Samlade inlägg om trädgårdsdesign: tips och länkar

Det har blivit en hel del inlägg med tips och råd inom trädgårdsdesign under de drygt 3 åren sen jag startade mitt företag och den här bloggen. Det är inte jättelätt att hitta bland inläggen på min hemsida, så därför har jag samlat ihop länkar till de inlägg som är läsvärda i det här inlägget.

I det här inlägget hittar du massor av länkar till inlägg med tips om trädgårdsdesign, trädgårdsskötsel och semestertips, i nästa vecka kommer ett inlägg med en samling av växtlistor och växtporträtt.

Trädgårdsdesign

Några grundtankar inom trädgårdsdesign

Det kan vara lätt att bli för ivrig att vilja komma igång och skapa sin drömträdgård – men det är också lätt att irra bort sig i planeringen, därför vill jag dela med mig av mina bästa tips om trädgårdsdesign. Genom att börja med att planera trädgårdens helhet och struktur är det lättare att få till en trivsam och välstrukturerad trädgård som har en sammanhängande stil, jämfört med om du påbörjar många olika projekt i olika delar av trädgården. Läs mer här!

6 tips när du ska planera din trädgård

Vill du ha en prunkande oas eller en lättskött och minimalistisk trädgård? Hur du än tänker använda din trädgård krävs planering för att få den precis som du vill ha den. Här hittar du tipsen.

Växters härdighet

När du väljer växter är det viktigt att ta hänsyn till växternas härdighet, för att få växter som kommer trivas år efter år i din trädgård. Till din hjälp finns härdighetsrekommendationer och zonindelning. Men vad innebär egentligen härdighet och de olika zonerna? Här hittar du svaret.

Rätt växt på rätt plats

För att plantera rätt växt på rätt plats krävs att du tar hänsyn till växtens ståndort. Ståndort kan beskrivas som den plats där växten växer och frodas i det vilda. Om du har lite koll på ståndorter är det lättare att välja växter som kommer trivas i din trädgård och du slipper köpa dyra växter som inte har rätt förutsättningar för att överleva och frodas hemma hos dig. Läs mer här.

Tips när du tar över en äldre trädgård

Har du nyss flyttat in ett nytt hus och tagit över en äldre trädgård? Kanske har trädgården fått leva sitt eget liv utan speciellt mycket kärlek och skötsel de senaste åren? Här hittar du tips när du ska ta dig an den äldre trädgården – var du ska börja och några vanliga misstag att undvika. 

Tips när du ska anlägga en ny trädgård

Håller du på och bygger hus och står i startgroparna för att anlägga en ny trädgård? Kanske har du redan flyttat in i en trädgård som i princip bara består av en enda stor gräsmatta? Eller ännu värre ett berg av makadam eller en leråker?

I det här inlägget delar jag några bra tips när du ska anlägga en ny trädgård – var du ska börja och några vanliga misstag att undvika.

9 tips när du anlägger en perennrabatt

Nu när våren är här och sommaren närmar sig med stormsteg kanske du funderar på att anlägga en ny rabatt? Här hittar du 9 tips när du ska anlägga en ny rabatt.

Idéträdgård tema avslappning

Trädgårdsbelysning och ljusföroreningar

Belysning i trädgården har flera funktioner, både estetiska och praktiska. Något som är viktigt att tänka på när det kommer till trädgårdsbelysning är ljusföroreningar, det vill säga ljus som stör nattlevande djur och insekter. Mer om det i det här inlägget.

Siktlinjer och blickfång

Siktlinjer och blickfång är två knep att använda för att skapa en trädgård som upplevs som vacker och harmonisk, och som skiljer sig från mängden. Blickfång och siktlinjer kan användas för att styra blicken mot en speciell del av trädgården. Läs mer här.

Grönt och formstarkt – så skapar du en Ulla Molin-trädgård

Ulla Molin är en av mina största förebilder inom trädgårdsdesign. Hennes tankar om att använda få färger och låta de gröna bladen spela huvudrollen tilltalar mig. Det gröna skapar ett lugn och en vilsamhet. Hon var en mästare på kombinationer av form och textur, och blandade gärna formklippta vintergröna buskar med mer vildväxande gräs och perenner. Läs mer här!

7 tips för en vinterfin trädgård

Under vintermånaderna är trädgården och dess växter i vila och samlar energi inför våren. Träd och buskar ser ut att sova djupt men i knopparna pågår full aktivitet med att förbereda för att sätta blad och blom. Men bara för att trädgården är i vila behöver den ju inte se trist och tom ut. I det här inlägget berättar jag hur du kan göra för att skapa en vinterfin trädgård.

22 tips för en lättskött trädgård

De flesta trädgårdsägare jag träffar vill ha en lättskött trädgård. En trädgård som är grönskande, vacker och med växter som blommar och minimalt med skötsel. Det kan låta som att det är omöjligt att få både och, men faktum är att det är fullt möjligt att få både och. Men det krävs god planering. I det här inlägget delar jag med mig av 22 tips för en lättskött trädgård.

Låt löven stanna i trädgården

När löven sedan faller brukar de flesta trädgårdsägare ha bråttom att städa bort löven och köra bort dem till närmaste återvinningscentral. Normen har länge varit att trädgården ska hållas välstädad, vilket inte alls gynnar den biologiska mångfalden och djurlivet i våra trädgårdar. Låt löven stanna i trädgården! Läs mer här.

Växters vetenskapliga namn

Att använda växters vetenskapliga namn kan verka krångligt, rörigt och onödigt. Och visst kommer man rätt långt med att använda de svenska namnen. Men för att undvika missförstånd och för att få rätt växt i butiken är det bra att känna till de vetenskapliga växtnamnen. Läs mer här.

trädgård i gula och röda höstfärger

Fleråriga växter i kruka

Många mindre buskar och träd, klätterväxter och perenner fungerar bra att plantera i krukor, men något som är bra att ha i åtanke är att växter i kruka kräver mer skötsel än växter som planteras direkt i jorden. Här är mina tips hur du kan tänka när du ska plantera fleråriga växter i kruka.

Biologisk mångfald i trädgården

Vi är beroende av att biologisk mångfald för att få mat. Cirka en tredjedel av den mat vi äter pollineras av bin och andra insekter. Samtidigt är många insektsarter på väg att dö ut, till följd av matbrist, gifter och klimatförändringar. Utan insekterna skulle utbudet i mataffärernas fruktdiskar vara bra mycket tråkigare. Det låter kanske dystert och som ett stort problem som behöver lösas på politikernivå, men faktum är att även du som privatperson också kan göra skillnad! Läs mer här.

Bjud in djur i trädgården

Att ha djur i trädgården är bra av flera anledningar. Dels är det trevligt att sitta och titta på hur djuren beter sig i sitt naturliga habitat och dels hjälper insekter till att pollinera dina träd och buskar så att du får frukt och bär. Genom att locka många olika djur skapar du en balans i det ekosystem som finns i din trädgård. Lär mer här.

Vintergrön eller städsegrön?

Två begrepp som är lätta att blanda ihop är om en växt är vintergrön eller städsegrön. Begreppen låter lika, men det finns en grundläggande skillnad som är viktig att känna till så här på vårvintern. Läs mer här!

Vikten av god jord

En av grundstenarna till en hållbar trädgård är jorden. Utan god jord, inga växter. God jord krävs för att de växter vi planterar ska må bra och växa, och kanske viktigast av allt – för att vi ska ha tillgång till mat. I det här inlägget kan du läsa om vikten av god jord, hur du kan undersöka jorden i din trädgård och vad du kan göra för att förbättra jorden. Läs mer här.

Fyra tips för en torktålig trädgård

De senaste somrarna (förutom sommaren 2023) har tidningsrubriker varnat för torka, låga grundvattennivåer och vi uppmanas att använda vattnet klokt. Med det förändrade klimatet kommer torrare och varmare somrar, vilket gör att vi måste anpassa oss och våra trädgårdar för att klara av torka. Läs det här inlägget för mina bästa tips för en torktålig trädgård.

Slottsträdgården på Sofiero

Trädgårdstips och skötsel

Trädgårdskalender för hela året

Här är ett inlägg med en trädgårdskalender för hela året, med samlad information om allt som kan behöva göras i trädgården – månad för månad.

Plantera på hösten

Hösten är den bästa tidpunkten att plantera nya växter i trädgården. Växterna rotar sig bättre på hösten eftersom de inte behöver lägga energi på tillväxt, blomning och frösättning. Vädret är svalare och jorden är naturligt fuktig. Läs mer här.

Starta en kompost

Komposten borde ha en given plats i varje trädgård. Att låta allt organiskt växtmaterial stanna kvar i trädgården är bland det bästa vi kan göra för våra trädgårdar och klimatet. Läs mer om hur du kan startar upp en kompost här!

Kompostera löv

Löv bryts ner till mull, som håller fukt och skapar en fin struktur i jorden. Just nu faller massvis med löv runtomkring oss – de bara ligger där och väntar på att vi ska kratta ihop det och göra finfin jord av! Helt gratis dessutom! Läs mer här.

Beskärning i JAS

JAS, eller JAS(O) som man har börjat säga i landets södra halva, är månaderna juli, augusti, september (och oktober). Beskärning i JAS rekommenderas för de flesta växter, bland annat äldre äppelträd och växter som ”blöder” vid beskärning på vårvinter-vår. Läs mer här.

Föryngra vinbärsbuskar på vårvintern

Vinbärsbuskar blir ofta risiga när de blir äldre, då är det bra att beskära för att stimulera ny, frisk tillväxt. Vårvintern är en utmärkt tid att föryngra vinbärsbuskar. Passa på att ta sticklingar samtidigt så får du snabbt fler buskar att plantera i trädgården eller ge bort. Läs mer här.

Föröka buskar med vintersticklingar

Nu i januari går det utmärkt att föröka växter med vintersticklingar. Att ta sticklingar är ett enkelt, billigt och kul sätt att få fler växter. Fråga grannen eller vännerna om du får ta sticklingar på deras växter, på så sätt kan du skaffa nya sorter också! Läs mer här.

Gör ett insektshotell

Bin, humlor, blomflugor och många andra insekter pollinerar våra växter. Andra småkryp hjälper oss att bekämpa ohyra som bladlöss. Ett sätt att locka insekter till trädgården är att skapa platser där insekterna kan bo. I det här inlägget visar jag hur du enkelt gör ett insektshotell.

Gör egen växtnäring

Det finns flera olika sätt att göra egen växtnäring. I mina odlingar tillför jag näring på flera olika sätt: genom täckodling, bokashikompost, hönsgödsel från mina föräldrars hönsgård och ibland hämtar jag hästgödsel från en gård i närheten. Här kan du läsa hur du gör nässelvatten.

Gör ett insektshotell av en regel

Semestertips

Jag älskar att besöka parker och titta på växter, att inspireras av olika växtkompositioner och se hur växterna ser ut vid olika tillfällen under säsongen. Både när jag kommer till nya städer, som när jag gick en sväng i Kyrkoparken i Skövde i väntan på tåget och så klart vår fina stadspark här i Örebro.

Här hittar du inlägg från några av mina favoritparker:

Göteborgs Botaniska Trädgård

Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk

Visby Botaniska Trädgård

Magnoliablom i stadsparken i Örebro

Wij Trädgårdar i Ockelbo

Parkstaden Enköping

Ronneby brunnspark

Engelska trädgården på Svabesholm utanför Kivik

Kumla sjöpark

Vårblomning i stadsparken i Örebro

Vårblomning i Sofiero

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar