Växtlistor och växtporträtt: tips och länkar

Det har blivit en hel del inlägg om trädgårdsväxter och trädgårdsdesign under de drygt 3 åren sen jag startade mitt företag och den här bloggen. I ärlighetens namn är det inte jättelätt att hitta bland inläggen på min hemsida, så därför har jag i det här inlägget samlat ihop länkar till viktiga inlägg.

Här hittar du ett inlägg med massor av länkar till inlägg med tips om trädgårdsdesign, trädgårdsskötsel och semestertips. I det här inlägget har jag samlat alla växtlistor och växtporträtt jag har skrivit genom åren.

Växtlistor

22 vintergröna växter för struktur i rabatten året om

Något som gör stor skillnad i trädgården under vintern är växter som behåller den gröna färgen året om. Städsegröna och vintergröna växter piggar upp och ger grönska även under vintern. Dessa växter är utmärkta att använda som en stabil grön bas i rabatter. I det här inlägget hittar du en lista med 22 vintergröna växter för struktur i rabatten året om.

Växter för vårvinterträdgården

Vårvintern kan vara lite kal och trist, både i naturen och trädgården – om man inte tänkt på den tiden redan när trädgården planerades. Här hittar du en lista med växter som blommar under vårvintern.

21 skuggtåliga perenner och prydnadsgräs

För att skapa en hållbar trädgård är det viktigt att välja växter utifrån trädgårdens förutsättningar. Samma växter kommer inte trivas och frodas i en skuggig och fuktig lund som på en torr och solig havstomt. Här är en lista med 21 skuggtåliga perenner som passar utmärkt i trädgårdens lite mörkare lägen.

8 snabbväxande häckar som inte är tuja

När det är dags att plantera häck vill många ha en som snabbt blir hög och ger insynsskydd, och väljer därför den populära tujan. Men det finns fler häckväxter att välja på! I det här inlägget finns en lista med 8 snabbväxande häckar som inte är tuja.

Fleråriga växter i kruka

Många mindre buskar och träd, klätterväxter och perenner fungerar bra att plantera i krukor, men något som är bra att ha i åtanke är att växter i kruka kräver mer skötsel än växter som planteras direkt i jorden.Här hittar du en lista med fleråriga växter som är lämpliga att plantera i kruka.

7 lättskötta perenner

Vill du ha en trädgård med lättskötta perenner som kräver minimal skötsel? I det här inlägget ger jag förslag på sju perenner som är otroligt lättskötta, nästan så att de är omöjliga att ta död på.

10 växter med vita blommor och blad

Växter med vita blommor och blad ger en stilren känsla och passar fint i den moderna trädgården. Men eftersom vitt passar till allt fyller de även sin plats i trädgårdar med annan stil och karaktär. Vita växter kan användas i en rabatt med mycket färg för att binda ihop och lugna ner intrycket. Här hittar du listan.

13 marktäckare för en lättskött och vacker trädgård

Marktäckare är – precis som det låter – växter som täcker marken. Det kan vara både perenner, klätterväxter och olika buskar, men här kommer jag fokusera på marktäckande perenner. Det finns marktäckare för ALLA lägen. Läs mer här.

Sommarblommor för bin och fjärilar

Sommarblommor har ofta en lång blomningstid, från att de börjar slå ut i juni-juli till första frosten och ibland längre. Det betyder att våra nyttoinsekter får mat under långt tid. Det finns en del sorter som är bättre för insekterna än andra, i det här inlägget listar jag 14 sommarblommor du gärna kan använda i din trädgård.

13 perenner för fjärilar och bin

Genom att välja perenner för fjärilar och bin kan vi hjälpa till att stoppa minskningen av våra nyttoinsekter. Perenner är fleråriga växter, vilket innebär att insekterna får mat i din trädgård år efter år. Det finns ett antal blommande perenner som innehåller nektar som våra pollinerande insekter föredrar. I det här inlägget ger jag tips på 13 perenner plus ett bonustips i slutet!

30 torktåliga växter för soliga lägen

I det här inlägget finns en lista med torktåliga växter som passar utmärkt för torra och soliga lägen.

Perenner för torr skugga

Torr skugga är en av de allra mest utmanande växtplatserna. Det finns inte många växter som tycker om att växa där, men det finns några som klarar av det svåra läget. I det här inlägget hittar du en lista med perenner för torr skugga.

Små träd för villaträdgården

En trädgård utan träd? Så kan vi ju inte ha det, det hörs ju till och med på namnet. Det finns många fördelar med att plantera träd i trädgården, bland annat skyddar träd mot sol, insyn och vind samt ger bostäder och skydd för insekter och småfåglar. Bra för både människor och djurliv alltså! Här hittar du en lista med små träd för villaträdgården

Skapa en lund i din trädgård

En lund, eller woodland som det ofta kallas, är ett trädgårdsrum med silande solljus och en mångfald av olika växter. Det viktigaste i lunden är att det är fokus på grönska och bladverk, det ska vara frodigt och lummigt. Växtligheten kommer nära, med låga trädskikt och omslutande växtlighet. I det här inlägget finns allt du behöver veta för att skapa en lund i din trädgård.

9 växter för en färgstark höst

Hösten kan vara trist och grå. Det bara regnar, är allmänt grått och dagarna blir kortare och kortare. Då kan växter som har starka höstfärger i gult och rött verkligen pigga upp! Här listar jag 10 av mina favoritväxter för en färgstark höst!

Växter för en svensk prärieplantering

En prärieinspirerad plantering känns igen på att den är vild och lite rufsig. Prydnadsgräs blandat med blommande perenner ger den vilda känslan. Blommorna i en prärieplantering ska gärna ha olika former, till exempel bollar eller spiror. I det här inlägget får du tips på växter du kan använda i en prärieinspirerad rabatt i ett soligt och väldränerat läge.

Växter för torpträdgården

Torpträdgården är romantisk, blomstrande, prunkande och omslutande. Det är mjuka former och fluffiga blommor. I det här inlägget har jag listat ett helt gäng växter för torpträdgården. Från stora träd, buskar, rosor och olika typer av perenner. Läs mer här.

8 ätbara perenner för din trädgård

Har du hört talas om ätbara perenner? Att det går att odla grönsaker som kommer tillbaka år efter år kanske inte är någon nyhet. Några vanliga sorter är gräslök, rabarber och sparris. Men det finns faktiskt en hel uppsjö av andra perenner som går att äta. Läs mer här.

5 ätbara ogräs

Att rensa ogräs är inte min favoritsyssla i trädgården. Men det finns inget som heter ”ogräsfri trädgård” och det lönar sig faktiskt att rensa ogräs redan nu på våren. Ogräset du rensar bort i din trädgård är kanske vanligast att slänga på komposthögen, men en del av våra vanligaste ogräs går faktiskt att äta. Läs mer här.

 

Vita buskrosor

Växtporträtt

Bergenia – en tålig perenn för alla lägen

Bergenia är en riktig trotjänare som kan planteras på de flesta växtplatser, även torr skugga. Det är tålig perenn för alla lägen. Den kan odlas i alla vanliga trädgårdsjordar i både sol, halvskugga och skugga. Lär mer här.

Blå bolltistel – en formstark perenn som älskas av insekter

Blå bolltistel är en formstark och färgrik perenn vars nektarrika blommor älskas av insekter. Den här ståtliga växten har ett utseende som skiljer sig från de flesta andra perenner och som därför bidrar med dramatik och form i vilken plantering som helst. Läs mer här.

Camassia – en lökväxt från Nordamerika

Camassia planteras med fördel i lite vildare delar av trädgården tillsammans med perenner som döljer bladverket när det har vissnat ner, till exempel funkia med sina stora blad är ett bra sällskap. Eller tillsammans med röd solhatt i en prärieliknande plantering. Läs mer här.

Funkia – en älskad perenn för alla lägen

Funkia, eller Hosta som är det vetenskapliga namnet, är verkligen en perenn för alla lägen. Funkia finns i de flesta trädgårdar idag och är en riktigt populär trädgårdsväxt. Den används främst för sina vackra hjärtformade blad som finns i många olika färger och storlekar. Men den har även ljust lila blommor som reser sig en bit över bladen när den blommar på sensommaren. Läs mer här.

Häggmispel – buske med tidig blomning och sprakande höstfärger

Tidigt på våren blommar häggmispel med små vita blommor som är viktiga för nyvakna insekter och på hösten får de fina höstfärger som lyser upp i trädgården. Häggmispel är en värdefull trädgårdsväxt som kan användas både som stor buske och mindre, flerstammiga träd. Det är dessutom en lättskött och tålig växt som funkar i många olika lägen. Här kan du läsa mer om häggmispel.

Julros – tidig blomning att se fram emot

Tidigt på året kikar den upp. Blomman som reser sig ur det vintergröna bladverket. Den stoppas inte ens av ett lager snö, blomningen ska bestämt ske under årets första vintermånader. Jag menar förstås julrosens underbara blommor som är bland de första att slå ut. Julrosen är verkligen en tidig blomning att se fram emot. Läs mer om julrosor här.

Korneller – ger färg under vintern

Kornell, Cornus, innehåller en stor mängd arter, från ömtåliga korneller med vacker blomning, till de tåliga buskarna som klarar sig upp i zon 7. Den senare gruppen är härdiga och lättskötta växter som passar utmärkt att plantera där andra växter inte trivs och vars färgglada grenverk gör den till en viktig vinterväxt. Läs mer om korneller här.

Kärleksört – perfekt för torra och soliga lägen

Kärleksört är en perenn som tål torra och soliga lägen bra, dessutom blommar de vackert under sensommaren och hösten. Kärleksörtens blomning kommer igång framåt augusti, när flera andra färgglada perenner börjar tacka för sig och förbereda sig för vintervilan. Läs mer här.

Lammöron – en tät silvermatta av mjuka blad

Lammöron är en omtyckt perenn som används främst för den täta silvermattan av underbart mjuka blad – som verkligen leder tankarna till små lamms öron. De får även rosalila blommor på höga stänglar som uppskattas av humlor och andra insekter. Läs mer här.

Nejlikrot – blommar tidigt och länge

Nejlikrot, Geum, blommar från maj till augusti och är därför en trevlig växt att ha i sin trädgård. Den är en perenn, vilket innebär att den återkommer år efter år. Blommorna varierar i utseende. Det finns både fyllda och enkla och i olika färger, från gult till rött. Läs mer här.

Ormbunkar 

Ormbunken är en underskattad trädgårdsväxt som länge fått husera i trädgårdens skuggiga delar. Och det är sant att många ormbunkar trivs i skuggiga och fuktiga lägen, men faktum är att det finns massor av olika sorters ormbunkar – som trivs i olika lägen och med olika form, storlek och färg. Lär mer här.

Pion – min stora favorit

Det finns en mängd olika sorter och färger av pioner, allt ifrån mörkt röd till nyanser av gult. De två stora grupperna är luktpion, Paeonia lactiflora, och bondpion, Paeonia festiva. Läs mer här.

Röd solhatt – en favorit hos fjärilarna

Röd solhatt gör verkligen skäl för att kallas fjärilsväxt. Den blommar sent på säsongen och är ofta full av både fjärilar, bin och andra insekter som pollinerar våra växter. Blommorna kan bli upp mot tolv cm i diameter och har en häftig form med den uppstickande mitten. Läs mer här.

Rönnar – många olika sorter att välja på

Rönnar är väldigt användbara och tåliga träd, som är vackra året om! Det finns många sortnamn att välja mellan – från den stora vildväxande rönnen till den lilla buskiga pärlrönnen. Det finns en rönn för varje plats i trädgården! Här hittar du tips med fina och odlingsvärda rönnar.

Smultron – från juni till oktober

Om du vill kunna plocka smultron genom hela sommaren och fram till oktober ska du odla månadssmultron, Fragaria vesca. Läs mer här.

Smörboll  – en perenn för fuktiga lägen

Smörboll, Trollius europaeus, är en ljuvlig liten gul blomma som växer vilt i vår svenska natur. Den blommar tidigt, i maj i landet sydligare delar och i juni-juli längre norröver. Smörboll är en perenn för fuktiga lägen, de frodas i fuktig jord och trivs inte torra lägen. Läs mer här.

Tuvrör – prydnadsgräs som grönskar tidigt och håller formen länge

Tuvrör är ett vackert och användbart prydnadsgräs, som ofta hamnar i skymundan bland de populära miskantusgräsen, men de är minst lika vackra och har flera egenskaper som gör dem väldigt användbara. Läs mer här.

Vit skogsaster – vit blomning i skugga

Vit skogsaster är en av få perenner som funkar bra i ett torrt och skuggigt läge, men den trivs även i sol och fuktigare jord. Utöver det så är det en av få lite högre perenner som har en vit blomning i skugga. Läs mer här.

 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar