vill säga de växter som vissnar ner på hösten och kommer igen på våren, används en skala från A-D för att ange övervintringsförmåga. A är mest härdiga och D minst härdiga. En * efter bokstaven betyder att jorden behöver vara väldränerad för att perennen ska övervintra väl.

Läs mer: Växters härdighet

Träd för torpträdgården

Vårtbjörk, Betula pendula

En klassisk björk med vit stam passar fint in i torpträdgården. Om du vill ha en riktigt vacker björk i din torpträdgård ska du plantera en Ornäsbjörk ’Dalecarlica’ E. Det har en riktigt vit stam och vackra, flikiga blad.

Höjd/bredd: 15-25 meter/8-12 meter
Ljus
: sol-halvskugga
Jord: växer bra på de flesta jordar, gärna lätt fuktig jord.
Härdighet: zon 1-6(7)

Ornäsbjörk

Ornäsbjörk, Betula pendula ’Dalecarlica’

Hybridgullregn, Laburnum x watereri ’Vossii’

Hybridgullregn är ett litet träd eller stor buske. Personligen tycker jag de är som vackrast lite uppstammade till ett litet träd, det är helt magiskt att gå under när trädet är fyllt av de gula blomklasarna i maj-juni. Växten får ärtbaljor som är giftiga efter blomningen, välj sorten ’Vossii’ som ger nästintill inga frön.

Höjd/bredd: 4-6 meter/4-5 meter
Ljus: sol
Jord: anspråkslös, men gärna väldränerad jord
Härdighet: zon 1-3

Rosenapel, Malus floribunda

Ett litet träd som översållas av rosa-vita blommor på våren och små, röda frukten på hösten.

Höjd/bredd: 3-5 meter
Ljus: sol
Jord: väldränerad och näringsrik jord
Härdighet: zon 1-3

Blodhägg, Prunus padus ’Colorata’

En rosablommande hägg med mörkgröna/vinröda blad. Kan användas som ett vackert, lite mindre träd i torpträdgården.

Höjd/bredd: 5-7 meter/3-5 meter
Ljus: sol-skugga
Jord: anspråkslös, tål även fuktigare lägen
Härdighet: zon 1-6

Gullregn blommar i Vadstena klosterträdgård

Gullregn överfyllt med gula blomklasar. Bilden är tagen i Vadstena klosterträdgård.

Prydnadsrönn, Sorbus ’Astrid’

Ett litet träd med bred, lite oval krona. ’Astrid’ har precis som övriga rönnar fin höstfärg. Stora bär i rödbruna och aprikosa toner.

Höjd/bredd: 4-5 meter/3-4 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: klarar de flesta jordar så länge den är väldränerad
Härdighet: zon 1-5

Prydnadsrönn, Sorbus ’Birgitta’

Birgittarönnen är ett mindre träd vars blad är stora och skiftar i blågrönt. Under hösten färgas bladen gulorange, vilket matchas fint med de lysande gula rönnbären. Fåglarna äter först de röda bären innan de går över på de gula, vilket innebär att ’Birgitta’ behåller sina bär lite längre än andra rönnar.

Höjd/bredd: 4-5 meter/3-4 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: klarar de flesta jordar så länge den är väldränerad
Härdighet: zon 1-5

Japansk rönn, Sorbus commixta-gruppen ’Carmencita’ E

Ett litet, nätt träd som blommar rikligt under försommaren och får vackra bärklasar och fin höstfärg. Både blad och bär är mindre jämfört med en vanlig rönn. ’Carmencita’ finns som buskplanta som med tiden växer till flerstammiga buskträd och som toppympat träd. De toppympade träden får en kompakt och samlad, rund krona.

Höjd/bredd: 3-4 meter/3 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: klarar de flesta jordar så länge den är väldränerad
Härdighet: zon 1-5

Läs mer: Många sorters rönnar att välja på

Liten pärlrönn

Vitblommande parkrododendron i Sofieros slottsträdgård.

Prydnadsrönn, Sorbus ulleungensis ’Legend’ E

En starkväxande rönn som har underbara, starka höstfärger. ’Legend’ är snabbväxande och får luftiga kronor med kraftiga grenar.

Tidigare har sorten ’Dodong’ sålts mycket, nu rekommenderas istället ’Legend’ för att den är lite mer tålig. Den går i vintervila tidigare på hösten och har lite senare knoppsprickning, vilket skyddar från skador av sen vårfrost.

Höjd/bredd: 8-10 meter/6-8 meter
Ljus: sol
Jord: klarar de flesta jordar så länge den är väldränerad
Härdighet: zon 1-5

Skogslind, Tilia cordata (t.ex. sorten ’Linn’)

Skogslind har traditionellt ofta använts som alléträd och vårdträd. Det är ett utmärkt, stort träd för en lite större torpträdgård.

Höjd/bredd: 20-25 meter/ 10-15 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: anspråkslös, gärna väldränerade jordar – speciellt i zon 5
Härdighet: zon 1-5

Buskar och häckväxter för torpträdgården

Häggmispel, Amelanchier spicata

Häggmispel blommar härligt tidigt på våren och har en intensiv höstfärg i gult-orange-rött. Häggmispel är en tålig och lättskött växt att använda som häck eller solitär. Som häck är den bäst som friväxande och kräver därmed ordentligt med utrymme.

Höjd/bredd: 3-5 meter/1-2 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: anspråkslös, klarar de flesta jordtyper
Härdighet: zon 1-6(7)

Avenbok, Carpinus betulus

Avenboken är utmärkt som klippt häck i torpträdgården eller som träd – de blir riktigt stora om de får växa fritt. De vissnade bladen kan sitta kvar över vintern i skyddade lägen.

Ljus: sol-skugga
Läge: vindtålig
Jord: anspråkslös, kan växa i de flesta jordar.
Härdighet: zon 1-4

Forsythia, Forsythia x intermedia

Forsythian är underbar att ha i trädgården tidigt om våren när de gula blommorna slår ut. En riktig klassiker i torpträdgården. Plantera gärna krokus och snödroppar under för riktigt härlig vårblomning. Resten av året är det en rätt så intetsägande, grön buske, så plantera gärna forsythia i ett buskage med andra buskar som blommar vid olika tidpunkter under året. Ett par odlingsvärda sorter är ’Freja’ E (zon 1-3) och ’Northern Gold’ (zon 1-5).

Höjd/bredd: 1-2,5 meter/ 1-2,5 meter)
Ljus: sol
Jord: väldränerad och näringsrik jord
Härdighet: zon 1-5 (beroende på sort)

Häggmispel blommar tidigt på våren

Vidjehortensia, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Vidjehortensia ’Annabelle’ blommar länge med stora, runda blommor. Från juli till september får vi njuta av de vackra blommorna, och innan dess de limegröna knopparna. Den gör sig fin som solitär, tillsammans med andra blommande buskar eller som häckväxt.

Höjd/bredd: 1-1,2 meter/ 1-1,5 meter
Ljus: halvskugga
Jord: näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord, gärna med lågt pH-värde
Härdighet: zon 1-5

Vipphortensia, Hydrangea paniculata ’Grandiflora’

Vipphortensia – kallas även syrenhortensia – blommar i juli-september med stora blomställningar som skiftar från gräddvita till rosa framåt hösten.

Höjd/bredd: 2-3 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord, gärna med lågt pH-värde
Härdighet: zon 1-5

Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis

En klassisk försommarblommande buske som översållas av små rosa, klockformade blommor i maj och juni.

Höjd/bredd: 2-3,5 meter/2-3 meter
Ljus: sol
Jord: näringsrik och väldränerad jord
Härdighet: zon 1-5

Schersmin

Doftschersmin, Philadelphus coronarius ’Finn’ E

Doftschersmin ’Finn’ E är en schersmin med härlig doft och riklig blomning med gräddvita blommor under försommaren.

Höjd/bredd: 2-4 meter/2-3 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: anspråkslös, men gärna näringsrik jord
Härdighet: zon 1-4

Smultronschersmin, Philadelphus coronarius ’Mont Blanc’

Smultronschersminen är mer kompakt än den vanliga doftschersminen, men har en lika härlig doft. Blommar med små, enkla, gräddvita blommor i juni-juli.

Höjd/bredd:1-1,5 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: anspråkslös, men gärna näringsrik jord
Härdighet: zon 1-5

Smällspirea, Physocarpus opulifolius

Smällspirea är en buske som kan användas som friväxande häck eller med fördel i en häck/buskage med blandade buskar. Smällspirea används främst för sitt bladverk ~ det finns flera olika sorter med bladfärger som rött, orange, lime och grönt. De har även vit-rosa blommor i början av sommaren.

Höjd/bredd: 1-4 meter/ 0,8-3 meter (beroende på sort)
Ljus: sol-halvskugga
Jord: anspråkslös, men gärna näringsrik jord
Härdighet: zon 1-7 (beroende på sort)

Vita buskrosor

Buskrosor

Det finns en mängd olika rosor som passar fint i torpträdgården, främst buskrosor med enkla blommor som bildar vackra nypon efter blomningen.

Några tåliga och odlingsvärda buskrosor:
• Daggros, Rosa glauca ’Skarvsjöby’ (zon 1-6). Tät buskros med halvdubbla ljusrosa blommor i juni-juli och blådaggigt bladverk.
• Pimpinellros, Rosa spinosissima (zon 1-7). En hög, torktålig buskros med stora, vita blommor i maj-juni. Nyponen är glänsande svarta.
• ’ Frülingsduft’, Rosa spinosissima (zon zon 1-5). En ros med fantastisk doft som blommar i juni-juli och remonterar under sensommaren.
• Apotekarros, Rosa gallica ’Officinalis’ (zon 1-7). En storblommande buskros med mörkrosa, halvfyllda blommor som blommar även i skugga.
• ’Valdemarsvik’ E, Rosa Spinosissima Plena-Gruppen (zon 1-5). Buskros med vita, fyllda blommor med stark doft. Grönt kulturarv.

Vresros, Rosa rugosa

Vresrosor är utmärkta att använda i torra sandjordar. Undvik den rena arten (Rosa rugosa) som har en tendens att sprida sig ohämmat. Detta gäller däremot inte för namnsorter som har ett snällare växtsätt.

Några odlingsvärda vresrosor:
• Den starkdoftande ’Louise Bugnet’ som har vita blommor i stort sett hela sommaren
• ’Roserai de l’Hay’ som har en underbar doft
• ’Ritausma’ som även går att odla i skugga
• ’Alba’ som blommar hela sommaren med stora, enkla vita blommor

Fläder, Sambucus nigra

Fläder är en stor buske eller litet träd, som växer fort och snabbt blir stor både på höjden och bredden. Vacker blomning under försommaren som kan användas för att göra saft. Sorterna ’Black Beauty’ och ’Black Lace’ har rosa blomning och mörkrött bladverk.

Höjd/bredd: 3-5 meter/ 2-4 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: anspråkslös, men gärna näringsrik jord med tillgång till fukt.
Härdighet: zon 1-4

Björkspirea, Spiraea betulifolia ’Tor’ E

Björkspirean blommar rikligt med vita blommor i klasar. Det är en av de bästa låga buskarna enligt mig, med många fina kvaliteter. Det är en rund buske med tätt grenverk, små gröna blad och varma, röd-orange höstfärger.

Höjd/bredd: 1-1,2 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: väldränerad jord, annars anspråkslös
Härdighet: zon 1-7

Norskspirea, Spiraea x cinerea ’Grefsheim’ E

Norskspirean blommar i maj med vita blommor i täta klasar på hängande grenar, kallas också brudspirea för att klasarna påminner om vita brudbuketter.

Höjd/bredd: 1-1,5 meter
Ljus: sol
Jord: väldränerad jord, annars anspråkslös
Härdighet: zon 1-6

Syren, Syringa vulgaris

Syren är en riktigt klassisk torpväxt. De lila eller vita blomklasarna täcker busken i maj-juni, ofta lagom till skolavslutningen. Den rena arten skjuter rotskott och kan sprida sig ordentligt. Välj en namnsort om du vill slippa rotskotten. Beskärning av syren görs alltid direkt efter blomningen, så att den hinner bilda blomknoppar till nästkommande år.

Höjd/bredd: 3-5 meter
Ljus: sol-halvskugga
Jord: anspråkslös, växer bra i de flesta jordar
Härdighet: zon 1-7

Månadssmultron ger bär även under hösten

Frukt och bär

Skörd är viktigt i torpträdgården

Förutom så kallade ”mormorsperenner” är frukt och bär riktiga klassiker i torpträdgården. En torpträdgård är inte riktigt fulländad utan ett knotigt gammalt äppelträd, några bärbuskar och en rabarberplanta. Frukt och bär är värdefulla för bin, humlor och andra insekter när de blommar och för småfåglar som kan få äta upp det vi inte orkar med att ta hand om.

Gemensamt för de flesta frukt och bär som vi kan odla här i Sverige är att de önskar soliga, öppna växtplatser med väldränerad jord. För att de ska blomma ordentligt – och därmed också ge mycket frukt och bär – krävs solljus. Två undantag är svarta vinbär och rabarber som kan ge fin skörd även i lite skuggigare lägen.

Det finns många olika sorter av många av de frukt och bär jag nämner. Om du är intresserad av att läsa mer om de mängder av sorter som finns kan jag varmt rekommendera Trädgårdstrollets sortguider

Några fruktträd och bärbuskar för torpträdgården

Jordgubbar, Fragaria x ananassa

Ett litet jordgubbsland eller en ätbar rabatt med jordgubbar har en given plats i torpträdgården.

Smultron, Fragaria vesca

Välj månadssmultron, till exempel sorten ’Rügen’ eller ’Baron Solemacher’, för att få extra lång skördetid.

Läs mer: Smultron från juni till oktober

Rabarber, Rheum rhabarbarum

Rabarber är en perenn som kan odlas i hela landet. Som jag nämnt tidigare kan rabarber gärna odlas i halvskugga.

Krusbär, Ribes Grossularia-Gruppen

Ett par gamla, odlingsbärda sorter är ’Hinnonmäki röd’ och ’Invicta’ E.

Svarta vinbär, Ribes nigrum

Svarta vinbär är en riktig klassiker som finns i de flesta gamla trädgårdar. Äldre buskar blir lätt lite risiga och behöver beskäras regelbundet. Här kan du läsa mer om att föryngra vinbärsbuskar.

Röda vinbär, Ribes Röda Vinbär-Gruppen

Röda vinbär är, precis som de svarta, en klassiker i torpträdgården. Ofta finns gamla buskar vars bär har blivit till saft och gele under många, många år.

Vita vinbär, Ribes Vita Vinbär-Gruppen

Vita vinbär smakar ungefär som röda vinbär, men odlas för de vita bären.

Björnbär, Rubus Björnbär-Gruppen

Den rena arten ger otroligt goda bär, men är riktigt besvärlig att handskas med på grund av de vassa taggarna. Sorten ’Thornfree’ är snabbväxande och utan taggar. Härdig i zon 1-3.

Hallon, Rubus Hallon-Gruppen

Det finns väl knappt något godare än solvarma hallon? De har en given plats i torpträdgården. Hallon kräver god tillgång till näring och vatten för att ge riklig skörd. Kombinera vanliga hallon och hösthallon för en lång skördetid.

Kort info om fruktträd

Fruktträd är oftast ympade på en grundstam, det vill säga att sorten, t.ex. ’Ingrid Marie’ eller ’Aroma’ är inympade på en annan grundstam. Det är till stor del grundstammen som avgör hur stort trädet kommer bli. De flesta träd är ympade på en grundstam som heter A2, som är starkväxande och med tiden blir ett stort träd. Fråga i trädgårdsbutiken om du önskar ett mindre träd.

Äpplen och päron behöver ofta en annan sort för pollinering, då de inte är självfertila. Det krävs alltså blommor av en annan sort i närheten för att träden ska ge frukt. Om du bor i ett bostadsområde finns det ofta många fruktträd i närheten så att du inte behöver fundera över detta, men om du bor lite mer avskild bör du tänka på att sätta flera olika sorters träd så att de kan pollinera varandra.

Äpple, Malus domestica (zon 1-6 beroende på sort)

Några fina och odlingsvärda sorter: ’Aroma’ E, ’Gyllenkroks Astrakan’ E, ’Ingrid Marie’ E, ’Rödluvan’ E.

Päron, Pyrus communis (zon 1-6 beroende på sort)

Några odlingsvärda sorter är ’Carola’ E, ’Göteborgs Diamant’ E och ’Ingeborg’ E.

Plommon, Prunus domestica (zon 1-5 beroende på sort)

Ett par klassiska och odlingsvärda sorter är ’Opal’ E och ’Victoria’ E, 

Surkörsbär, Prunus cerasus (zon 1-6 beroende på sort)

Surkörsbär – kallas även moreller – är lite mindre träd än sötkörsbär. De får mörkt rödbruna bär som har en frisk och syrlig smak.

Sötkörsbär, Prunus avium (zon 1-4 beroende på sort)

Sötkörsbär – kallas även fågelbär – blommar fantastiskt på våren med vita körsbärsblom. De kan med tiden bli stora träd, uppåt 20 meter högt. Biggarå är en sorts sötkörsbär.

Persika, Prunus persica (zon 1-4 beroende på sort)

Sorterna ’Frost’ och ’Riga’ går att odla ända upp till zon 4. Ett persikoträd står högt upp på min växtönskelista!

Klätterväxter för torpträdgården, bland annat humle

Klätterväxter för torpträdgården

När det kommer till klematis är de småblommande mer typiska och vanligt förekommande i torpträdgården. Två olika sorter kan med fördel kombineras för längre blomning. Låt klätterväxterna klättra på en spaljé, pergola eller vid en stenmur.

Atragene-klematis, Clematis Atragene-Gruppen, ’Tage Lundell’ E

Alpklematisen har nickande, klockformade blommor som kan bli uppåt 8-10 cm i diameter. ’Tage Lundell’ har violetta blommor med mörkt violetta blom- och bladskaft. Blommar under vår och försommar, och kan blomma om under sommaren.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: klarar de flesta lägen och jordar, men föredrar näringsrik och väldränerad jord
Härdighet: zon 1-5

Vitalbaklematis, Clematis Vitalba-Gruppen ’Paul Farges’

Klematis ’Paul Farges’, eller ’Summer Snow’ som den också kallas, blommar med massor av små cremevita blommor från juli till oktober. De övervissnade frökapslarna är också fina och fyller sin funktion i en vinterträdgård frostiga morgnar. ’Paul Farges’ är starkväxande och kan fort täcka en spaljé, pergola eller varför inte ett dött träd?

Ljus: sol-skugga
Jord: klarar de flesta lägen och jordar, men föredrar näringsrik och väldränerad jord
Härdighet: zon 1-5(6)

Humle, Humulus lupulus

Humle är en starkväxande slingerväxt med honblommor som liknar små gröna kottar, dessa kan användas för att brygga öl. Humle kommer på nytt varje år, föregående års skott kan klippas ner.

Ljus: sol-skugga
Jord: näringsrik, mullrik jord
Härdighet: zon 1-8

Äkta kaprifol, Lonicera caprifolium

Blommar med ljust gula blommor i maj-juni. Blommorna har en stark doft, som är särskilt framträdande på kvällen.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: klarar de flesta jordar, men föredrar näringsrik, fuktighetshållande jord.
Härdighet: zon 1-5

Vildkaprifol, Lonicera periclymenum

Vildkaprifolen är en kraftigväxande klätterväxt med rankor som kan bli uppåt 5 m. Blommar med gulröda blommor i juni-juli. De får senare lysande, röda frukter.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: klarar de flesta jordar, men föredrar näringsrik, fuktighetshållande jord.
Härdighet: zon 1-5

Klättervildvin, Parthenociccus quinquefolia

Här har vi en riktig tålig och snabbväxande klätterväxt. Klättervildvinet klättrar inte med sugfötter utan med hängen. Magisk höstfärg!

Ljus: sol-skugga
Jord: mullrik jord
Härdighet: zon 1-5

Jättedaggkåpa blommar i juni

Perenner för torpträdgården

Röllika, Achillea millefolium

Röllika har fått ett uppsving de senaste åren och finns nu i en mängd olika nyanser av rött, rosa, orange, gult och vitt. Röllika är utmärkt att använda i rabatter, på ängar och även i prärielika planteringar.

Röllikan kräver inte speciellt mycket näring, det är bättre att snåla med gödsel än att den får för mycket näring. För mycket kväve kan både leda till veka stjälkar och minskad blomning.

Ljus: sol
Jord: väldränerad jord
Härdighet: A* – övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

Stockros, Alcea rosea

Stockrosens blommor uppskattas av humlor som gärna kryper in i de stora blommorna. De kan vara rosa, gula, röda eller vita. Något jag tycker är charmigt med stockrosen är att sorterna kan korsa sig och ge olika färger på blommorna. Jag tog fröer från min svärmors gula stockros och fick en planta som gav mörkröda blommor med gul mitt – häftigt va?

Stockrosen kan drabbas av rost, som är en svampsjukdom. För att förebygga angrepp av rost bör du inte vattna för mycket och regelbundet tillföra näring, till exempel vattna med nässelvatten. Plantorna bör inte heller stå för tätt och fuktigt, då det gynnar svampsporerna.

Ljus: sol
Jord: väldränerad, näringsrik jord
Härdighet: C* – Övervintrar ibland i väldränerat läge. Återkommer dock på platser den trivs tack vare att den självsår sig.

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

Jättedaggkåpan är en underbar och tålig perenn som passar i princip överallt. Den passar speciellt bra som så kallad vävare, dvs. utfyllnadsväxt mellan andra växter. Jättedaggkåpan blommar med limegröna blommor redan i juni och fortsätter blomma till september om du klipper bort de överblommade blommorna.

Jättedaggkåpa sprider sig villigt med frö. Om du har en grusgång intill rabatten kan det hända att du får nya plantor där. Klipp bort blommorna när de har blommat över för att undvika fröspridningen.

Ljus: sol-skugga
Jord: trivs i de flesta jordar
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Kort info om perenners härdighet

A – Växten går att odla och kan övervintra i hela Sverige

B – Växten behöver en skyddad och väldränerad växtplats, och kan då odlas i hela Sverige

C – växten behöver en skyddad och väldränerad växtplats, och kan då odlas i stora delar av Sverige

D – växten kan bara odlas i de allra mest gynnsamma delarna av Sverige, klarar bara några minusgrader under korta perioder

En * efter bokstaven betyder att växten kräver väldränerad jord för att övervintra.

Julros i Örebros stadspark.

Gräslök, Allium schoenoprasum

Gräslök är kanske mest känd som kryddväxt, men är också otroligt fin i rabatten. De små rosa blommorna är en riktig dragväxt för humlor och bin – men är ju också trevlig för oss människor att njuta av, både med ögat och smaklökarna. Klipp bort blommorna innan de går i frö för att slippa frösådda gräslöksplantor i hela rabatten.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: väldränerad jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Höstanemon, Anemone

Höstanemonens höga, gracila blomställningar vajar fint i vinden under vackra höstdagar. En romantisk klassiker för torpträdgården. Blommorna ser lite grann ut som stora vitsippor. Det finns flera olika sorter i varierande färger, från vitt till rosa.

Ljus: halvskugga
Jord: näringsrik, väldränerad jord.
Härdighet: B* – övervintrar vanligtvis i väldränerad jord

Akleja, Aquilegia

Akleja är en gammal, svensk växt som nästan alltid går att hitta på gamla tomter. Akleja finns i många olika färger på både blad och blommor. Blommorna är omtyckta av humlor och bin. Det är en relativt kortlivad perenn, men den frösår sig lätt. Det innebär att om du inte rensar bort fröställningarna efter att blommorna har vissnat så kommer de återkomma år efter år på ett eller annat sätt.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: väldränerad jord med jämn fuktighet
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Plymspirea, Aruncus dioicus

En klassisk, tålig och storvuxen perenn som gärna breder ut sig. Plymspirea blommar med stora, cremevita blommor i juni-juli. En mycket härdig och tålig växt, som dock ogillar att bli flyttad.

Ljus: sol-skugga
Jord: näringsrik och fuktig jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Gräslök, allium

Gräslök är fin även som prydnadsväxt i rabatten.

Brittsommaraster, Aster ’Axel Tanner’

En aster som blommar villigt med blåvioletta blommor i augusti-september när många andra perenner börjar ge upp. Sorten ’Axel Tanner’ tillhör Grönt kulturarv, vilket innebär att det är en sort som har hittats i en gammal trädgård där den har växt länge. Just ’Axel Tanner’ hittades i Skåne.

Ljus: sol
Jord: väldränerad, näringsrik jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Stjärnflocka, Astrantia major

Stjärnflockan är en klassisk mormorsperenn. Den klassiska stjärnflockan har blekrosa blommor som påminner om nåldynor, vilket är vad vi kallade växten när jag var barn ”mormors nåldyna”. Det finns nu andra sorter som har mörkare rosa respektive vita blommor. Stjärnflocka blommar hela sommaren från juni till september.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: näringsrik och mullrik jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Hjärtbergenia, Bergenia

Hjärtbergenia är en tacksam perenn som klarar de flesta lägen, men är finast i skugga. Bladen är vintergröna, men vissa sorter får en röd ton under hösten som de sedan behåller under vintern. Det finns flera olika sorter, från den klassiska ’Vinterglöd’ som får starkt röda blad under vintern, till vitblommande ’Bressingham White’ eller småbladiga ’Baby Doll’.

Ljus: sol-skugga
Jord: växer bra i alla jordar, tål torka
Härdighet: beror på sort, A eller B, övervintrar pålitligt/vanligtvis i hela landet.

Läs mer: Bergenia – en tålig perenn för alla lägen.

Fingerborgsblomma, Digitalis purpurea

Fingerborgsblomman är utmärkt som uppstickare i mormorsrabatten. Blommorna älskas av humlor som gärna flyger in och ”tar en tupplur” inne i de klockformade blommorna. Växten är giftig och ska inte ätas.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: anspråkslös, uppskattar god trädgårdsjord – gärna mullrik
Härdighet: B* – övervintrar vanligtvis i väldränerat läge

Perennrabatt med bland annat ormbunke, kärleksört, bergenia och tuvrör

Perennrabatt med bland annat bergenia och kärleksört.

Träjon, Dryopteris filix-mas

Fin ormbunke med frodigt gröna blad i rosetter. En robust och härdig perenn som är fin i stora sjok, till exempel i en lund eller skuggrabatt.

Ljus: halvskugga-skugga
Jord: fuktig, mullrik och väldränerad jord. Torktålig när den är etablerad.
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Läs mer: Skapa en lund i din trädgård

Solhatt, Echinacea purpurea

Solhatten med sin vackra form piggar upp i rabatten. Det finns en mängd olika färger och utseenden att välja mellan, allt ifrån vit, till limegrön och den klassiska mörkrosa sorten ’Magnus’. Blommar från juli-september, men är vacker även efter att den vissnat så klipp inte bort alla blommor när de blommat över.

Ljus: sol
Jord: humusrik och väldränerad jord
Härdighet: B* – övervintrar vanligtvis i väldränerat läge (det finns även några sorter som har härdighet C, de är lite mindre tåliga)

Blå bolltistel, Echinops bannaticus

Formstark perenn som tar upp mycket plats i rabatten. De runda, blå blommorna är uppskattade av fjärilar och går utmärkt att använda i buketter och arrangemang.

Ljus: sol
Jord: väldränerad jord, annars anspråkslös. Torktålig.
Härdighet: B* – övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Läs mer: Blå bolltistel – en formstark perenn som älskas av insekter.

Myskmadra, Galium odoratum

Låg marktäckare som bildar en tät grön matta som lyser vitt under blomningen under vår och tidig sommar. Utmärkt i lunden och som marktäckare under buskar och träd.

Ljus: halvskugga-skugga
Jord: lätt fuktig, mullrik och väldränerad jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Växter för torpträdgården, bland annat pion och fingerborgsblomma

Mormorsrabatt med bland annat luktpion och fingerborgsblomma.

Näva, Geranium

Flocknäva, blodnäva, trädgårdsnäva, spansknäva, praktnäva, kungsnäva, brunnäva – ja det finns massor av olika nävor som de flesta är lättskötta och passar i de flesta jordar och lägen. Samtliga har fin blomning som passar bra i torpträdgården.

Läs gärna på om de olika sorterna eftersom de olika sorterna trivs i olika lägen, till exempel funkar flocknäva och blodnäva i torra och soliga jordar. De mindre nävorna passar fint som kantväxt och de lite större är bra som vävare mellan andra perenner.

Ett urval av sorter:
• Flocknäva ’Spessart’ trivs i både sol, halvskugga och skugga.
• Liten flocknäva, Geranium x cantabrigiense, som är bland de mindre sorterna. Deras bladverk doftar friskt och får en fin höstfärg.
• Brunnäva ’Samobor’ har en unikt mörkt rödviolett blomning och fint bladverk med rödbrun mitt. En tålig och vacker näva med lite vild karaktär

Julros, Helleborus

Tidigt på våren slår julrosens blommor ut, vissa sorter redan i december-januari. Det finns många olika julrosor, med olika blomfärger och blomningstid. Enkla eller fyllda blommor. Enfärgade, prickiga eller mönstrade. Vita, gröna, aprikos, vinröda, svartlila och rosa; det finns en julros för alla smaker. Bladen är vintergröna.

Ljus: halvskugga-skugga
Jord: väldränerad, fuktighetshållande och näringsrik jord
Härdighet: beror på sort A* eller B* – A* – övervintrar pålitligt/vanligtvis i väldränerat läge.

Läs mer: Julros – tidig blomning att se fram emot

Alunrot, Heuchera

Alunrot behåller oftast sina vackra, färgglada blad över vintern. Det finns sorter med bladfärger för alla smaker, från mörkröda, mörklila, orange, gult till ljust limegröna. Sorter som blommar rikligt lockar humlor och bin.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: näringsrik, fuktig, väldränerad och mullrik jord, kräver väldränerad jord för att övervintra.
Härdighet: beror på sort A* eller B* – A* – övervintrar pålitligt/vanligtvis i väldränerat läge.

Funkia 'Frances Williams'

Funkia, Hosta

Funkian är en formstark perenn som finns i många trädgårdar. Det finns många olika sorter med varierande färg och storlek, allt från storbladiga daggfunkior till blåfunkian ’Halcyon’ med små lansettformade blad.

Sorter med vita inslag i bladen, till exempel ’Francee’ eller ’Patriot’, gör sig riktigt bra i skuggiga lägen, där det ljusa drar till sig blickarna. De stora bladen är utmärkta som marktäckare under träd och uppstammade buskar.

Funkia är omtyckt av många trädgårdsägare, men tyvärr även av sniglarna som kan lämna ihåliga blad som spår efter sin framfart. Det verkar som att sniglarna lämnar sorter med tjockare blad ifred, till exempel ’Sum and Substance’.

Ljus: halvskugga-skugga
Jord: fuktig, väldränerad och näringsrik jord
Härdighet: beror på sort, men övervintrar pålitligt eller vanligtvis i hela landet (härdighet A/B).


Läs mer: Funkia – en älskad perenn för alla lägen

Kärleksört, Hylotelephium

Kärleksört är en klassisk perenn som blommar under sensommar och höst. Blommorna är mycket uppskattade av humlor och andra pollinerande insekter. Här kan du läsa mer om kärleksört.

Det finns många olika sorters kärleksört, med gröna eller röda blad och olika rosa nyanser på blommorna. Jag har en förkärlek för sorten ’José Aubergine’ som har mörkröda blad och rosa blommor.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: väldränerad, ganska mager jord. Torktålig.
Härdighet: A* – övervintrar pålitligt väldränerat läge.

Trädgårdsiris, Iris (Germanica-gruppen)

Trädgårdsiris finns i mängder av sorter och färgkombinationer, från den klassiska blå, till aprikosrosa och mörkt svart. Förutom de unika, vackra blommorna är det uppstickande, svärdlikande bladverket effektfullt. En given växt för torpträdgården.

Ljus: sol
Jord: väldränerad, måttligt näringsrik jord. Torktålig.
Härdighet: B* – övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Blå iris

Löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis

En unik perenn som blommar med hängande rosa hjärtan i maj-juni. Något som är bra att veta när man planterar löjtnantshjärta är att de vissnar ner efter blomning. Kombinera därför gärna med något som döljer de vissna bladen, till exempel funkia.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: något fuktig, väldränerad, näringsrik och humusrik jord.
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Lavendel, Lavandula angustifolia

Lavendel är omtyckt av både fjärilar, bin och humlor och har fördelen att den har en lång blomning när den väl kommer igång på högsommaren. Det är en medelhavsväxt, vilket betyder att den trivs i mager, torr och sandig jord. Om du inte har dessa förhållanden kan du kika närmare på kantnepeta som kommer lite längre ned på listan.

På våren klipps lavendeln ner för att göra plantan mer buskig. Av det du klipper bort kan du lätt plantera sticklingar för att få fler plantor till din egen trädgård eller för att ge bort.

Ljus: sol
Jord: mager, torr och sandig jord
Härdighet: B* – övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Jätteprästkrage, Leucanthemum ’Bröllopsgåvan’

Här har vi en riktig klassiker! De stora, vita blommorna med gul mitt formligen ropar ”midsommar”. Sorten ’Bröllopsgåvan’ är robust och blommar länge – från juli-oktober.

Ljus: sol
Jord: näringsrik, väldränerad och något fuktig jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Strutbräken, Matteuccia strutiopteris

Strutformad, tålig ormbunke med skirt bladverk som gör sig mycket bra i stora sjok i en lund eller som underplantering till träd. Utmärkt till torpträdgårdens lite vildare delar.

Strutbräken sprider sig med utlöpare, och gör det villigt i lägen där de trivs.

Ljus: halvskugga-skugga
Jord: fuktig, mullrik och väldränerad jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Läs mer: Mer ormbunkar i trädgården!

Rosa, fylld luktpion

Kantnepeta, Nepeta x faassenii

Kantnepeta är en personlig favorit som älskas av humlor och bin. Varje gång jag går förbi mina plantor under sommaren är de fyllda av små bin. Klipp ner i juni efter första blomningen för en till blomning som sträcker sig ända fram till frosten.

Ljus: sol
Jord: väldränerad näringsrik jord, gillar varma växtplatser
Härdighet: A* – övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

Luktpion, Paeonia lactiflora

Luktpion är en klassisk perenn som blommar i juni-juli. Den gör sig vacker som snittblomma men blommar över ganska fort, placera buketten svalt nattetid för att förlänga hållbarheten.

Det finns många olika sorters luktpioner, några klassiska och odlingsvärda är:
• ’Festiva Maxima’ som har fyllda vita blommor med röda stänk.
• ’Karl Rosenfield’ har stora, fyllda djupröda blommor
• ’Sarah Bernardt’ har stora, fyllda rosa blommor i en riktigt drömmig nyans
• ’White Wings’ är en underbart vacker sort med vita, enkla blommor.

Ljus: sol
Jord: djup, näringsrik, väldränerad och fuktig jord.
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Höstflox, Phlox paniculata

Trots namnet börjar höstflox blomma redan i juli och fortsätter till augusti-september beroende på namnsort. Blommorna finns i blått, rosa och vitt och både doftar gott och lockar till sig nyttoinsekter. Klipp bort de blommor som blommat över efterhand för att förlänga blomningstiden.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: lätt fuktig och näringsrik jord.
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

grind

Storrams, Polygonatum multiflorum

En hög perenn med vita blommor men en liten grön kant som syns när man tittar nära. Storrams är finast under blomningen i maj-juni, så kombinera gärna med någon växt som fyller ut och drar uppmärksamheten till sig resten av säsongen – till exempel funkia. Utmärkt att använda i en lite vild trädgård.

Ljus: halvskugga-skugga
Jord: fuktig, mullrik och väldränerad jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Gullviva, Primula veris

Närkes landskapsblomma är en riktigt klassisk torpväxt. De nickande, gula blommorna slår ut i maj-juni. Gullvivan passar fint i lunden, rabatten eller på ängen.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: mullrik, något fuktig och väldränerad jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Lungört, Pulmonaria

Lungört är en perenn som kanske främst används för de gröna bladen med silvriga fläckar, men som även har en riktigt tidig blomning som är viktig för våra pollinerande insekter. Och så är det en klassisk växt för torpträdgården. Det finns sorter med olika blomfärger: den rena arten har blå blommor, ’Mrs Moon’ har rödvioletta och ’Sissinghurst White’ har som namnet avslöjar rent vita blommor.

Ljus: halvskugga-skugga
Jord: fuktig, mullrik och väldränerad jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Läs mer: Perenner för fjärilar och bin

Akleja

Akleja är en klassisk växt för torpträdgården, som självsår och sprider sig i trädgården om den trivs.

Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida

Strålrudbeckia bildar som ett hav av små solar när den planteras med flera plantor i grupp. Den blommar från juli till september och lyser upp fint på hösten när annat börjar vissna ner.

Ljus: sol
Jord: fuktig och väldränerad jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Lammöron, Stachys byzantina

Lammöron har mjuka silvriga blad formade som, ja, lammöron. Sorten som heter ’Silver Carpet’ blommar inte, vilket håller mattan låg. Bladen kan bli fula om det regnar mycket, ta bort de fula bladen så växer det fram nya.

Ljus: sol
Jord: väldränerad, torr och näringsfattig jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i väldränerad jord

Aklejruta, Thalictrum aquilegifolium

Hög perenn med skira blomklasar och vackert bladverk som liknar aklejans blad. De violetta, skira blommorna gör sig bra i rabatt eller lund.

Ljus: halvskugga
Jord: humusrik, fuktig och väldränerad jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Kransveronika, Veronicastrum virginicum

Kransveronika har vita, rosa eller lila blommor och kan bli upp till 150 cm höga. Både höjden och de axformade blommorna gör kransveronika till en bra uppstickare i rabatten. De gröna lansettformade bladen bryter av fint mot annan växtlighet.

Ljus: sol-halvskugga
Jord: näringsrik och fuktig jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Vintergröna, Vinca minor

En låg, snabbväxande perenn med små, vintergröna blad. Vintergröna blommar i maj-juni med små, söta blommor som är vita, blå eller mörkröda beroende på sort.

Ljus: halvskugga-skugga
Jord: anspråkslös, kan växa i både torr och fuktig jord
Härdighet: A – övervintrar pålitligt i hela landet

Behöver du hjälp att skapa din drömträdgård?

Läs mer om mina tjänster inom trädgårdsdesign eller kontakta mig med dina frågor.

Här på bloggen delar jag med mig av växttips, tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. 

/Sarah

22 vintergröna växter, för struktur i rabatten året om

Föryngra vinbärsbuskar på vårvintern

Vinbärsbuskar blir ofta risiga när de blir äldre, då är det bra att beskära för att stimulera ny, frisk tillväxt. Vårvintern är en utmärkt tid att föryngra vinbärsbuskar. Passa på att ta sticklingar samtidigt så får du snabbt fler buskar att plantera i trädgården eller ge bort.

Vid beskärning under vintern – som är växternas viloperiod – stimuleras tillväxten. All växtens energi är lagrad i rotsystem, som kommer skicka upp en massa ny växtkraft när våren – tillväxtperioden – kommer.

Läs mer: Beskärning i JAS (sensommarbeskärning)

Föryngra vinbärsbuskar på vårvintern

Den bästa beskärningsmetoden för de flesta prydnadsbuskar och bärbuskar är att gallra ur de äldsta, grövsta grenarna. Samma metod är lämplig när man föryngrar vinbärsbuskar. 

Här nedan beskriver jag steg för steg hur du kan beskära dina vinbärsbuskar, och några saker som är viktiga att tänka på.

Beskärning av vinbärsbuskar på vårvintern

Föryngra vinbärsbuskar: steg för steg

1. Ta kort på busken från några olika vinklar innan du börjar – då kan du lätt hålla koll på hur mycket du har klippt bort.

2. Börja med att ta bort döda och skadade grenar. Klipp så långt ner mot marken som möjligt.

3. Klipp sedan bort de grövsta grenarna. 

4. Ta bort grenar som sticker iväg ”åt fel håll” eller ligger ner mot marken.

5. Beskärningen är klar när busken är luftig. Luft och ljus ska kunna strömma igenom grenarna. Ta dock inte bort mer än 1/3 av buskens storlek från start.

6. Gödsla vinbärsbusken med kompost och/eller kogödsel när våren kommer. Då får busken extra bra förutsättningar att växa och sätta nya skott.

7. Passa på att ta sticklingar av de grenar du gallrar bort. Här kan du läsa mer om hur du enkelt kan föröka buskar med vintersticklingar.

Bra att tänka på när du
föryngrar vinbärsbuskar

• Ta bort max 1/3 av buskens storlek från start. Ta ett kort på busken innan du börjar så kan du enkelt hålla koll på hur mycket du har klippt bort.

• Klipp grenarna så långt ner mot marken som möjligt. Vi vill inte ha kvar grenstumpar inne i busken som drar till sig fukt och skapar en härlig miljö för svamp och skadedjur.

• Undvik att klippa mitt på en gren – de flesta buskar funkar så att grenen kommer att grena sig där du klipper. Det innebär att du kommer få som en buske en bit upp på busken.

• Använd bra och vassa redskap. Jag tycker att grensax är ett bra redskap vid beskärning av lite tjockare grenar.

stickling av schersmin som är cirka 20 cm lång

Stickling av schersmin som är cirka 20 cm lång.

Klipp strax under ett skott längst ner på sticklingen. Klipp ett rakt snitt.

Klipp strax över ett skott i toppen av sticklingen. Klipp ett snett snitt, så kan du lättare hålla reda på vad som är upp och vad som är ned.

Lycka till med dina vinbärsbuskar!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell

Hej måndag! När jag skriver det här öser snön ner utanför fönstret. Morgonpromenaden var riktigt ruggig idag och det var riktigt välbehövligt att komma in och värma sig med en kopp te framför skrivbordet. Veckans planer består till störst del av att jobba på webbkursen som jag ska släppa inom en snar framtid (eventueeeeellt redan i slutet av nästa vecka, men om jag ska vara realistisk blir det nog snarare veckan efter) och förberedelser inför Nordiska trädgårdar. Det kan du läsa lite mer om här, ifall du missade förra veckans inlägg.

Men det var egentligen inte det som det här inlägget ska handla om, utan jag tänkte ta med er in i mitt växtrum och titta till mina försådder👩‍🌾

frösådd basilika, lite basilikaplanta

Basilika som såddes för några veckor sedan har planterats om i små lerkrukor. Lerkrukor är väldigt fint, men inte de mest praktiska för förodling eftersom de suger åt sig vattnet från jorden,.

Jag har sått tre olika grupper av plantor hittills: 

1. Grönsaker som har lång utvecklingstid (chili, aubergine och purjolök) 

2. Grönsaker som ska planteras ut i tunnelväxthuset i mars för att ge tidig skörd (spetskål, grönkål, pak choi, bladpersilja, plocksallat)

3. Grönsaker som ska ge skörd inomhus (basilika, bladpersilja, mizunakål som miniblad)

Min plan var inte alls att förodla så här mycket i år, men på något sätt har mina fyra hyllor med belysning redan blivit fyllda. Hur ska det gå när det är dags att så tomater och allt annat som ska sås sen i mars? Det får bli ett senare problem 🤷‍♀️

3 sorters chili. I år odlar jag de fröer jag hade hemma. ’Habanero Lemon’, ’Jamaican Bell’ och eget frö av en liten, rund och mild sort.

Söta, miniplantor av pak choi som ska planteras ut i tunnelväxthuset.

Rödbladig grönkål.

Ett gäng rangliga kålplantor innan  omplantering.

Har du börjat odlingssäsongen ännu? Om inte så vill jag påminna om att det verkligen inte är någon brådska ännu. 

De flesta grönsaker är bäst att så tidigast i mars, bland annat tomat – gurkväxter kan du med fördel vänta tills i april med att så. Jag sår redan nu för att jag har bra förutsättningar med ett svalt utrymme och belysning, och om jag ska vara ärlig var jag extremt sugen på att få ner de första fröerna i jorden i år. Mer inspirerad och taggad än jag har varit de senaste åren, så därför ville jag agera på den känslan.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Rönnar är väldigt användbara och tåliga träd, som är vackra året om! Det finns många sortnamn att välja mellan – från den stora vildväxande rönnen till den lilla buskiga pärlrönnen. Det finns en rönn för varje plats i trädgården! 

Rönn växter vilt i större delarna av Sverige, rönnar kan hittas ända uppe i zon 7. I naturen kan rönnarna ha varierande utseende, allt från större buskar till medelstora träd.

Rönnar är tåliga träd som inte kräver så mycket av växtplatsen, förutom att jorden inte är kompakterad. De växer helst i soliga lägen i väldränerad jord.

Rönnar är mångsidiga och kan användas som vackra träd i villaträdgården, som landskapsväxt i utkanten av lite större trädgårdar eller i rabatter och planteringar. Rönnbär är dessutom mycket omtyckta av våra vilda fåglar.

Läs mer: Små träd för villaträdgården

Rönnar finns i många olika sortnamn

Det finns många olika sorters rönnar med bland annat olika storlek och bärfärger. Bild av Egor Litvinov.

Rönnen - vacker året om

Knopparna sväller tidig vår och liknar nästa praktmagnolians blomma precis innan den slår ut. Under försommaren översållas träden av vita blomflockar – som tyvärr inte luktar så gott. Det skira bladverket ger lätt skugga och är perfekt att plantera lundens perenner under. Under hösten har rönnen magiskt vackra höstfärger, detta gäller alla sorter men den kanske allra vackraste är ullungrönnen ’Legend’. 

Många olika sorter – här är ett urval

Den vildväxande rönnen, Sorbus aucuparia, kan hittas i nästan hela landet. Den kan antingen vara ett träd eller en stor, flerstammig buske – utseendet varierar beroende på omgivningen. Artepitetet ”aucuparia” betyder ungefär ”omtyckt av fåglar”, vilket syftar på att de orangeröda bären är omtyckta av små och stora fåglar.

Om man vill ha ett träd med enhetlig krona ska man välja en rönn från E-planta, med frökälla (FK) Västeråker. Denna är utvald och framtagen för att de får just enhetliga, rundade kronor med fin förgrening.

Höjd/bredd: 10-15 meter/4-8 meter
Härdighet: upp till zon 7.

Prydnadsrönn, Sorbus ulleungensis ’Legend’ E, är en starkväxande rönn som har underbara, starka höstfärger. ’Legend’ är snabbväxande och får luftiga kronor med kraftiga grenar.

Tidigare har sorten ’Dodong’ sålts mycket, nu rekommenderas istället ’Legend’ för att den är lite mer tålig. Den går i vintervila tidigare på hösten och har lite senare knoppsprickning, vilket skyddar från skador av sen vårfrost.

Höjd/bredd: 8-10 meter/6-8 meter 
Härdighet: upp till zon 5.

Pelarrönn, Sorbus aucuparia ’Fastigiata’, är en rönn som har ett pelarformat växtsätt. Kronan är smal och växer upprätt. Pelarformade träd drar blicken uppåt och fångar uppmärksamheten om de står utplacerade i en trädgård.

Höjd/bredd: 6-8 meter/3-4 meter
Härdighet: upp till zon 5.

Rönnbären är mycket omtyckta av fåglar

Rönnbären är mycket omtyckta av fåglar. Bild av Miikka Kettunen via pexels.

Prydnadsrönn, Sorbus ’Birgitta’, är en rönn som ligger mig lite extra varmt om hjärtat med anledning av att den delar namn med min älskade farmor som var den som väckte mitt trädgårdsintresse som barn – och även den jag har fått mitt mellannamn, tillika företagsnamn, ifrån. Jag har ingen egen Birgittarönn ännu, men den står högt på min önskelista när vi flyttar till en egen trädgård!

Birgittarönnen är ett mindre träd vars blad är stora och skiftar i blågrönt. Under hösten färgas bladen gulorange, vilket matchas fint med de lysande gula rönnbären. Fåglarna äter först de röda bären innan de går över på de gula, vilket innebär att ’Birgitta’ behåller sina bär lite längre än andra rönnar. 

Höjd/bredd: 4-5 meter/3-4 meter
Härdighet: upp till zon 5.

Prydnadsrönn, Sorbus ’Astrid’, är ett litet träd med bred, lite oval krona. ’Astrid’ har precis som övriga rönnar fin höstfärg. Det speciella med ’Astrid’ är de stora bären i rödbruna och aprikosa toner.

Höjd/bredd: 4-5 meter/3-4 meter
Härdighet: upp till zon 5.

Liten pärlrönn

Liten pärlrönn, Sorbus frutescens.

Liten pärlrönn, Sorbus frutescens. Här har vi en liten rönn som är en vacker buske eller ett litet träd. På hösten får den lilla pärlrönnen vita bär på röda stjälkar och en vacker vinröd lövfärg. Supersnygg kombo! Grenarna är tunna och lite hängande. 

Höjd/bredd: 2-3 meter/2 meter
Härdighet: upp till zon 5(6).

Japansk rönn, Sorbus commixta-gruppen ’Carmencita’ E, är ett litet, nätt träd som passar utmärkt i entréträdgården eller intill en uteplats. ’Carmencita’ blommar rikligt under försommaren och får vackra bärklasar och fin höstfärg. Både blad och bär är mindre jämfört med en vanlig rönn.

’Carmencita’ finns som buskplanta som med tiden växer till flerstammiga buskträd och som toppympat träd. De toppympade träden får en kompakt och samlad, rund krona.

Höjd/bredd: 3-4 meter/3 meter
Härdighet: upp till zon 5.

Odlingsråd för rönn

Rönnarna är tåliga och anspråkslösa träd som klarar vind och torka bra.

De kan växa i de flesta jordar så länge den är väldränerad och inte kompakterad. 

De flesta rönnar är härdiga till minst zon 5. Det – tillsammans med faktumet att det finns många olika sorter att välja på och att de generellt är mindre än andra träd – gör dem till användbara trädgårdsträd.

Plantera gärna på hösten. Då lägger plantan energi på att rötterna ska växa istället för bladverk och blommor, vilket innebär att plantan hinner börja etablera sig redan till följande sommar. Vid vårplantering behöver plantorna vattnas rejält varje vecka under den första sommaren. Här kan du läsa mer om fördelarna med att plantera på hösten.

 

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt av perenner. För att hitta fler växtporträtt – gå till blogg och sortera på ”växtporträtt”.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

/Sarah Berger Kullberg

Här på bloggen delar jag med mig av växttips, tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra.

Håller du på och bygger hus och står i startgroparna för att anlägga en ny trädgård? Kanske har du redan flyttat in i en trädgård som i princip bara består av en enda stor gräsmatta? Eller ännu värre ett berg av makadam eller en leråker? 

I det här inlägget delar jag några bra tips när du ska anlägga en ny trädgård – var du ska börja och några vanliga misstag att undvika.

När man bygger hus är det lätt hänt att lägga allt fokus på själva huset och allt innanför de fyra väggarna. Kanske känns trädgården som en framtida fråga – något att ta tag i när huset är klart? 

Det är alltid bra att bo in sig och lära känna platsen ordentligt, men samtidigt finns mycket att vinna – både i tid och pengar – genom att ta vissa beslut tidigt i processen. Till och med innan huset är på plats. Skapa en bra och översiktligt plan redan från start, då kan du samköra många projekt när maskiner och hantverkare redan är på plats.

funkia är en skuggtålig perenn

att tänka på när du ska anlägga ny trädgård

Gör en översiktlig plan

En grov plan från början underlättar i anläggningsprocessen och skapar bra förutsättningar. Om du har en översiktlig plan och ritning över trädgården kan du enkelt prioritera i vilken ordning de olika delarna ska anläggas. Då kan du dela upp anläggningen i olika etapper, med det som är viktigt att få på plats tidigt först och sådant som kan vänta lite senare.

Anlita gärna en trädgårdsdesigner redan innan huset börjar byggas för att börja planera och rita upp trädgården. Då kan ni även få hjälp med prioritering och planeringen av olika etapper, samt råd om hur du sedan sköter din nya trädgård så att den håller sig fin över tid.

Med en planering kan du också förhindra att ta fel beslut och börja i rätt ände. Det är jobbigt att komma på att ni behöver gräva ner el för belysning efter att gångar, planteringar och gräsmatta är anlagda. 

Om ni från början vet ungefär var ni vill ha gräsmatta, gångar, uteplatser, planteringar och belysning kan ni gräva för detta när grävmaskinen ändå är på plats.

Läs mer: Grundtankar inom trädgårdsdesign

Planera efter era behov

Fundera över och skriv ner era drömmar och behov. Vad vill ni ha i er trädgård? Hur ni vill använda trädgården? Vad finns i er drömträdgård? Engagera hela familjen och gör en rolig aktivitet av det!

Har ni behov av sällskapsytor och plats för lek? Vill ni ha ett utekök eller en plats där ni kan vila och hämta energi? Tänk igenom hur just ni vill använda er trädgård och anpassa den efter era behov.

Lönnar i blom och idegranshäckar

Tänk rumslighet när du ska anlägga ny trädgård

Trädgården blir mer trivsam om den delas in i olika rum istället för ett enda stort rum. Det är en fördel att inte hela trädgården kan ses på en gång, utan att det finns möjlighet att promenera runt i trädgården och uppleva de olika rummen. Rumslighet kan på rätt sätt göra att en liten trädgård känns större än vad den är. Låt även trädgården ha golv, väggar och tak – som tillsammans skapar rumslighet. Golvet kan vara gräs, marktäckande perenner, gångar eller andra stenlagda ytor. Väggar kan vara häckar, buskar, rabatter och plank. Tak kan utgöras av trädkronor eller en pergola. 

Tänk också på inomhusperspektivet – att du kan njuta av trädgården även inifrån huset. Vad vill du se när du tittar ut genom köksfönstret eller när du tittar ner från övervåningen? 

Bestäm en budget

Stora träd är ovärderliga i en trädgård. Tänk länge och väl innan ni tar några beslut om att ta ner stora träd. Träden kan ha viktiga funktioner som ni inte tänker på vid första anblick, till exempel skugga under soliga sommardagar eller skydd mot insyn och vind.

Om trädgården inte har blivit omhändertagen på länge och är vildvuxen är det bästa att rensa bort allt sly som har kommit upp innan du börjar såga i de stora träden. När allt sly runtomkring har kommit bort kanske träden ger ett helt annat intryck.

Idegranshäck och funkia är en fin kombination

Plantera träd och häckar

Prioritera att sätta träd och häckar så snart som möjligt, speciellt om ni har ett stort behov av insynsskydd. Det tar flera år innan en häck är tät nog att ge ordentligt skydd och ännu fler år innan ett träd har vuxit sig stort. Om ni har utrymme i er budget är det en god idé att investera i fleråriga träd och färdiga häckplantor, då vinner ni mycket tid.

Läs mer: 8 häckväxter som inte är tuja

Låt träd vara kvar!

Försök att spara och bevara träd och växtlighet som finns på tomten från början, om du har turen att det redan finns växter! Ett stort hus på en helt plan tomt kan kännas malplacerat, det behövs träd och andra växter för att balansera upp.

Skydda träden under anläggningen så att inte rötterna skadas vid grävning och när maskiner kör över tomten.

Det är lätt att vara ivrig med sågen, men ofta ångrar man sig efter ett kort tag när man saknar höjden och insynsskydd. Detta gäller speciellt stora träd och buskar. De går snabbt att ta ner, men nya träd tar många år på sig att växa upp och ge insynsskydd, skörd och/ eller rejäl blomning. 

En trädgård är levande och det tar flera år att skapa sin drömträdgård – du har mycket att vinna på att spara uppvuxna buskar och träd.

Läs mer: Bjud in djur i trädgården

Gräsmatta och planteringsytor

Om tomten är fylld av makadam måste detta tas bort innan du kan börja anlägga planteringsytor och gräsmatta. Passa på att be grävmaskinisten gräva bort det när maskinerna är på plats, det är ett tungt arbete att göra själv. 

Samla växterna i planteringsytor. Det gör att trädgården blir mer lättskött, och dessutom ser enskilda, utspridda växter ensamma ut när de planteras lite här och var i trädgården. Plantera hellre tätt och på färre platser, för att få ett mer helhetligt uttryck. 

Tänk till redan innan om du verkligen behöver anlägga gräsmatta i hela trädgården. Låt delar vara planteringar med perenner, buskar och träd eller ängsvegetation. Det gör trädgården mer harmonisk och grönskande. Dessutom är det väldigt bra för den biologiska mångfalden att ha blommande växter som ger mat och näring.

Läs mer: Välj rätt växter

Underarbetet är viktigt. Gräs behöver ett jorddjup på minst 30 cm. Planteringsytor med perenner och buskar ska gärna vara minst 40 cm. Träd behöver minst 75 cm jorddjup.

Rekommenderade minsta jorddjup

Gräsmatta: 30 cm

Perennplanteringar: 30 cm

Buskar: 40 cm

Träd: 75 cm

Satsa på kvalitetsjord

Om du behöver köpa till jord, vilket de flesta som ska anlägga en ny trädgård behöver göra, försäkra dig om att det är jord av bra kvalitet som är fri från rotogräs. Lägg lite extra pengar på att få fin jord som växterna kommer trivas i, det kommer löna sig i längden.

Bar jord gynnar ogräset

Bar jord kommer snabbt fyllas med ogräs. I jord som får ligga orörd länge kommer ogräset ta sig ordentligt och sprida sig. Plantera växter eller så gräsmatta eller äng, så fort som möjligt för att undvika en ogräsodling. Ytor med bar jord som inte ska anläggas direkt kan täckas med svart markduk eller presenning för att inte ogräset ska ta över.

Läs mer: 22 tips för en lättskött trädgård

Kompakteringsskador

När tunga maskiner kör fram och tillbaka över marken under byggtiden blir marken ofta kompakterad och får kompakteringsskador. Det kan ställa till problem när man ska anlägga en ny trädgård. Det som händer när jorden kompakteras är att jorden packas hårt och alla luftporer som finns i jorden täpps igen. Ju finare partiklar i jorden desto mer känslig är den, en lerjord är känsligare än en jord med hög sandhalt. Om vatten ofta står kvar på jorden efter regn har jorden troligtvis blivit skadad.

Kompakteringsskador måste åtgärdas, annars kommer tomten i princip vara oanvändbar – åtminstone om ni vill kunna ha växter i trädgården. Utan porsystemet, där vatten, syre och näring forslas till växterna, går det inte att skapa en välmående trädgård med växter som frodas. 

Om jorden är lätt kompakterad kan skadorna åtgärdas genom att gräva ner dräneringsrör som leder bort vattnet eller genom att blanda grov kompost i den översta delen av jorden – 30 cm djupt. Tänk på att organiskt material sjunker ihop när det förmultnar.

Det enda sättet att åtgärda hårt kompakterad jord är att gräva förbi det skadade området, ibland så långt ner som 1 meter djupt.

Uteplatser och andra hårdgjorda ytor

Passa på att anlägga hårda ytor som parkering, uppfart, gångar och stenlagda uteplatser när huset byggs, när hantverkare och maskiner ändå är på plats. Det sparar både tid och pengar i anläggningen av en ny trädgård.

Tänk också till med el och vatten redan nu, så att det finns nedgrävt till de platser där det behövs, till exempel belysning, framtida växthus eller attefallshus. Det blir både jobbigt och dyrt att göra senare.

Visst är det praktiskt med ordentligt parkeringsytor, men försök att undvika att de stora stenlagda ytorna blir för stora. Det känns lätt öde och steril, lite tråkigt vågar jag mig på att säga. Det är viktigt att balansera upp stora ytor med träd och andra växter för att det inte ska kännas som ett stort, öde torg. Bryt av stora ytor med perennplanteringar, städsegröna buskar och träd.

Till dig som tänker ”blommande rabatter” när du hör ordet perennplanteringar vill jag säga att så inte alls behöver vara fallet. Det kan vara en enhetlig plantering med marktäckare, till exempel waldsteinia, sockblomma eller ett lågt prydnadsgräs som vårälväxing eller hakonegräs – det ger inte alls den där romantiska, blommande känslan utan mer en stram, modern stil.

Oregelbunden kalksten från Gotland

Använd schaktmassor och sprängsten

Det är dyrt att frakta bort överblivet schaktmaterial och eventuell sprängsten. Fundera över om du kan använda det på olika sätt i trädgården. Murar av sprängsten kan bli riktigt snygga, och schaktmaterial kan användas som fyllmaterial, t.ex. bakom stödmurar. Har du en plan från början kan massorna hamna på rätt plats från början.

Om tomten är kuperad med stora nivåskillnader kan schaktmassor komma till användning. Planera trädgårdens olika nivåer tidigt, gärna redan innan schaktning för husgrunden har påbörjats – då kan massorna schaktas till rätt plats från början.

Tänk på att större markförändringar och murar kräver bygglov. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller.

Jag hoppas att du känner dig inspirerad att planera och anlägga din nya trädgård! Du har en rolig tid framför dig.

Om du har några frågor eller funderingar är du mer än välkommen att höra av dig🌿

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

/Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

att tänka på när du ska anlägga en ny trädgård

GE KRUKVÄXTERNA LITE KÄRLEK INFÖR VÅREN

Är dina krukväxter också lite trötta och slitna efter den mörka vintern? Mina är det i alla fall! Nu när ljuset börjar komma tillbaka och våren närmar sig är det dags att ge krukväxterna lite kärlek och omvårdnad. I det här inlägget får tips hur du kan ta hand om krukväxter inför våren.

Tillväxtsäsongen närmar sig med stormsteg och i takt med att det blir ljusare kommer krukväxterna sätta igång och växa igen. För att kunna växa och hålla sig friska behöver växterna ny näring. Antingen genom näringsvatten eller en omplantering ifall krukväxten har stått länge i samma kruka.

Om jag ska vara ärlig har jag själv slarvat med mina krukväxter senaste året, det är minst 2 år sen jag planterade om de flesta stackars växterna, kanske till och med 3 år… Håll gärna tummarna att de kommer må bra av lite ny jord och kommer växa och frodas.

ta hand om krukväxter inför våren

Ta hand om krukväxterna inför våren

• Plantera om krukväxter som har växt ur sina krukor. Kolla i botten om rötter sticker ut, lyft upp rotklumpen ur krukan, se efter om jorden är alldeles platt och tråkig. I exemplet nedan får en av mina stackars palettblad agera exempel. Just palettblad är svåra att hålla fina över vintern, de kräver mycket ljus och näring för att må bra – vilket ju inte är några naturliga förutsättningar under vintern för oss här i Sverige.

~ Plantera alltid i en innerkruka + ytterkruka eller en kruka med hål i botten och fat under. Då minskar risken för övervattning, och om du råkar vattna för mycket kan du lyfta ur innerkrukan och låta vattnet rinna av så att jorden torka upp lite.

Palettblad som är i behov av omplantering

Palettblad som är i stort behov av omplantering. Innan omplanteringen har jag klippt ner plantan (och tagit sticklingar) för att lättare kunna hantera den.

Plantera om dina krukväxter:
steg för steg

1. Välj ut en ny kruka som är snäppet större än den gamla krukan.

2. Lyft upp plantan ur den gamla krukan. Lossa rotsystemet lite genom att klämma på rotklumpen. Gör gärna detta i ett vattenbad för att undvika att skada och bryta av rötter.

3. Ös i planteringsjord i botten på den nya krukan. 

4. Lägg i plantan och fyll i jord runtom rotklumpen. Tryck till jorden lite lätt så att den packar sig och krukväxten står stadigt.

5. Klart!

 

Rötter som sticker ut under krukan

Rötter som sticker ut utanför krukan är ett tydligt tecken att krukväxten behöver planteras om.

Tätt rotsystem på palettblad

Ett tätt rotsystem kan behöva lossas lite. Kläm försiktigt på rotklumpen i ett vattenbad för att mjuka upp den.

Nyplanterat palettblad i vit kruka.

Omplantering klar! Snart kommer det här palettbladet börja skjuta nya, fina skott – nu när den har fått ny näring och det blir ljusare och ljusare.

• Börja näringsvattna regelbundet. Jag ger en svag dos bokashivatten (lakvatten från bokashikomposten utspädd med vatten) varje vecka. Välj miljömärkta produkter om du köper krukväxtnäring, undvik helst konstgödsel.

• Duscha växterna. Ge växterna ett spabad i duschen! Ta ur växten ur ytterkrukan och duscha av hela växten. Låt växten stå kvar och rinna av så att jorden blir för blöt. Att duscha växterna tar bort smuts och damm som fastnar på bladen och kan förebygga och minska problem med ohyra.

• Plocka bort vissna blad och blommor. Det får växten att se trevligare ut, men förebygger också risk för skadedjursangrepp och sjukdomar.

• Ta sticklingar! Passa på att ta sticklingar när du klipper ner och planterar om dina krukväxter. Några krukväxter som är tacksamma att ta sticklingar av är palettblad, hoya, och pelargon.

8 krukväxter som är lätta att sticklingsföröka:

•   Palettblad
•   Pelargon
•   Hoya
•   Ampellilja
•   Monstera
•   Murgröna
•   Gullranka
•   Hjärtan på tråd

Palettblad som har stammats upp till ett träd

Palettblad är tacksamma att stamma upp till små träd. Välj ut en rak stickling, låt den växa till önskad höjd och klipp sedan av toppen. Då kommer sticklingen förgrena sig och bli buskigare. Klipp plantan regelbundet så bildas en tät krona.

Ta hand om krukväxterna inför våren så ska du se att de inom kort kommer skjuta nya skott och friska blad. Ny näring och ljuset som kommer tillbaka kommer ge krukväxterna livsgnistan tillbaka. 

Lycka till med dina krukväxter!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell

God morgon! Jag sitter uppkrupen i soffan med datorn för att skriva det här. Klockan är 06.23 och det är måndag morgon. Jag har bestämt mig för att det här ska bli en bra och produktiv vecka. Trots kylan som kommit tillbaka och drar ner humöret. En annan sak jag har bestämt, eller kanske rättare sagt har som ett av mina *nyårsönskningar*, är att 2024 är året jag lämnar min comfort zone och gör sånt som är nytt och som känns lite läskigt. Och nu har jag faktiskt flera jobb- och trädgårdsrelaterade saker att berätta om. Ser fram emot samtliga med lika delar skräck och glädje.

Förra veckan gjorde jag poddebut när jag gästade Trädgårdstrollets trädgårdspodd och pratade hållbar trädgårdsdesign. Avsnittet har inte släpps än, men när det släpps ska jag våga mig på att lyssna igenom det och sen dela länken här.

En annan sak jag har jobbat på den senaste tiden (och som jag smyglanserade här på hemsidan och i mitt nyhetsbrev igår) är en webbkurs med tema ”Skapa vackra och hållbara rabatter”I den här kursen får du lära dig allt du behöver för att kunna skapa vackra, harmoniska och hållbara rabatter. Vi kommer fokusera på fleråriga rabatter med perenner, lökväxter, buskar och träd.

Kursen öppnar för anmälan framåt slutet av februari. Ska bli så kul! Om du inte vill missa en plats på kursen som lär dig allt du behöver för att skapa magiska rabatter – dessutom med möjligheten att lämna in den färdiga planen för din rabatt för att få feedback med specifika tips och råd – kan du skriva upp dig på väntelistan via länken nedanför. Det är ingen bindande anmälan, men du kommer få information (och ett öppningserbjudande!) först av alla!💚

Jag ska vara med på Nordiska Trädgårdar! I höstas såg jag en i annons att de sökte personer som vill bygga upp en liten uteplats (20 kvm) och blev direkt sugen. Tanken låg och marinerades ett tag, idéer väcktes och till slut tog jag fram ett koncept, ritade en illustrationsplan och gjorde ett moodboard som jag skickade in. Och precis innan jul fick jag svar att jag ska få vara med och bygga upp min uteplats!

Jag pendlar mellan tanken att det är rena vansinnet ~ vad har jag gett mig in på och hur ska jag lyckas driva igenom det här och skapa en vacker tilltalande trädgård inomhus i mitten av mars? Och inspiration och pepp att det känns jättekul ~ det är lång tid kvar och det är klart att jag ska fixa det här! Ärligt talat är de första tankarna mest närvarande nu och jag har varit på vippen att avstyra det hela ett par gånger. Men jag tänker att det blir mer verkligt genom att skriva om det här, kanske kan jag avdramatisera det hela lite?

Jag kommer berätta mer lite längre fram, och ni kommer få hänga med i förberedelserna!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Årets första månad är till ända och det är dags för en sammanfattning. 90 % av det jag har fotograferat den här månaden är visst vinterpromenader, men tro för den sakens skull inte att jag har gått långa, härliga promenader varenda fin vinterdag ~ det är bara det som har varit mest oemotståndligt att fotografera.

Tillbaka till ämnet, här kommer januaris månadslista:

Hur var januari?
Januari har varit magiska ljusens månad. Otroliga soluppgångarna och solnedgångarna som har tajmats in perfekt med hundpromenaderna. Annars har januari varit både högt och lågt, upp och ner. Vi har haft en helt otrolig vintermånad med ett tjockt snötäcke och nedåt 20 minusgrader. Det har varit så härligt, men nu känner jag mig faktiskt klar med vintern. Jag veeeet att det (i värsta fall) är två vintermånader kvar, men nu tänker jag börja ladda för våren på riktigt med förodling både inne och ute, ta in kvistar att driva i blom och njuta av kaffestunder ute i solen.

Det jag önskade för den här månaden var en nystart och energi som skulle stanna kvar, och man kan väl säga som så att det höll första halvan av månaden. Jag hade massa nya idéer som jag drog igång och började jobba med, sen tog det tvärstopp. Men nu känner jag faktiskt att jag har landat i vilka idéer jag ska jobba vidare med och har hittat en lite mer lagom nivå. Det känns bra!

Månadens jobb
Vid sidan av skissande på ett par designuppdrag har jag lagt mycket tid på en webbkurs som jag kommer släppa den närmaste månaden. Min ambition är att berätta mer och öppna intresseanmälan i nästa vecka🤞👩‍🌾

Nu när snön har börjat smälta och ljuset börjar komma tillbaka märks det att trädgårdsägare börjar planera och längta efter trädgårdstider. Det har varit lugnt med förfrågningar under vintern, men nu börjar det komma mer och mer. Kul!

Månadens böcker:
Som en syster av Martha Moody
Den italienska flickan av Lucinda Riley
Storasyster ser dig av Hanna Hellquist (ljudbok)
Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith
Klubben för lyckliga slut av Caroline Säfstrand

Jag har börjat läsa – riktiga, fysiska böcker – innan jag ska somna, istället för det där ändlösa scrollandet på mobilen. Så jag hann med en del böcker i januari, fler än jag brukar.

Månadens tv-program:
Månadens bästa var I vår herres hage, På spåret och 
Taskmaster. Älskar svt-play och att slippa reklam.

Månadens poddar:
Lantzkampen! Helvetet med Walden & Parisa. I väntan på katastrofen. 

Månadens trädgårdssysslor
Januari är ju fortfarande en väldigt lugn trädgårdsmånad, speciellt när det är så mycket snö som vi har haft. Vissa år har jag varit ute och krattat löv i januari, men det har verkligen inte gått i år! Med det sagt har jag inte kunnat mig hålla ifrån att ändå pyssla med lite smågrejer. Jag har sått spenat i stora krukor i växthuset, försått chili, paprika och kål som ska planteras ut i tunnelväxthuset i mars. Vattnat kallsådderna av perenner med snö. Tagit vintersticklingar av schersmin, fläder och hybrididegran. Hängt ut mat till småfåglarna.

Månadens skörd
Grönkål i tunnelväxthuset är det enda färska som fortfarande finns kvar. Gullöken har tagit slut, men än har vi potatis och vitlök från egen skörd.

En önskan inför februari?
Fokus och arbetsro, roliga kundprojekt och en lyckad lansering av webbkursen!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.